...

Amerikaanse Korthaar

Amerikaanse Korthaar Depositphotos_78057916_S

Amerikaanse Korthaar of American Shorthair

De Amerikaanse Korthaar of American Shorthair is een matig actieve kat die houdt van zowel een leuk actief spelletje als gezellige knuffeltijd. Hij eist niet te veel aandacht en is zeer intelligent. De Amerikaanse Korthaar is een echte jager maar kan zich daarnaast ook vermaken met een interactief spel om zijn intelligentie te trainen. Het heeft een sociaal karakter en is niet het type huisdier dat zich zal verstoppen bij bezoek van onbekenden. Kortom, de Amerikaanse Korthaar is iedereens vriend.

Een leuk weetje over de Amerikaanse Korthaar; het ras werd uitgeroepen tot Cat Fanciers’ Association “Kat van het Jaar” in 1965, 1984 en 1996.

Amerikaans korthaar profiel

Levensverwachting : 15-20 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3,6-5,4 kg
Gemiddeld gewicht Man : 5,4-7 kg
Vachttype : Korte rechte vacht is er in verschillende kleuren en patronen.
Vachtkleur en lichaamstype : Variabele vachtkleur, kan verschijnen: effen wit, blauw, zwart, crème, zilver, rood, goud, bruin, blauw-crème, en kan voorkomen in tweekleurige, driekleurige, tabby- en rook- of gearceerde patronen.

Verzorging vereist : Laag – af en toe poetsen.
Vergelijkbare rassen : Ocicat, Abessijn.
Gezondheidsprofiel : Gewicht moet nauwlettend worden gecontroleerd, vatbaar voor obesitas.

Amerikaanse Korthaar Depositphotos_233400036_S

Geschiedenis Amerikaans korthaar

Amerikaanse Kortharen stammen wellicht af van andere tamme kortharen die in 1620 mee aan boord werden vervoerd van schepen, zoals de Mayflower, op hun weg van Europa naar Amerika. Daar stonden ze bekend als vangers voor knaagdieren. Katten werden in deze tijd zowel op het land als op zee gewaardeerd. Wanneer de schepen eens aan land waren, werden ze nuttige boerenkatten die hielpen om schuren en voedselopslagplaatsen vrij te houden van ratten, muizen en andere ongedierten. Het waren zo’n goede jagers dat een publicatie uit 1634 hen erkende voor het redden van de gewassen in New England tegen eekhoorns en chipmunks.

De Cat Fanciers Association erkende hen als een ras in 1906 en stond aanvankelijk bekend als de Domestic Shorthair, maar kreeg een nieuwe naam in 1966 toen het de American Shorthair werd. De naamsverandering werd doorgevoerd om deze katachtigen te onderscheiden van andere Korthaar katten. Het is ook een erkenning van hun erfenis als de katten die wellicht voor het eerst hun poten hebben neergezet in wat toen een nieuwe natie was.

Persoonlijkheid

De Amerikaanse Korthaar is een kat die zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving. Het jachtvermogen die ze meekregen van vroeger behouden ze in de huidige tijd nog steeds, maar toch spelen ze ook een belangrijke rol in het leven van gezinsleden als compagnon en knuffelaar.

De Amerikaanse Korthaar zal spelen wanneer ze wil spelen. Ze zal een speeltje vinden of er een maken van wat ze maar kan vinden als er geen kattenspeeltje beschikbaar is. Interactief spelen kan nodig zijn om haar in goede conditie te houden en ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgt.

Ze houden heel erg van aandacht en zien mensen graag, maar vinden hun onafhankelijkheid ook zeer belangrijk. Ze vinden hun vrijheid belangrijk en gaan zich daarom bijvoorbeeld niet graag laten ronddragen. De Amerikaanse Korthaar katten zijn dus geen schootkatten maar zullen het altijd waarderen om een plekje naast je te hebben op de zetel of aan het einde van jouw bed.

Amerikaanse Korthaar Depositphotos_54654555_S

Gezondheid Amerikaans korthaar

Een Amerikaanse Korthaar is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij andere rassen kunnen er enkele gezondheidsproblemen voorkomen. Bij een aantal katten van dit ras is er wel een bepaalde ziekte vastgesteld – namelijk hypertrofische cardiomyopathie – die gekenmerkt wordt door een abnormale verdikking van de hartspier. Deze hartspierziekte is een erfelijke aandoening die ook bij mensen voorvalt maar bij de cases van de Amerikaanse Korthaar is het niet bekend of het gaat om erfelijkheid al dan niet. Gerenommeerde fokkers zullen steeds grondig testen uitvoeren om te voorkomen dat er katten worden gefokt die een genetische ziekte kan hebben.

