...

Korat

Korat - korat Depositphotos 125198086 S

Korat

De Korat staat bekend om zijn prachtige vacht en wordt beschouwd als een van de mooiste kattenrassen. Maar de Korat is niet alleen mooi om naar te kijken. Deze intelligente katten zijn ook liefhebbend en hechten zich sterk aan hun familie. Een interessant weetje: Korats met gekrompen of gestreepte staarten werden volgens de CFA vaak als bijzonder gelukkig beschouwd.

Korat profiel

Levensverwachting : 15-19 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-33 cm
Gemiddeld gewicht : 3-4,5 kg
Vachttype en -kleur : korte blauwgrijze vacht
Lichaamstype : klein tot middelgroot met weinig lichaamsvet
Verzorging vereist : gemakkelijk te verzorgen
Vergelijkbare rassen : Birmees, Tonkanees

Geschiedenis

De Korat kat is een van de oudste en meest stabiele kattenrassen ter wereld. De eerste gedocumenteerde vermelding van de Korat stamt uit het boek ‘Treatise on Cats’ uit 1350, waarin 17 “gelukskatten” werden geschetst. Opvallend is dat de kat in het boek al sterk lijkt op hoe deze er tegenwoordig uitziet. In Thailand, het geboorteland van de Korat, worden ze ook wel “gelukskat” genoemd. De kat is vernoemd naar de provincie Korat in Thailand en wordt daar al eeuwenlang bewonderd vanwege zijn prachtige vacht.

Korats werden in Thailand vaak geschonken aan bruiden als huwelijksgeschenken en werden gezien als een symbool van welvaart. Tot in de 20e eeuw werden Korats nooit verkocht, maar alleen als cadeau gegeven. De eerste Korats in Amerika waren dan ook geschonken.

Naast hun symbolische waarde, worden Korats ook bewonderd om hun uiterlijk. De katten hebben een prachtige vacht en zijn daarom al eeuwenlang geliefd in Thailand. Hun Thaise naam, Si-Sawat, komt van hun vacht en betekent letterlijk “grijsblauw”, terwijl “Sawat” voorspoed betekent.

In 1996 werd de Korat door de CFA geaccepteerd voor de status van kampioen. De Korat kat heeft dus een rijke geschiedenis en is meer dan alleen een mooie kat om naar te kijken. Deze kat is een waardevol symbool van welvaart en geluk en is al eeuwenlang een gewaardeerd lid van de Thaise samenleving.

Korat Depositphotos_379760520_S

Persoonlijkheid

De Korat kat heeft een persoonlijkheid die zich kenmerkt door sterke loyaliteitsneigingen en een diepe band met hun menselijke familie. Ze houden van knuffelen en zijn goed met gesocialiseerde kinderen. Deze sociale katten zijn niet graag alleen en hebben een sterke behoefte aan menselijke interactie. Ze kunnen goed overweg met mensen en zijn gemakkelijk te trainen.

De Korat is een zeer intelligente kat en is zelfs gemakkelijker te trainen dan sommige hondenrassen. Ze hebben een ontspannen karakter en zijn relaxter dan de meeste katten. Korats tolereren het om opgepakt te worden en zijn goede schootkatten. Ze passen zich gemakkelijk aan aan verschillende leefomgevingen, of het nu een groot huis of een klein appartement is.

Hoewel ze erg sociaal zijn, kunnen Korats afstandelijk zijn in de buurt van vreemden en kunnen ze hun ‘safe haven’ opzoeken, namelijk hun baasjes. Dit kan betekenen dat ze verlatingsangst ontwikkelen als ze voor langere tijd alleen worden gelaten. Korats kunnen ook vocaal veeleisend worden als ze aandacht willen.

In het algemeen is de Korat kat een geweldige metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een liefdevol en attent familielid. Met hun speelse aard, intelligentie en ontspannen karakter zijn ze een aanwinst voor elk huishouden dat bereid is om hen veel aandacht en liefde te geven.

Gezondheid

De Korat kat heeft een bijna 800 jaar lange geschiedenis en staat bekend om zijn vrij schone gezondheid. Hoewel ze net als alle katten vatbaar zijn voor veel voorkomende kattenkwalen, zoals obesitas en tandheelkundige aandoeningen, hebben ze over het algemeen een goede gezondheid.

