...

Britse langhaar

Britse langhaar - Britse langhaar british longhair cat gfdb461401 1280

Britse langhaar

Als u op zoek bent naar een vriendelijke, aaibare metgezel die veel verschillende levensstijlen en woonruimtes aankan, dan is de Britse langhaar een goede keuze. Deze relaxte kat is goed geschikt voor het gezinsleven, regelmatige reizen en de meeste andere leefsituaties, zolang ze maar genoeg liefde en zorg krijgen.

Wist je dat?

  • De Britse Langhaar pas werd erkend als ras door TICA in 2009. Sommige andere rasorganisaties beschouwen hen nog steeds niet als hun eigen ras.
  • Ondanks hun gelijkenissen, de Britse langhaar niet echt exact de langharige versie van de Britse korthaar is. Ze hebben gezichtsstructuur- en temperamentverschillen door de Perzische invloed.
  • De Britse Langhaar het liefst met zijn poten op de grond leeft net als de Langhaar, en dus niet graag opgepakt worden.

Britse Langhaar profiel

Levensverwachting : 12-16 jaar
Gemiddelde hoogte : 28-35cm
Gemiddeld gewicht : 3,5-7,5kg

Vachttype : Pluche vacht. De vacht is dicht en recht en staat ver van het lichaam af. Ze lijken hierdoor groter dan ze in werkelijkheid zijn.
Vachtkleur en lichaamstype : De vacht komt voor in vele kleuren zwart, lilac, chocolade bruin of goudbruin. Het patroon van de vacht kan bi-color, ticked, of colorpoint zijn. Gespierd lichaam.

Verzorging vereist : Meerdere malen per week borstelen om klitten en haarballen te vermijden. Baden is niet vaak nodig.
Vergelijkbare rassen : Persian, Britse Korthaar, Siberian,

Geschiedenis

De Britse Langhaar is een rechtstreekse afstamming van de Birtse Korthaar. Dit lijkt je waarschijnlijk wel evident, maar hoe is het ras dan ontstaan? Na de eerste wereldoorlog was er sprake van veel minder interesse in de Britse Kortharen waardoor het aantal daalde. Fokkers waren vastberaden om het ras te redden en deden kruisingen met katten zonder stamboom en Perzen. Hetzelfde gebeurde vlak na de tweede wereldoorlog waar ze opnieuw kruisingen deden, deze keer met Chartreux, Burmezen, Blauwe russen en Perzische katten.  Bij deze kruisingen ontstond een langhaar gen in sommige van de kittens, die uit de nesten verwijderd werden en zorgden voor het ontstaan van de Britse Korthaar.

Het ras heeft een degelijke geschiedenis, namelijk het begin van de 20ste eeuw in Groot-Brittanië, maar werd dan nog niet gekroond tot officieel ras. De kittens die ontstonden uit de kruisingen werden enkel als ongewoon beschouwd en het is pas in de recente geschiedenis dat het ras werd gefokt om hun specifieke eigenschappen en dus de officiële status kregen. Heel veel van de geschiedenis van het ras wordt in verband gebracht met de relatie tot hun naamgenoot en voorouder, de Britse Korthaar.

Britse langhaar Depositphotos_228218056_L

Persoonlijkheid

De Britse langhaar staat zoals de Britse Korthaar bekend om hun kalme houding en tolerante persoonlijkheid. Ze zijn enorm rustig en zouden zelf omschreven kunnen worden als een beetje lui alhoewel ze ook zeker hun speelse momenten hebben. Ze zijn wel beduidend rustiger als de meeste kattenrassen, wat ook toeneemt naarmate ze ouder worden. Het zijn echte slaapkopjes… Hun inactieve aard zorgt er dus wel voor dat ze sneller als andere katten in gewicht kunnen toenemen, waardoor evenwichte voeding belangrijk is voor dit ras en traktaties in het oog moeten gehouden worden.

Het is vrijwel moeilijk om dit ras op te jagen, ze hebben een soort van ‘je m’en fous’ karakter en hebben dus een groot aanpassingsvermogen. Ze kunnen zonder problemen in een appartement of een kleinere ruimte leven. De Britse Langhaar is dus ideaal als metgezel op de zetel. Naast het feit dat ze rust zelf zijn, zijn ze zeer sociaal, intelligent en loyaal. Ze zullen de meeste omgevingen tolereren en houden van mensen. Niettegenstaande, houden ze er niet van om opgepakt te worden. Ze zijn heel erg liefdevol tegenover kinderen, maar het is dus een goed idee om de kinderen te leren om ze in plaats van op te pakken ze op de grond te aaien en ermee te spelen. Langharen genieten ook van de aanwezigheid van andere huisdieren en andere katten, zolang ze een soortgelijke relaxte persoonlijkheid delen.

