...

Lykoi

Lykoi

Lykoi

De Lykoi is een recent en nieuw kattenras dat maar sinds 2011 bestaat . Dit kattenras heeft een uiterlijk dat veel trekt op dat van een weerwolf. Het woord “Lykoi” betekent wolf in het Grieks (Lykos). Toch zijn het lieve en intelligente katten. De Lykoi staat bekend om zijn vriendelijkheid en is sociaal met zijn omgeving en heeft graag veel affectie. Mede hun sterke prooidrift, intelligentie, en beschermende natuur en hun unieke vachtpatroon en masker wordt hij door de mensen geassocieerd met de weerwolf, vandaar ook zijn naam. Deze katten behoren niet tot de rasgroep van Sphynx of Devon katten.

Herkomst : Verschillende natuurlijke Amerikaanse mutaties en daarna uit Europa
Gemiddelde leeftijd : Omdat het ras nieuw is sinds 2010-2011, hebben we niet genoeg perspectief om een goeie levensduur te geven, maar we vermoeden dezelfde levensverwachting als de zwerfkat of huiskat.

Geschiedenis

Het Lykoi kattenras, bekend als de weerwolfkat, kreeg dit weerwolfachtige uiterlijk door een natuurlijk voorkomend gen dat wordt gevonden in de wilde kattenpopulatie. Het Lykoi kattenras zelf is in 2011 gecreëerd door Johnny Gobbles. Kortom, twee niet-verwante nesten hadden een aantal unieke kittens met dit gen. Dus Dr. Gobbles evalueerden hun gezondheid zorgvuldig om er zeker van te zijn dat hun ongewone uiterlijk niet het gevolg was van een ziekte.

Om te bewijzen dat het uiterlijk inderdaad te wijten was aan een gen, gebruikte Johnny Gobbles twee van de niet-verwante kattenrassen en produceerden ze de allereerste Lykoi die eigenlijk opzettelijk werd gefokt. Uiteindelijk werd vastgesteld dat dit gen recessief was, dus om inteelt te verminderen ging het uitkruisen met zwarte huiskatten voort, vooral omdat de moeder van een van de nesten een zwarte huiskat was met korthaar.

Het ontstaan van de Lykoi

Op een gegeven ogenblik werd P. Thomas benaderd door een opvangcentrum dat dacht dat ze twee sfinxen hadden gevonden. P. Thomas stuurde deze twee katten door naar Johnny Gobbles die met deze katten het nieuwe kattenras ontwikkelde. Nadien heeft Johnny Gobble een kitten uit het derde nest aangeboden aan P. Thomas. Tevens ontving Christine Boulanger een zusje omdat ze de mentor was van Dr. Gobbles’s vrouw voor de Sphynx, maar ook hielp ze hem om het ras in Europa te lanceren en het ras erkend te krijgen door de TICA.

De Lykoi is sinds 2012 onderdeel van het register van de International Cat Association (TICA) en is in de staat “alleen registratie” goedgekeurd met eenparigheid van stemmen en is opgenomen als een nieuw geavanceerd ras door TICA oktober 2015. Sinds mei 2017 is het ras volledig erkend door TICA.

Christine Auverdin Boulanger introduceerde het aanvraagdossier voor het ras in bij het LOOF in januari 2016. Sinds eind 2016 wordt het Lykoi ras als dusdanig “New Breed” erkend door het LOOF.

Sinds 1 januari 2019 is het ras volledig erkend als “Championship status” door LOOF en Christine Auverdin Boulanger creëerde in 2018 de enige lykoi-vereniging die is aangesloten bij loof : THE LYKOI CAT ASSOCIATION (LyCIA) www.lykoi-asso.com

RED ROAN lykoi
Foto : RED ROAN Lykoi

Persoonlijkheid en karakter van de Lykoi

Lykoi katten zijn zeer intelligent en staan bekend als probleemoplossers. Ze vinden het leuk om met mensen te zijn maar kunnen ook heel goed alleen spelen. Als er meer dan één Lykoi in dezelfde ruimte is, kunnen ze heel goed met elkaar overweg. Deze katten houden van apporteren en gaan graag op jacht. Ze genieten ervan om tevreden in een warme schoot te zitten wanneer ze niet actief zijn vanwege hun hoge energieniveau. Lykoi katten zijn geen katten die veel praten, ze observeren alles heel goed en bezoekers worden volledig gescreend.

