...

Dragon Li kat

Dragon Li kat Depositphotos_350425898_S

Dragon Li

De Dragon Li is een kattenras met uitzonderlijke intelligentie en opmerkelijke apporteer vaardigheden. Er wordt beweerd dat ze de ochtendkrant ophalen en dienen als waakhond. Bovendien is het ras erg loyaal en zachtaardig voor mensen. Als het echter om ratten en ander ongedierte gaat, wordt de Chinese Dragon Li een zeer levendige jager. Ze houden van het achtervolgen van alles wat beweegt. Het is een zeer actief ras dat graag speelt met zijn baasje of met een ander huisdier in het huishouden.

Dragon profiel

Levensverwachting : 12-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 30-35 cm
Gemiddeld gewicht : 4-5,5 kg

Vachttype : Wordt ‘muisvacht’ genoemd en is over het algemeen kort en dicht
Vachtkleur en lichaamstype : Typsiche kleuren voor de vacht zijn tabby, bruin en goud. Een grote en stevige kat
Verzorging vereist : Eenvoudig te verzorgen. Wekelijks borstelen

De Chinese Li Hua-kat is ook bekend als China Li Hua, Dragon Li, Li Hua, Lu Hua Mao, Li Hua Mau en Li Mao.

Geschiedenis

De Dragon Li staat in china bekend als de Li Hua (uitgesproken als “lee-wah”) Mao. De geschiedenis van het ras is vrij onzeker. Ze worden ook wel ‘de Chinese kat genoemd’ en zouden afstammen van een wilde bergkat die zich op natuurlijke wijze heeft gedomesticeerd.

Er wordt aangenomen dat het eeuwenlang in het wild heeft bestaan op basis van vermeldingen in oude boeken, maar sindsdien is gedomesticeerd en pas recent als ras zijn ontwikkeld. De Dragon Li wordt onofficieel beschouwd als nationale kat van China en is ook zeldzaam buiten dit land. Men denkt dat het ras natuurlijk is ontstaan en niet selectief gefokt zoals vele andere rassen. De Chinese Li Hua werd in februari 2010 toegelaten tot de Diverse Klasse van de Cat Fanciers Association.

Buiten China kenden maar weinig mensen deze kat. Maar voor de rest van de wereld – die hem pas onlangs leerde kennen – is dit katje iets nieuws op het toneel. Het ras werd in 2003 voor het eerst tentoongesteld in Peking. In 2010 accepteerde de Cat Fanciers Association het ras als showras.

Katten van dit ras zijn in de loop der jaren steeds populairder geworden, en zijn nu over de hele wereld te vinden. Het ras is erkend door verschillende verenigingen, waaronder de Cat Fanciers’ Association, die het voor het eerst accepteerde in 2010. Het is een natuurlijk ras dat niet het resultaat is van kruisingen tussen verschillende soorten katten.

Persoonlijkheid

De Dragon Li heeft verschillende opvallende eigenschappen. Ze zijn zeer slim en hun ophaalvaardigheden reiken verder dan het jagen op en meebrengen van knaagdieren. Het gerucht is dat één kat van dit ras zelf heeft geleerd om de ochtendkrant op te halen. Daarnaast zijn ze zeer loyaal en zachtaardig voor mensen, maar ook zeer levendig en echte jagers wat betreft ratten en ander ongedierte. In China is de Dragon Li nog steeds zeer vereerd om zijn jacht- en apporteer capaciteiten. Ze worden ook gebruikt als waakhonden. Dit ras is een zeer goede mouser en gaat graag achter alles aan wat beweegt. Ze zijn zeer actief en spelen graag met hun eigenaars of andere dieren in het huishouden.

Als u gelukkig genoeg bent om een fokker te vinden, is de Dragon Li een prachtige raskeuze voor gezinnen met jonge kinderen of een toegewijde enige eigenaar. Deze aanhankelijke kat, die een zacht en vriendelijk temperament heeft, is enorm sociaal en houdt van gezelschap. De Dragon Li is echter geen kat voor iedereen. Dit ras kan vrij onafhankelijk zijn en heeft een sterke eigen wil. Hij heeft een eigenaar nodig die begrijpt dat hij niet altijd wil doen wat je zegt, maar desondanks van je zal houden!

Dragon Li kat Depositphotos_350426226_S

Gezondheid

Zoals bij alle katten is het een goed idee om op zoek te gaan naar een fokker die gezondheidsgarantie biedt op zijn of haar kittens en die ze thuis opvoedt, zodat ze goed gesocialiseerd zijn en beschermd zijn tegen ziekten die kunnen worden opgepikt door vrij rondlopende katten.

Vergeet niet dat nadat je een nieuw kitten in huis hebt genomen, je de macht hebt om hem te beschermen tegen een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten: obesitas. Een Li Hua op een passend gewicht houden is een van de gemakkelijkere manieren om zijn algehele gezondheid te beschermen.

Verzorging

Het is een veel voorkomende misvatting dat katten zelfreinigende dieren zijn en daarom geen menselijke tussenkomst nodig hebben om ze schoon te houden. Niet waar! Katten zijn volledig in staat om zichzelf schoon te houden, maar ze hebben wel wat hulp nodig bij de verzorging.

Naast het gebruik van de kattenbak is het belangrijk om uw Dragon Li op jonge leeftijd te laten wennen aan menselijke aanraking, zodat het verzorgen op latere leeftijd ook gemakkelijker zal gaan.

De korte, gladde vacht van de Chinese Li Hua is eenvoudig te verzorgen met wekelijks borstelen of kammen om dode haren te verwijderen. Een bad is zelden nodig. Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels en controleer de oren wekelijks. Koop altijd een hoge en grote krabpaal voor dit kattenras.

Verschijning

Dragon Li katten hebben een uitgesproken uiterlijk dat van kat tot kat niet veel verschilt. De Dragon Li is een grote en stevige kat. Het brede, sterke, gedragen lichaam op gespierde benen is langer dan lang. Ze hebben een uitgesproken wild uiterlijk met een relatief korte staart, rechte poten en een brede afgeronde kop. De ogen zijn heldergroen, geel of bruin en nog een typische eigenschap aan dit ras is de zwart gepunte staart.

Hun vacht wordt soms beschreven als een ‘muisvacht’ en is over het algemeen kort en dicht. Typische kleuren voor de vacht zijn tabby, bruin en goud. Op de onderbuik bevinden zich twee verticale en vier horizontale luipaardvlekken. Een kleine zwarte vlek in de bovenhoek van de mond geeft het ras een uiterlijk van een glimlach.

De Chinese Li Hua wordt langzaam volwassen en bereikt pas hun volledige grootte wanneer ze 3 jaar oud zijn.

Dragon Li kat Depositphotos_403848090_S