...

Cymric

Cymric Depositphotos_339078336_S

Cymric kat

Een Cymric kan je beschouwen als je waakkat in huis. Ze zullen reageren op dingen die voor hen een dreiging zijn en soms zelf in de aanval gaan. Ze zijn een van de oudste kattenrassen, en zijn een langharige variëteit van de Manx. Buiten de haarlengte, zijn ze vrijwel identiek qua uiterlijk. Deze traag volwassen rassen delen ook speelse, kitten-achtige persoonlijkheden die aanhouden tot ze volwassen zijn. De Cymric en Manx zijn genetisch zo gelijk dat Manx kittens kunnen voorkomen in Cymric nesten en vice versa.

Cymric profiel

Levensverwachting: 8-14 jaar.
Gemiddelde hoogte: 23-28cm.
Gemiddeld gewicht man: 5kg.
Gemiddeld gewicht vrouw: 3-5 kg.

Vachttype: Lange, zachte dubbele vacht.
Vachtkleur: Er is geen specifieke kleur of patroon verbonden aan het ras. In plaats daarvan kunnen deze pluizige katachtigen tabby, tortoiseshell, ticked of pointed zijn. Net zoals de lengte van de staart kan variëren binnen een nest, kan ook de kleur en markeringen variëren.

Verzorging vereist: Matig – 1 à 2 maal per week.
Vergelijkbare rassen: Manx

Geschiedenis

Het is nog onbekend of de staartloze kat geboren werd op het eiland Man voor de kust van Groot-Brittanië of de kat daar aankwam op een schip. Alleszins denkt men dat ze dateren van 1750 of later en dat de genen werden verspreid over de kattenpopulatie op het eiland. De natuurlijke genetische mutatie werd versterkt door de afgelegen ligging op het eiland. Het eiland werd dan ook bekend om de bijzondere staartloze katten, waarna de naam Manx werd gegeven aan het ras.

Ze zijn al lange tijd erkend door verschillende instanties zoals de Cat Fanciers Association, The International Cat Association, maar verschillende registers kunnen hen anders erkennen. De Cat Fanciers’ Association beschouwt het ras bijvoorbeeld als een langharige variëteit van het Manx ras. De CFA noemt het ras een Langharige Manx, en volgt de Manx rasstandaard, die zowel Kortharige als Langharige Manx’ omvat. De International Cat Association en de Canadian Cat Association erkennen beide de Cymric als een apart ras van de Manx. Zowel TICA als de CCA hebben een unieke rasstandaard voor de Cymric vastgesteld. Kortom, de erkenning is heel uiteenlopend.

Cymric-Depositphotos_333876496_S

Persoonlijkheid

Zowel kortharige als langharige Cymrics zijn jagers. Ze hebben fijne jachtvaardigheden en zijn enorm alert. Je hebt dus eenvoudigweg geen waakhond meer nodig als je hen in huis hebt. Het is zelf zo dat bij ongewone zaken, ze in de aanval kunnen gaan. Wanneer ze doorhebben dat er volgens hun baasje niets alarmerend aan de hand is, zullen ze snel weer rustig worden. Ze beschermen het gezin tegen verschillende dieren zoals muizen of loslopende honden en tegen bedreigingen van buitenaf. Wanneer je dit hoort denk je misschien dat ze een minder aangenaam ras zijn, maar niets is minder waar. Als ze nergens gevaar zien, zijn ze enorm zachtaardig en geniet ze van rust in huis.

Jouw viervoeter zal je door het huis volgen en bij je komen liggen wanneer jij klaar bent om te ontspannen. Op jouw schoot of opgekruld in de dichtstbijzijnde beschikbare plek doen ze hun comfortabel dutje en blijven ze nog steeds alert. Wanneer de kitten van jongs af aan al aan zo veel mogelijk diverse situaties gewend wordt gemaakt door hun baasje creëer je het aanpassingsvermogen van de Cymric. Met veranderingen zoals nieuwe personen en plaatsen kunnen ze dan goed omgaan. Ook met kinderen en dieren kunnen ze best omgaan, wanneer ze vroeg genoeg aan hen worden voorgesteld. Voor een volwassen Cymric is het moeilijker om kinderen te waarderen, zeker als hij een rustig huis gewend is, maar ze in een gecontroleerd omgeving en rustig kennis laten maken kan dit proces vergemakkelijken. Ze leven vreedzaam samen met katten en honden die zijn gezag respecteren en kunnen leren om vogels en vissen met rust te laten.

