...

Het fokken van katten

fokken met een kat

Het fokken van katten

Mensen die dol zijn op katten zijn vaak tevreden met één of soms twee katten. Echte kattenfokkers steken hun hart en ziel in het fokken van rasechte katten. Dit is meestal een hobby, omdat het fokken van katten zeldzaam of bijna nooit winstgevend is wanneer je de tijd, het geld, de energie en de liefde in overweging neemt. De grootste beloning voor het fokken van (rasechte) katten is altijd de geboorte van een stuk of een paar kittens.

De geschiedenis van het fokken

In de 19e eeuw werden voor het eerst echt katten gefokt, terwijl de eerste officiële kattenshow in Londen werd georganiseerd in 1871. Harir Weir, die deze show mogelijk maakte, had regels bepaald voor het fokken van katten die later wereldwijd werden overgenomen. In de jaren hierna werden ook in diverse andere landen afzonderlijke regels gehanteerd voor het fokken van katten. Tijdens de eerste shows voor katten werden bijna uitsluitend gedomesticeerde, kortharige en langharige Perzen getoond. Pas in de jaren 80 van de 19e eeuw werden Siamezen en andere kattenrassen uit Azië geïntroduceerd.

In 1895 vond in Amerika de eerste show voor katten plaats, niet veel later werd dit in Nederland overgenomen. Toen de Nederlandse Kattenfokkers Vereniging werd opgericht in 1934, boekte de fokkerij en de tentoonstellingen grote vooruitgang. Door de 2e Wereldoorlog werd dit proces onderbroken. Het fokken werd gelukkig na de bevrijding weer opnieuw opgestart en zo kwamen er weer meerdere verenigingen. Op dit moment zijn er meer dan 40 erkende kattenrassen ter wereld, waarvan de erkenning per land sterk kan variëren.

Verantwoordelijkheid bij het fokken

Het is vaak de grootste uitdaging om een nieuwe thuis te vinden voor de kittens. Als je er niet in slaagt om de kittens te verkopen, moet je ze zelf houden. De meeste fokkers zijn cattery-eigenaren die rasechte katten fokken. Vaak hebben ze de aandacht op het optimaliseren van een bepaalde erfelijke lijn. Iemand die denkt dat hij veel geld kan verdienen met fokken, komt meestal thuis van een koude kermis.

De kosten zijn vaak behoorlijk, denk aan de dierenartskosten, zowel voor de verzorging van de moederpoes als voor haar jongen. Naast de verzorging is er ook nog speciaal kattenvoer nodig voor de drachtige en lacterende moederkat en het voeren van kittens. De kostprijs aan verwarming van de kittens, de gezondheidstests, het vaccineren van de kittens en de kosten van het registreren.

De poes kan ieder moment haar kittens gaan werpen. Wanneer het haar eerste nestje is, is het belangrijk om er voor haar te zijn. Soms worden kittens dood geboren, wat vaak een treurige situatie is. Hoe schattig kittens ook kunnen zijn, soms zorgen ze ook voor problemen. Ze moeten goed in de gaten gehouden worden en zich voorbereiden op het leven als kat.

De drachtige periode en de geboorte van de kittens

De zogenaamde draagtijd bij de kat duurt tussen 63 en 68 dagen. Premature kittens hebben wat meer zorg nodig omdat ze vaak wat onderontwikkeld zijn. Pasgeboren kittens zijn over het algemeen vrij grof qua postuur. Een belangrijk teken dat een poes zwanger is vaak dat ze meer gaat eten. Er zullen ook fysieke veranderingen zijn. Hierdoor worden de tepels wat meer opgezwollen en veranderen ze lichtjes van kleur. De buikmaat zal ook geleidelijk toenemen. Na ongeveer een maand kan een dierenarts met zekerheid voelen dat ze zwanger is. De zwangere kat kan nog altijd voldoende bewegen en spelen, dit kan geen kwaad. Het is zelfs belangrijk dat de kat voldoende beweegt om zonder problemen de zwangere fase door te komen.

