...

Ceylon kat

Ceylon Depositphotos_514261888_S

Ceylon kat

De Ceylon kat, oorspronkelijk afkomstig uit Sri Lanka is een zeldzaam ras. Het ras is actief, intelligent en aanhankelijk en past zich gemakkelijk aan aan verschillende gezinnen. Deze katten kunnen zowel actief als kalm zijn. In hun natuurlijke omgeving zijn het goede jagers door hun beweeglijkheid, maar ze weten ook hoe ze aanhankelijk moeten zijn voor hun baasjes, en eisen vaak hun aanwezigheid en aandacht op

Ceylon kat profiel

Levensverwachting: 14-16
Gemiddelde hoogte: 25-35 cm
Gemiddeld gewicht vrouw: 3-5 kg
Gemiddeld gewicht man: 4-6 kg

Vachttype: Zacht en zijdeachtig. Het haar is fijn en er is geen ondervacht.
Vachtkleur en lichaamstype: Manila, goud, zwart, rood, schildpad, blauw.
Verzorging vereist: Verharen niet veel dus de verzorgingsvereisten zijn laag. Één keer per week borstelen.

Geschiedenis

De Ceylon kat is een Aziatisch kattenras die ontstond in Sri Lanka, waar hij raszuiver is gebleven door zijn isolement van het vasteland. De isolatie zorgde ervoor dat zijn uiterlijk en temperament vast kwamen te liggen. De voorouders zouden onder meer Felis chaus kelaarti, een ondersoort van de junglekat, omvatten, maar dit zou moeten worden bevestigd door middel van DNA-onderzoek.

De geschiedenis van het ras begint in 1984, wanneer Paolo Pellegatta, een Italiaanse arts in dierengeneeskunde ze vond op een reis naar Ceylon en verblind werd door de tabby-aftekeningen op hun kop, nek, poten en staart. Hij was op een lange reis naar het Oosten en besloot in Sri Lanka te stoppen en van het veel bereisde toeristenpad af te gaan en enkele andere delen te bezoeken. Hij kwam regelmatig kleine, vrij rondlopende katten tegen, die hem begroetten voor een knuffel en een hapje kokosnoot. Een aantal katten bracht hij mee naar zijn huis in Milaan, Italië, waar hij een fokprogramma opzette. De weinige levende exemplaren van dit zeldzaam ras worden aangetroffen in Frankrijk en Italië.

In 1988 werd de Club de Amigos del Gatto di Celylon opgericht en werd het ras erkend als experimenteel ras. Buiten Italië waren de katten vrijwel onbekend. In 2017 dacht Arcangelo Bungaro, die eigenaar was van de Ceylon Kat “Koji” dat ze niet langer werden gefokt, maar toch stonden ze nog vermeld op vele sites. In 1993 werd het ras voor het eerst officieel erkend door de Internationale Kattenvereniging (TICA).

Persoonlijkheid

De Ceylon is rustig onafhankelijk, maar met momenten ook aanhankelijk zoals de meeste andere kattenrassen. Het is wel zo dat ze iets schuwer zijn bij vreemden dan bij hun vertrouwenspersonen. Tegenover het feit dat ze bekend staan als een iets schuwere kat, weerhoudt het hen er niet van om erg levendig te zijn. Ze zijn heel discreet, miauwen weinig en je zal ze niet horens als ze door het huis sluipen. In temperament zijn er steeds verschillen afhankelijk van de individuele kat.

Ze schieten goed op met kinderen en andere dieren en passen zich aan de levenssituatie aan. Ze kunnen zich namelijk zowel goed vermaken in een klein appartement als in een groot huis met een tuin. Ze zijn dus binnen- en buitenliefhebbers. Ideaal. De Ceylon staat graag midden in het gezin en het ligt niet in hun aard om zich ver van huis te wagen. Ze zijn alert, speels en fit. De Ceylon houdt van jagen, dus is het belangrijk dat ze spelletjes of een kattenboom hebben om stoom af te blazen.

