...

Munchkin

Munchkin kat Depositphotos_30032973_S

Munchkin Kat

De Munchkin kat is een relatief nieuw ras dat bekend staat om zijn korte poten en is een speelse, vriendelijke en intelligente kat. Het kost deze kat wat extra moeite ten opzichte van andere rassen om ergens te geraken, maar ze komen er wel. Munchkins zijn heel lief naar kinderen toe wat dit de ideale gezinskat maakt. Of je nu wil spelen of lekker gezellig wil knuffelen, de Munchkin is er voor jou.

Munchkin Kat Profiel

Herkomst: Verenigde Staten
Levensverwachting : 11-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25,4 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3,1-4,9 kg
Gemiddeld gewicht Man : 6,8-7,2 kg
Vachttype : korte tot middellange dichte vacht
Vachtkleur en lichaamstype : middelmatig gedrongen gebouwd met korte staart, bijzonder sterke achterpoten en brede borst; variabele kleuren.

Geschiedenis van de Munchkin

Er is heel lang discussie geweest over de erkenning van de Munchkin als raskat. De acceptatie van een nieuw ras heeft steeds enige tijd nodig, maar de strijd van weerstand bij dit ras heeft een lange tijd geduurd.

In 1930 werden in Engeland al katten met korte pootjes gedocumenteerd. Bronnen zeggen dat deze kortpotige katten vier generaties lang overleefden tot op een bepaald punt de kattenpopulatie in Europa sterk verminderde, namelijk door de Tweede Wereldoorlog. De kat gaat vaak op zijn achterwerk zitten, zoals een prairiehond, waardoor het de bijnaam ‘Stalingrad Kangaroo Cat’ kreeg in 1950. Het ras zoals we het nu kennen is oorspronkelijk van Louisiana, USA. De eerste geregistreerde Munchkin werd in Louisiana gevonden en gered in 1983 door een muzieklerares die opmerkte dat de kat – die ze Blackberry noemde – korte stompe pootjes had op een normaal lichaam. Blackberry kreeg later een nestje, waarin zowel kort- als gewone langpotige kittens geboren werden. Vanuit dit nest in Louisiana werd een hele populatie van nieuwe Munchkin katten ter wereld gebracht.

De muzieklerares  en een vriendin die ondertussen één van de kittens bezat, beseften dat deze katten weleens een nieuw ras konden betekenen. Het zijn zij die het ras vernoemden naar de kleine mensen van Munchkinland uit de klassieke film The Wizard of Oz, om vervolgens contact te nemen met Dr. Solveig Pflueger, M.D., Ph.D., een allbreed keurmeester voor de goedkeuring van dit nieuwe ras. Deze dokter voerde een studie uit op de korte pootjes van de Munchkin en kwam zo tot de constatatie dat een dominant gen zorgde voor de korte beenderen van de poten en dat deze mutatie daarbij spontaan is opgetreden. Er werd ook onderzocht of dit ras geen rugproblemen zouden kunnen krijgen zoals de kortpotige Teckels en Corgi’s. Tijdens deze studie werden geen problemen gevonden, maar toch werd dit onderzoek niet als definitief beschouwd omdat het ras nog zeer nieuw was en dus niet voldoende kon onderzocht worden.

Munchkin kitten Depositphotos_263550620_S

In 1991 werd de Munchkin officieel voorgesteld aan het publiek. In dit jaar werd ook geprobeerd om het ras te laten erkennen bij TICA, The International Cat Organisation, maar werd geweigerd omwille van te weinig informatie rond het ras. Enkele jaren later probeerden de fokkers opnieuw en slaagden er ook in, waarna het ras werd toegelaten tot het New Breed Development Program van TICA, die stambomen bijhoudt en fokstatistieken controleert terwijl het ras zich ontwikkelt. Dit programma bevestigde dat het gen dat zorgde voor de korte poten dominant was. Toch waren er mensen tegen het fokken van dit nieuwe ras, omwille van het gedacht dat ze verlammende rug-, heup-, of beenproblemen zouden kunnen krijgen. Andere waren hier toleranter in, maar ironisch genoeg zorgde de controversie voor de groeiende populariteit van het ras.

