...

Boheemse Rex

Boheemse Rex

Boheemse Rex

Boheemse rexen – verbazingwekkende wezens. Vriendelijk, ontvankelijk, teder en nieuwsgierig. Ze manifesteren zich perfect als gezelschapskatten, gebonden aan de eigenaar. De Boheemse rex is een zeer speciaal ras met krullig haar. Hij wordt ook wel de ‘Curly Persian’ genoemd. Deze zachtaardige kat is ideaal voor een gezin met jongere kinderen aangezien het ras enorm geduldig en verdraagzaam is.

Boheemse rex profiel

Levensverwachting : 12-15 jaar
Gemiddeld gewicht : 3-7 kg
Vachttype : wollige krullen
Vachtkleur en lichaamstype: Alle mogelijke kleuren die voorkomen bij de Perzische kat. Sterk van lichaamsbouw en groot met een krachtige kin en kaken.
Verzorging vereist : Vrij veel verzorging nodig. Zowel kammen als baden.
Vergelijkbare rassen : Alle andere Rexen zoals Cornish Rex, German Rex, Selkirk Rex, etc. & de Perzische kat.

Geschiedenis

Er is nog enige onzekerheid over het jaartal waarin de Boheemse Rex is ontstaan. De jaren 1971, 1981 en 1994 komen voor in verschillende bronnen. Wat wel zeker is, is dat het ras ontstond in de Tsjechische Republiek en wordt daarom ook de Tsjechische krulkat genoemd.

Het is een van de minder bekende rex katten. Er zijn bekendere zoals de Cornish Rex, Devon Rex en German rex. Al de krulhaar katten hebben normaliter rex in hun kattenrasnaam. Het woord rex komt van een type konijn.

De kattenrassen met krulharen zijn doorheen de tijd in Europa en Amerika opgedoken waarvan sommige gefokt en andere die als bijzonder werden beschouwd, maar toch verloren zijn gegaan zonder deze verder te fokken. Het is nog onduidelijk hoe het krulhaar is ontstaan. Een eerste mogelijkheid is zoals bij de meeste speciale eigenschappen bij rassen dat het ontstond door een spontane genetische mutatie. Een tweede mogelijkheid is dat Perzische katten werden gebruikt in een German Rex fokprogramma. Het gen is recessief wat wil zeggen dat sommige combinaties van een Rex kat, kittens met krullen kan opleveren, maar ook kortharige kittens. Dit suggereert dat sommige, maar niet alle rexen het onbekende gen op zichzelf hebben. Tsjechische krulkatten zijn eigenlijk Perzen met een vacht die in strakke krullen op het lichaam valt met lossere krullen op hun rug. Aanvankelijk was er weinig belangstelling voor langharige Rexkatten omdat de vacht slordig en weerbarstig was. Na het succes van de Selkirk Rex Langhaar, lijkt er hernieuwde belangstelling te zijn voor de Boheemse Rex.

In de meeste bronnen wordt vermeld dat het ras werd ontdekt in 1981 in Liberic en erkend in 1994. Het zijn Perzische fokkers die krullende kittens ontdekten in nestjes van twee Blauwe Perzische katten. De ouders van de eerste krullende kittens zijn afkomstig uit Duitsland.

Persoonlijkheid en karakter Boheemse Rex

Van alle Perzische katten zal de Boheemse Rex waarschijnlijk de rustigste zijn. Het ras staat bekend om zijn zacht en vriendelijk karakter ten opzichte van iedereen. Het komt zo goed als nooit voor dat deze dieren nerveus of agressief uit de hoek zullen komen. In tegendeel, ze zijn enorm gesteld op genegenheid en zullen vrijwel altijd gehoorzamen. De Boheemse Rex zal steeds reageren op de aandacht van elk gezinslid en zelfs bezoekers. Je kan hen beschouwen als de ideale kat voor een gezin met nog jonge kinderen want ze verdragen zelf om opgepakt en geknepen te worden, in de redelijke perken natuurlijk. Wanneer hen iets niet aanstaat of pijnigt zal de kat zich niet laten horen, maar zich gewoonweg verwijderen uit de situatie die hiervoor zorgt. Kinderen zullen zo gaandeweg beseffen wat hun lieftallige huisdier wel en niet graag heeft. Ze staan steeds klaar voor een spelletje en zelf op een oudere leeftijd zullen ze nog achter een bal of een touwtje aanrennen.

Gewoonlijk kiest de Boheemse Rex één van de gezinsleden als zijn of haar favoriet wat meestal een vrouw zal zijn door de zachtere stem. Ze komen daarnaast ook overeen met andere huisdieren en zullen zich niet misdragen of slecht voelen bij de afwezigheid van de gezinsleden. Ze zullen klaarstaan als jullie thuiskomen en jullie met liefde en genegenheid groeten. Ze zijn heel tactisch en fijngevoelig.

