...

Schotse vouwoorkat

Schotse vouwoorkat - Scottish Fold kat

Schotse vouwoorkat

De Schotse vouwoorkat of de Scottish Fold kat kan je onmiddellijk herkennen aan de geflopte oren. Deze katten zijn ongelooflijk gek op mensen. Een van de belangrijkste kenmerken van de Schotse vouwoorkat is dat ze heel graag mensen imiteren. Zelfs wanneer u televisie kijkt, willen ze graag met u meekijken. Dat is ook de reden dat je ze dikwijls in een lastige positie op het internet zal vinden.

De Engelstalige naam is Scottish Fold kat, toch maakt men een verschil tussen de langharige rasvariëteit, deze wordt Highland Fold genoemd en dieren uit de fok die geen gevouwen oren bezitten worden fok-technisch aangeduid met “Straight”.

Schotse vouwoorkat profiel

Herkomst : Schotland
Levensverwachting : 12-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 2,7-4 kg
Gemiddeld gewicht Man : 4-6 kg
Vachttype : Dit ras kan kortharig of langharig zijn, afhankelijk van het type. De vacht is dicht, zacht en zacht van structuur.
Vachtkleuren en lichaamstype : De Scottish Fold is een middelgrote kat met een rond, goed opgevuld lichaam. Ze zijn er in twee soorten: gevouwen oor en normaal. Met ronde ogen, een korte neus en dikke snorhaarkussens, vertoont dit ras een zoete uitdrukking. Hun vacht kan in elke kleur komen, met als meest voorkomende effen en tabby-patronen. Oogkleur hangt ook af van hun variatie.
Verzorging vereist : laag tot gemiddeld, afhankelijk van de vachtlengte
Vergelijkbare rassen : Chartreux, LaPerm
Karakter : De Schotse vouwoorkat zijn echte knuffelkatten, zeker niet agressief en heel verdraagzaam naar mensen en andere dieren. Het karakter is rustig en gematigd.
Andere namen : Scottish Fold

Afkomst geschiedenis van de Schotse vouwoorkat

De Schotse vouwoorkat is een redelijk jong kattenras. Deze kat werd voor het eerst in 1961 door een Schotse fokker gecreëerd in Schotland. Een van de boerenkatten daar had gevouwen oren en met de kruising van een Brits korthaar en andere huiskatten (Brits Langharen, Exotics, Perzen, en Amercan Shorthairs) werd een rasppopulatie opgebouwd. Alle geregistreerde Schotse vouwoorkatten stammen van deze ene kat af.

Deze katten zien er heel schattig en aantrekkelijk uit, maar de oorzaak van de gevouwen oren is een niet onschuldig gegeven. Dit is een bij-effect van een autosomaal dominant gen wat in heterozygote vorm variabel progressief voortschrijdende deformaties aan het kraakbeen in de extremiteiten van het dier kan veroorzaken (oren, poten en staart). In homozygote vorm leidt dit tot een zwaar kreupel dier met een beperkte levensverwachting.

De langharige variëteit staat in sommige verenigingen bekend als een Highland Fold. Schotse Vouwoorkatten werden voor het eerst geïmporteerd in de Verenigde Staten in 1971. Tegen het midden van de jaren zeventig werden ze erkend door de meeste kattenverenigingen in Noord-Amerika. Ironisch genoeg worden ze niet erkend als een ras in hun land van herkomst vanwege de bezorgdheid dat het gevouwen oor kan leiden tot oorinfecties of doofheid en vanwege een gerelateerd kraakbeenprobleem.

Schotse vouwoorkat Karakter

Het karakter van de Schotse vouwoorkat kan je best vergelijken met dat van de Brits Korthaar. Ze kunnen prima samen wonen met andere katten en meerdere huisdieren. De Schotse vouwoorkat zijn echte knuffelkatten, zeker niet agressief en heel verdraagzaam naar mensen en andere dieren. Het karakter is rustig en gematigd. Voor kinderen zijn ze lief met een hoog knuffelgehalte, net zoals de Britse korthaar hebben ze niet de neiging hun nagels uit te steken wanneer ze opgenomen worden. Het zijn echte knuffeldieren, aantrekkelijk en slim.

