...

Donskoy

Donskoy-Depositphotos_92243490_S

Donskoy kat

De Donskoy of Don Sphynx, ook wel bekend als de Russische naaktkat is het ideale huisdier voor mensen die allergische reacties kunnen vertonen op behaarde huisdieren. Dé manier om als allergische persoon en kattenliefhebber toch de kans te grijpen jouw favoriet huisdier lief te hebben. Deze katten zijn zodanig trouw dat deze eigenschap vaak wordt vergeleken met die van een hond. De Donskoy heeft net als het typische Sphynx ras weinig of geen haar door een genetische mutatie. Ze komen minder vaak voor dan de Sphynx kat, die ook wel de Canadese naakkat wordt genoemd. De Don Sphynx heeft haaruitval door een dominante genmutatie, terwijl de kaalheid van de Sphynx te wijten is aan een recessieve mutatie.

Don Sphynx profiel

Levensverwachting: 12-15+ jaar
Gemiddelde hoogte: 27-30cm
Gemiddeld gewicht: 3,5-7 kg

Vachttype: Kaal of licht pluizige vacht.
Vachtkleur en lichaamstype: De huid kan elke kleur en elk patroon hebben die bij katachtigen voorkomt. Middelgrote, gespierde kat.
Verzorging vereist: Intensievere verzorging dan katten die wel haar hebben. Huid dagelijks proper vegen. 1 à 2 maal per maand baden met kattenshampoo.

Vergelijkbare rassen: Sphynx.

Geschiedenis

Elena Kovaleva, professor aan het Pedagogisch Staatsinstituut in Rostov aan de Don, Rusland redde eind jaren tachtig een kitten van een groep jongeren die het mishandelden. Ze gaf de behaarde kitten de naam Varvara en na een paar maanden verloor ze haar haren. De professor ging ervan uit dat dit te wijten was aan een ziekte waarvoor ze uiteindelijk tal van behandelingen uittestte, zonder resultaat. Enkele jaren later kreeg Varvara een nestje met zowel behaarde als haarloze kittens. De behaarde kittens verloren net zoals hun mama na enkele maanden de haren dus opnieuw werd gedacht aan een genetische ziekte. Verschillende mensen in de omgeving van Elena Kovaleva raadden haar aan om al de katten weg te doen omdat ze dachten dat ze overdraagbare ziektes hadden en ongezond leken.

Echter, later begon Irina Nemikina die een kitten redde een fokprogramma met de katten. Zij was een professionele fokster en ontdekte dat het ging om een erfelijke genetische mutatie en geen ziekte. De mutatie zorgde voor de haaruitval en een nieuw ras was geboren. De fokster noemde hen de Don Sphynx naar de nabij gelegen Don rivier en Sphynx naar het gelijkaardige kattenras.

Het ras werd erkend in 1987 door de World Cat Federation en in 2005 door de International Cat Association. De Donskoy hielp op zijn beurt bij de creatie van een nieuw haarloos ras, namelijk de Peterbald die een kruising was van de Donskoy en Oosterse Korthaar katten. Het is sinds 2000 wel verboden de Donskoy en de Peterbald te kruisen net vanwege de dominante haarloze mutatie.

Donskoy-Depositphotos_92243330_S

Persoonlijkheid

Donskoys zijn nieuwsierig, speels en ondeugend maar houden ook van een goede knuffel. Ze passen goed in huishoudens met andere katten, honden en ook kinderen. Buiten hun opvallend uiterlijk valt het ook op dat ze een extraverte persoonlijkheid hebben. Wanneer je kijkt naar de manier waarop je ze kan trainen, hoe enthousiast ze zijn wanneer ze tijd doorbrengen met hun baasjes of andere mensen zou je kunnen concluderen dat ze een hondachtig karakter hebben. Je kan ze trucjes laten uitvoeren en hun naam laten herkennen.

Naast het feit dat deze katten nieuwsgierig en speels zijn, zijn ze ook aanhankelijk. Ze hebben redelijk wat tijd en genegenheid nodig dus laat ze niet te vaak alleen om deze reden.

Gezondheid

De algemeen gezonde Donskoys zijn gevoelig voor zonnebrand, warmte en koude, dit kan huidproblemen veroorzaken. Ze worden daarnaast ook in verband gebracht met bepaalde gebitsproblemen dus het tandenpoetsen is een must bij hen.

Er zijn nog steeds kattenregisters die de Donskoy niet erkennen omwille van de bezorgdheid over een genetisch gezondheidsprobleem. Het is zo dat men denkt dat de dominante genetische mutatie die zorgt voor de naaktheid van de katten mogelijks de oorzaak kan zijn van ectodermale dysplasie bij katten. Dit is een complexe gezondheidstoestand die verschillende zaken zoals het onvermogen om te zweten, abnormale ontwikkeling van tanden en tandvlees en het onvermogen van poezen om melk te geven na de bevalling kan omvatten. Soortgelijke dominante mutaties kunnen de aandoening ook veroorzaken bij haarloze honden.

