...

Amerikaanse Bobtail

Amerikaanse Bobtail

Amerikaanse Bobtail kat

De Amerikaanse bobtail gedraagt zich een beetje als een hond. Deze lieve en uitzonderlijke katten houden van spelletjes, begroeten hun baasjes aan de deur en worden gemakkelijk aangelijnd om te wandelen. Bobtails zijn vriendelijk en intelligent, kortom, het zijn geweldige huiskatten. Met kinderen en andere huisdieren kunnen deze katten heel goed overweg. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 11 en 15 jaar.

Amerikaanse Bobtail Profiel

Herkomst: Verenigde Staten
Levensverwachting : 11-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25,4 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3,1-4,9 kg
Gemiddeld gewicht Man : 6,8-7,2 kg
Vachttype : korte tot middellange dichte vacht
Vachtkleur en lichaamstype : middelmatig gedrongen gebouwd met korte staart, bijzonder sterke achterpoten en brede borst; variabele kleuren.
Verzorging vereist : Matig – tweemaal per week (lang haar) / Weinig onderhoud – af en toe poetsen (kort haar).
Vergelijkbare rassen : Japanse bobtail, Manx.
Gezondheidsprofiel : spinale problemen, heupdysplasie.
Karakter : De Amerikaanse Bobtail is een minnaar met een hart van goud, die toegewijd is aan zijn gezin, hen graag volgt, graag speelt, lekker aan de lijn loopt en gasten met een glimlach verwelkomt.
Andere namen : American Bob tail

Geschiedenis van de Amerikaanse Bobtail

Bobtailed katten, het resultaat van een natuurlijke genetische mutatie die een verkorte staart veroorzaakt, zijn door de eeuwen heen op verschillende plaatsen ter wereld verschenen. Soms werden ze opgemerkt. Dat was het geval bij de Amerikaanse Bobtail, die afstamt van een kitten met korte staart. De eerste bobtails zouden in de jaren zestig zijn gefokt tussen een kortstaartige gestreepte kat en een Bobcat, waardoor de oorspronkelijke bloedlijn van de bobtail ontstond. Sindsdien zijn oude bloedlijnen uitgefaseerd en is het ras een nieuwe richting ingeslagen om katten te produceren die op Bobcats leken, maar met een vriendelijker, huiselijk temperament.

De eerste kittens hadden ook een korte staart, een aanwijzing dat de eigenschap werd veroorzaakt door een dominant gen. Enkele fokkers, die ervaring hadden met het fokken van Perzen werkten samen om de ongewone katten tot een ras te ontwikkelen. Ze fokten de kittens met andere katten met van nature korte staarten die op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten en Canada werden gevonden. Ze fokten de katten selectief om groot en stevig te zijn met een wilde uitstraling maar een zacht humeur. Alle katten die werden gebruikt om het ras te ontwikkelen waren geen stamboomkatten en waren huishoudelijke kortharen en langharen.

De International Cat Association heeft de Amerikaanse Bobtail in 2002 volledig erkend als een volwaardig kattenras. De Amerikaanse Bobtail wordt ook erkend door de Cat Fanciers Association en de American Cat Fanciers Association.

Amerikaanse Bobtail Depositphotos_385554022_S

Persoonlijkheid en karakter van de Amerikaanse Bobtail

De Amerikaanse Bobtail is een minnaar met een hart van goud, die toegewijd is aan zijn gezin, hen graag volgt, graag speelt, lekker aan de lijn loopt en gasten met een glimlach verwelkomt. Dit is een slimme kat die geniet van puzzelspeelgoed en snel alles weet. Hij is niet zo luidruchtig als sommige kattenrassen, maar hij communiceert zijn plezier met getjilp, klikken en trillingen, evenals de spinnen en miauwen.

