...

Asian

Asian kat - Malayan - Tiffanies - Depositphotos_256445290_S

Asian kat

De Asian Kat, ook wel de Malayan genoemd is een ras vergelijkbaar met de Burmees maar dan in andere kleuren en patronen. Wanneer Asians langharig zijn worden ze Tiffanies genoemd. Anders dan hun naam doet vermoeden zijn deze katten niet ontstaan in Azië, maar in Groot-Brittannië. De Asian is een zachtaardige en speelse kat en kan goed omgaan met mensen, kinderen en andere huisdieren indien dit hen is aangeleerd van jongs af aan.

Dit kattenras is ideaal voor mensen die voor het eerst een kat bezitten en hebben slechts weinig verzorging nodig. Ze amuseren zich zowel binnen- als buitenshuis.

Asian profiel

Levensverwachting : Gemiddeld 15 jaar.
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3 kg
Gemiddeld gewicht Man : 4 kg

Vachttype : Korte en lange vacht. Zacht.
Vachtkleur en lichaamstype : Variabele vachtkleur kan verschijnen: zwart, blauw, chocolade bruin, lila, cinnamon kleurig, rood, crème, zwart tortie, blauw tortie, chocoladebruin tortie, lila tortie, cinnamon tortie, caramel, abrikoos.

Verzorging vereist : Laag – af en toe borstelen.
Vergelijkbare rassen : Burmees
Gezondheidsprofiel : Opletten voor nierproblemen. Door de gezichtsvorm van de Asian kan snurken voorkomen.

Geschiedenis van de Asian

Anders dan de naam doet blijken is de Asian geen Aziatisch kattenras. Het werd voor het eerst gefokt in 1981 in Groot-Brittanië door de Barones Miranda von Kirchberg. Bij de Barones werd een nestje gebaard van 4 kittens afkomstig van een Burmilla kat. De Burmilla kat is een lid van de groep van Aziatische katachtigen. Deze kwam op zijn beurt voort uit een Burmees en een Chinchilla.

De Barones uit de UK startte een fokprogramma op aanraden van fokkers die haar adviseerden om een kat van Burmees type te ontwikkelen. De bedoeling was om op deze manier een onafhankelijk stamboom kattenras te ontwikkelen en erkenning te krijgen van de GCCF, de Governing Council of the Cat Fancy. Dit is de grootste organisatie die zorgt voor kattenregistratie in het Verenigd Koninkrijk.

Persoonlijkheid van de Asian

Deze raskat is een zeer mensgericht ras en kan goed omgaan met kinderen en vreemden indien hen dit is aangeleerd. Ze zijn zeer vriendelijk, sociaal en aanhankelijk; je kan ze dus steeds knuffelen zonder dat ze zich ervan zullen tussen wurmen. Menselijk gezelschap is altijd welkom bij hen. In een kalme omgeving is het een gemoedelijke kat om mee samen te leven, hoewel ze stress gemakkelijk kunnen oppikken en met name in een huishouden met verscheidene katten kan dit van tijd tot tijd gedragsproblemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld vechten.

Tevens heeft de Asian kat ook een wildere kant. Ze verkennen graag het groen in de tuin en staan steeds paraat voor een leuk spelletje aangezien ze vol energie zitten. Ze zijn zeer nieuwsgierig en zullen op verkenning willen gaan en zaken volgen indien mogelijk

Ze laten graag weten wat hun noden zijn en zijn dus spraakzaam, maar niet enorm luid. Kortom, er is sprake van een mooie balans. De persoonlijkheid van de Asian is zeer goed te vergelijken met de Burmees.

Je kan Asians heel eenvoudig meenemen op reis aangezien ze geen problemen ondervinden met het zetelen in een reismandje.

Voor wie is de Asian kat dus uiteindelijk bestemd?

Het is een kattenras voor zowel drukbezette mensen als oudere volwassen die op zoek zijn naar loyaal gezelschap. Wanneer je zelf een bezige bij bent en dus niet veel thuis zal zijn is het wel degelijk aangeraden twee katten te houden die elkaar gezelschap kunnen houden. Aangezien de Asians graag in de tuin vertoeven raden we dit ras aan aan mensen die dit hebben en dus niet in luidruchtige en dichtbevolkte stadsgebieden wonen.

Gezondheid

Er duiken slechts enkele kleine gezondheidsproblemen op bij de Asian. Door hun typerende gezichtsstructuur komt het wel voor dat sommige katten van dit ras snurken. Voorts kijkt u best uit voor nierproblemen, alhoewel dit niet vaak voorkomt. Doorgaans leven ze een lang en gezond leven.

Verzorging

Doorgaans loopt de kat geen risico op enorme klitting waardoor één keer per week borstelen voldoende is. Een andere optie voor simpele reiniging is het strelen met een handschoen of flanellen doek/zeem met als bedoeling de gladheid te behouden.

De training van deze intelligente, loyale en ook gehoorzame Asian kat is eenvoudig. Een belangrijk punt binnenin de training is om ze te leren een bepaald terrein niet te verlaten, aangezien ze van groen houden. Dit kan er voor zorgen dat ze de neiging hebben om bijvoorbeeld een appartement te verlaten.

Verschijning Asian

De Asian is een middelgrote kat, gebouwd op tamelijk lange, magere lijnen. Katers zijn steviger en gespierder, terwijl poezen als sierlijk kunnen worden omschreven. Ze hebben een brede en afgeronde borst met een staart van gemiddelde lengte. De ogen hebben meestal de kleur geel en zijn wijd uitgespreid. De vacht is zeer zacht en satijnachtig wat hen een mooi uitzicht geeft. Ze komen voor in meerdere kleuren en patronen.

Heel eigen aan de Asian kat is dat deze wordt ingedeeld in 4 verschillende soorten namelijk de Asian Self, de Tabby, de Smoke en de Burmilla.

Kittens Asian

Prijzen van kittens variëren afhankelijk van de locatie, individuele fokkers en wat is inbegrepen want er kan ook sterilisatie en microchipping aangeboden worden. Het is ook de moeite waard om te onthouden dat het twee jaar kan duren om kleuren te ontwikkelen. Het ras is vrij zeldzaam en het kan dus een zoektocht worden om deze kittens te vinden. Bezoek eventueel een kattenclub voor meer informatie over deze prachtige katten.

Tiffanies - asian kittens