Gezondheid

Rexen worden praktisch niet ziek, maar met het begin van het koude weer is het de moeite waard om meer vetten in het dieet te introduceren, anders kan de kat last krijgen van de kou en gebrek aan energie.

Er werd door de jaren heen verantwoordelijk gefokt, maar ondanks dit feit kunnen sommige stammen van de Boheemse Rex lijden aan genetische ziekten. Onder hen, polycysteuze nierziekte, hypertrofische cardiomyopathie, en progressieve retinale atrofie.

Ook de eigenaar kan een oorzaak zijn van problemen wanneer die de kat overvoert. Preventieve maatregelen kunnen genomen worden door middel van een vitaminekuur, die zelf gekocht en gegeven kan worden. Deze vitaminen moeten tweemaal per jaar gedurende 1-3 maanden worden gebruikt, en bij voorkeur in het voor- of najaar, wanneer de immuniteit van katten begint af te nemen. Hierbij is het uiterst belangrijk te beseffen dat een teveel aan vitaminen meer kwaad dan goed kan doen. U houdt zich dus strikt aan de aanbevelingen van de fabrikant of dierenarts.

Verzorging

Je dacht het waarschijnlijk al, maar de vacht van de Boheemse Rex vereist een vrij regelmatig onderhoud ervan. Dus ja, wol verzorging is nodig, maar alles is niet zo schrikwekkend als het op het eerste gezicht lijkt. Zodat de katten van jongs af aan goed krullen, moet de voeding een voldoende hoeveelheid vitaminen van groep B bevatten.

Ze hebben een lange, wollige en gekrulde vacht; dit zijn drie kenmerken die het verzorgen iets bemoeilijken dus het is een belangrijk aspect om te weten bij dit specifiek ras dat je hier dus wel wat tijd dient in te steken. Wanneer u daarnaast ook geïnteresseerd bent in het deelnemen aan shows, zal dit het belangrijkste keurpunt van uw kat worden. Je verzorgt de Boheemse Rex al van jongs af aan wat betreft de haren, aangezien dit belangrijk is voor de vorming van de mooie haren. Opnieuw kunnen hier vitamine preparaten helpen om de conditie van de vacht de verbeteren.

Wees voorzichtig bij het kammen, want door de krullen kunnen er sneller klitten ontstaan die pijnlijk kunnen zijn voor je huisdier. Gebruik dus een zachte borstel die bedoeld is voor kinderen en houdt tijdens het kammen de krullen goed vast met de vingers. Het is belangrijk om te weten dat voor mensen die snel een allergische reactie hebben op haar dit niet het ideale ras is door de wollige vacht ervan.

Wat betreft het baden wordt er ook aangeraden om een speciale shampoo voor langharige kattenrassen te gebruiken. Het is zeker nodig om de katten te baden dus denk niet omdat ze hun eigen vacht voortdurend likken dat dit voldoende is. Dierenartsen raden aan om de Boheemse Rex om de drie maanden te baden en iets regelmatiger wanneer ze vaak op straat lopen. Het best gebruikt u shampoos in een verdunde vorm aangezien dit het borstelen van de vacht zal vergemakkelijken.

Ogen en oren van de kat dienen verzorgd te worden zoals de meeste andere kattenrassen . Hier zijn geen specifieke vereisten zoals die van bij de vacht.

Verschijning Boheemse Rex

De Boheemse Rex lijkt sterk op de Perzische kat, met als enige verschil dat de Rexen wollige krullen hebben. Ze zijn sterk van lichaamsbouw en groot met een krachtige kin en kaken. Ze hebben kleine oren, met afgerande punten en borstels aan het einde. De ogen zijn groot en rond, breed aangezet, licht convex. De poten zijn groot en rond met veel weelderigere wol tussenin.

De kleur is niet gedefinieerd door de standaard, maar het moet in harmonie zijn met de algemene kleur van de wol. De wol is lang, pluizig en krullen. Op de hals vormt dit een prachtige “kraag”. Op de rug en buik zijn de krullen in de vorm van een spiraal, op de schouderbladen en staart zijn het kleine en lichte krullen, en tenslotte op de snuit vind je de kortste krulharen.

Een specifieke eigenschap van de Boheemse Rex: deze katten hebben niet de buitenste haren, de vacht is zelfs weelderig, maar dun. Wat betreft de kleuren van de wollige vacht: alle kleuren die kenmerkend zijn voor Perzische katten.