De moeder zal een week voordat de kittens geboren worden op zoek gaan naar een veilige plek waar de geboorte eindelijk kan plaatsvinden. Vaak verandert de ademhaling vlak voor de bevalling van de moederpoes. Wanneer je dit merkt zal de bevalling al snel gaan plaatsvinden en de eerste weeën komen. In de loop van de uren begint ze harder te ademen en zullen de fysieke weeën ontstaan. Niet lang hierna zal het eerste kitten ter wereld gaan komen.

Zodra het kitten geboren is begint de moederkat met het wassen, voornamelijk rond de mond en neus van het kitten zodat het ademhalen gemakkelijker zal gaan. Dit wordt verschillende keren herhaald, maar hangt natuurlijk af hoeveel kittens er uiteindelijk geboren zullen worden. Na de bevalling zal de moederkat haar placenta gaan opeten. Dit kun je het beste gewoon toelaten omdat het belangrijke voedingsstoffen bevat die de poes in dit stadium hard nodig heeft.

Krolsheid van de poes en de paring

Over het algemeen is het eenvoudig om te zien of een poes klaar is om te paren. Ze begint dan hard te miauwen om de aandacht van een ​​kater te krijgen die haar kan dekken. De kat, zoals het wordt genoemd, is krols. Een poes die krols is glijdt met de buik over de grond en beweegt haar kont hoog in de lucht, vooral wanneer de kat geaaid wordt. De kat probeert haar geur zo grondig mogelijk door het huis te verspreiden om de kater te lokken die haar probeert na te jagen. Verkoudheid kan optreden vanaf de leeftijd van vier maanden. Het is belangrijk dat het mannetje ten minste een paar dagen vóór de dekking op verschillende ziekten wordt getest.

Meestal wordt de kat eerst in een gesloten ruimte naast de stoeterij geplaatst, zodat de kat en kater naar elkaar kunnen miauwen en ruiken. Op deze manier kunnen ze wennen aan de aanwezigheid van de ander en zich voorbereiden op de paring, wat binnenkort een feit zal zijn. De katten worden vervolgens samengebracht, waarna de krolse kat zich fysiek presenteert aan de kater. De kat grijpt de kat bij de nek en duwt zijn staart opzij, waarna de penetratie begint. Als de paring is volbracht is het zeker niet ongewoon dat de poes haar tanden en poten gebruikt om de kater op afstand te houden.Het wordt aanbevolen om de paring meerdere keren te herhalen om de kans op slagen te vergroten. Lees meer over de paring bij katten

De eerste levensfase van de kittens

Als de kittens gezond ter wereld zijn gekomen heeft de moederkat amper hulp nodig. Zorg echter wel voor voldoende eten voor de kat. De ogen van de kittens zullen na ongeveer een week openen en ze zullen stoppen met blazen wanneer je ze wilt oppakken. Je kunt alvast zachtjes tegen ze praten zodat ze gewend raken aan het contact met mensen en andere dieren in huis. Het is raadzaam om de moederkat en de pasgeborenen in de eerste fase te scheiden, maar het is ook raadzaam dat de kittens het huis zo snel mogelijk verkennen. Op deze manier kunnen op hun eigen tempo acclimatiseren aan onder andere geluid en licht. Je kunt ook wennen aan andere huisdieren en kinderen.

De kittens krijgen altijd hulp van de poes om te drinken. Deze moedermelk bevat antilichamen en draagt ​​zo bij aan het immuunsysteem van de kittens. Na een paar weken kunnen de kittens beginnen te voeden met voeding die ze krijgen van de moederpoes. De kittens zullen kort hierna hun moeder naar de kattenbak gaan achtervolgen. De snelheid van dit proces kan per kitten sterk verschillen. Een beetje zorgvuldige hulp van mensen is hier vaak aangewezen. Hoe eerder de kittens worden getraind. Wanneer de kittens hebben gegeten zou je ze zelf in de kattenbak kunnen neerzetten. Op deze manier leren ze dat ze daar aan hun behoeften moeten voldoen. Katten met een erkend ras gaan vaak na drie maanden naar hun nieuwe huis.