...

Himalayakat

HimHimalayakat Depositphotos_647793272_Salayakat Depositphotos_647793272_S

Himalayakat

Maak kennis met de prachtige Himalayakat, ook wel bekend als “Himmies” onder kattenliefhebbers. Dit ras is oorspronkelijk ontwikkeld in de Verenigde Staten en heeft een  lange, zijdeachtige vacht die typisch is voor Perzische katten, en puntige kleuren op de oren, staart, gezicht en poten typisch voor de Siamese kat.

Wat de Himalayakat echt uniek maakt, zijn hun helderblauwe ogen, die ook te danken zijn aan hun Siamese afkomst. Deze prachtige katten zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar hebben ook een geweldige persoonlijkheid en zijn perfect als huisdier.

Himalyakat profiel

Levensverwachting : 8-11 jaar
Gemiddelde hoogte : 3,5-5,5 cm
Vachttype en -kleur : langharige kat, wit tot crème vachtkleur met donkere points op het geizicht, de oren, de staart en de poten
Lichaamstype : Middelgrote to grote kat met brede borstkas
Verzorging vereist : dagelijkse verzorging
Vergelijkbare rassen : Perzische kat

Geschiedenis Himalaya kat

De Himalayakat is een bijzonder en uniek ras met een interessante geschiedenis. Het verhaal begint in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, toen fokkers begonnen met het kweken van langharige Siamese katten. Het doel was om een kat te creëren met het lichaam van een Perzische kat en de karakteristieke aftekening van een Siamese kat.

Het heeft echter veel tijd en moeite gekost voordat de Himalayakat tot stand kwam, en de geschiedenis van het ras is daarom niet erg lang. Fokkers hebben hard gewerkt om de genetische eigenschappen van deze katten te begrijpen, en in 1935 werd een kruising tussen een zwarte Perzische kat en een Siamese kat gedaan om deze eigenschappen beter te onderzoeken.

Helaas werd het fokken van de Himalayakat stilgelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het ras echter nieuw leven ingeblazen. Een Amerikaanse fokster, Virginia Cobb, was zeer geïnteresseerd in het ras en werkte hard om de Siamese-Perzische kruising erkend te krijgen bij de Cat Fanciers’ Association (CFA) en de American Cat Fanciers’ Association (ACFA).

Haar inspanningen waren succesvol en in 1957 werd de Himalayakat erkend als een apart ras. Het ras werd populair en verspreidde zich snel over de hele wereld.

In de loop der jaren heeft de erkenning van de Himalayakat echter verschillende veranderingen ondergaan. Het ras werd aanvankelijk erkend als een apart ras, maar later werd het beschouwd als een soort Perzische kat. Hierdoor beschouwt niet iedereen de Himalayakat nog steeds als een apart ras.

Himalayakat Depositphotos_117904016_S

Persoonlijkheid Himalayakat

De Himalayakat is een prachtig ras dat bekend staat om zijn elegante uitstraling en vriendelijke persoonlijkheid. Hoewel deze katten bekend staan om hun kalme aard, kunnen ze als kittens soms uitbarstingen hebben en speels zijn. Routineveranderingen zijn voor hen geen probleem en ze zijn over het algemeen heel vriendelijk. Interactief spelen is iets wat ze graag doen, zoals achter ballen aanrennen en andere spelletjes.

In tegenstelling tot sommige andere rassen zijn Himalayans niet erg wild en gaan ze niet hangen in uw gordijnen. Ondanks hun grotere formaat kunnen Himalayans worden beschouwd als de “zachte reus” van de kattenwereld. Ze zijn dol op de aandacht en genegenheid van hun baasjes en zijn intelligent en afgestemd op hun eigenaren.

Himalayakatten hebben ook een geweldig vermogen om met kinderen om te gaan, zolang deze niet te luidruchtig zijn. Ze kunnen ook goed overweg met andere katten en katvriendelijke honden, waardoor ze een sociaal en vriendelijk ras zijn. Al met al is de Himalayakat een liefdevol en aanhankelijk ras dat perfect is voor iedereen die op zoek is naar een prachtige, kalme en vriendelijke kat om deel uit te maken van hun gezin.

In het kort, de Himalayakat is een rustig, liefdevol en speels ras dat van aandacht en genegenheid houdt. Ze zijn sociaal en kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Als u op zoek bent naar een zachtaardige en aanhankelijke kat, dan is de Himalayakat zeker het overwegen waard.

Gezondheid Himalaya kat

Als kattenliefhebber is het belangrijk om goed op de gezondheid van je Himalayakat te letten. Hoewel dit ras over het algemeen gezond is, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Himalayakatten zijn iets vatbaarder voor gezondheidsproblemen dan andere kattenrassen. Dit geldt ook voor andere katten met een lange vacht, zoals Perzen. Het is daarom van groot belang om bij de aanschaf van een kitten goed te informeren naar de gezondheid van de ouders en een verklaring van de fokker te vragen.

Enkele veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Himalayakatten zijn PKD (polycystic kidney disease), ademhalingsproblemen als gevolg van het afgeplatte gezicht, astma bij katten en progressive retinale atrofie.

