...

Toyger

toyger alle kattenrassen

Toyger

Toyger is een vrij grote tijgerachtige kat. Ze verschenen voor het eerst in Amerika aan het einde van de jaren 80 van de vorige eeuw. Ondanks de gelijkenis met een tijger, zijn Toygers erg schattig en kalm. Ze zijn niet te actief en houden ervan om zich met de eigenaar voor de tv te wentelen. Ze zijn praktisch niet jaloers op andere huisdieren en houden van een rustige relatie met kinderen en zijn gek op knuffels. Deze katten zijn niet luidruchtig en miauwen weinig. Het is tevens een kattenras die heel goed is om te trainen. Ze zijn slim en heel aandachtig. Ook zijn het echte waterratten en houden van zwemmen en een lekker badje.

De gemiddelde leeftijd van een Toyger : ligt tussen de 10 en 15 jaar.
Gewicht : De Toyger is een vrij grote kat. Het gewicht ligt tussen de 5 en 7,5 kg. De kattinnen wegen steeds minder dan het mannelijk exemplaar.

Geschiedenis

De naam van de Toyger is een combinatie van de woorden “speelgoed” en “tijger”. Het gemengde ras werd oorspronkelijk in de jaren 1980 ontwikkeld door Lady Sugden, die besloot een Bengaalse kat genaamd Millwood Rumpled Spotskin te kruisen met een binnenlandse korthaar genaamd Scrapmetal in een poging het vlekkenpatroon van de tijger te vergroten. Op een dag merkte ze dat er opvallende patronen zaten op twee van haar katten. De patronen op de kop, een gebied waar normaal gesproken geen duidelijk patroon zit, inspireerde haar tot het idee van een kat die lijkt op een Tijger.

Nadat ze in India een kat met opvallende patronen op zijn kop had gevonden, begon de uitdaging om tijgerachtige, ronde patronen te ontwikkelen. De introductie van een Bengaal in de bloedlijn was bedoeld om het lichaam van de kat groter te maken en meer volume te geven. Dus het het eerste speelgoedtijgertje werd geboren. Het ras werd pas in 2007 erkend na een groot aantal verbeteringen in de fokkerij. Het ras werd in 1990 door TICA erkend in de categorie ‘Registration Only’. In 2007 werd de status verhoogd en behoren de Toygers tot de hoogste categorie, de ‘Full Championship Status’. Er wordt door de fokkers aan gewerkt om behalve de bruine kleur ook de kleur zilver voor toygers erkend te krijgen.

Persoonlijkheid

De Toyger een van de meest aanhankelijke en liefhebbende katten die er zijn. Hoewel het een vrij groot kattenras is, zijn dit katten die graag knuffelen en bij je op de bank ligt. De Toyger geniet van menselijk gezelschap, dit is een kat die gedijt in een druk huishouden.

De Toyger is ook een super slimme kat die relatief gemakkelijk kan worden getraind, het ras staat vaak bekend om zijn avonturen tijdens wandelingen aan een veilige leiband en harnas. In veel gevallen hebben eigenaren van huisdieren hun Toyger getraind om verschillende spelletjes te spelen. In tegenstelling tot veel andere kattenrassen, wordt van de Toyger ook gezegd dat hij graag met water speelt.

Uiterlijk van de Toyger

Lichaams Markeringen: De strepen op het lichaam zijn verticaal gelijnd met cirkelvormige markeringen in de nek, poten en staart. De buik en binnenkant van de poten moeten gemarkeerd zijn. Kussentjes op de klauwen en het puntje van de staart horen zwart te zijn.

Vorm van de kop: medium-groot, met een dominante diepe, cilindervormige, snuit op een ovale kop

Hoofd: In het gezicht horen cirkelvormig strepen en markeringen rondom het gezicht te lopen. Traditionele tabby markeringen die radiaalvormig weglopen van het gezicht zijn ongewenst. Lichte tot vrijwel witte kleine markeringen op de achterkant van de oren zijn gewenst.

Oren: Smal en rond. Breed gezet richting de achterkant van het hoofd en gericht in hoek van 45 graden richting het centrum van de ogen. Kort maar dicht behaarde oren. Gepunt als een Lynx is ongewenst.

Ogen: Medium, amandelvormig. Ver uit elkaar gezet, achter in het gezicht, en in de buurt van de basis van het oor.

Neus: Gespierd, lang, breed, en rond, breder wordend richting de punt en ten minste net zo breed als de ruimte tussen de ogen.

Torso: Medium tot diep, long en gespierd met ronde contouren; sterk en robuust maar niet hoekig.

Poten en klauwen: Medium lengte zodanig dat de ruimte tussen de grond en het lichaam ongeveer gelijk is aan de diepte van de torso. Botstructuur is erg lang.

