Blauwe Rus

blauwe rus kat

Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een blauwgrijze kat met prachtige smaragdkleurige ogen en toont gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Een blauwe Rus is een ingetogen en introverte kat die niet van lawaai houdt. Dit is een kat die het beste doet in een rustige en stabiele omgeving en houdt niet van verandering, daarom zijn deze katten heel geschikt om in een appartement te wonen mits er voldoende ruimte en uitdaging kan geboden worden. Toch geniet de Blauwe rus heel erg van de buitenlucht en zijn het echte zonneklopper. Dit zijn katten die graag vertoeven in familiekring en met kinderen kunnen ze goed overweg. Deze gevoelige katten houden van aandacht en zullen steeds paraat staan om je liefde en vriendschap te geven.

Gemiddelde leeftijd : 10 – 15 jaar
Herkomst : Archangelsk, Rusland

Geschiedenis van de Blauwe Rus

Vermoedelijk is de Blauwe Rus afkomstig uit de Russische havenstad “Archangel”.  Deze kortharige blauwe katten werden vanwege hun attractieve blauwgrijze kleur meegenomen door Engelse kooplieden om op schepen naar muizen te jagen. Zo kwam de variëteit al lange tijd voor in Engeland en elders hoewel van gerichte fok nog geen sprake was. In het begin van de geregistreerde fokkerij werden er ook af en toe uit noodzaak Siamese katten gebruikt bij het fokken van de Blauwe Rus, dit vanwege het overeenkomende elegante lichaamstype.

De Tweede Wereldoorlog maakte bijna een einde aan het ras. Zeer weinig katten overleefden de jaren van ontbering en Britse en Scandinavische fokkers wendden zich tot andere rassen, voornamelijk de Siamese en de Brits Korthaar, om hun bloedlijnen te doen herleven. Vanwege de Siamese invloed ontwikkelden de katten een extremere uitstraling en veranderde de textuur van hun vacht. Het heeft jaren geduurd om het ras terug te brengen naar zijn oorspronkelijke uiterlijk. Dat werd bereikt door Britse bloedlijnen te combineren, die de nadruk legden op de zilveren vachten en Scandinavische bloedlijnen, die bekend stonden om het produceren van katten met felgroene ogen en platte profielen.

Na opening van het IJzeren gordijn waren er nieuwe contacten tussen fokkers uit Amerika, West-Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en Russische collega’s. Hierdoor nam het percentage authentiek Russische afstammingen in het rasbestand weer toe. Ook kwam toen de witte kleurslag en langhaarfactor uit voornamelijk deze contreien in het ras terecht. In Engeland en Amerika werd met behulp van zwarte ongeregistreerde katten ook een zwarte variëteit opgezet. Tegen het einde van de jaren zeventig werden Russische witte en zwarte katten in Australië in verschillende klassen toegelaten. De Southern African Cat Council accepteert ook witte en zwarte katten, maar de American Cat Fanciers Association herkent geen andere kleuren.

Persoonlijkheid en Karakter van de Blauwe Rus

De Russische blauwe kat is een kortharig kattenras met een blauwgrijze vacht. Deze katten zijn zeer intelligent en speels, maar verlegen voor vreemden. Ze ontwikkelen hechte relaties met hun eigenaren en zijn populair vanwege hun aard en unieke vacht. De Blauwe Rus is heel intelligent en in tegenstelling tot sommige actieve kattenrassen, is hij niet destructief. Ze bewegen zich door het huis met de lenige gratie van een Russische gravin.

De Blauwe Rus is een rustige kat en zal zelden zijn stem verheffen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Siamees. Hij houdt van spelen en geniet van springen of klimmen naar hoge plaatsen waar hij op zijn gemak mensen en situaties kan bestuderen voordat hij een beslissing neemt of hij betrokken wil worden. De Blauwe Rus is een gevoelige kat die niet graag wordt genegeerd. Bij gebrek aan aandacht kan stress de kop opsteken en hem zelfs angstig maken. Deze prachtige katten hebben een sterk gevoel van eigenwaarde en houden er niet van om voor de gek gehouden te worden.

