...

Devon Rex

devon rex

Devon Rex

Het kattenras Devon Rex is misschien nog niet zo bekend voor veel mensen. Het ras komt uit het Engelse Devonshire en is een opvallend kattenras door zijn bijzonder uiterlijk en de gekrulde vacht. Deze katten hebben een zachtaardig karakter, zijn heel aanhankelijk, intelligent en speels. De Devon Rex is een echte levensgenieter, hij houdt van lekker eten en verwelkomt de aandacht van vrienden en familie. Kortom, een echte gezinskat die zo dicht mogelijk bij je in de buurt blijft en zijn mening af ​​en toe met een rustige stem meedeelt.

Devon Rex profiel

Afkomst : Buckfastleigh, een gebied in het Engelse graafschap Devon
Levensverwachting : 9-13 jaar
Gemiddelde hoogte : 25-30 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 2,5-3 kg
Gemiddeld gewicht Man : 3,5-4 kg
Vachttype : De Devon Rex heeft een korte, gekrulde vacht die zacht en fijn van structuur is.
Vachtkleuren en lichaamstype : Devon is een middelgrote kat met een wigvormige kop. Ze hebben grote spitse oren, hoge jukbeenderen en brede, expressieve ogen. Vaak aangeduid als ‘de pixiekat’, is het Devon Rex-ras vooral bekend om zijn zachte, gekrulde vacht. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waaronder wit, zwart, crème, rood en bruin.
Verzorging vereist : gemiddeld onderhoud, niet hypoallergeen
Vergelijkbare rassen : Cornish Rex, LaPerm, Selkirk Rex, Sphynx

Geschiedenis

Er werd voor het eerst gedacht dat Kirlee, een kitten geboren in 1959 in Devon, Engeland, dezelfde genetische eigenschappen deelde als de Cornish Rex, een ras dat tien jaar eerder in het nabijgelegen Cornwall werd geboren, maar snel kwamen ze tot de vaststelling dat dit kitten uniek was en een ander resultaat was van een natuurlijke genetische mutatie. Zoals zijn naam al suggereerde, had Kirlee een golvende vacht. Er is weinig bekend over de ouders. Zijn moeder was een vondeling en de vader een zwerver met een krullende vacht.

Het werd echter een teleurstelling toen uit Kirlee met een aantal hybride en gekrulde Cornish Rex poezen alleen gladharige kittens geboren werden. De rexkatten uit Cornwall en Kirlee bleken uit verschillende mutaties te zijn ontstaan. Er werden toen twee verschillende fokprogramma’s opgesteld.

Verschillende fokprogramma’s

De Cornish rex, toen nog gewoon Rex genaamd, heette toen Rex gene 1, de Devon Rex, werd Rex gene 2 genoemd. Vanwege het geringe aantal katten dat voor de fok beschikbaar was, zijn afstammelingen van Kirlee met de Cornish Rex poezen zowel voor de fok van de Cornish rex als voor de fok van de Devon rex gebruikt. Álle Devon Rexen hebben daardoor ook Kallibunker (de stamvader van de Cornish rexen) in hun afstamming. En de meeste Cornish rexen hebben ook Kirlee als voorvader. Daarna is voor de opbouw van het ras uitgekruist met Brits korthaar katten, Burmezen, Perzen en Siamezen. Met deze uitkruisingen werd tevens een breed scala aan kleuren en vachtpatronen toegevoegd aan het ras.

Kirlee werd de voorvader van een nieuw ras, de Devon Rex, genoemd naar zijn geboorteplaats van Devonshire. Minder dan tien jaar later, in 1968, was een Devon Rex naar de Verenigde Staten geëmigreerd. De vereniging van kattenliefhebbers gaf het ras in 1979 volledige erkenning.

Vanaf 1969 werden de eerste katten van het ras Devon Rex in Nederland geïntroduceerd. Dit kwam omdat een Deense fokster deze kat meebracht naar de internationale kattenshow in het Beursgebouw in Amsterdam. Hier werd een aantal van haar katten verkocht en deze katten bleven vervolgens in Nederland. Er waren ook een aantal Cornish Rexen. De meeste van deze verkochte katten waren van een gemengde Cornish Rex / Devon Rex afstamming.

Persoonlijkheid en karakter van de Devon Rex

De Devon Rex is een slimme kat met een gematigd activiteitenniveau. Hij is niet constant in beweging, maar hij houdt ervan om trucjes te leren en dingen terug te brengen. Puzzelspeelgoed en interactief speelgoed zijn een genot voor zijn inventieve brein en helpen hem bezig te houden. Tijdens de maaltijd probeert de Devon plaats te nemen aan tafel met de rest van het gezin. Hij is er vrijwel zeker van dat het voedsel dat u hebt bereid alleen voor hem is. Hij houdt van lekker eten en snoept zichzelf vol. Een paar extra kilo’s kunnen er snel bij komen als je zijn voedselinname niet goed in de gaten houdt.

