...

American Curl

american-curl Depositphotos_24522141_S

American Curl

American Curls zijn een van de meest gemakkelijk herkenbare kattenrassen van vandaag door hun kenmerkende krullende oren. Terwijl hun vacht in een grote variëteit van kleuren en patronen kan komen, en hun haar zowel kort als lang kan zijn, zijn het de unieke oren van American Curls waardoor ze opvallen tussen andere kattenrassen.

Naast de gekrulde oren heeft de American Curl nog een specifieke eigenschap, namelijk dat ze heel hun leven zich kittenachtig gedragen. Ze krijgen soms de bijnaam “Peter Pan” en zijn zo de ideale speelkameraad voor de familie.

Profiel American Curl

Levensverwachting : 12-16 jaar jaar
Gemiddelde lengte : 45-50 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : minder dan 3,6kg
Gemiddeld gewicht Man : 3,2-4,5 kg
Vachttype : Kort- of langharig
Vachtkleur en lichaamstype : Elke mogelijke vachtkleur, inclusief zwart, wit, grijs, bruin, crème, of rood. Elk mogelijk vachtpatroon, inclusief effen, tweekleurig, tabby, schildpad, tuxedo, en calico.
Verzorging vereist : Regelmatig.
Gezondheidsprofiel : Controleren op oorinfecties.

Geschiedenis

American Curls zijn vrij populair maar ken geen lange geschiedenis als ras. Het is slechts enkele tientallen jaren geleden dat het eerste nestje ervan werd geboren in Zuid-Californië en het is zo een van de jongste kattenrassen. Het nestje werd geboren bij het gezin Ruga. De rugas vonden een zwerfkitten die wel heel unieke achteruit gekrulde oortjes had. Ze kreeg de naam Shulasmith en kreeg een nestje waarvan de helft van de kittens dezelfde kenmerkende oren kregen. Uit onderzoek bleek dat de eigenschap bij Shulasmith is ontstaan door een natuurlijke genetische mutatie, dus alle American Curls stammen af van deze ene kat uit Californië.

Rond 1983 begonnen kattenliefhebbers dit ras selectief te fokken om het unieke kenmerk te behouden en te verspreiden. Vandaag de dag worden de katten gefokt met andere Curls of worden ze ook wel gekruist met niet-rasechte huiskatten om de genetische diversiteit te verzekeren. Het ras werd op korte tijd heel populair en werd erkend door de International Cat Association in 1987 en in 1993 ook officieel door de CFA.

american-curl Depositphotos_24526557_S

Persoonlijkheid

De vriendelijke en aanhankelijk American Curl staat bekend om zijn mensgerichte persoonlijkheid. Er wordt vaak gezegd dat ze enigszins een “hondachtige” band met hun baasjes hebben. Ze houden zelfs van kinderen, wat niet altijd het geval is bij katten, en staan erom bekend dat ze hun gezelschap zoeken. Heel waarschijnlijk zal je American Curl je vaak achtervolgen van kamer tot kamer om te kijken wat je doet en als ze je aandacht of voedsel verlangen zullen ze dit op een rustige manier laten weten. Bij het thuiskomen van het werk krijg je zeer waarschijnlijk een lieve begroeting van hen en dit aanhankelijk gebaar kunnen ze zelfs uitbreiden naar gasten in het huis.

Gezien de aanhankelijkheid van de American Curl is het als baasje belangrijk om te weten dat ze niet graag te lang alleen gelaten worden. Mensen met een drukke job en weinig vrije tijd gaan dus beter op zoek naar rassen dit hier wel goed mee kunnen omgaan. Het is dus interessant om te weten dat een overweging om tijd vrij te maken voor meerdere uren aandacht belangrijk is.

American Curls worden vaak de “Peter Pan” van de kattenwereld genoemd. Het is niet ongebruikelijk om oudere Curls met evenveel plezier door het huis te zien vliegen als jongere. Ze blijven heel hun leven zo speels als kittens gaan graag op verkenning en onderzoeken alles wat nieuw in huis wordt gebracht. Mannen en vrouwen zijn even actief. De Curl is bovendien ook enorm intelligent. Sommige Curls weten zelf hoe ze lichtknopjes aan en uit moeten zetten of soms zijn ze ook in staat om deurknoppen te openen, dus wees voorzichtig met wat je opbergt in kasten die binnen hun bereik liggen.

Gezondheid

De algehele gezonde American Curl kent vooral problemen met smalle oorkanalen. Door de unieke vorm van de oren van de American Curl, kunnen sommigen geboren worden met vernauwde gehoorgangen. Deze vernauwde gehoorgangen kunnen oorsmeer vasthouden, wat kan leiden tot voortdurende oorontstekingen. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren, waarbij chronische oorinfecties leiden tot ontstoken, nauwe gehoorgangen.

