...

Amerikaanse Draadhaar

Amerikaans Draadhaar kat of American Wirehair Depositphotos_489237098_S

Amerikaanse Draadhaar kat of American Wirehair

De gemoedelijke maar speelse Amerikaanse Draadhaar of American Wirehair is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en katvriendelijke honden. Ze kunnen kunstjes leren en houden van de aandacht die ze krijgen van kinderen die hen beleefd en met respect behandelen.

Hoewel Amerikaanse Draadhaar katten over het algemeen op hun hoede zijn voor vreemden, bewaren deze katten hun genegenheid voor zijn gezin en zijn ze liefdevolle, gemakkelijke en aanhankelijke gezelschapsdieren.

Amerikaans Wirehair-profiel
Levensverwachting : 10-12 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 2,7-4,5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 4,5-6,5 kg
Vachttype : Middelgrote, dichte, geplooide vacht.

Vachtkleuren en lichaamstype : De Amerikaanse draadhaar heeft een sterk lichaam met een rond gezicht, een sterke kaak en korte oren. Ze zijn er in verschillende kleuren: wit, blauw, crème, rood, platina, reekalf, kastanje, chinchilla, zeehond, zilver, goudkleurig, bruin, camee, blauw-crème, schildpad. Ze kunnen een schildpad-, effen kleur-, tweekleurig-, calico-, tabby- of rookpatroon hebben.

Verzorging vereist : Laag – af en toe poetsen.
Vergelijkbare rassen : Britse korthaar, Amerikaanse korthaar, chartreaux.

Gezondheidsprofiel : hypertrofische cardiomyopathie (HCM).

Geschiedenis Amerikaans Draadhaar

De Amerikaanse Draadhaar kat is een vrij recent ontdekt ras dat nog relatief zeldzaam is. Een genetische mutatie die zorgt voor een unieke harige vacht werd voor het eerst en ook als enige waargenomen in de staat New York. Daar werd in 1966 een kitten geboren uit een nestje van een kortharige kat die dit kenmerk had. De enige kitten dat van dat nest overleefde was een rood gestreepte kat en een witte reu. Vanwege zijn ongewone vacht, lieten de eigenaars hem zien aan een lokale kattenfokker, Joan O’Shea, die de kinky-gecoate kitten voor 50 dollar kocht, hem Council Rock Adam van Hi-Fi noemde en hem probeerde te reproduceren door te kruisen met Amerikaanse kortharen.

De Amerikaanse Draadhaar kreeg in 1978 volledige erkenning van de Cat Fanciers Association. In de International Cat Association wordt het ras beschouwd als een soort Amerikaanse Korthaar. Amerikaanse Draadharen worden ook erkend door de American Cat Fanciers Association, de Canadian Cat Association en de World Cat Federation. Ze worden gekruist met Amerikaanse kortharen om genetische diversiteit te behouden.

Amerikaans Draadhaar kat of American Wirehair Depositphotos_346290184_S

Persoonlijkheid

Van een Amerikaanse Draadhaar kan worden verwacht dat het ongeveer dezelfde persoonlijkheid heeft als het Amerikaanse Korthaar: aanpasbaar, goedaardig, aanhankelijk en speels. Hij wordt soms beschreven als clownachtig. Het is een atletische kat met een gematigd activiteitenniveau.

Ze zullen steeds terughoudend zijn bij het kennismaken van een ander dier of onbekende mensen, maar eens ze de tijd hebben genomen en jullie eenmaal ‘vrienden’ zijn kom je in aanraking met de zachtaardige persoonlijkheid. De Amerikaanse Draadhaar is een ideale gezinskat en kan een speelvriend zijn voor kinderen en een knuffelvriend voor de volwassenen van de familie. Het omgaan met kinderen is een zeer specifiek kenmerk van deze katten en wordt zelf vermeld door de Internationale Kattenvereniging (TICA).

Ze hebben een liefdevolle en relaxte houding en schieten vrijwel op met iedereen waardoor ze hoogst waarschijnlijk een unieke band zullen opbouwen met ieder lid van het huishouden. Naast speels en relaxed zijn ze ook slim en prima in staat om interactieve spelletjes te spelen. Ze zijn actief, maar nooit hyper of veeleisend. Je kan u Amerikaanse Draadhaar prima even alleen laten zonder dat ze zich eenzaam zullen voelen, waardoor dit ras goed past bij mensen die bijvoorbeeld een drukke job hebben. Het is dan wel belangrijk dat uw kat voldoende genegenheid krijgt bij de momenten dat u wel thuis bent.