De favoriete zitplaats van Devon Rex bevindt zich ergens op hoofdniveau of op de schouder van zijn favoriete eigenaar. Hij heeft een levendige interesse in alles wat er aan de hand is en volgt alles op de voet. Reken op hem dat hij zo dicht mogelijk bij je in de buurt blijft en zijn mening met een rustige stem meedeelt. Hij houdt van mensen en is blij met de aandacht van vrienden en familie.

Deze kat houdt van warmte en je zal hem regelmatig in bed vinden, liefst van al onder de dekens. Als een hittezoekende raket richt hij zich op de warmste plekken die hij kan vinden. Een Devon Rex is de geschikte kat voor mensen die genieten van een ondeugende en behendige kat die vanaf de bovenkant van een deur naar je kijkt om zo op je schouder te springen. Dat is ook de reden dat je best een middelgrote, maar stevige krabpaal voor grote katten aanschaft.

Devon rex Depositphotos_125362464_S

Gezondheid van Devon Rex katten

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Devon Rex is over het algemeen gezond, maar de volgende kattenziekten zijn bij het ras waargenomen:

  • Heupdysplasie, een misvorming van de heupkom die laxiteit van het heupgewricht veroorzaakt.
  • Urticaria pigmentosa, een dermatologisch probleem dat korstjes op het lichaam veroorzaakt.
  • Hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van hartziekte die wordt geërfd in sommige kattenrassen zoals de Maine Coon. Erfelijkheid is niet bewezen in de Devon Rex.
  • Malassezia dermatitis, een eencellige gist die oorinfecties, vette huid en jeuk veroorzaakt, die wordt behandeld met antischimmelmiddelen.
  • Congenitale hypotrichosis, ook bekend als erfelijke kaalheid, een aandoening die waarschijnlijk het gevolg is van een erfelijk recessief gen.
  • Devon Rex-myopathie, ook bekend als spasticiteit, is een erfelijke aandoening die duidelijk wordt tussen de leeftijd van 3 weken en 6 maanden. Het veroorzaakt algemene spierzwakte en de katten worden snel moe. Er is geen behandeling beschikbaar.

Uiterlijk Devon Rex

De Devon Rex heeft een zeer korte en gekrulde of gegolfde vacht. Meestal is er weinig beharing op de buik en hals. Zijn opvallende kenmerk is echter zijn zachte, golvende vacht. Verder hebben de katten een slank en gespierd lichaam met een brede borst, lange slanke poten en een lange staart. Over de kop kan gezegd worden dat deze breed is en wigvormig met grote ovale ogen en grote laaggeplaatste oren. Soms zijn de uiteinden van de oren getuft met fijne vacht. Ze hebben een lange en slanke hals. Het middelgrote lichaam van een Devon is bedrieglijk slank. Zijn lichaam moet hard en gespierd aanvoelen. De benen zijn lang en slank, ondersteund door kleine, ovale poten. Een lange, fijne staart bedekt met korte pels toelopende uiteinden.

De vacht

De vacht is zacht en fijn en lijkt zonder de harde beschermharen te zijn die de meeste kattenvachten kenmerken. Het lichaam van de kat is goed bedekt met bont, het dikst op de rug, zijkanten, staart, benen, gezicht en oren. Sommige van deze katten hebben losse, ruige krullen. Het haar op de bovenkant van het hoofd, de nek, borst en buik is iets minder dicht en kan er zelfs donzig uitzien, maar de kat mag nooit kale plekken hebben. Maak de vacht glad met je hand en golfjes verschijnen. Het komt in elke genetisch mogelijke kleur, patroon of combinatie van kleuren en patronen, inclusief effen wit, zwart, blauw, chocolade, kaneel, lavendel en rood; rookpatronen, die een witte ondervacht zijn, diep getipt met een specifieke kleur; en verschillende calico, tabby, schildpad en puntige patronen.

Verzorging

De golvende vacht van de Devon is gemakkelijk te onderhouden. Verzorg zachtjes zodat je de delicate haren niet breekt. In veel gevallen is het voldoende om je hand over de vacht te borstelen. Baden zijn zelden nodig, tenzij de kat een grotendeels witte vacht heeft. Die katten kunnen er kroezelig uitzien als ze niet regelmatig worden gebaad. De vacht droogt snel na een bad. Dagelijkse mondhygiëne is nodig. Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Veeg de hoeken van de ogen dagelijks schoon met een zachte, vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van de doek voor elk oog, zodat u geen risico loopt op een kruisinfectie. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenbolletje of een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met warm water. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Katten zijn erg kieskeurig in hun hygiëne.

Devon rex kitten