...

Cornish Rex

cornish rex

Cornish Rex

De Cornish Rex is een zelfverzekerde kat die van mensen houdt en hen zal volgen, wachtend op elke gelegenheid om op schoot te zitten of een kus te geven. Dit kattenras heeft de snelheid van een windhond maar deelt niet het relaxte temperament van de windhond. De Cornish Rex is zeer actief en altijd in beweging. Zijn snelheid en strakke uiterlijk doen denken aan een fijn afgestelde raceauto, compleet met snel starten en bochten. Hoewel hij aanhankelijk en zachtaardig is, is hij niet de keuze voor iemand die een rustige sierkat wil. De Cornish Rex behoudt zijn kittenachtige houding tot op hoge leeftijd en verliest nooit het verlangen om met mensen om te gaan. Daarom is hij het best geschikt voor een gezin waar hij liefde en het constante gezelschap zal ontvangen waarnaar hij hunkert.

Cornish Rex-profiel

Levensverwachting : 12-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 30-36 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 2,5-3 kg
Gemiddeld gewicht Man : 3,5-4,5 kg
Vachttype : Dit ras heeft een korte, strakke vacht die fijn van structuur is. De Cornish Rex valt op door zijn gekrulde, golvende vacht.
Vachtkleuren en lichaamstype : Cornish Rex’s hebben een slank, gebogen profiel. Ze zijn lenig maar toch solide en gespierd. Dit ras heeft een eivormige kop, hoge jukbeenderen en grote, hoog geplaatste oren en ovale ogen. Vachtkleuren voor dit ras kunnen variëren van effen tot tabby. Patronen kunnen ook variëren. De enige vereiste is dat de vacht in golven valt, los of strak.
Verzorging vereist : weinig onderhoud, wekelijks poetsen. Schuur, niet hypoallergeen
Vergelijkbare rassen: Devon Rex, LaPerm, Selkirk Rex, Siamees, Sphynx

Herkomst van de Cornish Rex

Een Cornish Rex is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Om het ras op te bouwen werden de Cornish rexen gekruist met andere huiskatten, Brits Kortharen, Siamezen, Oosters Kortharen en Burmezen. Een aantal katten gingen naar Amerika en werden daar gekruist met American Shorthair katten en Siamezen.

Cornish Rex Depositphotos_27348625_S

Geschiedenis

Cornwall is een soort magische hoek van Groot-Brittannië. Het was de geboorteplaats van koning Arthur en het was de geboorteplaats van een van de meest ongewone en interessante kattenrassen die er bestaan: de gekrulde Cornish Rex. Een kitten met krullend haar werd in 1950 geboren uit een nest van 5 kittens. De andere vier kittens in het nest hadden kort haar en viel op door zijn vreemde vacht. Het resultaat van een spontane natuurlijke mutatie. Zoals zo vaak het geval was, was de vader van het nest niet geïdentificeerd.

Om dezelfde eigenschappen te behouden werden kortharige katten gebruikt om te kruisen. Poldhu en zijn dochter LaMorna Cove droegen zo bij aan de latere ontwikkeling van het ras, dat de Cornish Rex werd genoemd, naar zijn geboorteplaats en zijn vachttype, vergelijkbaar in textuur op die van rexkonijnen. De American Cat Fanciers Association en de Canadian Cat Association erkenden de Cornish Rex in 1963, gevolgd door de Cat Fanciers Association in 1964. Het ras is nu erkend door alle kattenregisters.

Omgang en karakter van de Cornish Rex

De Cornish Rex is heel intelligent en uitstekend geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Hij is erg extrovert en heeft veel aandacht nodig. Hierdoor is hij minder geschikt voor mensen die dagelijks uit werken gaan. Deze kat gaat zich vlug vervelen en misschien wel wegkwijnen. De Cornish Rex klimt graag en overziet graag zijn omgeving vanaf het hoogste punt in huis. Dat is ook de reden dat dit kattenras veel ruimte vraagt. Verder is deze kat heel aanhankelijk, speels en actief. Hij speelt graag voor clown en met zijn grappig karakter is er altijd wel iets te beleven in huis. Ze liggen graag op warme plekjes in huis of op schoot. Verder kunnen ze ook bijzonder ondeugend zijn, het gelukkigst zijn ze met een speelmaatje om zich heen.