De Britse Langhaar kan ook omschreven worden als onafhankelijk en hebben er zeker geen probleem mee als ze even alleen in huis gelaten worden. Hierdoor hebben ze soms wel de neiging om wat koppig te zijn; ze doen graag de dingen op hun manier. Al bij al valt dit zeer goed mee en betekent dit absoluut niet dat ze mensen afschuwen en tegendraads zullen doen.

Rustig, loyaal, sociaal, intelligent, onafhankelijk én tenslotte ook nieuwsgierige beestjes. Ze worden soms omschreven als kleine “privé detectives”. Het is volkomen normaal dat ze je persoonlijke bezitting doorzoeken en van dichtbij toekijken om te zien wat u van plan bent.

Britse langhaar Depositphotos_116758356_S

Gezondheid

De Britse Langhaar heeft een levensduur van 15-17 jaar en is niet vatbaarder voor ziektes dan andere rassen. Er zijn enkele gezondheidsproblemen die je in het oog kan houden bij dit ras. Je kan best controleren op polycysteuze nieraandoeningen, waarbij niercysten bij de geboorte aanwezig zijn en geleidelijk in omvang toenemen en voor problemen kunnen zorgen. Momenteel bestaan er DNA-tests om het risico hiervan te testen door naar de voorouders van de Britse Langhaar te kijken. Het komt vaker voor bij de Perzische voorouders. Het is dus aan de fokker om testen uit te voeren, maar als eigenaar kan je ook best eens bij de dierenarts langsgaan om dit te laten controleren.

Een tweede mogelijke aandoening bij de Britse Langhaar is hypertrofische cardiomyopathie. Deze aandoening zorgt ervoor dat het volume van het bloed vermindert bij elke samentrekking van het hart. Dit kan flauwvallen, vermoeidheid en andere teken van hartziektes veroorzaken.

Verzorging

De verzorging van de vacht is net iets intensiever als bij kortharige katten, logisch natuurlijk. Ze verharen lichter in vergelijking met andere langharige rassen, maar hebben een dikke ondervacht.Wij raden aan om de Britse Langhaar meerdere keren per week te borstelen om enerzijds klitten te vermijden. Hierbij ga je in secties en voorzichtig te werk. De wekelijkse borsteling is anderzijds aangereden om haarballen te vermijden. De Britse Langhaar zal zichzelf wassen waardoor baden zeker niet vaak nodig is, maar het is de zelfverzorging die op zijn beurt dus voor het inslikken van veel haar en dus ontwikkelen van haarballen zorgt.

Het lui karakter van de Britse Langhaar kan zorgen voor enige vorm van overgewicht dus als eigenaar kan het handig zijn om de kat toch te motiveren om wat meer te bewegen. Zo kan je ze aanmoedigen om te spelen, kattenbomen installeren, etc. Daarnaast is een goede verzorging van het voedsel hier ook een must voor. Ze blijven gezond door droge brokjes van goede kwaliteit verdeeld over 2 of 3 maaltijden per dag met matige traktaties. Motiveer ze ook om veel water te drinken.

Het is vrij eenvoudig om de Britse Langhaar dagelijkse eenvoudige taken aan te leren zoals het gebruik van een kattenbak of krabpaal. De juiste motivatie is zoals je al dacht, een lekkere traktatie. Ze zijn intelligent en zullen snel leren.

Verschijning

Brits langhaar katten zijn middelgrote katten met lang haar en een aangenaam, rond gezicht. Hun grote ronde ogen, lieve uitdrukkingen, en pluche vacht geven dit ras een schattige charme. Onder al hun pluis, hebben deze katten een gespierd, stevig lichaam. Doordat de vacht dicht en rechts is en ver van het lichaam afstaat lijkt het alsof ze groter zijn dan in werkelijkheid. De vacht komt voor in vele kleuren zwart, lila, chocolade bruin of goudbruin. Het patroon van de vacht kan bi-color, ticked, of colorpoint zijn.

De Brits langhaar wordt vaak vergeleken met de Brits korthaar en Perzische kat in uiterlijk, en voor een goede reden – de Brits langhaar volgt dezelfde rasstandaard als de Brits korthaar, met uitzondering van hun lange, zachte vacht.

Britse langhaar Depositphotos_42577093_S