...

Abessijn

Abessijn kat

Abessijn

De Abessijn is een erg intelligente kat. Deze huisdieren willen betrokken worden bij alles wat er in huis gebeurt. Ze zijn erg op mensen georiënteerd en willen echt een hechte band met hun eigenaar opbouwen en onderhouden. Daarbij zijn het geen echte schootkatten. De Abessijn heeft geen behoefte aan een te grote groep katten, maar deze katten kunnen er niet zo goed tegen om als enig huisdier in huis te wonen. Als de eigenaar de hele dag werken gaat, doet men er best aan een tweede huisdier in huis te nemen. Katten van dit ras zijn actief, speels, klimmen graag en zitten op hoge oppervlakken. Daarom is het ook aan te raden een grote krabpaal in huis te voorzien. Ter info: De langharige variëteit van de Abessijn is de Somali kat.

Abessijn profiel

Herkomst: Ethiopië, Groot-Brittannië
Levensverwachting : 9-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 2,5-3 kg
Gemiddeld gewicht Man : 3,5-4,5 kg
Vachttype : Middellange vacht die zacht en fijn gestructureerd is.
Vachtkleuren en lichaamstype : Abessijnen zijn middelgroot met lange, lenige lichamen. Ze hebben een ‘gemodificeerde’ wigvormige kop met lange, puntige oren. Vachtkleuren omvatten rossig, zuring, chocolade, rood en schildpad. Dit ras heeft ook opvallende amandelogen in de kleuren groen, amber of goud.
Verzorging vereist : weinig onderhoud, wekelijks poetsen.
Vergelijkbare rassen : Singapura, Sokoke, Somali
Karakter : actief, eigengereid, extravert, zeer gehecht aan eigenaar.
Andere namen : Abyssinian

Geschiedenis

De Abessijn kat was een van de ongewone kattenrassen die op de Crystal Palace Cat Show in 1871 werden tentoongesteld. Het showrapport, gepubliceerd op 27 januari 1872 in Harper’s Weekly was de eerste bekende vermelding van het ras in druk. Helaas zijn er geen gegevens over de oorsprong van de katten, hoewel er talloze mythen en speculaties zijn, waaronder beweringen dat het de kat van de farao was.

Tegenwoordig suggereert genetisch bewijs dat de katten uit de kustgebieden van de Indische Oceaan en delen van Zuidoost-Azië kwamen. Britse en Nederlandse handelaren hebben de katten mogelijk uit havens als Calcutta, India of de eilanden van Indonesië gehaald. De kat zou zijn tentoongesteld in het Leiden Zoological Museum in Nederland in de jaren 1830 en gelabeld als “Patrie, domestica India”, ondersteunt deze theorie. De katten hebben waarschijnlijk de naam Abyssinian gekregen omdat er wordt beweerd dat Zula, de kat die wordt tentoongesteld in het Crystal Palace, is geïmporteerd uit Abyssinia (nu Ethiopië).

Amerikaanse kattenliefhebbers importeerden voor het eerst enkele Abessijnen in de jaren 1900. De eerste fok van de Abessijn is maar in de jaren dertig begonnen in de Verenigde Staten. Toen werden ook meer katten uit Groot-Brittannië geïmporteerd. Het is goed dat een aantal katten naar de Verenigde Staten is geëxporteerd omdat de Tweede Wereldoorlog het ras heeft vernietigd. Aan het einde van de oorlog hadden slechts een dozijn van de katten het in Engeland het overleefd. Het ras is echter hersteld en is een van de populairste kattenrassen geworden.

Abessijn cat-3027835_1280_S

Persoonlijkheid en karakter van de Abessijn

Van alle kattenrassen is de Abessijn degene die het leven ten volle leeft. Niets ontgaat de aandacht van deze zeer intelligente en nieuwsgierige kat. Ze hebben een levendig temperament en katten van dit ras zijn actief, speels, klimmen graag en zitten op hoge oppervlakken. Abessijnen zijn nieuwsgierig en hebben graag veel contact. Ze leren gemakkelijk nieuwe dingen en verschillende vaardigheden. Dit zijn nette katten die aandacht en zorg op prijs stellen. Ze leven graag met andere katten en kunnen goed overweg met andere huisdieren. Abessijnen zijn niet luidruchtig en miauwen bijna niet tijdens de seksuele jacht bij katten.

De Abessijn heeft het chique voetenwerk van Fred Astaire, de denkkracht van Einstein en een gevoel voor humor dat nooit ophoudt. Abys of Abessijns kunnen zich gemakkelijk aanpassen en doen het goed in elk gezin waar hij veel aandacht en liefde krijgt. In geval de eigenaar overdag is uit werken kan de Abessijn best gehouden worden in gezelschap van een ander huisdier of een andere Abessijn, die overeenkomt met zijn activiteitsniveau. Als het aan zichzelf wordt overgelaten, kan de Abessijn het huis geheel ontmantelen in zijn zoektocht naar iets interessants. De Abessijn houdt van spelen, dus je hebt een verscheidenheid aan kattenspeelgoed nodig om hem bezig te houden. Pingpongballen, doppen en papieren ballen zullen deze drukke en intelligente kat amuseren. Gelukkig is deze kat inherent sierlijk en breekt hij zelden iets, tenzij gewoon uit nieuwsgierigheid. Aangepast kattenspeelgoed is noodzakelijk voor deze bezige gast.

