...

Sphynx

Sphynx-of-naaktkat

Sphynx

De Sphynx of naaktkat heeft een heel aangenaam karakter en kan heel goed om met kinderen en andere personen binnen het gezin. Deze prachtige katten zijn heel gevoelig, aanhankelijk en zeer volgzaam. Door hun vriendschap dat ze hun eigenaar willen geven komen ze soms wat opdringerig over. Ze zijn gek op aaien en is meestal de vriend van iedereen. Deze kat heeft een vriendelijke en speelse temperament.

Een Sphynx heeft graag gezelschap, dus is het aan te raden ze steeds met een andere kat of hond samen te houden. Omdat deze katten geen vacht hebben is het aan te raden ze steeds binnen in huis te houden. In de zomer kunnen ze genieten in een afgesloten tuin. Laat ze zeker geen stapje in de wereld zetten want dit overleven ze niet. Een Sphynx kan niet tegen de koude temperaturen en zouden dusdanig snel verkouden worden.

Sphynx Profiel

Herkomst : Toronto, Canada
Levensverwachting : 10-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 2,5-3,5 kg
Gemiddeld gewicht Man : 3,5-5 kg
Vachttype : Dit ras is kaal, maar ze hebben wel wat fijn haar op hun lichaam. De huid van een Sphynx is zacht en leerachtig, vaak olie. Het vereist huidverzorging.
Vachtkleur en lichaamstype : De Sphynx is een middelgrote kat. Kenmerkend bekend om zijn kale, rimpelige huid. Ze zijn lang en slank en hebben tenen die ze net als vingers gebruiken. Sphynx zijn te zien in verschillende kleuren, waaronder wit, zwart, blauw, rood, crème en chocolade. Ze kunnen ook enkele patronen op hun huid vertonen.
Verzorging vereist : gemiddeld onderhoud.
Vergelijkbare rassen : Cornish Rex, Devon Rex, LaPerm, Selkirk Rex
Karakter :  Deze katten houden letterlijk en figuurlijk van warmte en blinken uit door hun enorm groot hart dat overloopt van vriendschap en liefde.

Geschiedenis

Deze haarloze katten bestaan al heel lang, zo werden enkele eeuwen geleden al in Zuid-Amerika en andere diverse plaatsen in de wereld Sphynxen gevonden. Naast de Sphynx wordt er ook met Russische naaktkatten gefokt, de Don Sphynx of Donskoy en de Peterbald. In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw werden in Canada verschillende naakte huiskatten gevonden. Een aantal van deze katten werd naar Nederland geïmporteerd en begin jaren 80 van de 20e eeuw is men overvloedig met deze dieren gaan fokken.

Herkomst van de naaktkat

De sphynx kat is een kattenras dat in Canada is ontstaan door gericht te fokken met gemuteerde, haarloze katten. Deze katten worden bijna zonder vacht geboren, vandaar de naam “naaktkat”.

De haarloze kat is een voorbeeld van kattenrassen die per ongeluk tot stand komen. Een genetische mutatie veroorzaakte de geboorte van een haarloos kitten, een zwart-witte huiskat in Toronto, Canada. De eigenaar zag dat het kitten uniek was en probeerde deze soort te reproduceren. In het midden van de late jaren 1970, werd gefokt met pelskatten, waaronder de Devon Rex. Het gen voor haarloosheid is recessief, dus hoewel sommige nakomelingen haarloos waren, hadden anderen wel een vacht.

Oorspronkelijk bekend als Canadese haarloze katten, besloten fokkers uiteindelijk volgens de International Cat Association de naam Sphynx te gebruiken voor het ongewone ras, een verwijzing naar de gigantische kalkstenen sculptuur in de Egyptische woestijn. De Sphynx wordt erkend door de American Cat Fanciers Association, de Cat Fanciers Association en de International Cat Association, evenals andere kattenregisters. Misschien wel ’s werelds beroemdste Sphynx is Mr. Bigglesworth, gespeeld door Ted NudeGent, in de komedies van Austin Powers.

