...

Burmilla

Burmilla kat Depositphotos_175675360_S

Burmilla kat

De Burmilla is een prachtige kruising tussen de Burmees en Chinchilla en vertoont de ideale kruising van karaktereigenschappen van beide ouders. Ze zijn ondeugend, maar ook zeer rustig en dus geschikt voor tal van huishoudens. Het is een kruising tussen de brutale veel eisende Birmese persoonlijkheid en de rustige en tolerante eigenschappen van de Perzische kat. Ze kunnen zelfs een beetje ondeugend zijn en staan bekend om hun ietwat goofy, bijna clowneske karakter. Hij houdt van aandacht, maar niet op de soms veeleisende manier van de Burmees.

Enkele interessante Burmilla weetjes:

  • De Burmilla is het meest recente ras dat door de Cat Fanciers Association is aanvaard als een ras met stamboom.
  • Het bestaan van deze katten is een kwestie van puur geluk. De chinchilla Perzische die de vader is van het Burmilla ras was gepland om gecastreerd te worden net voor de onverwachte paring met de Burmese mama kat.
  • “Volledige Burmilla’s” vereisen vier generaties fokken, waarbij de katten uit elk nest worden terug gefokt met Burmese katten tot de gewenste rasstandaard is bereikt.

Burmilla Profiel

Levensverwachting : 10-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 25-30 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3,5-4,5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 4,5-5,5 kg
Vachttype : Burmilla-jassen zijn zacht en zijdeachtig. Ze zijn er in twee soorten, kortharig en halflangharig.
Vachtkleur en lichaamstype : dit middelgrote ras is gespierd, maar toch elegant. Ze staan ​​bekend om hun prachtige zilveren vacht en groene ogen. Ze hebben verschillende gezichten met hun ogen, lippen en neus omlijnd in een donkere, rokerige kleur.
Verzorging vereist : weinig onderhoud.

Vergelijkbare rassen : Burmees, Chinchilla Persian, Tiffanie

Geschiedenis

De burmilla heeft een nogal nobele en recente geschiedenis. Tal van kattenrassen zijn ‘per ongeluk’ ontstaan door een ongeplande paring tussen twee katten. De Burmilla is hier een mooi voorbeeld van. In 1981 in Engeland ontstonden er vier zwart gearceerde kittens met een korte en dikke vacht uit een paring tussen een Burmees en een Perzische chinchilla die zorgt voor de prachtige zilverkleurige vacht. Het werd niet onopgemerkt hoe aantrekkelijk de kittens eruit zagen en een fokker wist meteen dat ze dit ras moest ontwikkelen tot hoe de Burmilla nu is.

De Barones Miranda Von Kirchberg speelt net zoals het ontstaan van de Asian een rol in de geschiedenis van het ras. De Asian is afkomstig van de Burmilla waarover we het nu hebben. De Burmilla is op zijn beurt zoals vermeld hierboven afkomstig van een Burmees en Chinchilla die in het bezit waren van de Barones. De Chinchilla kocht de Barones voor haar man, en kort voor voordat ze hem liet castreren, ontmoette hij per ongeluk een vroegrijp Lilac Birmaans vrouwtje, Bambino Lilac Fabergé. Zoals je misschien al doorhad is de naam Burmilla een samentrekking van Burmees en Chinchilla. Het ras blijft tot op heden vrij zeldzaam.

In de jaren negentig kregen ze in het Verenigd Koninkrijk de kampioenschapsstatus, maar pas in 2011 erkende de Cat Fanciers’ Association het burmilla-ras.

Burmilla Depositphotos_218890126_S

Persoonlijkheid

De Burmilla brengt de aspecten van de Burmezen en de Perziërs samen in een lief, sociaal en gemoedelijk karakter. Het is een kruising tussen de brutale veel eisende Birmese persoonlijkheid en de rustige en tolerante eigenschappen van de Perzische kat. Burmillas zijn innemend zonder behoeftig te zijn. De Burmilla is aanhankelijk en rustig maar iets meer extravert, speelser en nieuwsgieriger dan de typische Perzische kat. Burmillas kunnen zelfs een beetje ondeugend zijn en staan bekend om hun ietwat goofy, bijna clowneske karakter. Hij houdt van aandacht, maar niet op de soms veeleisende manier van de Burmees. Het karakter zit dus mooi tussenin de persoonlijkheden van de ouders.

Ze houden van menselijk en dierlijk gezelschappen en komen doorgaans goed overeen met kinderen. Ze zijn dus sociaal aangelegd maar genieten zeker ook van enige onafhankelijkheid. In feite heeft deze kat wat tijd voor zichzelf nodig. Geef hem of haar dus af en toe wat ruimte, maar zeker niet te veel zodat ze zich kunnen gaan vervelen of angstig worden. Een rustig en voorspelbare thuis is de droom van de Burmilla. Ze vinden het enerzijds zalig om op de schoot te liggen en zullen anderzijds tot volwassen leeftijd zin hebben om te spelen. Best of both worlds dus. Hij is avontuurlijk maar een beetje een kluns, dus berg breekbare voorwerpen op als hij in de buurt is.