Staart: Erg lang en niet dik. De staart heeft een botte, ronde punt. Vacht is dicht behaard en kort.

Spiervorming: Erg jong en atletisch van uiterlijk, speciaal bij mannelijke Toygers.

Kleur: Markeringen horen vrijwel zwart tot bruin tot gelijkmatig gekleurd zijn. Erg donkere markeringen hebben de voorkeur.

Patroon Markeringen: Het contrast tussen de markeringen en het grondpatroon moet zeer duidelijk zijn, waardoor er een zeer duidelijk, scherp getekend patroon ontstaat.

toyger kitten alle kattenrassen

De vachtkleuren

Soorten kleuren bij de Toyger-kleur is het belangrijkste kenmerk. Strepen of tabby zijn verspreid over zijn lichaam. Hun kleur kan van bruin tot bijna zwart zijn. De haren zijn niet aangevinkt, elk is volledig in zijn eigen kleur geverfd. De wol heeft een ondervacht, meestal grijs, de kleur van de rest van de wol is altijd effen. In de kleur is het maximale contrast van de tinten van de strepen en de hoofdkleur van de jas welkom. De strepen zelf zijn verticaal, op de nek, benen en staart zijn gesloten in ringen. Volgens de norm kunnen dit langwerpige vlekken zijn. Tekenen is zelfs op de benen en buik vereist. Een ander kenmerk is de donkere punt van de staart en de witte “bril” rond de ogen – daar is het haar lichter, de rest.

Gezondheid

Toygers worden over het algemeen beschouwd als gezonde katten, hoewel het ras vatbaar kan zijn voor sommige van dezelfde aandoeningen als de Bengaal. Zoals altijd is het belangrijk om regelmatige bezoeken te plannen met de dierenarts van je kat.

Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar Toygers aan lijden zijn: Zwaarlijvigheid en hartruis.

Verzorging van de Toyger

De Toyger is een slimme, atletische en intelligente kat, dus je moet ervoor zorgen dat het gemengde ras fysiek en mentaal wordt gestimuleerd. Een grote krabpaal voor zware katten is aan te raden. Het is ook raadzaam om interactief speelgoed te bieden zodat dat de kat scherp en tevreden blijft. Als je overweegt om een Toyger buiten te laten, zorg er dan voor dat je een veilige riem en harnas gebruikt en toezicht houdt op alle buitensessies.

Naast het plannen van jaarlijkse bezoeken aan dierenartsen, moet de Toyger zijn nagels eenmaal in de week geknipt worden. Je moet ook de oren van de kat onderzoeken op vuilophoping of mogelijke infectie en deze indien nodig reinigen met een doekje. Gebruik voor elk oor een ander doekje om geen infecties over te brengen. Zorg er ook voor dat je met de reguliere dierenarts praat over het starten van een tandenpoetsprogramma voor de Toyger.

Voeding voor de Toyger

Elke Toyger heeft een goed en uitgebalanceerde voeding nodig. De Toyger is net als alle katten een roofdier, dus als je besluit hem te voeden met natuurlijke producten, moet twee derde van de voeding vlees zijn. Ook kunt u zure melkproducten voeren, soms vis, eieren en slachtafval geven. Als u geen tijd hebt om een ​​apart menu voor uw huisdier te bereiden, kan u best droge brokken geven. Dit moet van hoge kwaliteit zijn, op zijn minst premium. In dergelijk voer zijn alle substanties opgenomen die nodig zijn voor de kat.

Fokkers van de Toyger

Er zijn ruim 30 fokkers wereldwijd. Deze fokkers werken samen om het toyger-ras verder te ontwikkelen. De fokkers proberen om rond het jaar 2010 een aantal nieuwe kenmerken te hebben toegevoegd. Ze hopen dat Toygers dan meer ronde ogen en een bredere neus hebben.

Kittens van Toygers

Zoek een goede fokker die je kan vertrouwen. Vraag raad aan een dierenarts. Deze mensen hebben meestal wel goede fokkers in hun klantenbestand.

Op de leeftijd tussen de 12 en 15 weken kan het kitten van de Toyger naar een nieuwe gezin, wel te verstaan als alles goed verloopt. Tegen die tijd weet het kleine wezen het toilet te gebruiken en heeft het al de nodige vaccinaties ontvangen. Het beste kies je voor een actief kitten dat nieuwsgierig, speels en graag contact met je wil maken.

Wil je een nieuwe kat , dan is het de moeite waard enkele katten-tentoonstellingen te bezoeken. Daar zal je ook mensen vinden die showen en heel goed weten waar je moet op letten bij de aanschaf van een Toyger kat. Waarschijnlijk kunnen ze ook enkele betrouwbare fokkers aanwijzen die op dat ogenblik een nestje hebben.

toyger kattenras