Persoonlijkheid Sphynx

Een Sphynx is gek op mensen en dieren. Hij eist menselijke aandacht en zal alles doen om je aan het lachen te brengen. Op dat gebied kan je ze best vergelijken met kleine circusraapjes. Ze zijn heel aanhankelijk en gemakkelijk te hanteren, zo zijn ze ook makkelijk te verzorgen. Het is niet ongebruikelijk dat een Sphynx gebruikt wordt als een therapiekat omdat hij zo dol is op het ontmoeten van mensen. Wanneer hij de aandacht van zijn bewonderende fans niet ontvangt, verkent de nieuwsgierige en energieke Sphynx zijn omgeving, klimt hij in zijn kattenboom of zoekt hij naar andere plaatsen, jaagt hij op een insect of komt hij in het algemeen in de problemen. Deze katten houden letterlijk en figuurlijk van warmte en blinken uit door hun enorm groot hart dat overloopt van vriendschap en liefde.

Sphynx kat

Karakter van de Sphynx

De Sphynx of naaktkat heeft een heel aangenaam karakter. Ze zijn heel gevoelig, aanhankelijk en zeer volgzaam. Door hun vriendschap dat ze hun eigenaar willen geven komen ze soms wat opdringerig over. Ze zijn gek op aaien en is meestal de vriend van iedereen. Deze kat heeft een vriendelijke en speelse temperament.

Hij is dol op kattenspeelgoed zoals teaserspeelgoed en puzzelspeelgoed dat zijn atletisch vermogen en hersens uitdaagt. Dit is een zeer sociale kat. Als je uit werken bent, zal de naaktkat graag een vriend hebben in de vorm van een andere Sphynx, een andere kat of zelfs een hond. Hij houdt van het gezelschap en net zo belangrijk, houdt hij ervan dat er iemand is om mee te knuffelen zodat hij warm blijft. Hij houdt ervan vastgehouden te worden en je kunt verwachten dat hij met je naar bed gaat, waarschijnlijk onder de dekens.

Uiterlijk Sphynx

De Sphynx ziet er op eerste zicht volledig naakt uit, maar compleet haarloos is ze niet. De huid van een Sphynx is bedekt met heel korte donshaartjes. Als hij geaaid wordt, voelt hij aan als de buitenkant van een perzik. Op de oren, snuit, voeten en staart mogen de donshaartjes volgens de rasstandaard iets langer zijn. Sphynx-katten voelen heel zacht aan.

Dit kattenras is kaal, gerimpeld en dikbuikig. De Sphynx wordt soms aanzien voor een lelijke kat, maar alleen door personen die een oppervlakkig begrip van schoonheid hebben. Zijn ongewone lichaamsvorm en de fysiologische en emotionele warmte die hij uitstraalt, trekken mensen naar hem toe. Net als een abrikoos, kan het harde, gespierde lichaam van deze haarloze kat, glad zijn of bedekt met een fijne, zachte dons.

De neus, tenen, oren en staart kunnen ook een lichte vachtbedekking hebben. Een naaktkat heeft geen hogere lichaamstemperatuur dan andere katten, maar het lijkt erop omdat er geen vacht is om als isolatie te dienen.

Sphynx Voorkomen

Een brede borst en een goed afgeronde buik geven de indruk net iets te veel te hebben gegeten tijdens etenstijd, maar hij is op zich niet dik. Stevige, gespierde benen op ovale poten met lange, slanke tenen ondersteunen het lichaam van de Sphynx. Dikke pootkussens laten de Sphynx eruit zien alsof hij op luchtkussens loopt. Een lange, slanke, flexibele staart wordt omschreven als whiplike. Van een Sphynx met een klein plukje pels aan het uiteinde van de staart wordt gezegd dat hij een leeuwenstaart heeft. Sphynx-kittens zijn zwaar gerimpeld, maar naarmate ze groeien, vervagen de rimpels, hoewel sommige rimpels blijven gedurende het leven van de kat. Een Sphynx moet niet zo gerimpeld zijn dat het gezichtsvermogen of andere functies aangetast zijn.

