...

Tonkanees

tonkanees kitten

De Tonkanees of Tonkinees

De Tonkanees, of Tonkinees is een kruising tussen een Birmese en een Siamese kat en het is gemakkelijk om de overeenkomsten op te merken als je ze samen bekijkt. Het is de persoonlijkheid van de Tonkinees die het ras doet opvallen. De Tonkanees is vriendelijk, actief en liefdevol. Als je denkt dat katten afstandelijk en onafhankelijk zijn, dan is dat alleen omdat je nog geen Tonkanees hebt ontmoet. Hij eist aandacht en genegenheid en zal niet rusten voordat hij het krijgt.

De Tonkinees kan de ultieme familiekat zijn. Ze zijn intelligent en kunnen gedrag vertonen dat gewoonlijk is voorbehouden aan honden. Spelen doen ze als de beste en brengen soms dingen terug als je het weg gooit. Soms raken ze hun kattenspeelgoed ook wel eens kwijt. Dit speelgoed is dan terug te vinden in hun kattenbak, voerbak, slaapgedeelte en andere plaatsen.

Tonkinese profiel

Herkomst : Verenigde Staten, Canada, Thailand
Levensverwachting : 12-18 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 2,5-3,5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 3,5-5,5 kg
Vachttype Tonkanees : Dit ras heeft korte, zachte vachten.
Vachtkleur en lichaamstype : Tonkanezen zijn middelgrote katten met korte, gespierde lichamen. Ze zijn er in een dozijn kleuren en patronen, waaronder puntig, nerts en effen. Tonkanezen worden vaak verward met siamese, maar ze zijn acuut een kruising tussen de Siamees en de Birmezen.
Verzorging vereist : weinig onderhoud.
Vergelijkbare rassen : Bengalen, Birmees, Korat, Khao Manee, Siamees
Karakter : De Tonkanees is intelligent, actief, vriendelijk, actief, liefdevol en zeer gehecht aan eigenaar.
Andere namen : Tonkanees, tonkinees, Tonkinese, Tonkine

Oorsprong van de naam “Tonkanees”

Van de naam onder de oorspronkelijke spelling van Tonkanees wordt gezegd dat het verwijst naar de musical South Pacific, die een eiland kenmerkte waar niemand discrimineerde tegen ‘half-rassen’. Er was echter vaak verwarring over de spelling, dus in 1971 werd de naam officieel gewijzigd aan Tonkanees – na de exotisch klinkende Baai van Tonkin in Vietnam – ook al hadden de katten geen associatie met dat land.

Geschiedenis Tonkanees

De Tonkanees is het liefdeskind van de Siamese en Birmese rassen. Deze twee rassen afkomstig uit Zuidoost-Azië werden gekruist in een poging om een ​​kattenras te verkrijgen met een gematigd lichaamstype en een minder doordringende stem dan de Siamees. De eerste opzettelijke kruising tussen de Siamees en Burmees begon in de jaren 1950 met Milan Greer, die de katten ‘gouden Siamees’ noemde.

Tonkanees Vacht

Tonkanezen worden ook wel “de gouden Siamees” genoemd. Dat komt door de point patronen van de vacht en de prachtige gouden gloed die je vaak ziet op de vacht bij bepaalde varianten.
De korte vacht van de Tonkanees heeft een gemiddelde dikte en voelt zacht en zijdeachtig aan. De Tonkanees heeft een lichaamskleur die rijk, egaal en ongemarkeerd is, bijna onmerkbaar overschaduwt naar een iets lichtere tint op de onderzijde, met een duidelijk contrast tussen lichaamskleur en punten. Een champagne-nerts Tonkanees heeft bijvoorbeeld een buff-crème tot beige lichaam, die roodachtige hoogtepunten, medium-bruine punten, kaneelbruin neusleer en kaneel-roze tot kaneel-bruine pootkussentjes kan hebben.

Tonkanees karakter

De Tonkanees is vriendelijk, actief en een liefdevol kattenras. Als je denkt dat katten afstandelijk en onafhankelijk zijn, dan is dat alleen omdat je nog geen Tonkanees hebt ontmoet. Hij eist aandacht en genegenheid en zal niet rusten voordat hij het krijgt. Dit is een kat die je overal zal volgen, op je schouder wil zitten en betrokken wil zijn bij alle gezinsactiviteiten. Hij vindt het leuk om mensen te ontmoeten en is niet het type kat dat tevreden zal zijn om altijd alleen thuis te blijven. Als je overdag werkt, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat hij een vriend heeft om hem bezig te houden, of het nu een andere Tonkanees of een andere kat of zelfs een hond is, maakt niet uit.

