...

Birmees

Bimees kat Depositphotos_6782528_S

Birmees

De sierlijke Birmees heeft een lieve uitdrukking en is atletisch gebouwd. Ze hebben weg van exotische Aziatische kattenrassen, op een zeer elegante manier. Zoals de meeste rassen zijn Birmezen leergierig, aanhankelijk, actief en geschikt voor families.

Birmese profiel

Levensverwachting : 10-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 25-30 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3,5-4,5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 4-5,5 kg

Vachttype : Dit ras heeft een korte, zijdeachtige vacht, die dicht op de huid ligt.
Vachtkleur en lichaamstype : Birmezen zijn kleine tot middelgrote katten met een gespierde bouw. Ze zijn verre van sierlijk, met een sterke, compacte lichaamsvorm. Birmezen hebben grote ronde ogen en schaduw op het gezicht, oren, staart en benen. Veel voorkomende kleuren zijn bruin, champagne, platina en blauw.

Verzorging vereist : weinig onderhoud

Vergelijkbare rassen : Korat, Siamees, Singapura, Tonkinees

Geschiedenis

Zoals de rasnaam het al vernoemt is de Birmees afkomstig van Birma (Myanmar), maar ook van Thailand.

De eerste bekendheid van het ras in Europa was in de 19de eeuw, maar werd overschaduwd door de populariteit van de meer opvallende Siamezen, waardoor de Birmees dus hier bijna uitstierf. In de jaren 1930 bracht Dr. Joseph Thompson uit San Francisco een kleine walnootbruine poes genaamd Wong Mau uit Birma mee. Dit zorgde voor het ontstaan van moderne Birmees hoe we ze nu kennen. Dr. Joseph Thompson fokte Wong Mau met Siamese katten en het selectief fokken zorgde ervoor dat de bruine gekleurde vacht de enige was die bestond. Ze maakten hierdoor van de Birmees een uniek ras. Gaandeweg werden de andere kleuren van het Siamese ras ook in nesten gezien. Na verloop van tijd en met veel controverse, werden deze andere kleuren geaccepteerd door de CFA. De vier kleuren die we nu in de CFA herkennen zijn Sable, een rijk donkerbruin; Champagne, een warm beige; Platina, een lichtgrijs met fawn ondertonen; en Blauw, een middengrijs met fawn ondertonen.

Birmees - burmese-cat-g3840d439a_1280

Persoonlijkheid

In de rasstandaard wordt de Birmees beschreven als kat met een lieve gezichtsuitdrukking. Bij een goede socialisatie en opvoeding van de eigenaar past ook zeker het karakter bij dit uiterlijk. De Burmees is sociaal, vriendelijk en zachtaardig voor alles en iedereen. Aarzel dus niet om je familieleden kennis te laten maken met hen.

Door hun leergierigheid en nieuwsgierigheid kan het wel eens gebeuren dat de Birmees ergens terecht komt waar ze eigenlijk niet mogen komen van de eigenaar. Ze zijn echte verkenners op dit vlak en zullen open deuren ten volle benutten, waardoor je best zorgt voor het afgrenzen van plaatsen waar ze eigenlijk niet welkom zijn. Zoals doet vermoeden zijn ze dus een intelligent ras. Een van hun meest karakteristieke eigenschappen is dat ze graag kunstjes doen. Ze leren gemakkelijk om een speeltje te apporteren op een zeer hondachtige manier en kregen zo de bijnaam “hond-kat” toen ze voor het eerst verschenen.

De Birmees heeft nood aan veel ruimte door zijn actieve karakter. Daarom is dit ras aangeraden voor mensen die toch wel over een vrij ruim huis beschikken zodat ze zeker de mogelijkheid hebben om naar hun genoegen te spelen, klimmen, verkennen, etc. Indien ze niet in staat zijn om dit alles te doen, kunnen ze mogelijks destructief en storend gedrag vertonen.

