...

Somali

somali kat

Somali

De Somali staat bekend als een intelligente kat die graag wordt betrokken bij alles wat er in huis gebeurt. Het zijn dan ook katten die zeer op mensen gericht zijn en stellen het op prijs om een hechte band met hun eigenaar te hebben. Je kunt de katten beter niet op schoot nemen, maar ze willen wel graag bij je in de buurt zijn. De kat ziet zijn eigenaar meer als maatje om dingen mee te ondernemen dan als baasje. Het zijn wel erg kieskeurige en gevoelige dieren. De katten leven liever niet in een grote groep, maar ze hebben wel gezelschap nodig. Het is een actieve en aanhankelijke kat dat soms wel eens veeleisend kan zijn. De kortharige variëteit van de Somali is de Abessijn.

Als de eigenaar de hele dag werken gaat, doet men er best aan een tweede huisdier in huis te nemen. Katten van dit ras zijn actief, speels en klimmen graag . Deze katten zoeken de hoogste plaatsen in huis. Daar voelen ze zich in hun nopjes en kunnen ze alles goed observeren. Daarom is het ook aan te raden een grote krabpaal in huis te voorzien.

Somali profiel

Herkomst: Verenigde Staten
Levensverwachting : 9-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3,6-4,5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 4,5-5,6 kg
Vachttype : Middellange, zachte, zachte vacht. Op elk haar moeten er ten minste drie tijkbanden zijn die zes contrasterende kleursecties van de basis tot de punt geven. Hun fijne haar is dicht maar ligt plat tegen het lichaam.
Vachtkleur en lichaamstype : volwassen volwassen Somalische katten hebben een kraag en een volle broek. De Somalische kat komt in rood, blozend, blauw, reekalf en zuring. Haar ogen kunnen amberkleurig, hazelnootkleurig of groen zijn. Ze kunnen ook in een korte haarvariëteit voorkomen, zonder een kraag en een donzige breuk.
Verzorging vereist : Hoog – dagelijkse borstel.
Karakter : actief, eigengereid, extravert, zeer gehecht aan eigenaar.
Vergelijkbare rassen : Abessijn, LaPerm Langhaar, Birmees.
Gezondheidsprofiel : Pyruvaatkinasedeficiëntie (PKD), progressieve retinale atrofie.

Oorsprong Somali kat

Het moederras van de somali, de abessijn, wordt al meer dan honderd jaar gefokt. Begonnen als ras in Engeland verspreidde deze zich al spoedig over geheel Europa en Amerika. De herkomst van de abessijn was een mix van getickt tabby katten, vaak van onduidelijke en diverse Oriëntaalse origine, gemengd met huiskatten in het begin en later. De Somali staat bekend als een kattenras dat een elegante bouw heeft met een getickt tabby langhaar vacht. Dit ras staat ook bekend als een dochterras van de kortharige Abessijn dat voor het eerst opgemerkt in het begin van de 20e eeuw en kwam waarschijnlijk tot stand toen fokkers langharige katten in hun fokprogramma’s introduceerden. Dit gebeurde vooral na de Tweede Wereldoorlog, toen de Absijn bijna uitgestorven was. Het kattenras kende zijn volle glorie na de jaren 1960 en 1970. In de jaren ’60 begonnen fokkers dit ras gericht te fokken en kregen de naam Somalisch als een knipoog naar de geografische status van dat land als de buur van Ethiopië (voorheen bekend als Abyssinia). Uit genetisch onderzoek gaat men ervan uit dat de katten uit de kustgebieden van de Indische Oceaan en delen van Zuidoost-Azië kwamen. Britse en Nederlandse handelaren hebben de katten wellicht meegenomen uit havens zoals Calcutta, India of de eilanden van Indonesië.

Somali karakter en persoonlijkheid

Net als zijn tegenhanger de Abessijn, leeft de Somali het leven ten volle. Hij klimt en springt graag, deze katten zijn erg speels, zelfs op oudere leeftijd zijn ze nog heel actief. Niets ontgaat de aandacht van deze zeer intelligente en nieuwsgierige kat. Dit is een speelse, aanhoudende kat die dol is op het middelpunt van de aandacht en alles zal doen om die status te bereiken en te behouden. De Somali houdt van spelen, dus plan om een ​​verscheidenheid aan speelgoed te maken of te kopen om hem bezig te houden. Pingpongballen, kroonkurken, propjes papier, puzzelspeelgoed en teasers zullen deze drukke en intelligente kat allemaal amuseren.

De Somali staat bekend als intelligente katten die zeer op mensen gericht zijn en stellen het op prijs om een hechte band met hun eigenaar te hebben. Je kunt de katten beter niet op schoot nemen, maar ze willen wel graag bij je in de buurt zijn. Het zijn wel erg kieskeurige en gevoelige dieren. De katten leven liever niet in een grote groep, maar ze hebben wel gezelschap nodig. Het is een actieve en aanhankelijke kat en soms kan deze wat veeleisend zijn.

Hoog klimmen is een kenmerk van de Somali. Hij houdt ervan om zo hoog mogelijk te zitten en zal het waarderen om één of meerdere kattenbomen op plafondhoogte te hebben. Wanneer die niet beschikbaar zijn, is hij perfect in staat om zich naar het bovenste punt van elke kamer te begeven. Gelukkig is hij van nature gracieus en breekt hij zelden iets. De Somali kan zich in elk huis goed aanpassen als ze maar veel aandacht krijgen.

