...

Turkse Van

Turkse Van kat

Turkse Van

De Turkse Van kat is zeer groot, en een echt bijzonder kattenras. Deze kat wil steeds bij andere huisdieren bovenaan de hiërarchie van het gezin staan, dan zal hij kalm en tevreden zijn met zichzelf. Een echte schootkat is de Turkse Van kat niet, maar zal graag met je knuffelen en in je bed slapen. Hij zal ook duidelijke aanwijzingen geven over de juiste manier om hem te aaien. Turkse Van katten zijn zeer intelligent en houden van speelgoed waarmee ze het najagen van een prooi kunnen nabootsen.

Deze katten zijn speels, maar tevens heel leergierig, dus als je dit kattenras goed kunt trainen, krijg je goede resultaten. Deze katten hebben een enorme vermogen om zowel in het water als op het land te jagen. Liefde voor water kan ook problemen veroorzaken bij dit kattenras. Een Turkse Van Kat kan in het toilet springen, hij kan leren om zelf waterkranen te openen, om nog maar te zwijgen van de deuren te openen.

Deze katten houden ervan om bij warm weer in het water te liggen, te zwemmen en te jagen, dus vergeet vissen in een open aquarium. Kleine huisdieren zoals cavia’s, hamsters, vogels en vissen, zullen de kennismaking met deze erfelijke jager misschien ook niet overleven.

Turkse Van Profiel

Herkomst : Turkije, Irak, Verenigd Koninkrijk
Levensverwachting : 12-17 jaar
Gemiddelde hoogte : 23-28 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 5,5-6,5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 5,5-7,5 kg
Vachttype : Lange, zijdezachte vacht. Jas is waterdicht
Vachtkleur en lichaamstype : Turkse Van’s zijn grote, gespierde katten. Hun meest onderscheidende kenmerk is hun witte lichaam en ‘busje’-patroon op zijn kop en staart. De klassieke Turkse Van is rood tabby en wit, maar ze kunnen in verschillende kleuren worden gefokt.
Verzorging vereist : weinig onderhoud, wekelijks poetsen
Vergelijkbare rassen : Maine Coon, Noorse Boskat, Siberische

Uiterlijk Turkse Van

De Turkse Van kat is een zeer groot kattenras en houdt ervan om veel te klimmen. Ze zijn niet zo sierlijk van aard maar hebben een groot vermogen om verschillende soorten trucjes uit te voeren. Zoals het een kat betaamt die is gevormd om te overleven in een ruig landschap en klimaat, heeft hij een sterk, krachtig lichaam met een brede borst en schouders en lange, gespierde benen.

Mannetjes zijn veel groter en gespierder dan vrouwtjes. Het is een overwegend witte kat met een langharige vacht, een grote gekleurde vlek of vlekken boven op de kop, een gekleurde staart en enkele kleine vlekjes op het lichaam. De kat heeft een krachtig lichaam en een stevige kop.

Geschiedenis Turkse Van

De Turkse Van is een oud kattenras waarvan wordt gedacht dat het is ontstaan ​​in het Lake Van-gebied in Turkije. Het bergachtige en ruige landschap en het koude klimaat van de regio hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de ontwikkeling van de kasjmier-achtige vacht en de solide constructie van deze kattenrassen.

De Turkse Van is een natuurlijk kattenras en bestaat waarschijnlijk al eeuwen in zijn thuisland. Volgens de legende zwom hij aan wal vanaf de ark van Noach, die volgens de traditie aan de berg Ararat in Turkije strandde. Hoe deze kat ook ontstond, de Turkse Van is door de jaren heen altijd aantrekkelijk geweest voor veel indringers en bezoekers van Turkije. In de jaren vijftig zijn een aantal van deze dieren door twee Engelse toeristen meegenomen naar Engeland. Vanuit Engeland verspreidde het ras zich langzamerhand over de gehele wereld.

Persoonlijkheid en karakter Turkse Van

De Turkse Van is altijd alert, levendig en wel eens dominant genoemd. Deze katten zijn speels, maar tevens heel leergierig, dus als je dit kattenras goed kunt trainen, krijg je goede resultaten. De Turkse Van heeft een grote liefde voor water, dus neem uw voorzorgen en zet het aquarium maar opzij. Zet toiletbrillen neer en bedek het zwembad als je er niet bent om zijn excursies op het water te begeleiden.

Wanneer de Turkse Van behoorlijk gesocialiseerd is, zal deze kat sociaal en aanhankelijk zijn die sterk gehecht is aan de leden van zijn familie, hoewel hij er misschien een of twee als zijn favorieten kan uitkiezen. Hij is zeer actief en atletisch en blijft speels in zijn oudere jaren. Een Turkse Van is zeer intelligent en kunnen snel trucjes en spelletjes aanleren. Ze houden van speelgoed waarmee ze het najagen van een prooi kunnen nabootsen.

De Turkse Van heeft een slecht gevoel voor humor en vindt het leuk om items van een plank te duwen om te zien wat er gebeurt. Tijdens de omgang zal dit kattenras ook duidelijke aanwijzingen geven over de juiste manier om hem te aaien en hoe ze wil vastgehouden worden. Van opgenomen te worden zijn ze zeker geen fan. Hij is niet zo’n schootkat, maar de Turkse Van zal graag met je knuffelen en in je bed slapen.