Scottish Fold kat

Persoonlijkheid Schotse vouwoorkat

Na hun oren is het eerste wat je opvalt aan een Schotse Vouwoorkat hun gewoonte om in vreemde posities te poseren zoals plat op de vloer als een kleine kikker, zittend voor de hele wereld alsof ze een stokstaartje is, of liggend op hun rug, poten omhoog in de lucht. En hoewel je zou kunnen veronderstellen dat hun oren minder beweegbaar zijn dan die van andere katten, is dat niet het geval. Schotse Vouwoorkatten gebruiken die oren om heel effectief te communiceren en waar nodig opmerkingen toe te voegen met een stille, vrolijke stem.

Dit is een slimme, matig actieve en lieve kat die van aandacht geniet. De Schotse Vouwoorkat houdt van speelgoed dat hun behendigheid test en puzzelspeelgoed dat hun intelligentie uitdaagt. Hun favoriete activiteiten omvatten alles wat menselijke interactie inhoudt. Er is niets dat een Schotse Vouwoorkat leuker vindt dan bij hun mensen te zijn en deel te nemen aan wat ze ook doen. Deze katten houden van gezelschap en zijn niet graag alleen. Daarom is het ook aan te raden bij mensen die veel weg zijn van huis om een tweede tweede kat bij te nemen. Spelen met hun eigenaar vinden ze fantastisch en nadien samen televisie kijken mag zeker niet ontbreken voor de erg aanhankelijke Schotse Vouwoorkat.

Schotse vouwoorkat Verzorging

De verzorging van de Schotse vouwoorkat kan je best vergelijken als bij de Britse korthaar, en in tegenstelling tot wat men zou verwachten hebben de oortjes niet meer verzorging nodig dan katten met rechte oren. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenbolletje of een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met warm water. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Kam de vacht van de Schotse Vouwoorkat wekelijks om dood haar te verwijderen en huidoliën te verspreiden. Een langharige kat moet mogelijk een paar keer per week worden verzorgd om te zorgen dat er geen klitten ontstaan. Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte en vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van de doek voor elk oog, zodat je geen risico loopt op infectie.

Lichaamsbouw Schotse vouwoorkat

Het hoofd staat op een vrij korte nek waarbij de ogen goed geopend zijn met een vriendelijke uitdrukking. De ogen zijn groot, rond en met een brede neus ertussen. De oogkleur moet corresponderen met de vachtkleur. Blauwe ogen en odd eyes (twee verschillende oogkleuren) zijn toegestaan bij witte, bicolor katten en bij katten met het Turkse Van patroon.

De oren zijn naar voren en tevens beneden gevouwen. Een klein lichtjes gevouwen oor verdient de voorkeur boven een groot losgevouwen oor. De vorm van het gevouwen oor behoort rond te zijn met afgeronde topjes. Het lichaam moet beweeglijkheid uitstralen en de lengte van de poten is in verhouding tot het lichaam. De staart moet in verhouding met het lichaam zijn en is fexibel met afgeronde top.

Vacht (Korthaar):
Zacht dik en overal even dik. Kort tot halfkort met een zachte textuur. De vacht ligt niet aan tegen het lichaam maar staat rechtop. Structuur is afhankelijk van kleur maar ook van de regio waar de kat wordt gehouden of het seizoen.

Vacht (Langhaar):
Halflang tot lang op het lichaam liefst lang, maar in het gezicht en op de pootjes mag het korter zijn. Bij kittens mag de vacht enigszins pluizig zijn bij volwassen katten niet.

Vachtkleuren:
Alle kleuren zijn toegestaan.

Schotse Vouwoorkat kittens

Kittens van de Schotse Vouwoorkat worden geboren met rechte oren, die al dan niet vouwen wanneer ze ongeveer 3 weken oud zijn. Wijd open ogen kijken naar de wereld met een zoete uitdrukking. Dus als je op zoek gaat naar een Schotse Vouwoorkat kitten moet je echt niet verschieten als de oren nog niet geheel naar voor zijn gebogen.

Een Schotse Vouwoorkat kitten koop je best bij een gespecialiseerde fokker van echte Schotse Vouwoorkatten. Er zijn heel wat kruisingen op de markt die dikwijls heel veel gezondheidsproblemen hebben. In bepaalde landen mogen deze katten hierdoor zelfs niet meer gefokt en of verkocht worden. Bezoek ook enkele kattenshows waar je deze katten kan bewonderen en ondertussen contact maakt met hun eigenaar. Deze mensen zullen met veel plezier alle uitleg verschaffen en eventueel ook kunnen vertellen waar je een kitten kan bekomen.

Schotse vouwoorkat