...

Siamees

siamees

Siamees

De Siamees is van oudsher een van de populairste kattenrassen. Heel wat kattenliefhebbers zijn gek op deze gezinskat. Siamese katten zijn zeer actieve en vrolijke dieren die dol zijn op buitenspellen en jagen. Een propje papier aan een touwtje kan deze kat bekoren en een deur openmaken is een koud kunstje voor de Siamees. Ook onderscheiden deze zeer intelligente katten zich door hun “spraakzaamheid” en een luide, doordringende, ietwat krakende stem.

De Siamees is een kattenras die niet graag eenzaam en alleen achter blijft, kortom ze haat het om alleen te zijn. Dus als je vaak uit huis bent, haal je best een tweede kat in huis of geef je de Siamees voldoende amusement. Tegelijkertijd zijn ze behoorlijk jaloers, daarom kunnen ze zelden goed opschieten met andere huisdieren, met uitzondering van hun eigen rasgenoten. Veel eigenaren van een Siamees merken op dat video-opnamen met natuurlijke landschappen of spelende katten helpen om dit kattenras rustig te houden. Siamezen kunnen ook goed met kinderen opschieten, op voorwaarde dat kinderen het dier met respect zal behandelen.

Siamese profiel

Land van herkomst : Thailand
Levensverwachting : 11-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3,5-5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 4,5-7 kg
Vachttype : Siamezen hebben een korte, gladde vacht die fijn van structuur is.
Verzorging vereist : weinig onderhoud.
Vergelijkbare rassen : Bengalen, Birmees, Korat, Tonkinees
Andere namen : Thai, Wichienmaat

Waarom miauwen Siamese katten

Het miauwen of mauwen is een communicatiemiddel eigen aan alle kattenrassen. Normaal miauwen katten alleen in aanwezigheid van mensen maar niet onderling van kat naar kat. De uitzondering is de moederpoes en kittens en krolse katten die onderling wel eens kunnen miauwen. Een miauwende kat vraagt meestal aandacht of voedsel. Sommige katten produceren bij het miauwen nauwelijks geluid maar Siamese katten staan bekend om heel hard te miauwen. Wijziging in het miauw-gedrag van een individuele kat kan wijzen op een medisch probleem. Het miauwen van een kat kan ook bedoeld zijn om andere katten te imponeren of om indruk te maken op de vrouwtjes.

De Thai is een andere benaming voor de traditionele Siamees.

De Siamees is afkomstig uit Thailand, vandaar ook de andere benaming voor deze katten. De katten werden meer dan honderd jaar geleden geïmporteerd uit Siam (Thailand). Daarbij is wel opvallend dat het uiterlijk van de Siamees echt veranderd is tot de moderne Siamees die je nu op kattenshows tegen kunt komen.

De Siamees wordt erkend door alle kattenverenigingen. De International Cat Association erkent ook de Thai, beschreven als de originele vorm van de inheemse spitse kat van Thailand. In Thailand heten de katten Wichienmaat. Sommige mensen noemen het een Siamese oude stijl. Het deelt de puntige vacht en dominante persoonlijkheid van de Siamees, maar heeft een meer gematigd lichaamstype.

Geschiedenis Siamees

Men geloofde dat Siamese katten zielen van hun overleden eigenaars begeleidden in het hiernamaals. Het ras werd als zo waardevol beschouwd dat je voor diefstal of het exporteren van deze katten naar het buitenland, het met je leven kon betalen! Het was pas in de jaren ’70 van de 19e eeuw dat de Britse consul Owen Hood een paar van deze gracieuze knappe Siamese katten naar Engeland kon brengen die de koning van Siam hem persoonlijk presenteerde als een teken van zijn genade en gunst. Al snel werd de Siamees een van de beroemdste en duurste rassen in Europa. Ze waren vooral geliefd bij koningin Victoria, die geen enkele katten-tentoonstelling miste, en zelfs de Amerikaanse president Rathford Hayes verwierf op verzoek van zijn vrouw een Siamese kat.

De laatste jaren zijn fokkers bezig geweest om het oud type Siamees (Thai, Traditional Siamese, Siamese II of Old Style Siamese) te behouden. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van registratie, een soort stamboom. Ook wordt gebruik gemaakt van een rasstandaard en het opstellen van fokprogramma’s. Let wel op, zo zijn er een aantal kattenclubs in de USA, Australië en Europa die het type Siamees alleen accepteren met een eigen rasstandaard van de betreffende clubs zelf.