Constant gezelschap en de mogelijkheid tot spelen is zeker welkom voor de Birmees. Andere katten kunnen in deze behoefte voorzien maar de voorkeur bij deze katten zal toch steeds gaan naar menselijk gezelschap. Ze houden er niet van om lang alleen te blijven, waardoor de Birmees het best geschikt is voor een groter gezin, waar de kans op het thuis zijn van één van de gezinsleden het grootst is. Ze hebben een grote genegenheid voor hun mensen, willen zo veel mogelijk bij hen zijn zonder overdreven veeleisend te zijn. Ze zoeken warme schootjes en zachte strelingen van uw hand, en vinden het heerlijk om tegen hun baas aan te kruipen als die aan het lezen is of TV kijkt. Tegen bedtijd kijken ze ernaar uit om in of op uw bed te slapen als dat is toegestaan.

Bimees kat Depositphotos_152175612_S

Gezondheid

Er zijn een aantal problemen die kunnen voorkomen bij de Birmees. We sommen ze even op voor u:

  • Diabetes mellitus waarbij er een te hoge suikerspiegel bereikt wordt;
  • Birmese kopafwijking: een incorrecte vorming van het gezich en de schedel;
  • Birmese hypokaliëmie waarbij het kaliumgehalte in het bloed laag is;
  • Orofaciaal pijnsyndroom die plotselinge gezichts- en mondpijn veroorzaakt.

Het is zeker het vermelden waard dat deze ziekten niet vaak voorkomen, maar het slechts de meest voorkomende soorten aandoeningen zijn bij dit ras. Over het algemeen is de Birmees een gezond ras.

Verzorging

De Birmees heeft een zeer verzorgd uitzicht. Ze maken zichzelf doorgaans goed schoon, maar het blijft aangeraden een wekelijkse borstelbeurt aan de kat te geven en dan ook een algemene controle uit te oefenen voor kleine wondjes of parasieten.

Verschijning

Het Birmese ras is het enige natuurlijke ras van de bruine kat. Ze onderscheiden zich zowel op fysieke als persoonlijke vlakken enorm van andere rassen. Om te focussen op het fysieke deel valt het op dat de Birmees heel sierlijk is. Het heeft een satijnen, glanzende vacht en is meestal warm bruin. Door het selectief fokken met andere kleuren ontstond de blauwe Birmees en alsook andere mooie tinten zoals rood, crème, lila, etc. Hun grote, expressieve goudkleurige ogen stralen een onschuld uit die je zal verleiden en ze hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht die al menig persoon die dacht dat hij niet van katten hield, voor zich heeft gewonnen.

De Birmees is verrassend zwaar voor zijn grootte, door de bijzondere spiermassa waarover hij beschikt. Het lichaam is zoals al de rest sierlijk gebouwd; lang met een afgeronde borst en oren. De pootjes zijn fijn en ovaal.

Kittens Birmees

Burmese kittens zijn behoorlijk temperamentvol, speels en onbevreesd zijn. Ze zoeken uitdagingen waardoor ze vaak dingen zullen proberen die hun krachten te boven gaan. Een Burmese kitten blijft speels tot ver in de volwassenheid. Naarmate ze volwassener worden, zal hun unieke intelligentie zich openbaren en zal hun persoonlijkheid zich ontvouwen. Dan groeien ze uit tot zelfverzekerde en charmante kleine leiders die het huis en uw hart zullen beheersen. Birmezen zijn zachtaardige wezens die weinig moeite hebben om hun wensen kenbaar te maken.

Ze zijn ervan overtuigd dat het hun taak is om het huis te runnen. Vrouwtjes hebben de neiging het middelpunt op te eisen terwijl mannetjes daarentegen meer ontspannen zullen zijn. Wees gewaarschuwd – Birmese katten kunnen verslavend zijn. Het is niet ongewoon dat iemand een Birmees aanschaft en vindt dat één niet genoeg is.

We raden ten zeerste aan om de Birmees aan te schaffen van een gerenommeerde fokker en niet uit een dierenwinkel. Zorg ervoor dat u dan ook het huis van de fokker bezoekt en zijn cattery dus schoon wordt beheert. De kittens moeten energiek, nieuwsgierig en makkelijk in de omgang zijn.

Bimees kat Depositphotos_152030606_S