...

Bengaal

Bengaalse kat

Bengaal

De Bengaal is een zeer actief en intelligent kattenras. Dit maakt hem leuk om mee te leven, maar hij kan soms een uitdaging zijn. Over het algemeen is de Bengaal een zelfverzekerde, spraakzame, vriendelijke kat die altijd alert is. Niets ontgaat zijn aandacht. Hij speelt graag spelletjes en is een expert in het leren van trucjes. Zijn behendige poten zijn bijna net zo goed als handen, en het is maar goed dat hij geen duimen heeft, anders zou hij waarschijnlijk de wereld regeren. Verveelde Bengaalse katten kunnen ook een aantal onconventionele (en enigszins destructieve) gewoonten aannemen, waaronder: lichtschakelaars in- en uitschakelen, of je visbokaal leeg roven.

Bengaal Profiel

Herkomst : Verenigde Staten
Levensverwachting : 9-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 2,5-5,5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 4-7 kg
Vachttype : korte, dikke, zachte vacht
Vachtkleur en lichaamstype : Bengalen zijn middelgrote katten die bekend staan ​​om hun onderscheidende vacht. Ze vertonen luipaardachtige vlekken, rozetten of marmering. Ze staan ​​bekend om hun ‘glitter’-gen dat hun vacht een glans geeft. Kleuren zijn onder meer bruin, zuring, seal-lynz, zilver en wit. Het ‘wilde’ uiterlijk van dit ras is wat dit ras onderscheidt.
Verzorging vereist : Weinig onderhoud, wekelijks poetsen
Vergelijkbare rassen : Birmees, Korat, Khao Manee, Siamees, Tonkinees
Karakter : Over het algemeen is de Bengaal een zelfverzekerde, spraakzame, vriendelijke kat die altijd alert is. Niets ontgaat zijn aandacht.
Andere namen : Bengal, Bengalen

Afkomst Bengaalse kat

Voor veel mensen is de Bengaal een vrij nieuw kattenras. Het uiterlijk van de kat heeft veel weg van de wilde kat en dat is gecombineerd met het gedrag van een huiskat. Dit is een ras dat speciaal gefokt is. Het ras is in de jaren 50 ontstaan in de Verenigde Staten. De kat is ontstaan door het kruisen van de wilde Bengaalse tijgerkat met huiskatten en andere raskatten. Hier kwamen katten met een prachtig vlekkenpatroon uit naar voren. Het duurde tot 1983 voordat dit kattenras werd geregistreerd bij TICA (The International Cat Assocition). Niet veel later werd in 1999 het ras ook door de FIFe erkend.

Momenteel wordt er in de Verenigde Staten nog steeds gefokt met de Bengaalse tijgerkat. Zij willen dit ras nog steeds vermeerderen en nieuwe genen in brengen. In Nederland is het houden van de wilde kat verbonden. Ze noemen de kruising van een huiskat met een Bengaalse tijgerkat een F1-generatie. De katers van deze generatie zijn altijd onvruchtbaar. Hierdoor heeft een F2-generatie een huiskat als vader. Bij de F2-generatie is een kater dus vrijwel altijd onvruchtbaar en dat is vaak ook bij de F3-generatie nog het geval.

De eerste kattenvereniging die de Bengalen erkende, was de International Cat Association, die de ras-experimentele status in 1983 verleende, gevolgd door volledige erkenning in 1991. De Bengaal wordt ook erkend door de American Cat Fanciers Association, de Canadian Cat Association en de United Feline Organisatie. Bengaalse katten zijn zo gewild, dat een Britse vrouw in 1990 meer dan $ 50.000 betaalde voor haar Bengaalse kat en ze de “Rolls Royce” van katachtige metgezellen noemde.

Uiterlijk Bengaal

Het uiterlijk van de Bengaal is mooi om te zien. De kat heeft een geel/oranje kleur met daarbij zwarte of bruine vlekken en strepen. Bij deze katten voelt de vacht dik, glad en zacht aan. Ze hebben een kleine kop in verhouding met de rest van het lichaam. Dan zijn de ogen groot en amandelvormig. Bij de ogen zit een zwarte kring en de oren zijn klein en staan naar voren gericht.