Donskoy-Depositphotos_200611408_S

Verzorging

Meer dan je zou verwachten, hebben de Donskoys toch wel verzorging nodig. Het betreft een vrij unieke haarverzorging, maar dit had je waarschijnlijk wel al gedacht. Donskoy eigenaars dienen elke dag de huid van hun viervoeter proper te vegen met een zachte, vochtige handdoek. De reden hiervoor is omdat het ras oliën produeert maar doordat ze haarloos zijn kunnen ze die niet genoeg absorberen. Baden is daarom bij deze katten ook belangrijker dan bij de meeste behaarde rassen. Ongeveer één à twee maal per maand kan je best jouw Donskoy baden met een zachte shampoo voor katten. Daarnaast knip je regelmatig de nagels, poets je de tanden een paar keer per week en kuis je voorzichtig de oortjes uit.

Wat betreft beweging, zal jouw Donskoy voor het grootste deel in zijn eigen bewegingsbehoeften voorzien, maar het is natuurlijk aan jou om hen het speelgoed hiervoor aan te kopen en hen dit beschikbaar te stellen. Het is altijd goed om ook een band op te bouwen met je kat door er zelf dagelijks ook wat tijd mee te spenderen en mee te spelen. Wees alert wanneer je jouw kat zou buiten laten. Doordat ze geen haar hebben kunnen ze gemakkelijk verbranden, overhit of onderkoeld raken, dus het is extreem belangrijk om de Dosnkoy ofwel enkel binnen laten ofwel naar buiten te laten gaan in een afgeschermde veranda.

Zoals eerder vermeld kan je de Donskoy wel vergelijken met een hond qua karakter en mogelijkheden. Je kan hen dus veel leren met geduld, herhaling en beloningen. Ze zijn intelligent en eerder hondachtig in het verlangen naar interactie met mensen.

Donskoys hebben een hogere lichaamstemperatuur dan de meeste katten en om dit op peil te houden tijdens de winter zullen ze de neiging hebben om meer te eten. Ze zijn zoals de meeste andere katten, een echte carnivoor en hebben dus dierlijke eiwitten nodig in hun dieet.

Hoewel hun voedingsbehoeften niet verschillen van die van andere huiskatten, hebben ze wel gezonde eiwitten, vetten en vezels nodig in hun voeding. Hoogwaardige brokken en eiwitrijk blikvoer houden hen gezond. Kittens hebben ook meer calorieën nodig dan volwassen katten en eten meer maaltijden per dag.

Verschijning

De verschijning van de Donskoy is het eerste dat mensen opvallen. Ze zijn een middelgrote kat met een driehoekige kop, grote oren en grote ogen die hem een elfachtig uiterlijk geven. Wat het meest opvalt is uiteraard de haarloosheid. Ze hebben vaak wel dons rond de oren en neus. De huid van de kat is vrij gerimpeld, vooral in het gezicht, de nek, de borst en de basis van de staart. Vaak denken mensen dat het aaien van een naaktkat niet aangenaam is, maar je zou nog verrast kunnen zijn hoe zacht ze eigenlijk aanvoelen.

Sommige krijgen tijdens de wintermaanden een zeer lichte vacht, die ze dan wel weer verliezen zodra het warmer wordt. Deze katten kunnen alle kleuren ogen hebben, waaronder blauw, groen, amberkleurig, oranje, geel, bruin of gemengd. Ze kunnen ook elke kleur of patroon hebben, wat te zien is aan hun huid. Hun kleuren zijn echter eerder gedempt of “vervaagd” en velen zijn zeer zacht grijs, crème of wit.

De Donskoy kan verschillende soorten vacht vertonen:

  1. Rubber kaal: volledig kaal bij de geboorte en blijven zo heel hun leven.
  2. Vlokvacht: perzikkleurige vacht met de textuur van zeemlinnen bij de geboorte. Ze verliezen het beetje pluis dat ze hebben en worden volledig kaal.
  3. Veloursvacht: een golvende, korte vacht over hun lichaam, maar een kale plek op de bovenkant van hun hoofd bij de geboorte. Binnen het eerste jaar verliezen ze haar, maar bij sommige kan er nog sprake zijn van een beetje pluis op het gezich, de poten en de staart.
  4. Borstelvacht: een korte vacht, meestal borstelig of pezig bij de geboorte. Kale plekken op hun hoofd, nek en rug, maar verliezen de rest van hun vacht niet doorheen de jaren. Dit type Donskoy zal uit de showring worden gediskwalificeerd.

Donskoy-Depositphotos_62052961_S