De snuit van de Sphynx moet de vorm hebben van een haai. De kop is wigvorm, iets langer dan breed, met prominente jukbeenderen, grote oren en grote, citroenvormige ogen. Snorharen en wenkbrauwen zijn schaars tot onbestaand. De Sphynx is verkrijgbaar in alle kleuren en patronen, waaronder wit, zwart, rood, chocolade, lavendel, verschillende tabby-patronen, schildpad, calico, bicolor en puntige en nertspatronen. De kleur is zichtbaar in het pigment van de huid en in wat voor haar de kat ook heeft en kan soms moeilijk te onderscheiden zijn.

sphinx verzorging

Verzorging van een Sphynx

Ondanks zijn kale lichaam vereist een Sphynx minstens evenveel verzorging als katten met een dikke vacht en misschien zelfs meer. Hun huid moet gehydrateerd worden gehouden met een zachte, geurvrije lotion of olie  Nu en dan moeten ze gewassen worden om geen vettige vlekken op de meubels en kleding achter te laten. Gebruik een zachte baby- of hydraterende shampoo en spoel grondig, vooral tussen de plooien van de rimpels. Het in bad stoppen van een Sphynx moet van jongs af aan gebeuren. Zo zal hij het baden leren accepteren en zelfs genieten van het warme bad.

De talg die zich bij een gewone kat normaal tussen de haren verdeelt, blijft bij een naaktkat op de huid liggen. De huid wordt daardoor plakkerig en het talg kan afgeven worden op meubilair en kleding. Gebruik dagelijks een vochtig doekje om babybilletjes schoon te houden. Hiermee kan je de huid dagelijks ontdoen van overvloedig talg. Ook de oren moeten regelmatig schoongemaakt worden, omdat deze haarloze kat veel last heeft van oorsmeer.

De huid van naaktkatten is gevoelig voor de zon. Door het ontbreken van vachthaar kunnen ze in de zomer natuurlijk zonnebrand krijgen.

Poets de tanden om tandprobleem te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Veeg de hoeken van de ogen dagelijks schoon met een zachte, vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van de doek voor elk oog, zodat je geen risico loopt op infectie. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenbolletje of een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met warm water. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Katten zijn erg kieskeurig in hun hygiëne.

Sphynx Ziekten en Gezondheid

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Aangezien het rasbestand is opgebouwd uit een kleine groep verwante dieren, komen er diverse erfelijke afwijkingen voor.

De naaktkat is over het algemeen gezond, hoewel de volgende ziekten bij het ras zijn waargenomen: Zo komt er een vorm van spasticiteit voor (juveniel lethaal) die ook bij een van de stamouderrassen Devon Rex voorkomt. Urticaria pigmentosa, een huidziekte die korstjes op het lichaam veroorzaakt bij deze naaktkat en hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van hartziekte die wordt geërfd in sommige kattenrassen zoals de Maine Coon. Toch is de erfelijkheid niet bewezen.

Ook fokdieren dienen getest te worden op patella luxatie.

Voeding voor Sphynx

De juiste en aangepaste voeding voor een Sphynx is van groot belang. Omdat deze katten geen vacht hebben verbruiken ze enorm veel energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarom is het aan te raden premium kattenbrokken te voederen, zo niet zullen ze snel gewicht verliezen en zich ook ongemakkelijk voelen. Deze kat moet steeds genoeg voedsel tot zich kunnen nemen in de winter om de koude te kunnen trotseren.

Kittens Sphynx

Wil je een kitten van een naaktkat, dan is het de moeite waard enkele katten-tentoonstellingen te bezoeken. Daar zal je ook mensen vinden die showen en heel goed weten waar je moet op letten bij de aanschaf van een Sphynx kat. Waarschijnlijk kunnen ze ook enkele betrouwbare fokkers aanwijzen die op dat ogenblik een nestje hebben.

Er zijn echter enkele ziekten waarvoor deze katten het meest vatbaar zijn. Daarom is het belangrijk alle gezondheidsproblemen te kennen voordat u een kitten neemt. Vraag aan de fokker meer informatie over bepaalde testen en vraag raad aan een dierenarts. Zo kom je later voor geen verrassingen te staan.

Meer informatie over Sphynx kittens kan je vinden bij:
Christine Boulanger

Sphynx kitten

Sphynx, valleedesdieux Sphynx