De Bengaal kan nooit delicaat worden genoemd. Hij is een atleet: behendig en sierlijk met een sterk, gespierd lichaam, zoals een kat betaamt die eruitziet alsof hij in de jungle thuishoort. Zijn brede hoofd is een gemodificeerde wigvorm, langer dan breed, met afgeronde contouren. Bovenop zijn het middelgrote tot kleine oren die relatief kort zijn, in de richting van de zijkant van het hoofd. Grote ovale ogen zijn bijna rond. Het hoofd met het lichaam verbinden is een lange, gespierde nek. Ondersteuning van het lichaam zijn middellange benen, iets langer aan de achterkant dan aan de voorkant, met grote, ronde poten. Een dikke, middellange staart loopt taps toe aan het uiteinde en is zwart getipt. Wanneer een Bengaal over de kop rolt, kun je zien dat een ander kenmerk een gevlekte buik is. De staart is van gemiddelde lengte en heeft aan het einde zwarte ringen.

De vacht Bengaal

Het wilde uiterlijk van de Bengaal wordt versterkt door een korte, dikke vacht die luxueus zacht en zijdeachtig aanvoelt. Het komt in verschillende kleuren en patronen, waaronder bruine tabby, zwart silver tabby en seal silver lynx point. De vacht kan willekeurig worden gespot of in horizontale patronen, of kan worden gemarmerd, met horizontale strepen willekeurig gerangschikt op een lichtere achtergrond. Sommige Bengalen hebben een vacht die wordt beschreven als glinsterend. De vacht glinstert in het licht, alsof het met goudstof was getipt.

Bengaal karakter

Karakter Bengaal

De Bengaal wordt gezien als een actieve kat en deze kat leeft bij voorkeur op zichzelf. Het is een zeer zelfstandige kat. De kat vraagt wel aandacht aan mensen die hij of zij vertrouwt. De katten kunnen zichzelf ook goed bezighouden. Het zijn meestal geen echte schootkatten. Als ze kopjes geven en spelen dan is dat genoeg voor ze.

De Bengaal houdt ook van klimmen en is vaak te vinden op het hoogste punt dat hij thuis kan bereiken. Een hoge kattenboom of twee is een must voor deze katachtige, net als puzzelspeelgoed dat zijn intelligentie zal uitdagen. In de zeldzame gevallen dat hij niet aan kroonluchters slingert of in het zwembad zwemt, zal de aanhankelijke Bengaal graag op schoot zitten.

Gezondheid van de Bengaal

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Bengalen zijn over het algemeen gezond, maar de volgende ziekten zijn bij het ras waargenomen:

  • Distale neuropathie, een aandoening van het zenuwstelsel die zwakte veroorzaakt. Dit kan al vanaf 1 jaar oud voorkomen. Gelukkig herstellen veel katten ervan.
  • Flat-chested kitten-syndroom, een misvorming die kan variëren van mild tot ernstig.
  • Heupdysplasie, die in ernstige gevallen kreupelheid kan veroorzaken
  • Hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van hartziekte die bij sommige rassen erfelijk is.
  • Patella luxatie, een erfelijke dislocatie van de knieschijf die kan variëren van mild tot ernstig.
  • Progressieve retinale atrofie, een degeneratieve oogziekte.

Verzorging Bengaal

De korte, dikke vacht van de Bengaal is gemakkelijk te verzorgen met wekelijks te kammen om dood en los haar te verwijderen. Een bad is zelden nodig. Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte, vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van de doek voor elk oog, zodat je geen risico loopt op infectie.

Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenbolletje of een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met warm water. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Katten zijn erg kieskeurig in hun hygiëne. Verder vraagt dit kattenras ook een aangepaste kattenvoeding

Bengaal kitten

Bengaal