Cornish Rex Depositphotos_124180054_S

De verschijning

Met zijn geplette fluwelen vacht, pittig, slank lichaam en krullende snorharen, is de Cornish Rex een dandy van een kat. Naast zijn zachte, golvende vacht en curvy lichaam, onderscheidt hij zich door een klein, eivormig hoofd, ongeveer een derde langer dan het breed is. Zijn gelaatstrekken zijn onder meer een rond voorhoofd, de hoge jukbeenderen van een supermodel, een Romeinse neus met een hoge, prominente brug en ovale ogen die iets omhoog lopen. Hoog op het hoofd zitten grote oren die eruit zien alsof ze satellietsignalen kunnen binnenhalen.

Het onderscheidende lichaam, een geschenk van de Siamese voorouders van Cornish Rex, bestaat uit sierlijke bogen en rondingen. Het bestaat uit een lange, slanke romp, een diepe borst, een natuurlijk gebogen rug en een buik die zachtjes omhoog buigt om een ​​kleine taille te vormen. Gespierde heupen, dijen en achterkant stuwen de grote sprongen van Cornish Rex voort. Ondersteunend hem wanneer hij landt zijn lange, slanke benen en sierlijke, licht ovale poten. Een lange, flexibele staart loopt taps toe naar het einde. Door zijn ronde, slanke lichaam lijkt de middelgrote Cornish Rex misschien delicaat, maar hij is verrassend zwaar wanneer hij wordt opgepakt.

Lichaamsbouw

De Cornish Rex heeft een gemiddelde lichaamsbouw en een gespierd lichaam. De vacht is kort met zachte krullende haren en ligt strak en vlak op de huid. De vacht voelt zijdeachtig en heeft geen harde haren. De ogen zijn groot en ovaal van vorm, toch wel iets schuinstaand. De kleuren van de ogen zijn helder en kunnen in meerdere kleuren voorkomen. Het hoofd is ongeveer een derde langer dan dat het breed is. Hij heeft een gebogen rug en ronde heupen, de poten zijn lang en recht. De Cornish rex is een elegante, gespierde kat met lange poten en staart. Ook de kop is vrij lang en de oren zijn groot en rechtopstaand.

De Vacht

De Cornish Rex-krullen zijn aanwezig bij de geboorte. Sommige kittens gaan door een fase waarin de vacht plat en recht is, maar naarmate ze ouder worden, wordt de vacht weer golvend. Op volwassen leeftijd, meestal tussen 18 maanden en drie jaar, is de vacht kort, zacht en zijdeachtig, zonder harde beschermharen. De vacht ligt dicht bij het lichaam in strakke golven, zoals het gemarmerde kapsel van een filmster uit de jaren 1940. Het moet op sommige plaatsen niet kaal of kaal zijn. De vacht heeft een overvloed aan kleuren en patronen. Effen kleuren zijn wit, zwart, blauw, rood, crème, chocolade en lavendel. Ze komen ook in verschillende tabby kleuren en patronen, schildpad, calico, tweekleurige en puntige patronen, om er maar een paar te noemen. Afhankelijk van de vachtkleur kunnen de ogen goud, groen of hazelaar zijn.

Cornish Rex Depositphotos_542033460_S

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Cornish Rex is over het algemeen gezond, maar de volgende ziekten zijn bij het ras waargenomen:

  • Congenitale hypotrichosis, ook bekend als erfelijke kaalheid, een aandoening die waarschijnlijk het gevolg is van een erfelijk recessief gen.
  • Navelbreuk, een defect in de buikwand in de buurt van de navel, maar navelbreuken kunnen ook niet-genetische oorzaken hebben.
  • Hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van hartziekte die wordt geërfd in sommige kattenrassen zoals de Maine Coon. Erfelijkheid is niet bewezen in de Cornish Rex.

Verzorging

Sommige Cornish Rex-katten hebben echter een langere of wol aanvoelende vacht en hebben mogelijk wat hulp nodig van een zachte borstel of een kam met fijne tanden om hun vacht er netjes uit te laten zien. Voor de vachtverzorging is het aan te raden het juiste trimmateriaal gebruiken want de haren zijn zo breekbaar dat deze snel kunnen afbreken. Baden is zelden nodig, tenzij het gaat over een witte kat dat zich dikwijls vuil maakt. De oren en de pootjes dienen regelmatig schoon worden gemaakt.

De Cornish Rex voelt warm aan, maar hij is altijd op zoek naar warmte. Als je het koud hebt, heeft hij dat waarschijnlijk ook. Koop hem een ​​leuke trui of twee om hem alvast warm te houden. Bouw indien mogelijk voor je Cornish Rex een grote buitenbehuizing waar hij veilig kan springen en klimmen of schaf een hoge krabpaal aan. Als de Cornish Rex een buitenbehuizing heeft is het nodig een kattenveilige zonnebrandcrème op zijn lichaam aan te brengen om zonnebrand te voorkomen.

Cornish Rex Depositphotos_38940609_S