Persoonlijkheid en karakter Munchkin

De Munchkin is zoals de meeste kattenrassen extravert en zelfzeker en is zich niet bewust van de controverse rond zijn korte pootjes. Typerend voor dit kattenras is zijn speelsheid en intelligentie. Ze zitten vol energie en spelen graag met andere dieren zonder zich anders te voelen. Ook deze andere dieren zullen zich geen vragen stellen bij de afwijking van dit ras, het zijn enkel de mensen die zich hierbij vragen stellen. Dit kattenras is zeer vriendelijk en mensgericht, ook naar kinderen toe, wat hen het ideale gezinshuisdier maakt.

De Munchkin heeft ongetwijfeld een nadeel, maar zo voelt het niet voor hen. In tegenstelling tot andere katten kunnen ze bijvoorbeeld moeilijk het aanrecht opspringen, maar uiteindelijk vinden ze wel hun weg om te geraken waar ze willen. Ondanks zijn korte pootjes rennen ze heel snel en kunnen ze scherpe bochten nemen. Net zoals andere katten, kunnen ze even goed een krabpaal beklimmen. Ze zijn dus zeker niet te onderschatten. Het enige wat dit kattenras minder goed kan is hoog springen, maar hiervoor vinden ze steeds een oplossing. Op de meeste bedden, zetels en stoelen kan de Munchkin wel op, maar voor een hogere tafel zullen ze eerder op zoek gaan naar een andere route – bijvoorbeeld via een iets lagere stoel.

Munchkins zijn tenslotte ook jagertjes. Heel vaak gaan ze opzoek naar glimmende objecten die ze dan verstoppen om later mee verder te spelen.

Gezondheid

Munchkins zijn een klein-middelgroot kattenras met een gewicht tussen 3 en 7 kg en een hoogte van ongeveer 20 -25 cm. Hun levensduur is ongeveer 11 – 15 jaar. Ze zijn niet bijzonder vatbaar voor bepaalde aandoening of ziekten, maar aangezien dit nog een zeer nieuw ras is, kan dit nog veranderen. Eigenaars van dit ras dienen te weten dat het belangrijk is om de kat niet te overvoeden aangezien overgewicht de mobiliteit kan verminderen van de Munchkin.

Verschijning

Het meest opvallende kenmerk van de Munchkin is uiteraard zijn korte pootjes. Afgezien van zijn poten, lijken Munchkins vrijwel op elk ander ras en komen ze zowel langharig als kortharig voor. De vacht is vloeiend en zijdeachtig met matige en gemiddelde ondervacht die warrig is. De staart heeft een volle pluim. Effen kleuren kunnen een minder dichte vacht hebben. De wijd uitgespreide ogen kunnen zoals de vacht in elke denkbare kleur voorkomen.

Munchkin kitten Depositphotos_207453322_S

Munchkin kittens

Er worden poezen van dit type in Nederland gefokt. Het kan zijn dat er in één en dezelfde nest, kittens geboren worden met zowel lange als korte pootjes. Munchkin kittens zijn enorm speels en extravert. Kenmerken die ze bijdragen tot ze volwassen zijn. Ze zijn daarnaast ook eenvoudig te trainen wat hen een zeer aangenaam kattenras maakt.

Koop steeds een kitten bij een goede fokker. Merk op dat de kittens in huis aanwezig zijn. Koop nooit kittens op een tweedehands of koopjessite. Dieren zijn geen handelswaar en horen niet tussen rommel en afgedankte goederen aangeboden te worden.

Mag het ook een andere kat of kitten zijn ?

Bij een asiel kun je een kat kiezen die past bij jouw leefomgeving. Een kat die honden of kinderen gewend is, of alleen thuis kan worden gelaten. Een asielkat kost rond de 90 euro, en op oudere katten krijg je soms korting. Asielkatten zijn gechipt, ingeënt, ontwormd en gecastreerd.