...

Australian Mist

Australian Mist

Australian Mist

De Australian Mist is een enorm sierlijke kat. Het enige oorspronkelijke ras van Australië heeft een vacht als wolken en komt voor in een reeks wonderlijke kleuren. In eerste instantie werd de Australian Mist de Spotted Mist genoemd, maar de naam werd later in 1998 gewijzigd om tegemoet te komen aan de verscheidenheid aan vachtpatronen die dit ras kon vertonen. Met niets extreems aan hun uiterlijk, persoonlijkheid of verzorgingseisen, zult u merken dat ze gemakkelijk in uw huisdierenfamilie passen, ongeacht wat voor levensstijl u hebt.

Australian Mist profiel
Levensverwachting : 15-18 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3,5-4,5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 4,5-6 kg
Vachttype : kortharig met een zachte, glanzende vacht.

Vachtkleur en lichaamstype : De Australian Mist is een middelgroot ras met een ronde kop, hoge oren en ronde expressieve ogen. Ze zijn er in verschillende kleuren en hebben een gevlekt of marmerpatroon door de hele vacht, waardoor het een ‘mistig’ effect heeft. Veel voorkomende kleuren zijn perzik, goud, lila, chocolade, karamel, blauw en bruin. Hun poten en staarten zijn ook gemarkeerd met ringen of staven.

Verzorging vereist : weinig onderhoud.
Vergelijkbare rassen : Abessijn, Amerikaanse korthaar, Brits korthaar, Birmees

Geschiedenis Australian Mist

De Australian Mist wordt beschouwd als de nationale kat van Australië. Dit omdat het de eerste kat is die uit dit land afkomstig is. In 1977 werd Dr. Truda Straede geïnspireerd om een kattenras te ontwikkelen dat uniek was voor Australië. Hiervoor wou ze de Burmees gebruiken voor de kenmerkende kleuren, de Abessijnen voor het ticked gen die zorgde voor de achtergrond van de vacht en tenslotte een tamme korthaar om te strepen te produceren en een algemene goede gezondheid. De reden voor het creëren van dit nieuwe ras was omdat er zeer veel wilde katten waren in Australië die er inheemse dieren aanvielen. Omdat het in veel Australische staten niet is toegestaan dat katten rondzwerven, ontwikkelde Dr Strade een kat die volledig zou binnen leven.

In 1980 werd het eerste nestje van dit experimenteel ras voorgesteld aan de RASCC en in 1986, na vier generaties fokken, kwam de Australische Mist in aanmerking om te strijden voor kampioenschap status in de RASCC. Ze zijn reeds enige tijd erkend in alle Australische staten en zijn er wijdverspreid, maar het is slechts sinds kort dat het ras werd geaccepteerd door verschillende organisaties buiten Australië en Nieuw-Zeeland. In andere werelddelen zijn ze dus moeilijker te vinden als in Australië waardoor er ook geen fokkers zijn voor dit kattenras. Hun goedmoedige persoonlijkheid, algemene goede gezondheid, en unieke verschijning dragen bij tot een groeiende populariteit buiten Australië.

Persoonlijkheid

De Australian Mist heeft een vriendelijke karakter dat rechtstreeks van de Burmees komt. De Abessijn geeft de Australian Mist zijn ingewikkelde tweekleurige patroon en intelligentie. En de binnenlandse tamme korthaar geeft de Mist zijn gezonde aard door bij te dragen aan stevige nieren, sterke tanden en een beheersbare nestgrootte van meestal vier kittens.

Ze houden van een leven binnenshuis en zijn graag bij mensen omdat ze gedijen bij menselijke aandacht. Als je eenmaal een Australische Mist in je hart en je huis toelaat, krijg je bij elke taak een ‘helpende’ poot aangezien ze betrokken willen worden bij alles wat je doet, van het sorteren van de was tot het opmaken van het bed, van het helpen uitpakken van de boodschappen tot het proeven van wat je aan het koken bent. Ze vinden het vooral leuk om te helpen met alles wat met eten te maken heeft en ze kunnen behoorlijk gulzig zijn als je ze hun gang laat gaan.  Hun eetlust wordt alleen maar versterkt door hun sluwe intelligentie. Eigenaren moeten oppassen met het onbeheerd achterlaten van voedsel, en deze katten kunnen snel hun weg berekenen langs de moeilijkheden van een gesloten koelkastdeur.