Gedrag Siamees

Misschien is het belangrijkste dat je over deze katten moet weten, dat ze spraakzaam en eigenwijs zijn. Ze zullen precies vertellen wat ze denken, met een luide, raspende stem, en ze verwachten dat je oplet en hun advies opvolgt. Neem geen Siamees als leven met een spraakzame drukte je gek zou maken. Aan de andere kant, als je het leuk vindt om gedurende de dag met iemand te praten, kan de Siamees je beste vriend zijn. Zorg er wel voor dat je tijd hebt om door te brengen met deze veeleisende en sociale kat. Siamezen houden er niet van om lange tijd alleen te blijven.

De Siamees is zeer intelligent, behendig, atletisch en houdt van spelen. Houd zijn drukke brein actief met puzzelspeelgoed en zijn lichaam geoefend met teaserspeelgoed waar hij op kan jagen en een grote kattenboom die hij kan beklimmen. Siamese katten zijn dol op hun baasjes. Ze houden ervan om “behulpzaam te zijn en zullen je volgen en begeleiden bij elke beweging. Als je gaat zitten, ligt er een Siamees op je schoot en ’s nachts ligt hij bij je in bed, waarschijnlijk onder de dekens met zijn hoofd op het kussen.

Verschillende rasstandaards Siamees

De Traditional Cat Association herkent twee soorten Siamezen, de Traditional en de Classic, beide met een heel ander uiterlijk dan de moderne Siamese die wordt erkend door CFA, TICA en andere kattenverenigingen. De traditionele Siamees van de TCA heeft een ronde kop en een rond lichaam met grote botten. De Classic Siamese van de TCA heeft ook grote botten, maar heeft een iets meer langwerpig lichaam dan de Traditional Siamese en een brede wigvormige kop. Ze komen in dezelfde vier kleuren die worden herkend door CFA, plus albino.

De TICA rasstandaard vraagt ​​om een ​​gemodificeerde wigvormige kop van gemiddelde breedte met afgeronde wangen en een snuit die taps toeloopt naar een afgerond uiteinde, net als een taps toelopende tuinschop. Het hoofd is langer dan breed, maar niet in extreme mate. De ogen hebben een volledige amandelvorm en de oren zijn middelgroot tot enigszins groot, met de punt naar buiten wijzend in een kleine hoek. Het lenige, sierlijke lichaam is matig lang maar niet buisvormig. Poten van gemiddelde lengte zijn sierlijk en worden ondersteund door middelgrote ovale poten. De staart is zo lang als de romp en loopt taps toe aan de punt. De vacht is kort en zijdeachtig met een bleke, gebroken witte lichaamskleur en dichte, gelijkmatige puntkleuren.

Karakter van de Siamees

Het karakter is extravert en zeer gericht op de groep waarin ze leven. Siamezen zijn erg sociaal en hebben veel behoefte aan aandacht van huisgenoten. Ze reageren sterk op externe prikkels, leren makkelijk zaken aan en bemoeien zich met alles wat er in huis gebeurt.

Siamezen zijn erg luide katten, maar ze zijn intelligent en inventief. Een deur openmaken is een koud kunstje voor deze katten. Ook zijn ze erg spraakzaam. Ze zullen heel graag met je praten. Als hun hersenen niet worden gestimuleerd gaan ze zich vlug vervelen. Siamezen zijn uiterst goede moeders voor hun kittens, maar ook dan zijn ze enorm bemoeizuchtig en bedillerig. Ze zijn erg slim en sociaal zoals we eerder hebben verteld. Misschien is dit de redenen dat Siamese katten beroemd zijn bij oneindig veel beroemdheden.

siamees de hond onder de katten

Training Siamees

Siamese katten zijn zeer intelligente en scherpzinnige katten die gemakkelijk iets aan te leren en te trainen zijn. Ze kunnen worden getraind om op je schouder of door een hoepel te springen op een commando, op hun achterpoten te staan ​​of ongebruikelijke poses in te nemen. Het belangrijkste is om de kat nooit te dwingen iets tegen haar wil te doen, niet te schreeuwen of te schelden als iets niet lukt, en vergeet niet om het huisdier te belonen met een heerlijk snack voor elk bereikt succes.

Wees geduldig en wacht tot de kat het commando uitvoert. Spreek het commando klaar en goed verstaanbaar uit. Het is het beste om je kat te trainen voor het eten als ze nog honger heeft. Laat de training niet langer dan 10 minuten duren. Het moet een spel zijn zodat jij en je kat een goede band met elkaar kunnen opbouwen. Het is niet voor niets dat ze een Siamees de hond onder de katten noemen.