Net als zijn voorvader de Siamees, is de Tonkanees intelligent en actief. Hij springt graag naar hoge plaatsen, beheerst puzzelspeelgoed en leert desgewenst aan de lijn te lopen. Leer hem trucjes en geef hem een ​​roterend assortiment interactief speelgoed om zijn lichaam en geest in beweging te houden. Een Tonkanees kan koppig zijn in hun zoektocht om hun eigen zin te krijgen, maar hun clowneske gedrag is zo vertederend dat het er niet echt toe doet. De Tonkanees heeft ook een zachtere kant, hij houdt ervan om op schoot te zitten en zal de jouwe opeisen zodra je gaat zitten.

Verzorging van de Tonkanees

De zachte en korte vacht van de Tonkanees wordt gemakkelijk verzorgd met wekelijks borstelen om dood haar te verwijderen en huidolie te verspreiden. Een bad is zelden nodig. Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte, vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van de doek voor elk oog, zodat je geen risico loopt op infectie.

Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenbolletje of een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met warm water. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Katten zijn erg kieskeurig in hun hygiëne.

Tonkanees Ziekten en Gezondheid

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. De Tonkanees is over het algemeen gezond, hoewel ze gevoelig kunnen zijn voor gingivitis en gevoelig kunnen zijn voor anesthesie. Omdat ze afstammen van de Siamezen, zij het relatief ver in hun stamboom, kunnen ze ook enkele van dezelfde ziekten ontwikkelen die de Siamezen treffen, waaronder de volgende:

Amyloïdose, een ziekte die optreedt wanneer een soort eiwit genaamd amyloïd wordt afgezet in lichaamsorganen, voornamelijk de lever in leden van de Siamese familie
Astma / bronchiale ziekte
Aangeboren hartafwijkingen zoals aortastenose
Gekruiste ogen
Gastro-intestinale aandoeningen zoals megaesophagus
Hyperesthesiesyndroom, een neurologisch probleem dat ervoor kan zorgen dat katten zichzelf overmatig verzorgen, wat leidt tot haaruitval en verwoed optreedt, vooral wanneer ze worden aangeraakt of geaaid
Lymfoom
Nystagmus, een neurologische aandoening die onwillekeurige snelle oogbewegingen veroorzaakt

Is een Tonkinese kat geschikt voor mij?

Het is waar dat je een speciaal type persoon moet zijn om een ​​Tonkanees te bezitten. Dit is een speciaal kattenras en er is een speciaal type persoon voor nodig om voor hem te zorgen. Dus, wat zijn de kwaliteiten in jou die nodig zijn om voor dit ras te zorgen?

Wat zijn de voorwaarden om een Tonkanees is huis te halen

Je moet van katten houden want dit is een kattenras dat aandacht en genegenheid vraagt.
Je moet tijd hebben want de Tonkanees heeft iemand nodig die veel tijd heeft om aan zijn behoeften te voldoen. Hun behoeften zijn eigenlijk heel simpel (veel spel en veel liefde).
Je hebt ruimte nodig – als je deze kat alleen binnen wilt houden, moet er genoeg ruimte zijn om te spelen.
Op lange termijn – dit ras kan lang leven (tot ongeveer ~ 18 jaar), ben je bereid om ze deze hoeveelheid tijd te geven?

Als een Tonkanese kat bij jou komt wonen, is het meer dan alleen een kat. Veel mensen zeggen dat de eigenschappen overeenkomsten vertonen met een hond, misschien vanwege zijn relatief hoge intelligentie. Met de Tonkanees heb je het beste van twee werelden. Aan de ene kant heb je een kat die extreem speels is. Aan de andere kant heb je een kat die tevreden is om tijd met je door te brengen met ontspannen en soms ligt dit ontspannen op je schoot.

Wat is de prijs een Tonkanees kitten

De prijs van raszuivere katten verschilt per ras. Ook alles wordt met de dag duurder zoals stambomen, dierenartskosten en ga zo maar door. Dus de prijs voor een Tonkanees kitten kunnen we moeilijk ramen. Daarnaast is de prijs van elk ras ook afhankelijk van veel factoren: Wilt u raszuivere katten kopen? Wilt u raszuivere katten kopen om mee te fokken?

Is de prestatie / fokkwaliteit van het kitten verschilt ook erg. Waar kwam het kitten vandaan? (Dus, wie zijn de ouders, grootouders, overgrootouders, etc.) Er is geen “standaard” vaste prijs voor elk ras. De Cattery bepaalt de vraagprijs. De vraagprijs van de Cattery betekent niet dat er onderhandeld kan worden. Hoe duur raszuivere katten er ook uitzien, verantwoord fokken van raszuivere katten is erg duur. De uitgaven zijn 9 van de 10 keer hoger dan de opbrengst van een nestje.

tonkanees