...

German Rex

German Rex kat

German Rex

German Rex katten zijn levendig en vriendelijk, en ze kunnen met iedereen goed overweg. Ze zijn heel speels en genieten van actie en sporten. Deze intelligente katten staan open om nieuwe dingen aan te leren. Zo kan je ze gemakkelijk op commando allerlei kunstjes aanleren. Door hun elegant lichaam zijn ze in staat indrukwekkende acrobatische trucs uit te voeren. Geef ze voldoende ruimte om rond te rennen en heel veel kattenspeelgoed om mee te spelen. Hoewel deze katten graag actief zijn, zijn ze ook geduldig en loyaal, dus zullen ze graag tijd doorbrengen met knuffelen en zijn ze dol op geaaid en verwend te worden. Uiteindelijk houden ze ervan zoveel mogelijk tijd met hun eigenaars door te brengen.

Gemiddelde leeftijd : 9 – 14 jaar.
Afkomst : Duitsland

Van waar komt de naam Rex

De naam Rex werd voor het eerst gegeven aan de Cornish rex en was afgeleid van het Rexkonijn, een konijnenras met een gemuteerde vacht. Dit konijnenras kreeg de naam Rex niet vanwege de gekrulde vacht, maar vanwege de kleur, die sterk deed denken aan een bever; Castor Rex. De naam Rex wordt nu aan alle kattenrassen gegeven met een gekrulde vacht, met als enige uitzondering de LaPerm. Er zijn ook Rexcavia´s, Rexmuizen en Rexhamsters, deze rassen zijn ook gebaseerd op een gekrulde vachtmutatie. Dus Rexkatten zijn een aantal verschillende kattenrassen met als gedeeld kenmerk een gekrulde of gegolfde vachtstructuur.

Kenmerken van Rexkatten

Rexkatten onderscheiden zich van andere katten door hun gekrulde vacht. De gekrulde vacht ontstaat door een mutatie in de genen. Rexmutaties ontstaan over de hele wereld, op verschillende tijdstippen onafhankelijk van elkaar. Sommige van deze mutaties zijn dominant verervend en andere vererven recessief. Uit sommige Rexmutaties is een nieuw kattenras ontstaan, terwijl met andere niet is verder gefokt waardoor deze verdwenen.

Karakter

German Rex katten zijn levendig, vriendelijk en heel speels. Ze genieten van actief sporten. Geef ze voldoende ruimte om rond te rennen en heel veel speelgoed om mee te spelen. Deze katten zijn ook slim en hoewel deze katten graag actief zijn, zijn ze ook geduldig en loyaal, dus zullen ze graag tijd doorbrengen met knuffelen en zijn ze dol op geaaid en verwend te worden. Uiteindelijk houden ze ervan zoveel mogelijk tijd met hun eigenaars door te brengen. Een German Rex is de geschikte kat voor mensen die genieten van een ondeugende en behendige kat.

Geschiedenis van de German Rex

De German Rex kan worden teruggevoerd tot het midden van de jaren 1940 in Duitsland, maar werd pas in 1951 erkend als een ras nadat de Cornish Rex in 1950 werd ontdekt. De allereerste German Rex was een wilde zwarte kat die werd gevonden kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze werd gered door Scheuer-Karpin nadat ze in Oost-Berlijn ronddwaalde. Hij noemde ze Lammchen. Net als de Cornish Rex had Lammchen de golvende haren en dus ook het gen. In 1957 werd ze gegekruist met een van haar nakomelingen, wat resulteerde in het allereerste nestje kittens dat bekend staat als de German Rex. Naarmate meer van deze katten werden gefokt, vonden ze uiteindelijk hun weg naar Amerika, hoewel de Cornish Rex populairder bleef, en omdat de twee rassen genetisch vergelijkbaar zijn, is de German Rex tegenwoordig vrij zeldzaam.

Fokprogramma in Duitsland

Met de German Rex is altijd op zeer kleine schaal gefokt. Dit in tegenstelling tot de Engelse Cornish Rex en Devon Rex. Eind jaren 90 van de 20e eeuw was de German Rex bijna uitgestorven. In het jaar 2000 heeft een aantal Duitse kattenfokkers een succesvol fokprogramma opgezet met de laatste exemplaren van dit ras.