De katten zijn speels en je kan ze verschillende trucjes leren zoals apporteren, komen, deurkasten openen. Het aanpassingsvermogen merk je ook aan het feit dat ze zelf zouden toelaten om aan de lijn te lopen, ze graag met de auto meerijden, etc. In tegenstelling tot de meeste katten, is de Cymric bereid om grenzen te accepteren en zal meestal uw wensen respecteren als u nee tegen hen zegt wanneer ze op het aanrecht springen of aan uw bank krabben. Geef hen dan wel een aanvaardbaar alternatief als dank voor hun goede gedrag.

Cymric Depositphotos_339073390_S

Gezondheid

Cymrics zijn over het algemeen gezond, maar de volgende ziekten zijn bij het ras waargenomen:

Kattenartritis: dit is een veel voorkomende aandoening die pijnlijke gewrichten veroorzaakt en bewegen ongemakkelijk maakt voor je kat. Er is geen genezing voor artritis bij katten, maar u kunt wel stappen ondernemen om uw kat zich beter te laten voelen. Als u merkt dat uw kat langzamer gaat lopen of tekenen van pijn vertoont als hij beweegt, maak dan meteen een afspraak met uw dierenarts. Er zijn verschillende symptomen waaraan je kan merken dat je kat eventueel de aandoening zou hebben zoals terughoudendheid, manken, stijfheid van de poten, meer verstoppen of slapen als normaal, etc.

Hoornvliesdystrofie: overkoepelende term voor meer dan 20 progressieve oogaandoeningen aan het hoornvlies het voorste doorzichtige deel van het oog. De symptomen en behandeling zijn afhankelijk van het type hoornvliesdystrofie. De vertroebeling van het zicht begint zich te ontwikkelen als een kitten ongeveer 4 maanden oud is.

Manx syndroom: een verzameling geboorteafwijkingen die kunnen bestaan uit een te korte wervelkolom, afwijkingen aan de urinewegen, en problemen met de darmen en de spijsvertering. De aandoening treft ongeveer 20 procent van de Manxkatten, en komt meestal tot uiting tegen de tijd dat een kitten 4 maanden oud is, een tweede goede reden om tot die leeftijd te wachten met het in huis nemen van een Manx kitten.

Verzorging

Cymrics hebben een gemakkelijk te verzorgen vacht die slechts één of twee borstelbeurten per week nodig heeft. Om er zeker van te zijn dat er geen uitwerpselen aan de vacht van de kat langs de achterkant hangen dien je dit goed te controleren. Reinig deze indien nodig om vuil meubilair of tapijt te voorkomen. Geef deze kat een grote krabpaal zodat ze zich goed kunnen uitleven.

Verschijning

De Cymric is verrassend genoeg een staartloze kat. Je zal wel katten vinden die een korte of geen staart hebben, maar de Cymric is de enige samen met de kortharige Manx die speciaal gefokt is om staartloos te zijn. Het is echter wel zo dat ze niet allemaal staartloos zijn. Er bestaan Cymrics met een lange staart die de “longies” worden genoemd en met een korte staart worden ze “stumpies” genoemd. Tenslotte zijn er nog de “rumpies” zonder staart en “risers” met een verhoging van het bot aan het eind van de ruggengraat. Rumpies en risers zal je enkel op shows waarnemen en niet in fokprogramma’s.

Andere onderscheidende kenmerken van de Cymric zijn een ronde kop met grote ronde ogen, een stevig, krachtig lichaam met een brede borst, een korte rug en een brede, ronde achterkant, korte voorpoten en lange achterpoten met gespierde dijen. Ze hebben lange achterpoten die hen het uiterlijk van een konijn geven wat wellicht de oorzaak is van de mythe waarin ze zogezegd afstammen van het konijn.

De lange, zachte dubbele vacht komt in veel verschillende kleuren voor en in effen patronen, tabbies, tortoise en calicos. Vanaf de schouders wordt de vacht wat langer dan die op de rest van het lichaam en die op de nek, de bovenste achterpoten en de buik zijn alsook langer als op de rest van het lichaam. Door hun lange haar, lijkt de Cymric soms langer dan de Manx, maar dat is slechts een optische illusie.

De Cymric wordt langzaam volwassen en bereikt misschien pas zijn volle grootte als hij vijf jaar oud is.

Cymric-Depositphotos_348250660_S