...

Exotic

Exotic Shorthair Depositphotos_25902171_S

Exotic

De Exotic kat, ook wel bekend als de Exotic Shorthair, is een bijzonder ras van huiskatten dat bekend staat om zijn pluizige uiterlijk en lieve karakter. Deze katten zijn nauw verwant aan de Perzische kat, maar hebben een kortere vacht, waardoor ze gemakkelijker te verzorgen zijn. Al bij al is de Exotic kat een charmant en knuffelig gezelschapsdier dat perfect is voor kattenliefhebbers die houden van een pluizig uiterlijk en een aanhankelijk karakter. Ze zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een rustige en liefdevolle metgezel om hun leven te verrijken.

Exotic kat profiel

Levensverwachting : 8-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 30-35 cm
Gemiddeld gewicht : 4-8 kg
Vachttype en -kleur : middellange zachte, dikke, pluche vacht met een rijke, dikke ondervacht in verschillende kleuren
Lichaamstype : gedrongen en compact
Verzorging vereist : minder dan bij de Perzische kat
Vergelijkbare rassen : Perzische kat; Amerikaanse korthaar

Exotic Shorthair Depositphotos_201781626_S

Geschiedenis

De Exotic kat is een relatief nieuw kattenras dat werd ontwikkeld in de jaren 1950 in de Verenigde Staten. Het ras is ontstaan uit de kruising van Perzen met Amerikaanse kortharen en later andere kortharige rassen zoals de Burmees en de Blauwe Rus. Het doel van deze kruising was om de opvallende zilveren kleur en de groene ogen van de Pers naar de Amerikaanse korthaar te brengen. Hoewel deze kruising aanvankelijk controversieel was, raakten Perzische fokkers geïntrigeerd door de nieuwe look en begonnen samen te werken bij de ontwikkeling van wat bekend werd als de Exotic.

Het uiteindelijke resultaat was een kat met dezelfde kenmerken en persoonlijkheid als de Pers, maar gewikkeld in een korte, zachte, onderhoudsvriendelijke vacht. Dit maakte de Exotic erg populair bij kattenliefhebbers die de uitstraling van de Perzische kat waardeerden, maar minder tijd wilden besteden aan de verzorging van hun vacht.

In 1967 werd het ras erkend door de Cat Fanciers Association en kreeg het de naam Exotic. In sommige andere kattenverenigingen wordt het ras ook wel de Exotische Korthaar genoemd, om het te onderscheiden van de Exotische Langharen die soms in Exotische nesten verschijnen en door sommige verenigingen als een ras op zichzelf worden beschouwd. De International Cat Association erkende het ras als de exotische korthaar in 1979 en tegenwoordig worden exoten erkend door alle kattenregisters.

Tegenwoordig worden Exoten alleen nog gekruist met Perzen en Himalaya’s, niet met andere kortharige rassen. Dit komt omdat de fokkers zich nu richten op het behouden van de kenmerken van het ras en het voorkomen van genetische afwijkingen.

Persoonlijkheid

De Exotic kat heeft veel van dezelfde persoonlijkheidskenmerken als de Perzische, waaronder hun liefdevolle, aanhankelijke en kalme aard. Ze houden echter ook erg van spelen en kunnen actiever en nieuwsgieriger zijn dan hun Perzische broers en zussen. Dit maakt ze geschikt voor gezinnen die van activiteit houden en veel interactie met hun huisdieren willen.

Katers hebben vaak een zachtere en aanhankelijkere persoonlijkheid dan poezen, die soms wat afstandelijker kunnen zijn. Exoten zijn ook erg speels en kunnen urenlang met speelgoed spelen als hun eigenaar met hen speelt, maar kunnen ook zichzelf bezig houden.

Volgens de Cat Fanciers’ Association is de Exotic Shorthair het op één na populairste ras. Ze zijn aanhankelijk, trouw, speels en knuffelig. Alles wat een mens zich kan wensen in een harige metgezel.

Gezondheid

De Exotic is een kattenras met een plat gezicht en kan verschillende gezondheidsproblemen ondervinden door de structuur van hun gezicht.

  • Vernauwe neusgaten kunnen zorgen voor ademhalingsmoeilijkheden of luidruchtige ademhaling.
  • Tandheelkundige malocclusies kunnen ontstaan, wat betekent dat de tanden niet goed in elkaar passen.
  • De traanbuisjes kunnen niet hun natuurlijke pad volgen en goed in de neus afvoeren, waardoor de ogen constant tranen en traanvlekken op het gezicht veroorzaken en soms secundaire zweren.
  • Naast deze problemen zijn exotische katten ook vatbaarder voor hittegevoeligheid, polycysteuze nierziekte, een schimmelinfectie genaamd ringworm en Seborrhea oleosa, een huidaandoening die jeuk, roodheid en haarverlies veroorzaakt.