Het platte gezicht zoals die van het gelijksoortige ras Britse Korthaar zorgt er voor dat ze vatbaarder zijn voor problemen met de ogen en luchtwegen en ze hebben een aanleg voor mond en tandvleesaandoening.

De Amerikaanse Korthaar is een dikke, gespierde kat en haar voeding moet zorgvuldig worden gecontroleerd. Ondanks de zware botten en het spierstelsel van de kat, wilt u er zeker van zijn dat ze op gewicht blijft en niet uit conditie raakt. Zoals eerder vermeld is een Amerikaanse Korthaar vrij relaxt, wat er op zijn beurt voor zorgt dat er een bepaald risico ontstaat voor zwaarlijvigheid. Dit kan natuurlijk voorkomen worden door het speelse karakter van het ras regelmatig prikkelen.

Verzorging Amerikaans korthaar

Dagelijks borstelen is belangrijk, vooral tijdens de wisseling van de seizoenen wanneer haar vacht dikker of dunner wordt. Zelfs deze Korthaar kat kan knopen in haar vacht krijgen als ze niet regelmatig geborsteld wordt. De dikte van de vacht van de kat en de hoeveelheid die hij aflegt, variëren afhankelijk van het klimaat en de tijd van het jaar.

Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte, vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van de doek voor elk oog, zodat je geen risico loopt op infectie.

Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenbolletje of een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met warm water. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Katten zijn erg kieskeurig in hun hygiëne.

Een normale uitgebalanceerde kattenvoeding zou voldoende moeten zijn om de goede gezondheid van de Amerikaanse kortharen in stand te houden. De gevoeligheid voor overgewicht bij weinige activiteit bij dit ras kan er wel voor zorgen dat de voeding moet aangepast worden, maar zoals eerder aangegeven kan dit vrij eenvoudig vermeden worden.

Verschijning

Een Amerikaanse Korthaar is een middelgrote kat met zware botten en sterke spieren. Ze hebben een brede borst, gespierde nek, sterke kaken en een goed ontwikkelde snuit. Ook de poten zijn dik en sterk wat hen in staat stelt om te springen en springen. De bouw geeft hen de behendigheid en het uithoudingsvermogen die ze nodig hadden in het verre verleden. Ze zien eruit waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren; namelijk het wegjagen van knaagdieren uit schuren en huizen.

Een groot hoofd met een vol wangengezicht geeft de Amerikaanse Korthaar een zoete, open uitdrukking. Ze hebben middelgrote oren die enigszins afgerond zijn aan de uiteinden en grote, brede ogen.

De vacht van de Amerikaanse Korthaar is dik en dicht en wordt nog langer en dikker in de winter. De vacht komt voor in allerlei kleuren en patronen: effen, tabby, calico, schildpad, bicolor, particolor en meer. Het zilveren klassieke tabby-patroon is waarschijnlijk de meest populaire van allemaal.

Amerikaanse Korthaar Depositphotos_78057062_S

Amerikaans korthaar Kittens

Meestal stellen fokkers Amerikaanse Korthaar kittens beschikbaar tussen de 12 en 16 weken oud. Na twaalf weken hebben kittens hun basisvaccinaties gehad en hebben ze de fysieke en sociale stabiliteit die nodig is om zich te verwijderen uit het nest.

De Amerikaanse Korthaar is makkelijk te trainen en erg flexibel in de omgang. Vaak worden dieren rustiger naarmate ze een oudere leeftijd bereiken, maar de American Shorthair blijft actief en speels tot op hoge leeftijd. Amerikaanse kortharen worden langzaam volwassen en zijn pas volledig volgroeid op 3 of 4-jarige leeftijd. Een raskat koop je best bij een erkende fokker en bijkomend voor de Amerikaanse Korthaar ga je best na of de ouders van de kittens gescreend zijn op de hartziekte HCM.

Een Amerikaanse Korthaar is net iets duurder als een Britse. De gemiddelde prijs ligt tussen de 600 en 1100 euro.