De Amerikaanse Bobtail heeft een flexibel karakter en is graag overal mee met de eigenaar. De katten hebben ook een plekje gevonden bij sommige psychotherapeuten vanwege hun liefhebbende en intuïtieve karakter. Datzelfde aanpassingsvermogen en vriendelijkheid maakt hem een goede gezinsgenoot en is geschikt voor een verscheidenheid aan levensstijlen, van ontspannen tot baldadig.

Gezondheid

De gemiddelde levensverwachting van de Amerikaanse Bobtail ligt tussen de 11 en 15 jaar. Zowel raskatten als katten zonder stamboom hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Amerikaanse Bobtails zijn over het algemeen gezond. Toch zijn Amerikaanse bobtails vatbaar voor heupdysplasie, een erfelijke ziekte die verlamming, kreupelheid en artritis van de heupgewrichten kan veroorzaken. Hoewel het over het algemeen gezonde katten zijn, worden sommige kortstaartkatten zonder staart geboren. Bobtail-katten zonder staart staan ​​bekend als “rumpies”. Stuitjes zijn niet acceptabel om mee te fokken vanwege gezondheidsproblemen die samenhangen met een verkorte ruggengraat.

Amerikaanse-Bobtail-Depositphotos_167322318_S Funny american bobtail cat

Verzorging van de Amerikaanse bobtail

De vacht van de Amerikaanse Bobtail is meestal niet mat of verward zolang je hem een ​​paar keer per week kamt of borstelt. Het zal je misschien opvallen dat de kat meer in de lente en de herfst van vacht wisselt, dus het kan een goed idee zijn om ze tijdens die periode vaker te verzorgen. Een bad is zelden nodig. Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is aan te raden. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte, vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van de doek voor elk oog, zodat je geen risico loopt op infectie.

Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenschijfje of een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met warm water. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Ook deze kat is erg kieskeurig in hun hygiëne.

Verschijning

Met zijn korte staart, getufte oren en tenen en krachtig lichaam heeft de Amerikaanse Bobtail een opvallend wilde uitstraling – vergelijkbaar met die van een Bobcat – maar hij is door en door een huiskat. Hij varieert in grootte van gemiddeld tot groot en groeit langzaam. Om zijn volledige grootte te bereiken kan dit drie jaar duren.

Omdat dit ras zich onderscheidt door zijn korte staart, is het een goede plek om met een beschrijving van zijn uiterlijk te beginnen. Elke staart is uniek. De meeste zijn 1 tot 4 centimeter lang, maar ze kunnen nog korter of langer zijn. De ideale bobtail is flexibel en expressief. Kittens zijn bijna nooit helemaal staartloos, zoals soms gebeurt met de Manx. Sommige nesten hebben kittens met lange staarten. Ze zullen geen sterren zijn in de showring, maar ze kunnen worden gebruikt in fokprogramma’s.

De vacht van de Amerikaanse Bobtail

Het merkbaar atletische lichaam is bedekt met ruige vacht in twee lengtes. De kortharige Amerikaanse Bobtail heeft eigenlijk een middellange dubbele vacht met harde buitenharen die een zachte, donzige ondervacht overlappen. Wanneer de vacht een verdunde kleur, een lynxpunt of een zilver heeft, kan de vacht een zachtere textuur hebben. Langharige bobtails hebben een kraag in de nek en lang haar op de boven-achterbenen, buik en staart. Op het gezicht kan het langharig eruit zien alsof hij schaapkarbonades draagt. De vacht is er in alle kleuren en patronen. De ogen kunnen elke kleur hebben behalve oneven (elk oog een andere kleur).

Amerikaanse bobtail kittens

Als u een kat of kitten bij een fokker koopt, moet u altijd informeren naar bekende gezondheidsproblemen en een schriftelijke gezondheidsgarantie van de fokker krijgen. Met de juiste zorg hebben Amerikaanse bobtails het potentieel om 15 jaar oud te worden.

Amerikaanse Bobtail Depositphotos_167445422_S