...

Brits Korthaar

Brits kortkaar

Brits korthaar

De Brits Korthaar ook wel de Britse korthaar in de volksmond is een kortharige kat afkomstig uit Engeland. Dit prachtige kattenras stamt uit de 19e eeuw en is nog een relatief jong ras. De Brits Korthaar is niet veeleisend in de omgang  en kan zichzelf prima vermaken, maar spelen vindt de Brits Korthaar altijd leuk. Ze houden ook veel van slapen, maar als ze geaaid en geknuffeld worden vinden ze dat heerlijk. Ze staan dan ook bekend als heerlijke knuffelberen en aanhankelijke katten. Het zijn wel geen katten om veel op te tillen, ze bezitten een eigen onafhankelijke persoonlijkheid en volgen de huiselijke activiteiten op kleine afstand.

Britse Kortharen kunnen over het algemeen ook goed opschieten met andere katten, met honden en met kinderen. De katten zijn ook geschikt voor een kleine woning of een flat. Net zoals alle kattenrassen vinden ze een terras en een tuin erg fijn. Als ze maar even naar buiten kunnen vinden ze het allemaal prima. De Brits Korthaar is zelden destructief. De gemiddelde leeftijd van dit kattenras ligt tussen de 12 en 15 jaar.

Populaire Britse kortharen

Populaire Britse Kortharen: Voor liefhebbers van sprookjes kunnen we verklappen dat de gelaarsde kat en ook de grijnzende Cheshire kat uit het sprookje Alice in Wonderland wel degelijk Britse Kortharen waren.

Brits korthaar profiel

Herkomst : Engeland – Groot-Brittannië
Levensverwachting : 9-12 jaar
Gemiddelde hoogte : 30-37 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3,5-5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 4-8 kg
Vachttype : Dit ras heeft een dichte, dikke vacht
Vachtkleuren en lichaamstype : De Brits korthaar is een kat van groot formaat. Ze worden vaak omschreven als de ’teddybeerkat’, met een groot hoofd en grote, ronde ogen en een lachend gezicht. Ze zijn stevig en goed uitgebalanceerd en zijn verkrijgbaar in verschillende vachtkleuren en patronen, waarbij blauw het populairst is.
Verzorging vereist : weinig onderhoud.
Vergelijkbare rassen : Brits langhaar, Chartreux
Gezondheidsprofiel : gingivitis en hypertrofische cardiomyopathie.
Karakter : De korthaar heeft een rustige stem en is een weinig veeleisende metgezel. Hij heeft niet veel beweging nodig, hoewel hij graag naast je zit.
Andere namen : Britse Korthaar, British Shorthair

Brits korthaar afkomst

De Brits Korthaar komt oorspronkelijk uit Engeland en is ontstaan uit een kruising van Perzische katten. De perzen zijn van oorsprong langharig maar door genoverdracht ontstonden er kortharige katten waarmee verder werd gefokt. Door het kruisen met Perzen kregen de Brits kortharen meer lichaamsvolume en kopomvang. Als gevolg door deze kruisingen worden er af en toe langharige kittens geboren, die door de meeste Brits korthaarfokkers als erfenis uit het verleden worden aangezien en als huiskat worden verkocht.

Sommige fokkers kiezen ervoor om het langharige kattenras door te fokken onder de naam Brits langhaar of Lowlander.

Met de opkomst van kattenshows tijdens het Victoriaanse tijdperk, begonnen kattenliefhebbers de katten volgens een bepaalde standaard te fokken en stambomen voor hen te houden. Bij de eerste kattenshows waren Britse Kortharen de enige raskatten die werden tentoongesteld. Alle anderen werden eenvoudig beschreven door vachttype of kleur.

Twee wereldoorlogen verwoestten het ras en er bleven weinig Brits Kortharen over na de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van andere rassen werden de kortharen, zoals ze in Groot-Brittannië worden genoemd, nieuw leven ingeblazen. Om het type te verbeteren werden in de genpool alle Perzische en Chartreux katten opgenomen. De beide rassen worden zelfs in 1970 door het FIFe samengevoegd, alle blauwe katten worden daarna als Chatreux bestempeld, alle katten met andere kleuren worden als Britse Korthaar bestempeld. Deze classificatie wordt in 1977 weer ongedaan gemaakt. De kruising met de Perzische kat had er bovendien voor gezorgd dat de lichaamsbouw van de Britse Korthaar kort en gezet is, terwijl het figuur van de oorspronkelijke Chatraux echter slank was, zoals van de meeste huiskatten.

