...

Sokoke

Sokoke - Sokoke Depositphotos 3204744 S

Sokoke

De Sokoke, ook bekend als de Afrikaanse Korthaar, is een zeldzaam kattenras. Hij is te herkennen aan zijn unieke vachtpatroon en zwarte staartpunt, is van nature vrij actief en houdt van een beetje aandacht. Omdat het nog een vrij nieuw ras is, is er niet veel informatie over erfelijke ziekten of andere problemen. Wilt u meer weten over dit uniek kattenras?

Sokoke profiel

Levensverwachting : 9-15 jaar
Gemiddeld gewicht: 2-5 kg

Vachttype : uniek vachtpatroon, tabby, dikke vacht en weinig ondervacht
Lichaamstype : atletisch, lenig lichaam en een elegant uiterlijk
Verzorging vereist : Weinig verharing door dunne vacht. Tandverzorging heel belangrijk.
Vergelijkbare rassen : Somali, Abessijn, Signapura.

Geschiedenis

De Sokoke kat is een oud en zeldzaam ras van huiskatten uit het Arabuko Sokoke Forest, Kenia. Hij wordt ook wel de Afrikaanse korthaar genoemd en zijn officiële naam is afkomstig van het bos waarin hij voorkwam toen hij ontdekt werd. Momenteel komen de katten zo goed als niet meer voor in het wal maar zijn ze goed gedomesticeerd door het fokken.

DNA-tests weerlegden de theorie dat hij gekruist was met wilde katten, maar hij stamt af van Aziatische katten die op hun beurt afstammen van Arabische wilde katten. De eerste Sokokes verlieten Kenia in 1978, toen twee kittens, een mannetje en een vrouwtje, door Gloria Moeldrop werden meegenomen naar Denemarken. Fokkers in Europa en de V.S. versterkten hun fokprogramma’s met deze nieuwe lijnen nadat Jeannie Knocker het ras begon te onderzoeken voor een geplande documentaire die nooit van de grond kwam. Alle informatie die Jeannie verzamelde voor haar film besloot ze toch te delen met fokkers. De International Cat Association accepteerde de Sokoke voor registratie in 2004.

Persoonlijkheid

De Sokoke is een van de kattenrassen waarvan gezegd wordt dat ze een hondachtige persoonlijkheid hebben. Het ras is levendig, intelligent, aanhankelijk en houdt van alle aandacht. Ze worden beschouwd als een van de intelligentste katten ter wereld. Ze kunnen apporteren of worden aangelijnd en doen graag boodschappen met hun baasjes. Naast onverschrokken ontdekkingsreizigers zijn ze ook heel lief en begroeten ze hun baasjes elke dag na het werk met enthousiasme aan de deur. De Sokoke houdt van andere huisdieren en kinderen.

Deze katten zijn zeer sociaal en moeten deel uitmaken van een actief huishouden aangezien ze het niet leuk vinden om een lange tijd alleen te zijn. De Sokoke zou een sterk territoriaal instinct hebben en het vermogen om menselijke emoties te lezen, waardoor hij een goede keuze is voor huishoudens met mensen die het soms moeilijk hebben. De Sokoke zou dit kunnen voelen en je zo dus ook troosten indien nodig. Blijde gevoelens zal hij uiteraard ook herkennen en hierin meegaan.

Ze kunnen enorm goed communiceren met hun stem en laten goed merken wat ze wel en niet willen. Deze Afrikaanse Korthaar wordt als vrij actief beschouwd, maar heeft ook een rustige kant. Hij houdt van jagen en kan ook uitstekend in bomen klimmen. Ook een beetje water schuwt deze kat niet; het zijn zelfs goede zwemmers!

Gezondheid

De Sokoke is een sterke kat, maar altijd kwetsbaar voor ziekten. Het is belangrijk om de oren van de kat schoon te houden, want overtollig vuil kan leiden tot oormijt-infecties. Het is ook belangrijk om de poten regelmatig te onderzoeken op snijwonden en kneuzingen.