Het is belangrijk om op te merken dat oudere Korats vatbaar kunnen zijn voor nieraandoeningen en hyperthyreoïdie. Het is daarom aan te raden om oudere katten regelmatig te laten controleren door een dierenarts om deze aandoeningen vroegtijdig te kunnen detecteren en behandelen.

Hoewel de Korat over het algemeen gezond is, kunnen ze ook vatbaar zijn voor GM1- en GM2-gangliosidose. Dit is een zeldzame genetische aandoening die het zenuwstelsel aantast. Fokkers van Korats testen vaak op deze aandoening en vermijden het fokken van katten die drager zijn van het defecte gen.

Als eigenaar van een Korat is het belangrijk om hun gezondheid goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen en regelmatig bewegen om obesitas te voorkomen. Regelmatige controles bij de dierenarts zijn ook belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te kunnen opsporen en behandelen.

Kortom, de Korat kat heeft over het algemeen een goede gezondheid en is een robuuste kat. Met de juiste zorg en aandacht kunnen ze lang en gezond leven als trouwe en geliefde gezinsleden.

Verzorging

De Korat kat is niet alleen een prachtig huisdier om te hebben, maar ook een gemakkelijk te verzorgen kat. Ze hebben een korte, enkele laag vacht die zeer weinig uitvalt, waardoor ze een “aanvaardbare” keuze zijn voor mensen met haarallergieën. Het is echter belangrijk om te onthouden dat geen enkele kat technisch volledig hypoallergeen is.

Het verzorgen van een Korat kat is niet ingewikkeld en vereist slechts minimale inspanning. Een keer per week lichtjes borstelen is voldoende om hun vacht gezond en glanzend te houden. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan hun oren en tanden om ze gezond te houden.

Een schone kattenbak is een must voor deze prachtige katachtige. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de kattenbak schoon blijft om te voorkomen dat uw huis naar kattenpis gaat ruiken.

Als u ervoor wilt zorgen dat uw Korat kat gelukkig en gezond blijft, moet u voldoende speelgoed aanbieden zodat ze zich nooit verveelt. Denk aan raam hangmatten, kattenbomen en kattenspeelgoed waar ze mee kunnen spelen.

Een goede voeding is ook belangrijk om uw Korat kat fit en slank te houden. Kies voor voedsel van hoge kwaliteit en zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen.

Kortom, als u op zoek bent naar een gemakkelijk te verzorgen kat die weinig haar verliest en geschikt is voor mensen met haarallergieën, dan is de Korat kat een uitstekende keuze. Zorg voor een schone kattenbak, bied voldoende speelgoed aan, geef ze hoogwaardig voedsel en geef ze af en toe aandacht aan hun oren en tanden om ze gezond en gelukkig te houden.

Verschijning

De Korat kat is een prachtige katachtige met een unieke verschijning die direct in het oog springt. Met hun glinsterende blauwe vacht met zilveren touch zijn ze een waar juweeltje in huis. Het is de enige kleur waarin ze voorkomen, wat deze katten nog specialer maakt.

Ondanks dat het een klein tot middelgroot ras is, zijn Korat katten gespierd en stevig gebouwd, en wegen ze meer dan je zou verwachten. Dit geeft ze een robuuste en krachtige uitstraling die hun grote oren en expressieve groene of amberkleurige ogen versterken. De opvallende ogen dragen bij aan de levendige en alerte uitdrukking van deze katachtige.

Het is niet verrassend dat de Korat kat soms “de kat met vijf harten” wordt genoemd. Het eerste hart is het typische hart dat zich in de borst bevindt, net zoals bij alle andere wezens. Het tweede hart is zichtbaar aan de buitenkant van zijn gespierde borst wanneer deze kleine kameraad in zitpositie is. De andere drie harten zijn allemaal te vinden op het hoofd van de kat. Ten eerste is er het hartvormige hoofd zelf; ten tweede is er de hartvormige neus; en het derde hart kan worden gezien wanneer je boven de Korat staat en over de bovenkant van zijn hoofd kijkt.

Al met al is de Korat kat een lust voor het oog. Met hun stevige, sterke bouw en hun levendige, alerte uitdrukking zijn ze een echte eyecatcher in huis. De prachtige glinsterende blauwe vacht met zilveren touch en de opvallende ogen maken deze katachtige tot een van de mooiste kattenrassen die er zijn.

korat Depositphotos_379759074_S