Ze zijn over het algemeen tolerant voor aanraking en vinden het niet erg om opgepakt te worden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de kat zal krabben of bijten en is zo ook de ideale kat voor een gezin met bijvoorbeeld jonge kinderen.

Ze hebben de energie van kittens, maar die vervaagt snel met de leeftijd. In feite is de Australische Mist zo volgzaam dat u de kat kunt trainen om aan de lijn te gaan wandelen.

Gezondheid

De voorkomende gezondheidsproblemen bij de Australian Mist zijn. Dit ras staat erom bekend zeer weinig genetische gezondheidsproblemen te hebben. De Australian Mist eet heel graag waardoor alertheid voor obesitas een belangrijk punt is voor de eigenaar. De juiste voeding zal hierbij allesbepalend zijn.

Verzorging

Een geweldig kenmerk van de Australian Mist is het feit dat het een kortharige, glanzende vacht heeft die gemakkelijk te onderhouden is. Een wekelijkse borstelbeurt moet voldoende zijn om de huid en vacht glanzend, zacht en gezond te houden.

De nageltjes dienen geknipt te worden wanneer nodig. De Australian Mist heeft geen speciale voedingsbehoeften en er wordt dus aangeraden kwaliteitsvoeding te geven die is afgestemd op de levensfase en het activiteitenniveau van de kat.

Verschijning

De Australian Mist heeft een lichaam van gemiddelde grootte en heeft een ronde kop, grote oren en grote ronde ogen die meestal een schaduw van groen zijn. De staart is mollig van vacht en hun vachtpatroon is gemarmerd of gespot tegen wat een mistige achtergrond wordt genoemd.

De Australian Mist is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan een gevlekt of gemarmerd patroon hebben door de hele vacht heen. Het is te vinden in zeven kleuren, met name perzik, goud, lila, chocolade, karamel, blauw en bruin. De onderzijde van de vacht is lichter en de neus, de wangen en de oren zijn rossig getint. Kittens zijn bleker dan volwassen katten.

Wist je dat?

  • Het tot twee jaar kan duren voor de Australian Mist om zijn vachtkleur te ontwikkelen.
  • Het negen jaar aan fokken heeft geduurd voor het creëren van de Australische mist en het verkrijgen van de officiële registratie van het ras.
  • De Australian Mist wordt beschouwd als een zeldzaam kattenras. Hoewel hij in de jaren 1970 werd ontwikkeld, wordt hij nog steeds beschouwd als een “nieuw” kattenras in vergelijking met andere.

Australian Mist Kittens

Met slechts een paar fokkers in het Verenigd Koninkrijk kan het zijn dat potentiële eigenaren op een wachtlijst moeten staan voor een Mist kitten, vooral als u een specifieke kleur of patroon wilt. Spreek met zoveel mogelijk fokkers voordat u beslist waar u uw kitten vandaan wilt halen, en zorg ervoor dat u de moeder (en vader, indien mogelijk) ontmoet wanneer u een nestje ziet.

Kittens moeten levendig, gelukkig en gezond zijn – ze zullen het waarschijnlijk veel te druk hebben om te knuffelen, maar u moet hun persoonlijkheid kunnen zien terwijl ze spelen. Ze moeten heldere ogen hebben zonder afscheiding, met schone oren en billen. Hun buikjes moeten vol, maar niet opgeblazen lijken. Vergeet niet dat Mists hun volledige oogkleur, vachtkleur en textuur pas ontwikkelen als ze twee jaar oud zijn.

Australian Mist kitten