Abessijn kattenras

Het uiterlijk van de Abessijn

Van de Abessijn kat wordt vaak gezegd dat hij eruit ziet alsof hij net de wildernis heeft verlaten. Dit komt door het getekende vachtpatroon, dat vergelijkbaar is met dat van wilde katten zoals de poema. De vacht heeft afwisselend lichte en donkere linten op elke haarschacht. Alles aan hem duidt op zijn levendige, doordachte manier van bewegen. De Abessijn heeft een licht afgeronde wigvormige kop met grote, brede oren voor een beter gehoor. Grote, amandelvormige ogen gemaakt van goud of groen tonen interesse in alles wat ze zien. Donkere lijnen kunnen op het gezicht verschijnen van de ogen en wenkbrauwen.

Het gespierde lichaam is sierlijk en sportief. Het ligt halverwege tussen het gedrongen lichaam van een ras zoals de Perzische kat en het lange, slanke lichaam van de oosterse rassen zoals de Siamees. Het lichaam wordt ondersteund door slanke benen met fijne botten op kleine, ovale, compacte benen. Van Abessijns wordt vaak gezegd dat ze eruit zien alsof ze op hun tenen lopen. Een lange staart slingert achter hen. De lijnen in de vacht geven een warme, stralende uitstraling. Het halflange haar is zacht en zijdeachtig met een fijne textuur.

De kleur van de ondervacht dient helder en eenkleurig tot op de wortel te zijn. Een diepe warme grondkleur (bij de zilvers stralend zilverwit) wordt geprefereerd, maar dient niet ten koste te gaan van de ticking. Enige donkerder beschaduwing op de ruglijn is toegestaan. Kleurfouten zijn een wit medaillonnetje, streping op de poten, gesloten halsbandringen rond de nek of ringen op de staart, een koude kleur of grijze ondervacht. De abessijn wordt gefokt in verschillende kleurslagen. De basisgrondkleur is steeds te vinden op de haarpunten (het getickte patroon), de ondervacht bezit een lichtere tint. De zilveren variëteiten bezitten de basiskleur maar dan liggend op een zilverwitte ondervacht.

Gezondheid van de Abessijn

Met een goede verzorging en de juiste kattenvoeding kan de Abessijn gemiddeld 20 jaar overleven. Dit zijn actieve en bewegende katten. Een Abessijnse kat kan echter specifieke genetische ziekten hebben zoals atrofische retinopathie van het netvlies, polycystische nierziekte (blauwe katten zijn vatbaarder, dit geldt voor alle katten met deze kleur, ongeacht het ras) en bloedziekten die verband houden met verminderde integriteit van rode bloedcellen. Al deze ziekten kunnen op jonge leeftijd relatief eenvoudig worden gediagnosticeerd met genetische tests. Net als veel andere katten kunnen Abessijnen gingivitis ontwikkelen. Om te voorkomen dat dit vanaf de kindertijd gebeurt, moet u het kitten op de juiste manier voeden en de tanden controleren. Een regelmatige controle door een dierenarts is geen overbodige luxe. Er kunnen ook problemen zijn met ontlasting na te veel eten.

Ook kan bij een Abessijnse kat nieramyloïdose worden waargenomen, het ras is vatbaar voor heupdysplasie, dislocatie van de patella. Voor dysplasie wordt een genetische analyse uitgevoerd om het risico te vermijden dat een opzettelijk ziek dier wordt verworven.

Abessijncats-abyssinians-g91ef19242_1280_S

Abessijn Verzorging

De korte, fijne vacht van de Abessijn kan gemakkelijk worden verzorgd door wekelijks te kammen om dood haar te verwijderen en de huidoliën te verspreiden. Het is noodzakelijk om een ​​kat naar behoefte te baden, meestal houden Abessijnse katten van water en baden veroorzaakt geen problemen. Voor het wassen moet u een speciale shampoo voor katten gebruiken.

Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart deel van de stof voor elk oog, zodat je geen infecties riskeert. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze schoon met een wattenbolletje of een zachte en vochtig doekje die is bevochtigd met warm water. Gebruik geen wattenstaafjes, deze kunnen de binnenkant van het oor beschadigen.

Voedingvoor de Abessijn

Zorg steeds voor voedsel van goede kwaliteit om de kat lichamelijk in goede conditie te houden. Ook zal dit ten goede komen aan de vachtkwaliteit. U kunt zowel droog als ingeblikt voedsel gebruiken. Droogvoer van hoge kwaliteit vermindert de vorming van tandsteen. Eiwitrijke voeders zijn het meest geschikt omdat de kat een roofdier is.

Abessijn kittens-2136803_1280_S

Kittens Abessijn

Voor de aanschaf van een Abessijn kitten kan je best terecht bij een gespecialiseerde fokker die goed op de hoogte is van dit kattenras. Ga steeds op verschillende plaatsen uitleg vragen en leer het kattenras eerst tot in de puntjes kennen. Niet alle kattenrassen zijn geschikt voor alle huisgezinnen. Bezoek ook enkele kattenshows waar je deze katten kan bewonderen en ondertussen contact maakt met hun eigenaar. Deze mensen zullen met veel plezier alle uitleg verschaffen en eventueel ook kunnen vertellen waar je een kitten kan bekomen.

Op de leeftijd tussen de 12 en 15 weken kan het kitten van de Abessijn naar een nieuwe gezin, wel te verstaan als alles goed verloopt. Tegen die tijd weet het kleine wezen het toilet te gebruiken en heeft het al de nodige vaccinaties ontvangen. Het beste kies je voor een actief kitten dat nieuwsgierig, speels en graag contact met je wil maken.

Interessante feiten over de Abessijn

In 1978 bracht Walt Disney een film uit genaamd The Cat From Outer Space. In de hoofdrol van een buitenaardse kat die naar de aarde kwam als gevolg van het uitvallen van een ruimtevaartuig, werd een Abessijnse raskat getoond.

Abessijn kittens