Brits korthaar karakter

De Brits Korthaar is zacht en gemakkelijk in de omgang, waardoor hij een uitstekende gezinskat is. Je mag van deze kat verwachten dat hij je overdag door het huis zal volgen en zich ergens dichtbij zal vestigen, waar je ook stopt. De korthaar heeft een rustige stem en is een weinig veeleisende metgezel. Hij heeft niet veel beweging nodig, hoewel hij graag naast je zit. Als grote kat houdt hij er niet van om rondgedragen te worden.

Dit is een kat met een gematigd activiteitenniveau. Als kitten is hij redelijk energiek, maar begint zich meestal te settelen tegen de tijd dat hij een jaar oud is. Oudere Brits Kortharen zijn meestal wat lui, maar volwassen mannetjes gedragen zich soms wat nors. Als ze door het huis rennen, kunnen ze klinken als een kudde olifanten, maar Brits Kortharen zijn zelden destructief. Eens ze volwassen zijn, worden het rustige en vriendelijke katten. Ze hebben een stabiel karakter. De Britse Korthaar kan zichzelf prima vermaken. Ze houden ook veel van slapen, maar als ze geaaid en geknuffeld worden dan vinden ze dat heerlijk. Ze verwelkomen hun gasten altijd met veel vertrouwen.

In het algemeen zijn het geen echte schootkatten, maar zitten het liefst dicht in de buurt naast de mensen op de bank of naast de stoel. Het zijn geen katten om veel op te tillen, ze bezitten een eigen onafhankelijkheid en volgen de huiselijke activiteiten op kleine afstand.

brits korthaar karakter

Brits korthaar als gezinskat

De Britse Korthaar staat bekend als een echte gezinskat. De kat staat ook bekend bij veel mensen als liefste kattenras omdat ze bijna nooit zullen uithalen naar een mens, toch hebben de katten een eigen mening  waarin de kat duidelijk zijn grenzen stelt. Ze kunnen over het algemeen ook goed opschieten met andere katten, met honden en met kinderen. De katten zijn ook geschikt voor een bovenwoning of een flat. Ook een terras en een tuin vinden ze erg fijn. Als ze even naar buiten kunnen vinden ze het allemaal prima.

De Britse Korthaar is een leuke kat, mooi om te bewonderen, vriendelijk en verdraagzaam. Deze katten kunnen zich zowel buiten als binnen goed vermaken. het is hun om het even waar ze zich bevinden. Ze zijn snel tevreden als ze maar in de omgeving van hun eigenaar kunnen vertoeven. Deze katten zijn niet veeleisend in de omgang. Het dier zal door zacht te mauwen subtiel  aandacht vragen.

Een Brits korthaar kan prima fungeren als enig huisdier en stelt het op prijs dat indien er toch gekozen wordt voor een extra kat of hond, het nieuw huisdier eveneens een gelijkaardig rustig karakter heeft.

Naast het lieve karakter hebben de Britse kortharen soms wat gekke trekjes, in een positieve zin! De kat wilt soms spelen maar kan zichzelf ook prima vermaken wat grappige taferelen op kan leveren. Al met al is de Britse korthaar een prima huiskat die zowel met kinderen als oudere mensen goed om kan gaan. De Britse Korthaar is namelijk een erg leuke en plezierige kat en tot slot zijn het heerlijke knuffelberen.

Brits korthaar ziekten en gezondheid

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die mogelijk genetisch van aard zijn. Problemen die zijn waargenomen in de korthaar zijn gingivitis en hypertrofische cardiomyopathie, die beide elk ras kunnen beïnvloeden. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte, gekenmerkt door een abnormale verdikking van de hartspier van onbekende oorsprong. Het is de meest voorkomende oorzaak van plotse hartdood. De gentest voor PKD is meteen 100% uitsluitselgevend. Voor HCM is nog geen gentest beschikbaar en daarom laten fokkers hun dieren jaarlijks door een gespecialiseerde dierenarts (cardioloog/radioloog) via een echografie onderzoeken. Dieren die aan deze aandoeningen lijden dienen uit de fok gehaald te worden.

Britse korthaar verzorging

De korte, gladde vacht van de Brits Korthaar is eenvoudig te verzorgen door ze wekelijks te borstelen of kammen om dode haren te verwijderen. Een bad is zelden nodig. Poets de tanden om tandproblemen te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels wekelijks. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte, vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van de doek voor elk oog, zodat je geen risico loopt op infectie.

Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met lauw water. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Katten zijn erg kieskeurig in hun hygiëne.