Tegenwoordig wordt nog steeds door de fokkers Europees Korthaar katten gebruikt om te kruisen. Dit om inteelt te vermijden. Aangezien het aantal German Rexen nog klein is, is uitkruisen noodzakelijk. De kittens uit deze kruisingen hebben een normale gladharige vacht, wanneer deze hybriden verpaart worden met een German Rex worden er weer gekrulde kittens geboren.

Nederland

In 2005 kwamen de eerste German Rexen naar Nederland. Er werden in dat jaar twee poezen geïmporteerd vanuit Duitsland. In de daarop volgende jaren kwamen er nog een aantal German Rexen en hybriden en wordt dit ras nu ook in Nederland, op kleine schaal gefokt. De Nederlandse fokkers hebben zich tot doel gesteld om hier een nieuwe bloedlijn op te bouwen om zo een bijdrage aan het behoud van dit ras te leveren.

Het uiterlijk van de German Rex

De German Rex is een uniek uitziende kat met een middelgroot lichaam en slanke, lange benen. De kat is gespierd en zwaarder dan de Cornish Rex en heeft ook een rond gezicht en grote oren. De snorharen zijn vrij verschillend, met een lichte krul, maar de zijdeachtige, krullende, korte vacht van het ras is wat echt opvalt. Ze hebben zeer korte haren die dikker zijn dan de vacht in de ondervacht, dus de German Rex ziet er wolliger uit dan de Cornish Rex.

De German Rex is een uniek uitziende kat met een middelgroot lichaam en slanke, lange poten. De German Rex bestaat in verschillende kleuren, waaronder wit, zwart, crème, blauw, bruin, rood, fawn, platina, vorst, zeehond, champagne, lavendel, kaneel, kastanje en chocolade. Ze komen ook in patronen die solide, tweekleurig, calico, tijk, tabby, gearceerd, puntig, rook en schildpad omvatten.

Gezondheid

De German Rex is over het algemeen gezond, maar problemen die in het ras zijn waargenomen, omvatten hypertrofische cardiomyopathie, patella luxatie en een aandoening die erfelijke myopathie wordt genoemd. Dit is een kattenziekte die de spierfunctie beïnvloedt. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende vorm van hartaandoeningen bij katten. Het veroorzaakt een verdikking van de hartspier. Een echocardiogram kan bevestigen of een kat HCM heeft. Vermijd fokkers die beweren HCM-vrije lijnen te hebben. Niemand kan garanderen dat hun katten nooit HCM zullen ontwikkelen. De gefokte German Rex moeten worden gescreend op HCM en katten die zijn geïdentificeerd met HCM moeten worden verwijderd uit fokprogramma’s. Koop geen kitten waarvan de ouders niet op deze ziekte zijn getest.

Patella luxatie is een erfelijk probleem waarbij de knieschijf af en toe op zijn plaats springt. Meestal springt het vanzelf terug op zijn plaats, maar in ernstige gevallen kan het vaak of zelfs permanent ontwrichten en kan chirurgische correctie nodig zijn.

Kittens van de German Rex

Ben je een trotse eigenaar van een German Rex, dan is het uw taak erop toe te zien dat je nieuwe kitten geen obesitas ontwikkeld. Obesitas is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij een German Rex. Door een German Rex op een passend gewicht te houden zal dit een troef zijn om de algehele gezondheid van deze kat te bevorderen. Geef je kat veel beweging zonder haar te belasten. Een krabpaal grote katten is sterk aan te raden.

Vachtverzorging

Omdat de German Rex een kortharig kattenras is, hoef je ze niet al te vaak te vaak borstelen. Controleer regelmatig de ogen en oren. Om de vacht glad en mooi te houden kan je deze wekelijks met een kam en zachte borstel de vacht verzorgen. Omdat dit ras echter niet genoeg haar heeft om alle olie te absorberen die van nature door de huid wordt geproduceerd, kan de kat vettig aanvoelen. Om deze opeenhoping van olie te voorkomen, is het regelmatig nodig je German Rex te wassen.