...

Ojos Azules kat

Ojos Azules kat Depositphotos_6716315_S

Ojos Azules

Ojos Azules is Spaans voor “blauwe ogen”, wat het meest opvallende aspect is van dit kattenras. Omdat hij een zeer actief huisdier is, heeft hij een grote omheining nodig om zich in te verplaatsen. De Ojos Azules katten zijn uiterst zeldzaam.

Ojos Azules profiel

Levensverwachting : 10-12 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht : 4-5,5 kg

Vachttype : korte, fijne vacht die zijdeachtig en glanzend is
Vachtkleur en lichaamstype : Middelgroot. Niet te kort, niet te lang. Elegant, goed geproportioneerd. Alle vachtkleuren zijn toegestaan, behalve effen wit.
Verzorging vereist : gemakkelijk te verzorgen, gemiddelde verharing

Vergelijkbare rassen : Siamees, Turkse Angora, Calico

Geschiedenis

Ojos Azules betekent “blauwe ogen” in het Spaans, en dat is precies wat dit zeldzame kattenras heeft: prachtige ogen met een diepblauwe kleur. Ojos Azules katten gaan terug tot 1984, toen een tortie kat genaamd Cornflower uit een wilde kolonie in New Mexico kittens kreeg. Cornflower had donkerblauwe ogen wat normaal alleen voorkomt bij witte of colourpoint katten. Haar kittens hadden dezelfde intens blauwe ogen als zij – het bewijs dat deze unieke eigenschap een dominante eigenschap was die kon worden gereproduceerd.

Een interessant aspect van het kattenras Ojos Azules is dat het gen dat de intens blauwe ogen veroorzaakt niet gekoppeld lijkt te zijn aan een bepaald vachtpatroon of kleur. Je kunt dus bijvoorbeeld Ojos Azules-katten hebben met blauwe ogen en een donkere vacht. Fok experimenten hebben aangetoond dat gevaarlijke genetische mutaties alleen worden vermeden als het gen dat de blauwe ogen veroorzaakt heterozygoot is (wat betekent dat het aanwezig is op een niet dominant allel). Om gezonde nestjes kittens te garanderen, moeten fokkers Ojos Azules-katten kruisen met katten die geen blauwe ogen hebben.

Naast de in de Verenigde Staten ontdekte blauwogige katten, werd ook in Australië een kat met soortgelijke kenmerken gevonden, hoewel er geen Ojos Azules in de Australische populatie werden geïntroduceerd. Daarom geloven fokkers dat de mutatie die deze eigenschap veroorzaakt spontaan kan voorkomen bij huiskatten. De International Cat Association erkende de Ojos Azules kat voor het eerst in 1991, en enkele fokkers werken vandaag de dag nog steeds met dit zeldzame ras.

Persoonlijkheid

Ojos Azules is nog steeds een zeldzaam kattenras, en zelfs degenen die dit ras al jaren bezitten weten misschien niet veel over zijn persoonlijkheid. Van de gefokte exemplaren wordt echter gezegd dat ze aanhankelijk, trouw, vriendelijk, zachtaardig, slim, sociaal, speels en actief zijn. Dit ras wordt ook beschouwd als een schootkat die goed overweg kan met volwassenen.

Ojos Azules katten zijn sociale dieren en zijn graag in de buurt van mensen en andere dieren. Ze kunnen aanhankelijk zijn met kinderen, andere katten en honden, als ze daar op jonge leeftijd mee kennismaken. Door uw kat te socialiseren zal hij zich zekerder voelen in nieuwe situaties en een gelukkig huisdier worden. Ze hunkeren naar aandacht en willen actief zijn. Als u uw huisdier verschillende speeltjes geeft, ruimte voor beweging en tijd voor genegenheid, zal hij tevreden zijn. De Ojos Azules kat heeft de neiging nogal vocaal te zijn, dus u zult tijd moeten vinden om uw huisdier veel genegenheid te geven.

Gezondheid

Momenteel is er niet veel informatie beschikbaar over Ojos Azules. Wat wel bekend is, is dat deze katten een hoog risico hebben op het ontwikkelen van erfelijke ziekten. Fokkers zijn ook bezorgd over de mogelijkheid dat ze de unieke kenmerken van deze geweldige kat verliezen. Ze hebben immers een beperkte genenpoel. Op een gegeven moment werd het fokken zelfs opgeschort vanwege misvormingen bij kittens vanwege hun oogkleurgen.

Fok experimenten hebben aangetoond dat gevaarlijke genetische mutaties alleen worden vermeden als het gen dat de blauwe ogen veroorzaakt heterozygoot is (wat betekent dat het aanwezig is op een niet dominant allel). Om gezonde nestjes kittens te garanderen, moeten fokkers Ojos Azules-katten kruisen met katten die geen blauwe ogen hebben. Zorg er dus voor als je een Ojos Azules wil aankopen dat je een goede fokker kiest of weet tussen welke katten de kruising gebeurde.

Ojos Azules kat

Verzorging

Ojos Azules zijn gemakkelijk te verzorgen omdat ze niet vaak geborsteld hoeven te worden en gemiddeld verharen. Hun vacht, die lang of kort kan zijn, wordt beschreven als zijdeachtig, zacht, fijn en glanzend. Uw kat regelmatig borstelen verwijdert losse haren en helpt het voorkomen van haarballen – investeer dus in een kam die u kunt gebruiken om de huid van uw huisdier te masseren, de bloedsomloop te stimuleren en de vacht glad te strijken. Zoals voor alle kattenrassen is het ook voor uw Ojos Azules belangrijk om een goede nageltrimmer aan te schaffen, zodat u de nagels van uw huisdier regelmatig kunt knippen.

Verschijning

Blauwogige Ojos Azules katten worden nog steeds door fokkers ontwikkeld. De stralend blauwe ogen zijn het belangrijkste kenmerk dat aanwezig moet zijn. Katten met ‘odd-eyes’ zijn in de meeste wedstrijden toegestaan. Dit betekent dat de kat twee verschillende kleuren ogen heeft. Het ene oog moet dan wel blauw zijn, en het andere oog mag groen-, goud of koperkleurig zijn.

Ze hebben een korte, fijne vacht die zijdeachtig en glanzend moet zijn. De ondervacht is weinig ontwikkelt en moet intenser zijn van kleur dan de bovenvacht. De Ojos Azules kat kan verschillende vachtkleuren hebben, waarbij alle kleuren zijn toegestaan behalve effen wit. U kunt bijvoorbeeld een Ojos Azules vinden met een tweekleurige vacht of een bruine of blauwe vacht. Deze contrasterende kleuren maken de prachtige blauwe ogen van het ras nog aantrekkelijker.

Veel katten hebben witte vlekken op hun lichaam, zoals op het puntje van de staart, op het gezicht en bovenop de voeten. Dit is naast de blauwe ogen een typische eigenschap van het ras. Op wedstrijden en shows moeten de katten die meerkleurig of pointed zijn deze witte puntstaart verplicht hebben om hen te onderscheiden van andere rassen zoals de Calico of de Siamees. Qua lengte is de staart in verhouding met de rest van het lichaam.

Qua lichaamsbouw is de kat middelgroot met een licht driehoekige vorm voor de kop. De grote ogen zijn afgerond, de staart is in verhouding tot de rest van het lichaam, en de hals is gebogen. Verder een afgerond voorhoofd, een lichte neus, een afgeronde snuit en een hoekige kin.