...

Thaise kat

Thaise kat Depositphotos_50517887_S

Thaise kat

De Thaise kat of traditionele Siamees is een oud en waardevol kattenras dat al duizenden jaren in Thailand wordt gehouden. Ze worden gewaardeerd om hun unieke uiterlijk en kenmerkende blauwe ogen. De Thaise kat is intelligent, sociaal en communicatief. Het is een ras dat waardevol is voor zijn geschiedenis en cultuur en tegelijkertijd een geweldige huisgenoot is.

Thaise kat profiel
Levensverwachting : 12-16 jaar
Gemiddelde hoogte : 30-45 cm
Gemiddeld gewicht : 2,5-5,5 kg

Vachttype en -kleur : korte, zijdeachtige vacht met 100 kleurencombinaties
Lichaamstype : een slank, gespierd lichaam met lange benen en een driehoekige, uitgerekt hoofd
Verzorging vereist : Een wekelijkse borstelbeurt is meestal voldoende

Vergelijkbare rassen : Siamees

Geschiedenis

De Thaise kat, ook wel bekend als de traditionele Siamees, is een oud ras dat al duizenden jaren bestaat. Het kattenras vindt zijn oorsprong in Thailand, waar het de Wichien-Maat heet, wat vertaald “Maan Diamant” betekent. In de 19e eeuw werden de eerste Thaise katten naar Europa gebracht als geschenk aan de koninklijke familie, waar ze snel populair werden vanwege hun unieke uiterlijk en kenmerkende blauwe ogen. Ze werden daar ook wel Royal Cats of Siam genoemd. Ze hadden grotere lichamen en rondere koppen dan de Siamese katten die men vandaag de dag kent.

De Siamese kat is in de loop der tijd geëvolueerd. De oorspronkelijke Siamees had een slank lichaam, lange poten en een driehoekige kop met een langwerpige snuit. Maar vanwege de toegenomen belangstelling voor de traditionele Siamezen, begonnen fokkers in de jaren vijftig te proberen de oorspronkelijke kwaliteiten terug in het ras te krijgen. In 1990 gaf de TICA de Thaise naam aan katten die op de traditionele Siamees leken. In 2009 verleende de TICA een geavanceerde nieuwe rasstatus aan de Thai.

Persoonlijkheid en karakter Thaise kat

De Thaise kat, ook wel bekend als de traditionele Siamees, is een intelligent, sociaal en communicatief ras. Ze zijn vaak erg gehecht aan hun eigenaars en houden ervan om tijd door te brengen met hun gezin. Het is een prachtig gezinshuisdier vanwege hun aanhankelijkheid en loyaliteit. Ze zijn erg gehecht aan mensen, dus als ze lange tijd alleen gelaten worden, zullen ze eenzaam worden. Deze katten houden van gezelschap en zullen u vaak door het huis volgen, dus u moet geduldig genoeg zijn om ze de aandacht te geven die ze nodig hebben.

Deze katten zijn vaak zeer spraakzaam en gebruiken een scala aan geluiden om hun gevoelens en behoeften uit te drukken. De Thaise kat is ook een zeer nieuwsgierig en actief ras, dat graag speelt. Deze katten zijn vaak zelfverzekerd en kunnen soms een beetje eigenwijs zijn, maar zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen en leren snel. Met de juiste opvoeding en socialisatie, kunnen Thaise katten geweldige huisdieren zijn voor gezinnen of individuen die van een gezellige, gepassioneerde en sociaal actieve kat houden.

Gezondheid

De Thaise kat, ook wel bekend als de traditionele Siamees, is een algemeen gezonde ras. Net als bij elk ras, is het belangrijk om regelmatig bezoeken aan de dierenarts te plannen voor preventieve zorg en om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen. Sommige specifieke gezondheidsproblemen die bij Thaise katten kunnen voorkomen zijn bloedarmoede, hartproblemen, en problemen met de nieren en blaas. Ook kan het ras gevoelig zijn voor obesitas, dus het is belangrijk om een gezonde voeding en een regelmatige oefening te behouden.