Uiterlijk Somali kat

Het is een kleurrijke kat en heeft een duidelijk kenmerkend getickt tabby patroon. Het is een kat van gemiddelde grootte en hij is elegant, maar ook gespierd van bouw. De kat heeft een actieve en alerte uitstraling. De kop heeft een gematigde licht geronde wigvorm met afgeronde contouren en een glooiende neuslijn. Daarbij staan de oren ver uit elkaar. De kin bij de Somali moet stevig zijn met een sluitend gebit. Over de oren kan gezegd worden dat deze alert, groot en gematigd puntig zijn en open staan.

Het gespierde lichaam is sierlijk en atletisch en valt van bouw tussen het lichaam van een Perzische Kat en het lange, slanke lichaam van de oosterse rassen zoals de Siamees. Het lichaam wordt ondersteund door slanke benen met fijne botten bovenop kleine, ovale, compacte poten. Somali’s zeggen vaak dat ze eruit zien alsof ze op hun tenen lopen. Zwaaiend achter hen is een volle staart, dik aan de basis en licht taps toelopend aan het einde. De kleurbanden geven de Somalische vacht een warme, gloeiende uitstraling. Het halflange haar is zacht en zijdeachtig met een fijne textuur. De Somali onderscheidt zich van de Abessijn door de plooikraag rond zijn nek en de “rijbroek” op zijn benen, die hem een ​​meer volledig gecoate uitstraling geven dan de Abessijn. Horizontale plukjes bont sieren de binnenkant van de oren.

Vachtkleuren

Al deze katten bezitten het typerende Ta-gen dat een getickt tabbypatroon veroorzaakt. De “wildkleur” (zwart) en “sorrel” (cinnamon) zijn de klassieke kleuren. Ook zijn er blauwe en fawn versies. Tevens worden er ook op beperkte schaal andere kleuren gefokt: rood, crème, schildpad, chocolate en lilac. Al deze tinten worden ook in de zilverversies gefokt. Afgezien van de extra lengte, heeft de Somali dezelfde getikte vacht als de Abessijn. Een getikte vacht heeft afwisselend lichte en donkere kleurbanden op elke haarschacht.

Gezondheid van de Somali

Meestal zijn de Somalische katten gezonde en sterke dieren, maar zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Problemen die de Somali kunnen treffen, zijn onder meer: Ze worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud. Er komen wel een paar erfelijke aandoeningen voor zoals progressieve retina-atrofie (PRA) (een erfelijke aandoening die tot blindheid kan leiden), amyloïdose (op termijn een dodelijke eiwitafzetting op vitale organen), en patella luxatie (PL) (loszittende knieschijven). De katten wegen gemiddeld tussen de 2,5 en de 5 kg.

Verzorging van de Somali

De middellange vacht van de Somali heeft een matige hoeveelheid verzorging nodig. Kam de vacht een of twee keer per week met een roestvrijstalen kam om dood haar te verwijderen, klitten te voorkomen of te verwijderen en huidoliën te verspreiden. In het voorjaar, wanneer de kat zijn wintervacht afwerpt, moet je hem misschien dagelijks kammen. Een bad is enkel nodig tijdens het verharen van de kat. Dit helpt het overtollig haar sneller te verwijderen. Controleer de staart op stukjes poep die aan de vacht zijn geplakt en maak het schoon met een doekje.

Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte, vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van de doek voor elk oog, zodat je geen risico loopt op infectie. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenbolletje of een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met warm water. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon want deze katten zijn erg kieskeurig op hun hygiëne. Naast de lichamelijke verzorging van dit kattenras is aangepast kattenspeelgoed noodzakelijk voor deze bezige gast.

Voeding

Zorg steeds voor voedsel van goede kwaliteit om de kat lichamelijk in goede conditie te houden. Ook zal dit ten goede komen aan de vachtkwaliteit. U kunt zowel droog als ingeblikt voedsel gebruiken. Droogvoer van hoge kwaliteit vermindert de vorming van tandsteen. Eiwitrijke voeders zijn het meest geschikt omdat de kat een roofdier is.

Somali kittens

Voor de aanschaf van een Somali kitten kan je best terecht bij een gespecialiseerde fokker die goed op de hoogte is van dit kattenras. Ga steeds op verschillende plaatsen uitleg vragen en leer het kattenras eerst tot in de puntjes kennen. Niet alle kattenrassen zijn geschikt voor alle huisgezinnen. Bezoek ook enkele kattenshows waar je deze katten kan bewonderen en ondertussen contact maakt met hun eigenaar. Deze mensen zullen met veel plezier alle uitleg verschaffen en eventueel ook kunnen vertellen waar je een kitten kan bekomen.

Op de leeftijd tussen de 12 en 15 weken kan het kitten van de Somali naar een nieuwe gezin, wel te verstaan als alles goed verloopt. Tegen die tijd weet het kleine wezen het toilet te gebruiken en heeft het al de nodige vaccinaties ontvangen. Het beste kies je voor een actief kitten dat nieuwsgierig, speels en graag contact met je wil maken.

Somali kittens