Verzorging

De Lykoï heeft niet veel verzorging nodig, zijn huid is niet vettig, dus hij wordt niet vies en hij heeft geen bad nodig. Aan de andere kant is het af en toe nodig de ogen schoon te maken met een wattenschijfje gedrenkt in lauw water. Dit is ideaal om over de rand van de oogleden te wrijven. Een Lykoï heeft geen wimpers en daarom kan er vrij gemakkelijk vuildeeltjes in de ooghoeken blijven steken.

De oren moeten maandelijks worden schoongemaakt. Hiervoor gebruik je best een reinigingsproduct om de oren te reinigen en te spoelen. De klauwen dienen om de week worden geknipt omdat ze ongelooflijk snel groeien.

De lykoï katten verharen evenveel als een normale grote kat. Omdat deze katten geen ondervacht hebben kan het zijn dat ze in bepaalde periodes gedeeltelijk naakt zijn. Borstelen, het is echt niet nodig, Met je hand over het lichaam van de kat wrijven is meer dan genoeg om het dode haar te verwijderen.

(Lees verder onder de foto)
Lykoi

Vacht van de Lykoi

Hun vachtlengte is kort, maar wel langer dan bij gewone kortharige rassen. Het ROAN-patroon bestaat uit 50/50 zwarte haren en witte haren, het ROAN-patroon komt bij geen enkele andere kat voor en is dus bij deze uniek! ROAN-patroon komt wel voor bij honden, paarden,…maar nog nooit is er een kat geweest die het ROAN-patroon in zijn vacht heeft. De vacht kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden zo kan de kleur veranderen naargelang ze in de zon doorbrengen.

Verschijning en uiterlijk van de Lykoi

Een Lykoi is een gedeeltelijk haarloos ras met een unieke kleur en vacht, een combinatie van zwart en wit haar. De vacht is kort tot halflang en heeft grof of fijn haar, hoewel het dun over het lichaam van de kat zal worden verdeeld. De Lykoi is de enige kat met een roan vachtpatroon en de gedeeltelijke haarloosheid kan van kat tot kat variëren. Sommige zijn bijvoorbeeld helemaal haarloos, terwijl andere bijna helemaal vol met haar zitten. Deze katten verharen minstens één keer het grootste deel van hun vacht en ze zullen altijd zonder haar rond de kin, snuit, achterkant van de oren, neus en ogen zijn. Ze hebben ook maar dunne vacht op de voeten en poten.

Vanwege het gebrek van haar op het gezicht, worden de Lykoi vaak aangeduid als weerwolfkatten. Ze zijn middelgroot, hun oren staan ​​op een brede basis en ze zijn puntig en lang, met een mager lichaam dat niet omvangrijk is. Deze katten hebben ook een staart die korter is dan het lichaam, samen met middelmatige poten, waardoor ze verder het uiterlijk van een weerwolf krijgen.

Het Lykoi ras heeft een opvallende zwart / grijze vacht die wit kan bevatten. Als er meer wit is, ziet de kat er nog meer zilverkleurig uit. De huidskleur is roze totdat het wordt blootgesteld aan zonlicht, op dat punt kan dit bruin worden en uiteindelijk donker tot een zwarte tint. Kittens worden volledig zwart geboren, maar binnen 2 a 4 weken zal het kleurenpatroon zichtbaar worden, samen met de haarloosheid. In 2019 verschenen rode lykoi-mutaties in Italië en worden ze nu bij LOOF herkend, net als blauw, cream en tortie kleur in roan natuurlijk

Gezondheid

Geen kat is ziektebestendig, ongeacht hoe goed ze worden verzorgd. Sommige kattenrassen zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van problematische gezondheidsproblemen dan andere. Terwijl, na genetische tests die zijn uitgevoerd bij het begin van het ras, is er momenteel geen erfelijke ziekte gekoppeld aan de Lykoi. Enkel zijn gevoeliger voor huidproblemen. De lichtgekleurde lykoi kan gemakkelijker verbranden door het ontbreken van een dikke vacht dat hun huid beschermd tegen de zon.

Kittens

Wie op zoek gaat naar een Lykoi kitten kan best bij een erkende cattery aan kloppen, zo ben je zeker dat je een rasechte Lykoi-kat hebt met de juiste afstammingsbewijzen.

Christine Auverdin Boulanger
Présidente de la LYKOI CAT INTERNATIONAL ASSOCIATION
www.lykoi-asso.com

Chatterie De La Vallée Des Dieux
Cattery Purrzazz

 

Lykoi kattenras

Lykoi kattenras

Lyloi