Thaise kat Depositphotos_397808918_S

Er zijn drie rasspecifieke ziekten die kunnen voorkomen bij de Thaise kat:

‘Crossed eyes’ die aanwezig kunnen zijn bij de geboorte of op latere leeftijd verschijnen als gevolg van een onderliggende oorzaak. Katten die met de aandoening worden geboren, hebben geen andere problemen dan een lichte visuele beperking; katten die de aandoening echter op latere leeftijd ontwikkelen, hebben meestal te maken met een onderliggende ziekte.

Ze kunnen ook een geknikte staart hebben, wat ontstaat door een recessief gen die dus bij beide ouders aanwezig moet zijn. Thaise katten kunnen worden gediskwalificeerd van shows vanwege deze aandoening.

Ten slotte is dit ras gevoeliger voor een genetische aandoening genaamd gangliosidose. Deze ziekte zorgt ervoor dat overtollige vetten hopen zich op in de cellen, waardoor hun normale functie wordt verstoord.

Verzorging van de Thaise kat

Thaise katten hebben een korte, zijdeachtige vacht die slechts af en toe geborsteld hoeft te worden. Ze houden zichzelf goed schoon, maar het is toch een goed idee om ze regelmatig te borstelen om losse haren te verwijderen, verharen te verminderen en haarballen te voorkomen. Dit helpt ook om de vacht glanzend en gezond te houden.

Een wekelijkse borstelbeurt is meestal voldoende, maar bij een katten die veel verharen kan het noodzakelijk zijn om de vacht dagelijks of tweemaal per week te borstelen. Het is ook aan te raden om regelmatig oren en ogen te controleren en te reinigen om te voorkomen dat er oorsmeer ophoopt. Aangezien de Thaise kat een kortharige kat is, is het niet noodzakelijk om hem vaak te wassen. Een bad zal alleen nodig zijn als hij erg vies is of als hij gewoon een extra verzorging nodig heeft.

Verschijning

De Thaise kat is een prachtig ras met een uniek uiterlijk. Ze hebben een slank, gespierd lichaam met lange benen en een driehoekige, uitgerekt hoofd. Hun oren zijn groot en puntig, en hun ogen zijn groot en helder blauw.

De vacht is kort, glanzend, vaak in de kleuren wit, blauw, chocolade, lavendel, en rood. Ze hebben ook vaak een “masker” op hun gezicht en een “punt” op hun staart, poten, oren en neus. Het masker is een een donkere kleur is die zich uitstrekt van hun ogen tot hun neus. Thaise en Siamese katten zijn niet de enige point-kattenrassen ter wereld. Zo hebben de Birmaan, Ragdoll en Neva Masquerade een soortgelijke kleuring. Deze kenmerken maken de Thaise kat een opvallend en herkenbaar kattenras met een specifiek karakter.

Thaise kat Depositphotos_89528228_S

De Thaise rasstandaard specificeert dat een heldere, witte vacht de voorkeur heeft, maar de gelijkmatigheid van de lichaams- en puntkleuren zijn belangrijker dan de kleur zelf. Tot ongeveer 100 kleurencombinaties worden het meest gezien: zwart met rode punten; hun verdunningen ‘blauw’ en ‘crème’; ‘chocolade’ en ‘kaneel’; hun verdunningen ‘lila’ en ‘fawn’.

Een Thaise kitten aanschaffen

Waar moet je op letten als je een Thaise kat koopt
Gezondheid: Controleer of de kat gezond is en geen zichtbare tekenen van ziekte heeft.
Temperament: Zorg ervoor dat de kat sociaal en aanhankelijk is.
Kosten: Bereid je voor op de kosten voor verzorging, voeding, vaccinaties, enz.

Kan een Thaise kat goed omgaan met kinderen

Ja, Thaise katten kunnen goed omgaan met kinderen als ze op de juiste manier worden opgevoed en gesocialiseerd. Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze op een verantwoorde manier met dieren moeten omgaan.