...

California Spangled

California Spangled Depositphotos_102972192_S

California Spangled

De California Spangled, een kruising tussen een tal van verschillende kattenrassen zoals de Amerikaanse én Britse Korthaar, de Abessijn, de Siamees, etc. is een liefdevol, loyaal en energiek familielid. Ze vallen zeker op door hun uiterlijk, dat lijkt op dat van een wilde kat. De “huis-luipaard” is echt specifiek en opzettelijk gefokt om op deze wilde kat te lijken. Ondanks het uiterlijk zijn ze zeer volgzaam en lief.

California Sangled profiel

Levensverwachting : 10 tot 14 jaar
Gemiddelde hoogte : 30cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 4,5-6 kg
Gemiddeld gewicht Man : 5,5-7kg

Vachttype : Kort en glad aanliggend op de rug en flanken. Langer op de buik en staart.
Vachtkleuren en lichaamstype : Lang, slank en gespierd; vacht komt voor in verschillende kleuren zoals goud, bruin, wit, zwart en blauw met een print die verschillende vormen kan aannemen namelijk ronde, vierkante, driehoekige of ovale vlekken.

Verzorging vereist : Wekelijkse borstel.
Vergelijkbare rassen : Angora, Siamees, Amerikaanse Korthaar, Abessijn, Manx, Britse Korthaar.

Geschiedenis

De geschiedenis van de California Spangled vertelt dat er een morele betekenis schuilt achter het ontstaan van het ras. Paul Casey, een scenarioschrijver en natuurkundige uit Los Angeles en Dr. Louis Leakey besloten in 1971 om de handen in elkaar te slaan en samen te werken een kat te fokken die zou lijken op een wilde ocelot of luipaard. De reden hiervoor was dat mensen die deze kat zouden bezitten, meer en meer zouden ontmoedigd worden om bontjassen te kopen doordat ze zich meer bewust zouden worden van de stroperij van deze dieren. De twee geloofden dat mensen veel minder snel bont zouden kopen die zou lijken op de vacht van hun lieftallig huisdier. De California Spangled was oorspronkelijk een zeer duur ras door zijn unieke wilde uiterlijk. In 1985, werd de “huis-luipaard” geperfectioneerd door de kruising van 6 verschillende rassen.

Het ras loopt spijtig genoeg het risico bedreigd te worden en rapporten geven aan dat dat er vandaag de dag misschien nog 200 Californische gestreepte katten bestaan. Dit alles ondanks de populariteit van het ras. Het ras werd in 1986 op een zeer commerciële manier geïntroduceerd waardoor er bij de katten community enorm veel verontwaardiging ontstond en dit is waarschijnlijk de reden waarom mensen besloten deze kat niet in huis te halen. Vandaag de dag proberen een paar toegewijde fokkers dit ras voor uitsterven te behoeden.

Er bevinden zich momenteel enorm veel California Spangleds in asielen en reddingsgroepen. Wanneer je graag dit ras hebt als je nieuwe huisdier, aarzel dan niet om te adopteren.

California Spangled Depositphotos_66304119_S

Persoonlijkheid

Misschien is het enige aan de California spangled kat dat niet wild-achtig is, haar persoonlijkheid. De California Spangled is een kruising tussen de Angora, Siamees, Amerikaanse Korthaar, Abessijn, Manx, en Britse Korthaar. Het ras is ontwikkeld om eruit te zien als een wilde kat, maar geen zorgen; het karakter ervan heeft het zeker niet. Ze zijn daarentegen zeer aanhankelijk en liefdevol. Het is soms zelfs zo dat ze zich kunnen terugtrekken als ze zich eenzaam beginnen te voelen. Ze gedijen op het gezelschap van zijn menselijke metgezellen.

Ze zijn zeer energiek en staan bekend om hun springprestaties. Ze pronken enorm graag met hun acrobatische vaardigheden.Zorg er dus voor dat ze genoeg mogelijkheden hebben om dit uit te oefenen in huis aangezien ze graag de hoogste delen van hun omgeving verkennen. Een goede uitrusting in een ruim huis is de ideale omgeving voor de bevrediging van de bewegingsbehoeften van dit gemengd ras.

Zoals de meeste katten zijn ze zeer intelligent en kunnen ze erg gehecht raken aan hun baasje. Ze houden ook van het gezelschap van kinderen en andere dieren. Ze kunnen dus goed overweg met kinderen, maar u dient ervoor te zorgen dat ze van kleins af aan gesocialiseerd zijn en dat u toezicht houdt bij vroege interacties tussen de kinderen en de katten. Vergeet ze zeker niet te belonen bij goed gedrag. Zoals Paul Casey het wenste, is het ras zowel speels als gehoorzaam.

Gezondheid

Californische Spangleds worden over het algemeen beschouwd als gezonde katten en er is geen sprake van rasspecifieke gezondheidsproblemen geassocieerd met de Californische Spangled. Het is aangeraden om simpelweg een oogje in het zeil te houden voor problemen die kunnen optreden.
Samen met het plannen van jaarlijkse dierenartsbezoeken, zal uw California Spangled regelmatig zijn nagels moeten laten controleren en knippen. Het toevoegen van een krabpaal aan uw leefomgeving kan ook helpen om gezond krabben te bevorderen en de nagels van de kat in goede conditie te houden. Laat de oren om de paar weken onderzoeken en bespreek met de dierenarts welke acties je kan ondernemen om het gebit gezond te houden.

Verzorging

Dit ras is vrij onderhoudsvriendelijk. Ze hebben een korte, gevlekte vacht die slechts één keer per week geborsteld moet worden om de vacht in een mooie conditie te houden.

De California Spangled kan zich zeer eenvoudig aanpassen aan verschillende leefklimaten. Zorg er juist voor dat er genoeg schawuwplekken aanwezig zijn in huis en ze steeds toegang hebben tot voldoende drinkwater bij hogere temperaturen.

Verschijning

De California Spangled staat bekend om zijn luipaard print. Deze komt voor in verschillende kleuren zoals goud, bruin, wit, zwart en blauw. De print kan verschillende vormen aannemen namelijk ronde, vierkante, driehoekige of ovale vlekken. Ze zijn over het lichaam ruim uit elkaar geplaatst en iets meer opeengepakt op de poten. Bij het fokken willen ze er vooral voor zorgen dat de luipardvlekken zo opvallend en contrasterend mogelijk zijn.

Ze zijn lang, mager en gespierd en hebben een specifieke trage wandelmanier, waardoor men het vaak vergelijkt met een miniatuur luipaard. Het wilde uiterlijk van de kat wordt gecompleteerd door amandelvormige ogen, naar achteren geplaatste oren en hoge jukbeenderen. De staart heeft een gemiddelde lengte en is overal even dik.

Er is ook een “sneeuwluipaard” versie van de California spangled. Deze heeft een witte vacht met zwarte aftekeningen en toont duidelijk de Siamese invloed door zijn blauwe ogen. Prachtig!