Gezondheid

Wat een geluk voor jou, de Ceylon kat leeft lang. Ze worden gemiddeld 14-16 jaar en zijn een sterk en gezond ras, zonder erfelijke ziekten. Ze lopen echter risico op het oplopen van besmettelijke en parasitaire ziekten die bij deze soort voorkomen. Dit is eigenlijk het geval bij zo goed als alle kattenrassen. Voorbeelden van deze ziekten zijn rhinotracheïtis, calicivirus, leukemie en hondsdolheid. Ontworming en jaarlijkse controles zijn belangrijk. Zo ben je er steeds in een vroeg stadium bij wanneer er effectief een bepaalde ziekte zou optreden. Zo heb je steeds een betere prognose en doeltreffendere behandeling voor je lieveling. ‘Voorkomen is beter dan genezen’.

Verzorging

Deze katten hebben korte haren die strak tegen het lichaam zitten. Hierdoor verharen ze bijna niet en is het voldoende om ze een keer per week te borstelen.

Er zijn een aantal ziekten die ervoor kunnen zorgen dat de katten meer haar opnemen tijdens het wassen waardoor er problemen kunnen ontstaan in het spijsverteringsstelsel. Stel het borstelen dus niet uit omdat je denkt dat dit bij kortharige katten minder belangrijk is.

Je wil otitis voorkomen, dus kuis je regelmatig de oren uit. Andere standaardroutines zijn het poetsen van de tandjes om kattenziekten tegen te gaan en de oogjes uitkuisen om vuil en infecties te vermijden.

Nog een belangrijk punt is om de ruimte te verrijken met speelgoed voor de Ceylon kat aangezien ze het speels en actieve karakter bezitten. Denk hierbij aan meerdere krabpalen, eventueel verschillende kattenbakken wanneer je meerdere katten in huis hebt, diverse speeltjes etc.

Spendeer dagelijks wat tijd aan jouw kat, want hij heeft je graag af en toe bij zich om te spelen.

Wat betreft voeding hebben ze nood aan een dieet met een hoog percentage eiwitten van dierlijke oorsprong voor het behoud van de spieren, het verkrijgen van essentiële voedingsstoffen en het behoud van hun gezondheid.

Ceylon Depositphotos_258859606_S

Verschijning

De Ceylon kat is een middelgrote kat en is wat ze noemen half cobby van vorm. Dit wil zeggen dat ze een fijn maar robuust, compact en gespierd voorkomen. Hun kop is klein in vergelijking met zijn lichaam. De karakteristieke kleine kop heeft tabby-patroon strepen op het voorhoofd, geprononceerde jukbeenderen, amandelvormige ogen en grote oren met afgeronde punten. De kleur van de ogen passen bij die van de vacht en zijn meestal groen of geel. De voorpoten zijn iets korter dan de achterpoten en de staart versmalt naar het einde toe. Zoals bij alle tabby katten is er een M-vormige aftekening op het voorhoofd; deze is bij de Ceylon Kat enigszins gewijzigd en staat bekend als een “cobra” aftekening. De cobra heeft dan ook betekenis in Sri Lanka, waar de Ceylon ontstond; ze wordt als geluk beschouwd en is geassocieerd met het boeddhisme.

Ze hebben kort, fijn en zijdezacht haar die dicht op de huid zit. Er is sprake van zeer weinig ondervacht. Ceylon katten vallen op door hun specifiek licht tabby vachtpatroon die in verschillende kleuren voorkomen: goud, zwart, rood, schildpad, blauw. De klassieke kleur is een zwart getickte gouden kleur, bekend als “manila” (de kleur van een soort enveloppe)

Wil je een Ceylon kat?

Buiten de Aziatische gebieden en de landen waar ze gefokt worden, d.w.z. Frankrijk en Italië is het enorm moeilijk een Ceylon kat te bemachtigen. Het best kan u dus een Ceylon kat adopteren.