Hoewel exotische katten een populair kattenras zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat hun gezondheidsproblemen voornamelijk worden veroorzaakt door de manier waarop ze zijn gefokt. Bovendien kan telkens een genetische test worden uitgevoerd om polycysteuze nierziekte op te sporen, die veel voorkomt bij dit ras. Daarom wordt aanbevolen om alleen te fokken met katten met een normale lengte neus.

Exotic Shorthair Depositphotos_25901867_S

Verzorging van de Exotic

Als je een Exotic in huis hebt, wil je ervoor zorgen dat hij er altijd op zijn best uitziet en zich goed voelt. De verzorging van deze katten vereist enige inspanning, maar het is zeker de moeite waard, en dit ras krijgt zelf de bijnaam ‘’de Perzische kat van de luie man’. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je de Exotic regelmatig borstelt om losse haren te verwijderen en de vacht glanzend en gezond te houden. Een maandelijks bad kan ook nuttig zijn, maar vergeet niet om de kat grondig te drogen met een föhn om vochtige plekken te voorkomen.

Een veelvoorkomend probleem bij de Exotic is overmatig scheuren. Om te voorkomen dat er vlekken onder de ogen ontstaan, is het belangrijk om dagelijks de hoeken van de ogen schoon te vegen. Daarnaast is het cruciaal om regelmatig de tanden te poetsen om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is ideaal, maar als dat niet haalbaar is, is wekelijks poetsen beter dan helemaal niet poetsen.

Verschijning

De Exotic is een kattenras dat veel lijkt op de Perzische kat, maar dan met een kortharige vacht. Het ras is ontstaan ​​door kruisingen tussen Perzen en Amerikaanse kortharen. Het resultaat is een kat met een ronde kop, grote, ronde ogen en een platte neus. De oren zijn klein en afgerond aan de top en de lichaamsbouw is gedrongen en compact. De vacht van de Exotic is dik en zacht en kan in verschillende kleuren en patronen voorkomen, zoals effen kleuren, schildpadpatronen, bicolor en tabby.

Exotic Shorthair Depositphotos_25902171_S

Hij heeft een middellange zachte, dikke, pluche vacht met een rijke, dikke ondervacht het die uiterlijk van de Exotic completeert. De vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en vuil te voorkomen, maar door de kortharige vacht is dit minder intensief dan bij de Perzische kat. Het heeft niet de plooikraag of de plumelike staart van de Perzische. De Exotic is een charmante kat met een lieve en aanhankelijke persoonlijkheid die hem populair maakt bij katteneigenaren.

De oogkleur is gerelateerd aan vachtkleur. Witte Exoten hebben bijvoorbeeld diepblauwe of briljante koperen ogen, of vreemde ogen – één koper en één blauw; andere effen gekleurde Exoten hebben schitterende koperen ogen; zilveren en gouden Perzen hebben groene of blauwgroene ogen; enzovoorts.

Waar moet ik rekening mee houden bij de aankoop van een Exotic kitten?

Bij de aankoop van een Exotic kitten is het belangrijk om te zorgen voor een betrouwbare en gerenommeerde fokker die het welzijn van de katten vooropstelt. Vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de kitten en de ouders, en zorg ervoor dat ze zijn getest op genetische aandoeningen, zoals polycystic kidney disease (PKD) en ademhalingsproblemen. Informeer ook naar het vaccinatieschema en de socialisatie van de kitten.

Wat zijn de kosten verbonden aan de aankoop van een Exotic kitten?

De prijs van een Exotic kitten kan variëren, afhankelijk van de stamboom, leeftijd, kleur en het fokkerijbeleid. Gemiddeld kunnen Exotic kittens variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Naast de aankoopprijs zijn er ook andere kosten om rekening mee te houden, zoals de kosten voor voeding, kattenbakvulling, speelgoed, dierenartsbezoeken en verzekeringspremies.

Welke voorbereidingen moet ik treffen voor de komst van een Exotic kitten in mijn huis?

Voor de komst van een Exotic kitten is het belangrijk om een veilige en comfortabele omgeving te creëren. Dit omvat het opzetten van een kattenbak met kattenbakvulling, het voorzien van voldoende voeding en water, en het creëren van een rustige slaapplek met een comfortabel bed of mandje. Daarnaast moet je je huis kitten-proof maken door potentiële gevaren, zoals giftige bloemen of kleine voorwerpen, te verwijderen. Het is ook belangrijk om speelgoed en krabpalen te voorzien om de kitten te stimuleren en te vermaken. Vergeet ten slotte niet om een afspraak te maken met een dierenarts voor de eerste gezondheidscontrole en om te zorgen voor de juiste vaccinaties en ontworming voor je nieuwe aanwinst.