Bij uitstapjes en kamperen kunnen katten wel eens zenuwachtig en wagenziek worden. Train de kat van jongs af aan om ritjes in de wagen gewoon te worden. Bij de aanschaf van een kitten vraag je best aan de fokker of ze vatbaar zijn voor wagenziekte. Dit soort ongemak kan eventueel voortkomen uit bepaalde bloedlijnen. Plaats de kat steeds in een transportbox voor katten tijdens een rit in de wagen.

Aan de neus van de Turkse Van kan je heel wat gevoelens afleiden. De mooie roze neus zal rood worden als de Turkse Van van streek is. Als zijn neus van roze naar rood overschaduwt, luister dan naar de waarschuwing en laat hem met rust.

Turkse Van verzorging

Turkse Van Vacht

De Turkse Van is een langharige kat met een overwegend wit uiterlijk. Het kenmerkende vachtpatroon wordt veroorzaakt door het dominante “piebald white spotting” gen, S, wat in dubbelvoud aanwezig is waardoor de kleur zich beperkt tot de kop en staart met soms nog enkele kleine vlekjes op een verder wit lichaam. De eerste dieren waren rood op wit gekleurd, maar tegenwoordig komen er ook crème/wit, zwart/wit, blauw/wit, schildpad/wit, blauwcreme/wit en variëteiten met een tabbypatroon in de gekleurde delen voor. De oogkleur is goud maar ook komen er dieren voor met één of twee blauwe ogen. Ook dit wordt veroorzaakt door het gen S wat de pigmentaanmaak in zowel vacht als oog remt. Hierdoor kan het voorkomen dat een van de twee pigmentlagen in het oog mist waardoor het er blauw uitziet. Hij kan ook willekeurige kleurvlekken hebben op het lichaam en de benen. Dit type kleuring wordt soms bij andere rassen gezien en staat bekend als het Van-patroon.

Kittens en jonge volwassenen hebben een minder ontwikkelde vacht dan volwassen en oudere katten. De vacht bereikt zijn volledige lengte pas als de kat minstens twee jaar oud is. In de zomer is de vacht kort, maar in de winter wordt deze aanzienlijk langer en dikker. Dit is een groot ras, ze kunnen drie tot vijf jaar nodig hebben om hun volledige grootte te bereiken.

Veel voorkomende ziekten Turkse Van

Over het algemeen onderscheidt het Turkse Van zich door een goede gezondheid die is geërfd van zijn voorouders. Ze hebben een grote eetlust, een goede immuniteit en uithoudingsvermogen. Er is echter een lichte neiging tot hypertrofische cardiomyopathie. In tegenstelling tot sommige andere rassen, is de overdracht van aanleg voor deze ziekte door overerving bij de Turkse Van niet bewezen. De levensverwachting van de Van is 12-17 jaar.

Verzorging Turkse Van

De Turkse Van heeft een enkele vacht met een zijdeachtige textuur. Omdat er geen ondervacht is die matten of klitten veroorzaakt, is het gemakkelijk te verzorgen met wekelijks kammen of borstelen met een gladde borstel.

De natuur zelf heeft deze katten aangepast om te zwemmen, omdat ze geen ondervacht hebben. Dit vereenvoudigt het onderhoud enorm en het is zelfs niet nodig om een ​​grove metalen borstel te gebruiken. Een gewone plastic borstel is ook geschikt, hiermee kun je een keer per week de dode haren verwijderen. Doorgaans heeft deze kat weinig haarverlies, enkel in het voor- en najaar zal het haarverlies minimaal toenemen.

Normaal gesproken neemt een Turkse Van minstens één keer per maand een bad met shampoo, maar u moet uw huisdier regelmatig toegang tot water geven. Het kan een eenvoudig bad zijn met speelgoed, zonder shampoo. Bovendien is het heel goed mogelijk dat dit vaker moet gebeuren.

De nagels moeten minstens elke twee weken worden geknipt, de oren moeten elke week worden gecontroleerd en de tanden moeten elke dag worden gepoetst.

De Turkse Van stelt veel eisen wat betreft de eetbak en de kattenbak. Deze moeten dagelijks schoon worden gehouden want deze Katten zijn erg kieskeurig op hun hygiëne.

Voeding voor Turkse Van

Alle katten zijn roofdieren, dus ook de Turkse Van. Zorg steeds voor voedsel van goede kwaliteit om de kat lichamelijk in goede conditie te houden. Ook zal dit ten goede komen aan de vachtkwaliteit. U kunt zowel droog als ingeblikt voedsel gebruiken. Droogvoer van hoge kwaliteit vermindert de vorming van tandsteen. Eiwitrijke voeders zijn het meest geschikt omdat de kat een roofdier is.

Kittens Turkse Van

Voor de aanschaf van een Turkse Van kitten kan je best terecht bij een gespecialiseerde fokker die goed op de hoogte is van dit kattenras. Ga steeds op verschillende plaatsen uitleg vragen en leer het kattenras eerst tot in de puntjes kennen. Niet alle kattenrassen zijn geschikt voor alle huisgezinnen. Bezoek ook enkele kattenshows waar je deze katten kan bewonderen en ondertussen contact maakt met hun eigenaar. Deze mensen zullen met veel plezier alle uitleg verschaffen en eventueel ook kunnen vertellen waar je een kitten kan bekomen.

Op de leeftijd tussen de 12 en 15 weken kan het kitten van de Turkse Van naar een nieuwe gezin, wel te verstaan als alles goed verloopt. Tegen die tijd weet het kleine wezen het toilet te gebruiken en heeft het al de nodige vaccinaties ontvangen. Het beste kies je voor een actief kitten dat nieuwsgierig, speels en graag contact met je wil maken.

Turkse Van kat