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. De Blauwe Rus is over het algemeen echter gezond. De grootste zorg van een eigenaar zal waarschijnlijk de stevige eetlust van deze kat zijn. Hij houdt niet van verandering, en het is vooral belangrijk voor hem dat maaltijden op tijd aankomen. Reken erop dat hij ‘s ochtends een trouwe wekker is, niet zodat je het werk niet mist, maar dat hij geen maaltijd mist. Als gevolg van onjuiste zorg kan de Blauwe Rus ook lijden aan tandvleesontsteking en tandsteen en aan overvoeding – aan obesitas en spijsverteringsproblemen.

Verzorging

De dichte vacht van de Blauwe Rus moet twee keer per week worden gekamd om dood haar te verwijderen en huidoliën te verspreiden. Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Deze katten springen of klimmen naar hoge plaatsen waar hij mensen en situaties kan bestuderen, daarom voorzie je best een hoge krabpaal met directiestoel.

Uiterlijk en rasstandaard van de Blauwe Rus

De rasstandaard van de Cat Fanciers Association voor de Blauwe Rus vereist dat hij een kop heeft die een gladde, middelgrote wigvorm heeft met een stompe snuit. De brede wig van het hoofd en de platte schedel worden vaak beschreven als cobra-achtig, hoewel dat een veel te gevaarlijke beschrijving is voor deze liefaardige kat.

De grote oren zijn breed aan de basis met puntige uiteinden, de oorschelpen zijn bekleed met dunne, doorschijnende huid. De afgeronde en levendige groene ogen staan ​​wijd uit elkaar. Een lange, slanke nek gaat over in hoge schouderbladen en een lichaam met fijne botten dat stevig en gespierd is, bedekt met een korte, dikke dubbele vacht met een pluche textuur.

Het lichaam wordt ondersteund door lange benen met fijne botten op kleine, enigszins afgeronde poten. De staart is lang maar in verhouding tot het lichaam.

De Blauwe Rus valt op door zijn vachtkleur. Voor een ongeïnformeerde ziet hij er misschien grijs uit, maar in termen van kattenshows is hij egaal, helderblauw met zilveren puntige haren waardoor deze kat lijkt te glinsteren. Sommige Blauwe Russen worden geboren met ‘spookstrepen’, een herinnering aan het tabby-gen dat alle katten dragen. Als je denkt dat een Blauwe Rus alleen in het blauw bestaat heeft het mis. In Australië en Nieuw-Zeeland komen deze katten ook voor in wit en zwart, evenals het traditionele blauw. Ook zijn er Blauwe Russen met een langharige vacht. Stammen deze uit Russische foklijnen dan is sprake van een variëteit van het moederras, terwijl ook met behulp van ongeregistreerde langharige blauwe katten in Amerika een langhaarversie is ontwikkeld die door fokkers de Nebelung wordt genoemd.

Kittens van de Blauwe Rus.

Heb je al een tijdje een kat op het oog en denk je misschien aan een kitten van de Blauwe Rus ? Zoek een goede fokker die je kan vertrouwen. Vraag raad aan een dierenarts. Deze mensen hebben meestal wel goede kattenfokkers in hun klantenbestand.

Op de leeftijd tussen de 12 en 15 weken kan het kitten van de Blauwe Rus naar een nieuwe gezin, wel te verstaan als alles goed verloopt. Tegen die tijd weet het kleine wezen het toilet te gebruiken en heeft het al de nodige vaccinaties ontvangen. Het beste kies je voor een actief kitten dat nieuwsgierig, speels en graag contact met je wil maken.

Wil je een nieuwe kat , dan is het de moeite waard enkele katten-tentoonstellingen te bezoeken. Daar zal je ook mensen vinden die showen en heel goed weten waar je moet op letten bij de aanschaf van een Blauwe Rus. Waarschijnlijk kunnen ze ook enkele betrouwbare fokkers aanwijzen die op dat ogenblik een nestje hebben.

Blauwe Rus