  • PKD (Polycystic Kidney Disease) is een erfelijke aandoening die bij verschillende kattenrassen kan voorkomen, waaronder de Himalayakat. Bij PKD vormen zich cysten op de nieren, waardoor deze groter worden en minder goed functioneren.
  • Himalayakatten hebben vaak een afgeplat gezicht, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen. Dit kan leiden tot symptomen zoals snurken, piepende ademhaling en kortademigheid. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de luchtweg te verbeteren.
  • Astma bij katten lijkt op astma bij mensen. Bij deze aandoening worden de luchtwegen ontstoken en vernauwd, waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Dit kan zich uiten in symptomen zoals hoesten, kortademigheid en piepende ademhaling. Astma kan worden behandeld met medicijnen, maar het is belangrijk om de diagnose zo snel mogelijk te stellen om ernstige complicaties te voorkomen.
  • Progressive Retinal Atrophy (PRA) is een erfelijke aandoening die leidt tot degeneratie van de fotoreceptoren in het netvlies van het oog. Dit leidt tot een geleidelijk verlies van het gezichtsvermogen, wat uiteindelijk kan leiden tot blindheid. PRA is momenteel niet te genezen, maar er zijn wel manieren om de progressie van de ziekte te vertragen en het leven van de kat te verbeteren.

Door regelmatig de gezondheid van je kat te laten controleren door een dierenarts, kun je eventuele gezondheidsproblemen op tijd opsporen.

Om gezond te blijven hebben Himalayakatten, net als andere katten, voldoende beweging en een gezonde voeding nodig. Zorg voor voldoende speel- en krabmogelijkheden in huis en geef je kat hoogwaardige voeding die aansluit bij zijn of haar behoeften.

Al met al is de gezondheid van je Himalayakat goed te waarborgen met de juiste zorg en aandacht. Met de juiste maatregelen kun je ervoor zorgen dat jouw geliefde huisdier nog jarenlang gezond en gelukkig kan zijn.

Himalayakat Depositphotos_26375547_S

Verzorging

De Himalayakat is een prachtige, aanhankelijke kat die een goede verzorging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Naast beweging en gezonde voeding is het belangrijk om aandacht te besteden aan hun vacht. Dagelijkse aandacht is nodig om klitten te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de vacht glanzend en zacht blijft. Het is belangrijk om te beseffen dat de Himalayakat geen kat is met weinig onderhoud, dus houd hier rekening mee voordat u besluit om er een in huis te nemen.

Een ander belangrijk onderdeel van de verzorging van de Himalayakat is het schoonmaken van het platte gezicht om traanvlekken te voorkomen. Epifora, een veelvoorkomend probleem bij katten met een plat gezicht, kan leiden tot lelijke vlekken rond de ogen en een onaangename geur. Het is daarom belangrijk om het gezicht van uw kat regelmatig schoon te maken met een zachte doek en lauwwarm water.

Het knippen van de nagels van uw Himalayakat is ook belangrijk om uw meubels en tapijten te beschermen tegen krassen. Zorg ervoor dat u dit regelmatig doet en gebruik hiervoor een speciale nagelknipper voor katten om ongemak of letsel te voorkomen.

Tot slot, vergeet niet om regelmatig de oren van uw kat schoon te maken. Hiermee voorkomt u dat er vuil en bacteriën zich ophopen en infecties veroorzaken. Gebruik hiervoor een speciale oorreiniger die u kunt verkrijgen bij uw dierenarts of dierenwinkel.

Als u bovenstaande verzorgingsstappen volgt, kunt u uw Himalayakat gezond en gelukkig houden en zal hij/zij een prachtige aanvulling zijn op uw huishouden.

Himalaya kat Depositphotos_365041472_S

Verschijning

De Himalayakat, ook wel bekend als de Himmie, is een indrukwekkende verschijning onder de kattenrassen. Het is een middelgrote tot grote kat met een brede, diepe borstkas en sterke beenderen. Maar het meest opvallende kenmerk van deze kat is ongetwijfeld zijn dikke, volle en langharige vacht. Deze glanzende vacht is hetgeen wat de aandacht trekt bij dit ras.

De vacht van de Himalayakat komt voor in verschillende kleuren, variërend van wit tot crème, met donkere points op het gezicht, de oren, de staart en de poten. Maar het zijn vooral de ogen die de Himmie zo uniek maken. Deze wijd uitstaande blauwe ogen geven de kat een onweerstaanbaar schattige uitstraling.

De Himalayakat heeft een vrij vlak gezicht als je zijn profiel bekijkt, met kleine oren en een korte staart die heel pluizig is. Door zijn dikke vacht en sterke beenderen lijkt de Himmie sowieso al groot, en dit maakt hem een imposante verschijning.

Al met al is de Himalayakat een zeer fotogenieke en elegante kat, met een onweerstaanbaar uiterlijk. Zijn vacht, kleuren en ogen maken hem tot een prachtig dier om te zien. Als je op zoek bent naar een kat met een unieke uitstraling, dan is de Himalayakat zeker het overwegen waard.