Het feit dat ze speels maar niet hyper zijn maakt dit ook een goede huiskat voor op een appartement. Ze zijn niet veeleisend en zullen op een rustige manier hun behoeften kenbaar maken. Je let best op de houding en lichaamstaal van uw draadhaar.

Gezondheid Amerikaanse Draadhaar

De Amerikaanse draadhaar is een van de gezondste kattenrassen. Ze zijn gefokt via een rigoureus en gerenommeerd fokprogramma.

Omdat ze gekruist zijn met de Amerikaanse Korthaar kennen ze dezelfde gezondheidsproblemen. De grootste gezondheidsrisico’s zijn hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en heupdysplasie. Gerenommeerde fokkers zullen uw kitten screenen op gezondheidsproblemen, maar het is belangrijk om ze regelmatig te laten screenen tot ze volwassen zijn. HCM en andere gezondheidsproblemen kunnen onopgemerkt blijven tot later in het leven van uw kat. Regelmatige screening is de boodschap.

Verzorging Amerikaanse Draadhaar

De ongewone vacht van de Amerikaanse Draadhaar is eigenlijk onderhoudsarm. Borstelen of kammen kan het beschadigen, dus dat soort verzorging is niet nodig, behalve in de lente, wanneer de kat zijn wintervacht afwerpt. Het is belangrijk dat er niet te hard door de haren wordt geborsteld aangezien het stugge haar makkelijker kan breken dan bij andere rassen.

Wat betreft de oren, valt het vaak voor dat er wat oorsmeer wordt opgehoopt, vermoedelijk door de ruwe haren die er net binnen groeien. Een wekelijkse controle kan dus zeker geen kwaad. Het regelmatig trimmen van de nagels en het reinigen van het gebit helpen ook om de Amerikaanse draadhaar in topvorm te houden.

Amerikaanse Draadhaar kat of American Wirehair Depositphotos_346297524_S

Verschijning

Zoals hun naam doet vermoeden, heeft dit ras grof, dik haar dat een ruwe maar aangename textuur heeft. De vacht is gekruld met gebogen en gegolfde haren op haar lichaam en zelfs de snorharen en het haar in de oren zijn gekrompen en veerkrachtig. De vacht komt voor in veel verschillende kleuren en patronen. Ze kunnen effen zwart, blauw, wit, rood of crème zijn. Vachtpatronen voor deze katten zijn chinchilla (een zilverachtige kleur), smoke, cameo, calico, tabby, en bicolor. De textuur van de vacht varieert in functie van die van de ouders. Sommigen hebben een iets gladdere vacht terwijl andere een ruwere vacht hebben.

De Amerikaanse Draadhaar is een kleine tot middelgrote kat met een afgeronde kop met hoge jukbeenderen, middelgrote oren die aan de uiteinden zijn afgerond en grote, ronde heldere ogen. Het middelgrote lichaam wordt ondersteund door gespierde benen en afgeronde poten met zware kussens. Het uiterlijk is vrij vergelijkbaar met die van een Amerikaans Korthaar, maar de vacht en de meer uitgesproken jukbeenderen onderscheiden de Amerikaanse Draadhaar van de Amerikaanse Korthaar. De oogkleur kan blauw, groen of goud zijn.

Omdat de geplooide textuur van de Amerikaanse Draadharen de losse haren strak tegen hun lichaam houdt, beschouwen sommigen hen als een hypoallergene kat. En hoewel ze niet volledig allergeen vrij zijn – want geen enkele kat is dat –  houdt hun vacht de uitvallende haren op afstand en kan het iets minder irriterend zijn voor sommige eigenaren met allergieën. Voordat udit ras in huis haalt en gevoelig bent voor allergieën, breng er zeker genoeg tijd mee door om te bekijken of er allergische reacties kunnen optreden.

Amerikaanse draadhaar Kittens

Amerikaanse draadhaar kittens zijn vrij zeldzaam, ondanks het feit dat ze relatief bekend zijn. Ze staan op nummer 11 van de duurste raskatten en kosten meestal tussen €800 en €1100, naargelang de stamboom.

Amerikaanse Draadhaar kat of American Wirehair Depositphotos_353222794_S