Uiterlijk van de Siamees – kenmerken

Vachtkleur en lichaamstype : Siamezen zijn kleine tot middelgrote katten met lange, gespierde lichamen. Ze hebben een wigvormige kop, blauwe amandelblauwe ogen en hoge oren. Het zijn puntige katten, waarbij hun lichamen wit of gearceerd zijn en hun ledematen gekleurd. Dat gezegd hebbende, Siamezen zijn er in verschillende kleur- / patroonvariaties.

Een onderscheidend kenmerk van de Siamese kat is de karakteristieke kleur, waarbij het lichaam een ​​lichte kleur heeft (van beige tot crème of donkere crème), en de benen, oren, staart en snuit (punten) zijn donkerbruin of zwart. Een interessant feit, Siamese kittens worden volledig wit geboren en beginnen pas na een paar dagen donker te worden. De uiteindelijke kleur is pas stabiel op ongeveer 6-10 maanden. De vacht van de Siamees is kort, dicht en glanzend en heeft bijna geen ondervacht, dus het ras is perfect voor mensen met allergieën.

Een Siamees is ongewoon flexibel, slank en sierlijk. Ze hebben een langwerpig skelet met gespierde schouders en heupen. Op het klein hoofd bevinden zich driehoekige oren en de helderblauwe ogen van de amandelvormige vorm worden ideaal gecombineerd met de algemene kleur van het lichaam. De Siamezen hebben lange dunne benen en een lange langwerpige staart, iets taps toelopend naar het einde. De Heilige Birmaan heeft net als de Siamees deze prachtige blauwe ogen wat echt aantrekkelijk maken.

Vachtkleur van de Siamees

Siamese katten worden gekenmerkt door een lichte vacht met een donkere kleuren op de poten, gezicht, oren en staart. Deze kleur is een manifestatie van onvolledig albinisme, acromelanisme genaamd. De werking van acromelanisme wordt geassocieerd met de temperatuurkenmerken van een levend organisme. Zo wordt in de warme delen van het lichaam minder pigment geproduceerd dan in de koude delen, daarom hebben de oren, poten, staart en snuit donkerdere kleuren in vergelijking met de rest van het lichaam. Met de leeftijd kan het contrast van haarpunten ten opzichte van het lichaam minder worden.

Siamees Verzorging

De korte, fijne vacht van de Siamees wordt gemakkelijk verzorgd door deze kat wekelijkse te kammen om dood haar te verwijderen en de natuurlijke huidoliën te verspreiden. Gebruik een zachte maar aangepaste borstel voor de vachtverzorging. Poets de tanden om tandproblemen te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte, vochtige doek om eventuele vuil te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van een doekje voor elk oog, zodat je geen risico loopt op infectie. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een zachte en vochtig doekje. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Katten zijn erg kieskeurig in hun hygiëne.

Kattenvoeding Siamees

Wat de voeding betreft, zijn droge brokken (premium) de voorkeur voor Siamezen. Droge brokken zijn gemakkelijk te doseren. Als u besluit om de kat natuurlijk voeding te voeren, onthoud dan dat niet alle lekkernijen van uw tafel bij dit huisdier past. Het is beter dat vis 30% van de voeding uitmaakt, omdat een teveel aan vlees de vacht donkerder kan maken. Rundvlees, konijnenvlees, kip zijn goed geschikt, vooral in gekookte vorm. Je kunt boter, eigeel, een beetje gekookte rijst of havermout aan het vers voer toevoegen. Zorg er ook voor dat uw huisdier altijd schoon zoet water in de kom heeft.

Gezondheid en ziekten Siamees

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Siamese katten hebben een opmerkelijke goede gezondheid en lange levensverwachting, maar zijn nog steeds vatbaar voor sommige genetische ziekten zoals leveramyloïdose, die wordt gekenmerkt door een gestoord eiwitmetabolisme in het lichaam en, als gevolg, leverfalen, cardiomyopathie (uitbreiding van de hartspier) en kwaadaardige tumoren van de borstklieren. Als gevolg van onjuiste zorg kunnen Siamezen ook lijden aan tandvleesontsteking en tandsteen en aan overvoeding – aan obesitas en spijsverteringsproblemen.

Prijs Siamees Kitten

De prijs van raszuivere katten verschilt per ras. Daarnaast is de prijs van elk ras ook afhankelijk van veel factoren: Sommige mensen houden van Siamese kittens, maar houden niet van Siamese volwassen katten omdat ze graag kittens grootbrengen. Het adopteren van een Siamees kitten uit een asiel is misschien niet zo erg, maar als je een raskat wilt kopen, kan de prijs tussen de 400 Euro en 1.000 Euro liggen. Als je een echte kattenliefhebber bent, dan ben je misschien op zoek naar een raszuivere kitten wat je misschien dan ook meer kost.

Siamees kitten