Uiterlijk Brits korthaar

Het uiterlijk van de Britse korthaar staat goed in contrast met andere katten. De Brit is een grote kat met een stevig lichaam waaraan relatief grote poten zitten en een stevige korte staart. Over de staart kan gezegd worden dat deze gemiddeld tot kort, met een ronde punt is. De excentrieke opvallende ronde kop straalt liefde en rust uit, de kat lijkt ook een beetje mollig hierdoor.  De vacht is vol en kort waardoor deze ophoog gaat staan.

De Britse Korthaar heeft een veerkrachtige, dik ingeplante vacht, die stevig aanvoelt. Het haar moet bij deze katten rechtop staan en niet tegen het lichaam aan liggen. Het hoofd van de kat is rond, met een brede schedel, dikke wangen (vooral de katers) en ver uit elkaar staande kleine oren. Daarbij moeten de ogen groot en rond zijn met een kleur die afhankelijk is van de vacht.

De neus van de Britse Korthaar is kort en recht, zonder stop. De kin bij de kat moet goed ontwikkeld zijn. De ogen zijn prachtig en dringen door tot in je ziel. Alle effen gekleurde Britten behoren oranje ogen te hebben, zonder groene vlekjes of groene randen. Bij kittens is deze echter altijd blauw. Op de leeftijd om en bij de zes weken begint de oogkleur te veranderen tot deze op leeftijd van ongeveer een maand of tien niet meer veranderen van kleur. Bij het ouder Britse kortharen worden wordt de oogkleur altijd minder intens van kleur. Oude Britten met oranje ogen hebben dan vaak gouden tot geelachtige ogen. Witte en bi-colour Britten kunnen evenwel ook blauwe ogen hebben maar ook een oranje en een blauw oog (odd-eyed).

Brits korthaar vachtkleur

De Britse Korthaar hebben als klassieke kleur blauw, maar er zijn ook andere kleuren vacht mogelijk. Er zijn een aantal effen kleuren mogelijk, namelijk wit, zwart, blauw, rood, crème, chocolate en lilac. Er zijn ook speciale vachtpatronen bij de Britse Korthaar, vier verschillende tabbypatronen: ticked (gestippeld), mackerel (gestreept), spotted (gevlekt) en blotched (gemarmerd). Er zijn dus volop veel mogelijkheden qua vacht bij de Britse Korthaar. Dit maakt iedere Britse Korthaar ook uniek en geeft hen allemaal een eigen uiterlijk.

De Brits korthaar heeft een korte en dichte vacht die niet plat tegen het lichaam ligt. Ook hebben de katten een goed ontwikkelde ondervacht met fijne dichte textuur. Naast deze kleuren zijn er nog veel meer variaties natuurlijk. Deze ontwikkeling is nog steeds in volle gang, hoewel momenteel de meeste kleurfactoren in het ras aanwezig zijn en de fokkers zich nu vaak specialiseren in het perfectioneren van een kleur of aftekening.

Britse korthaar nestje.

Ben je op zoek naar een brits korthaar nestje of heb je al een tijdje een kat op het oog en denk je misschien aan de Brits Korthaar ? Zoek een goede fokker die je kan vertrouwen. Vraag raad aan een dierenarts. Deze mensen hebben meestal wel goede fokkers in hun klantenbestand.

Brits korthaar kopen

Wil je een Brits Korthaar kopen, dan is het de moeite waard enkele katten-tentoonstellingen te bezoeken. Daar zal je ook mensen vinden die showen en heel goed weten waar je moet op letten bij de aanschaf van een Brits Korthaar. Waarschijnlijk kunnen ze ook enkele betrouwbare fokkers aanwijzen die op dat ogenblik een nestje hebben.

Kopers van een Brits Korthaar kitten behoren testuitslagen van de ouderdieren in te kunnen zien. Door het relatief zware gewicht van het ras is ook het laten nakijken van ouderdieren en kittens op het voorkomen van Patella luxatie (loszittende knieschijven) aan te bevelen.

Brits korthaar kittens

Op de leeftijd tussen de 12 en 15 weken kan het kitten van de Brits Korthaar naar een nieuwe gezin, wel te verstaan als alles goed verloopt. Tegen die tijd weet het kleine wezen het toilet te gebruiken en heeft het al de nodige vaccinaties ontvangen. Het beste kies je voor een actief kitten dat nieuwsgierig, speels en graag contact met je wil maken.

Britse korthaar index

Britse Korthaar
Brits Korthaar karakter
Britse Korthaar afkomst
Britse Korthaar uiterlijk
Britse Korthaar vachtkleuren
Verzorging van de Britse Korthaar
Britse Korthaar ziekten
Britse Korthaar kittens
Populaire Britse Korthaar
Britse Korthaar kopen
Britse Korthaar nestje

brits korthaar kitten