Wilt u uw Sokoke in goede gezondheid houden, dan moet u regelmatig met hem naar de dierenarts. Let ook op ongewoon gedrag. Als u een plotselinge verandering in het gedrag van uw Sokoke opmerkt, kan hij gezondheidsproblemen hebben.

Gezondheidsproblemen kunnen worden voorkomen door uw Afrikaanse Korthaar van jongs af aan te socialiseren, ervoor te zorgen dat hij de juiste kattenvoeding krijgt, een routine heeft, veel aandacht krijgt en voldoende slaapt. Zorg voor een optimale verzorging van uw kat, zodat hij veel gelukkig is en minder snel ziek wordt.

Verzorging

Het Sokoke-kattenras heeft een unieke dunne vacht en verhaart niet. Deze katten hebben weinig verzorging nodig en verzorgen zichzelf over het algemeen.

De korte, dunne vacht van de Sokoke vereist minimale verzorging. Wekelijks borstelen en kammen is voldoende om zijn vacht schoon en gezond te houden. De Sokoke heeft zeer scherpe klauwen. Als ze te lang worden, trim ze dan. Zo voorkomt u dat uw kat aan meubels en tapijten krabt. Het helpt ook verwondingen aan u of andere leden van uw huishouden te voorkomen.

De gezondheid van een kat hangt nauw samen met zijn gebit, zeker als het om een Sokoke gaat. Dagelijkse tandverzorging is belangrijk voor het algehele welzijn van uw Sokoke. Dagelijks het gebit reinigen klinkt misschien als veel, maar het is noodzakelijk om uw kat gelukkig en gezond te houden. Doe dit telkens op hetzelfde tijdstip en u kat zal er snel aan gewend geraken.

Goede voeding voor uw Sokoke is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een gezonde relatie met hem. U kunt meteen met de fokker of een dierenarts praten over de juiste voedingshoeveelheden. En zodra u uw Sokoke thuis krijgt, is het belangrijk om zijn gewicht regelmatig te controleren en zijn porties aan te passen als ze te groot of te klein lijken.

Verschijning

De Sokoke heeft een atletisch, lenig lichaam en een elegant uiterlijk. Zijn achterpoten zijn hoger dan zijn voorpoten, waardoor hij op zijn tenen loopt. Ze noemen dit ook wel de “tiptoe-gang”. Het wordt meer uitgesproken wanneer een Sokoke opgewonden is. Dan lijkt hij bijna te huppelen.

De Sokoke heeft kenmerken waardoor hij echt opvalt. Zijn ogen zijn omlijnd met een zwarte rand, waardoor zijn ogen echt opvallen en opvallen. Het contrast met zijn oogkleur kan groot zijn. Zijn oren zijn groot en staan recht omhoog. Ook de bovenkant van de schedel van de Sokoke is bijna plat, daarnaast heeft hij een zwart stuk vacht dat zijn keel omlijnt, waardoor deze erg opvalt en een mooi contrast geeft met zijn hoofd. De poten van de Sokoke zijn lang en slank, evenals zijn staart. De staart van de Sokoke heeft bijna altijd een zwarte punt aan het eind en loopt taps toe. De pootjes zijn ovaalvormig.

Het wigvormige hoofd lijkt klein in verhouding tot het lichaam, en de rechte neus zit boven een stevige kin. De middelgrote oren zijn afgerond aan de punten en staan hoog op het achterhoofd, mooi rechtop. De ogen van de Sokoke zijn amberkleurig tot groen, ovaal van vorm en wijd gespreid.

Het meest opvallende kenmerk van de Sokoke is zijn vachtpatroon. Het patroon bestaat uit een tabby patroon, dat vaker voorkomt, maar nog steeds onderscheidend is doordat het geen vaste omtrekken heeft. De vacht wordt dikker om dit effect te creëren. Het vachtpatroon lijkt enigszins op boomschors, heeft zich duidelijk ontwikkeld als een vorm van camouflage, en kan ook een aftekening op de rug en schouders hebben. De Sokoke heeft weinig tot geen ondervacht vanwege het warmere klimaat waarin hij is geëvolueerd; hun vacht is daarom niet zijdeachtig maar voelt stevig aan.

Sokoke kat Depositphotos_63106305_S