Burmillas hunkeren naar verbinding en erkenning omdat ze intelligent zijn. Ze zullen niet eindeloos miauwen om uw aandacht, maar willen wel veel liefde. De ideale Burmilla eigenaar of familie moet bereid zijn om veel te spelen en één-op-één tijd door te brengen.

Gezondheid

De Burmilla staat er niet om bekend dat hij veel erfelijke aandoeningen heeft. Natuurlijk zal dit grotendeels te wijten zijn aan het feit dat ze een nieuw kattentype zijn met een streng fokprogramma. Deze katten zijn voornamelijk gevoelig voor enkele allergieën en nierproblemen. De Burmilla staat erom bekend polycysteuze nierziekte te ontwikkelen als ze ouder worden. “Wat kan leiden tot de vorming van cysten in hun nieren, vaak leidend tot nierfalen.”

Ga op zoek naar een gerenommeerde fokker want deze verantwoorde fokkers zullen kittens steeds testen op gezondheids problemen en plan daarnaast voldoende dierenartsafspraken in. Hierdoor hoeft u zich geen enkele zorgen te maken over het voorkomen van enige vorm van gezondheidsproblemen die voor alle duidelijkheid kan voorkomen bij elk ras.

Parodontitis is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen voor elk kattenras. Ervoor zorgen dat je een dieet van goede kwaliteit verstrekt en proberen om vanaf jonge leeftijd een mondhygiënist regime in te voeren, kan nuttig zijn.

Burmilla Depositphotos_178183806_S

Verzorging Burmilla kat

De korte, gladde vacht van de Burmilla zorgt voor een eenvoudige verzorging, maar ook bij een iets langere vacht blijft het niet al te moeilijk. Bij beide vachttypes zou wekelijks borstelen voldoende moeten zijn om dode haren te verwijderen. Gebruik hiervoor een roestvrijstalen kam als hulpmiddel. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels wekelijks. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte, vochtige doek om eventueel vuil te verwijderen. Een bad is zelden nodig. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon. Dit zijn allen vrij basis onderhoudstaken voor uw huisdier. Net zoals bij vele andere rassen kan dit ras gevoelig zijn voor overgewicht. Zorg dus voor kwaliteitsvolle kattenvoeding.

De Burmilla heeft dezelfde conditie routine als de meeste andere kattenrassen. Wat we hiermee bedoelen is dat ze allen regelmatig eens een uitbarsting van energie hebben en daarentegen enkele lange slaapuren. Houd je kat actief met krabpalen en interactief speelgoed.  De Burmilla is alweer een intelligent ras en eenvoudig te trainen. Ze hebben hier plezier aan.

Om uw Burmilla comfortabel en veilig te laten voelen zorg je best voor een vroege en zachte socialisatie ervan. Introduceer ze op de juiste manier bij andere mensen en dieren, dan zullen ze steeds zeer vriendelijk en innemend zijn.

Verschijning

De Burmilla heeft een elegante verschijning, een zachte vacht, en een atletisch, middelgroot lichaam dat zwaar en stevig is. Ze hebben een lieve persoonlijkheid waar ze mee opvallen maar kenmerken zich ook  door hun prachtige vacht op een een zilverwitte achtergrondkleur. De vacht is getipt of gearceerd met een contrasterende kleur. Bij de Burmilla met een getipt patroon tipt de kleur ongeveer 1/8 van de gehele haarlengte en is gelijkmatig verdeeld, waardoor de vacht een sprankelend uiterlijk krijgt. Burmilla’s met getipte vachten zien er over het algemeen lichter uit dan Burmilla’s met gearceerde vachten. In het gearceerde patroon is ongeveer 1/3 van de haarschacht gearceerd, daarom zien de gearceerde katten er donkerder uit. Kleuren in zowel getipte als gearceerde patronen zijn zwart, bruin, lila, blauw, chocolade, crème, etc.

Wat hen ook typeert is de zwarte rand rond de ogen en neus. De donkere, eyelinerachtige look geeft deze katten de indruk alsof ze helemaal opgemaakt zijn voor een glamoureuze avond uit. Ze hebben grote heldere ogen die elke tint groen kunnen hebben en soms donkerder kunnen worden naarmate ze ouder worden.

De zijdeachtige vacht kan kortharig of langharig zijn. In alle andere opzichten lijken ze veel op de Europese Birmees met een zacht afgeronde kop; middelgrote tot grote oren met licht afgeronde uiteinden die een beetje naar voren kantelen en een middelgroot lichaam met slanke benen en nette ovale pootjes.

Burmilla Depositphotos_175675546_S