Zoals alle katten kan de American Curl gevoelig zijn voor zwaarlijvigheid of hartkwalen als hij niet voldoende beweging krijgt en geen hoogwaardig, eiwitrijk dieet. De hoeveelheid voer die uw Curl per dag eet, hangt grotendeels af van zijn leeftijd en activiteit, maar raadpleeg uw dierenarts als u niet zeker weet hoeveel u uw kat te eten moet geven. Vergeet niet om uw Curl met mate traktaties te geven.

american-curl-4888710_1280_S

Verzorging American Curl

De frequentie waarmee je je American Curl moet verzorgen hangt af van zijn vachtlengte. Als uw American Curl kortharig is, kunt u verwachten dat u de vacht één of twee keer per week borstelt met een borstel of kam, om het gezond en glanzend te houden. Als uw American Curl langharig is, moet de vachtverzorging worden verhoogd tot twee of drie keer per week. Het is echter zo dat de langharige American Curl weinig ondervacht heeft, dus het is onwaarschijnlijk dat er veel knopen in de vacht komen. Probeer de kam achteruit door de vacht van de korthaar te halen; het kan helpen om dood haar dat zich heeft opgehoopt te verwijderen.

De American Curl is vaker als andere katten gevoelig voor oorproblemen, waaronder oormijt. Controleer de oren van uw Curl wekelijks, en verwijder voorzichtig vuil met een vochtige doek of wattenstaafje. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, aangezien deze ernstige schade kunnen toebrengen aan de gevoelige binnenoor structuren van je Curl. Als de oren van je Curl erg vies, rood of ontstoken zijn, of vreemd ruiken, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met je dierenarts. Deze symptomen kunnen duiden op een infectie of verwonding.

Regelmatige gebitsverzorging kan helpen om je Curl te beschermen tegen tandvleesontsteking, dus probeer zijn tanden meerdere keren per week te poetsen.

De American Curl is intelligent en heeft voldoende beweging nodig, dus kies spelletjes die zijn mentale en fysieke capaciteiten uitdagen. Probeer eens puzzels die speciaal voor katten zijn ontworpen of spelletjes zoals verstoppertje. Veel Curls vinden het ook leuk om te apporteren met een klein speeltje of opgerold stuk papier. De American Curl heeft meerdere uren per dag aandacht nodig, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw gezin genoeg tijd heeft om te spelen voordat u een Curl in huis haalt.

Als algemene regel geldt dat volwassen katten twee maaltijden per dag kunnen eten, terwijl kittens drie of vier kleinere maaltijden per dag moeten krijgen. Alle katten moeten te allen tijde toegang hebben tot schoon water.

Verschijning American Curl

De Curl valt op door zijn opvallend gevormde oren, maar zelfs zonder dit is het een opvallende kat met een zoete uitdrukking, en een zijdeachtige vacht die lang of kort en elke kleur kan zijn. De langharige American Curl heeft een mooie gevederde staart.

Verrassend genoeg worden American Curls niet geboren met hun meest kenmerkende eigenschap. Kittens worden geboren met gewone oren zoals andere kittens, maar de krulling gebeurt wel reeds binnen de eerste paar dagen. Tegen de tijd dat de kittens vier maanden oud zijn, zijn de oortjes volledig gekruld. Volgens de rasstandaard moeten de oren tussen 90 en 180 graden gekruld zijn als ze volgroeid zijn.

Wanneer de American Curl volgroeid is na ongeveer twee jaar, zijn ze niet al te groot, hoewel ze enigszins gespierd zijn voor hun kleine tot middelgrote formaat. De vacht kan langharig of kortharig zijn, maar hoe dan ook, er is niet veel ondervacht, wat betekent dat deze katten niet zo veel verharen als sommige andere rassen.

Als het op kleur aankomt, kan alles. American Curls kunnen elke kleur of vachtpatroon hebben die van nature voorkomt bij katten. Hetzelfde geldt voor de kleur van de ogen.

american-curl-kopen-4888703_1280_S

Een American Curl kopen

Hoogstwaarschijnlijk zal je een American Curl kopen van een fokker en zal u er geen vinden in een plaatselijk opvangcentrum of asiel. Dit komt om dat dit een zeer populair ras is. Natuurlijk is er wel een kans dat als u volhardend bent in de zoektocht, u misschien een eigenaar vindt die op zoek is naar een herplaatser van een kat die ze niet langer kunnen houden.

Deze raskat word ook gebruikt in de showring, waarvoor fokkers een veel hogere prijs vragen dan de “huisdierdierkwaliteit” katten. Fokkers kan u dus vinden op kattenshows of u kan er rechtstreeks contact mee opnemen.

american-curl-kittens-Depositphotos_24521753_S