...

Perzische Kat

Perzische Kat

Perzische Kat

De Perzische kat is een prachtig kattenras met een lange vacht. Enkele eeuwen geleden waren de Perzen de favorieten van de Europese adel. Tegenwoordig zijn deze langharige en schattige wezens over de hele wereld heel populair geworden. Velen mensen houden van dit Perzische ras vanwege hun goedaardig en rustig karakter. Deze huisdieren raken snel gehecht aan hun eigenaar en houden van zijn aanwezigheid. Perzen zullen niet miauwen en hun stem verheffen als ze aandacht vragen. Ze zijn zo slim dat ze zelfs weten hoe ze met hun ogen een gunst kunnen vragen.

Deze waardige en volgzame Perzische Katten genieten van op schoot te zitten en ondertussen geaaid te worden door mensen die haar superieure kwaliteiten herkennen. Probeer een Perzische kat niet tegen zijn wil op schoot te zetten. Perzen maken niet direct contact met een persoon en verkiezen op een veilige afstand te blijven.

Perzische katten kunnen snel eenvoudige commando’s aanleren. Met een lekker hapje kunt u het dier trainen. Ze leren snel een ​​pootje te geven of kattenspeelgoed te apporteren. Dit prachtig kattenras is niet echt een kat die in je gordijnen klimt of op het aanrecht springt. Echte jagers zijn het niet, toch het oerinstinct is niet weg te denken bij katachtigen.

Al snel overtroffen de Perzische Katten de Angora’s in populariteit. In de Verenigde Staten, waar Perzische Katten in de late 19e eeuw voor het eerst werden geïmporteerd werden ze ook de favorieten, die de populariteit van langharige Maine Coon-kat overstegen. In iets meer dan een eeuw is de Perzische Kat het meest geliefde kattenras ter wereld geworden, gewaardeerd om zijn mooie uiterlijk en zachtaardig karakter.

Perzische kat profiel

Land van herkomst : Perzië (heden Iran)
Levensverwachting : 10-18 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3-4 kg
Gemiddeld gewicht Man : 3-5,5 kg
Vachttype : Lange, dikke vacht met een mooie kraag rond het hoofd. Ze hebben ook een dikke, gepluimde staart.
Vachtkleur en lichaamstype : Perzische katten zijn middelgroot tot groot en hebben een ‘cobby’, goed gespierd lichaam. Ze hebben korte, gedrongen poten en grote, ronde koppen. Hun gezichten zijn plat met grote ronde ogen, een kleine neus en oren die naar voren kantelen. Perzische katten staan ​​bekend om hun witte kleur, maar zijn ook verkrijgbaar in zwart, blauw, rood, crème en lila, evenals een reeks patronen. Oogkleuren variëren en zijn afhankelijk van de vachtkleur.
Verzorging vereist : hoge onderhoudskosten, dagelijkse verzorging vanwege hun lange, vloeiende vacht.
Vergelijkbare rassen : Exotische korthaar, Himalaya / Colorpoint Perzisch
Gezondheidsprofiel : Ademhalingsmoeilijkheden of luidruchtige ademhaling veroorzaakt door vernauwde neusgaten, tanden die niet goed in elkaar passen en gevoelig voor oogaandoeningen zoals kersenoog en entropion
Karakter : De waardige en volgzame Perzische Kat staat bekend om haar lief en rustig karakter.
Andere namen : Persian

Ook bekend als Aziatische katten

Tot het einde van de 19e eeuw, toen het fokken en showen van katten populair werd, stonden langharige katten uit Perzië, Turkije, Afghanistan en andere exotische gebieden gewoon bekend als “Aziatische” katten en werden ze vaak samen gefokt. Bij de Crystal Palace-kattenshow in 1871 behoorden Perzische katten tot een van de tentoongestelde rassen. Het waren destijds populaire huisdieren en hadden een speciaal cachet vanwege de voorliefde van koningin Victoria voor het ras. Zelfs in het Victoria-tijdperk zorgde associatie met een ‘beroemdheid’ voor de wenselijkheid van een dier.

Deze katten met zeer lang haar waren reeds bekend aan het hof van de eerste koningen van Cambyses en Darius (500 voor Christus), zoals blijkt uit sculpturale afbeeldingen en inscripties op de ruïnes van Susa en Persepolis. In de XVII eeuw maakte de geschiedenis van de Perzen een onverwachte sprong: katten werden naar Europa gebracht door de edelman en wereldreiziger Pietro Della Valle. In de Europese landen werd het uiterlijk verder ontwikkeld en gekruist met langharige dieren die lokaal voorkwamen in vooral Engeland rond het eind van de negentiende eeuw.

Karakter Perzische kat

De waardige en volgzame Perzische Kat staat bekend om haar lief en rustig karakter. Ze geniet van op schoot te zitten en geaaid te worden. Ze is verdraagzaam maar echt gek van kinderen is ze niet. Perzische Katten zijn aanhankelijk maar discriminerend. Ze hebben alleen aandacht voor familieleden en gasten die ze denken te kunnen vertrouwen.

Perzische katten houden het rustig en voelen zich niet gelukkig in luidruchtige omgevingen. Het zijn kalme en zachtaardige katten die de voorkeur geven aan een eenvoudig huis waar weinig verandert.

Met grote, expressieve ogen en een stem die klinkt als muziek, laten Perzische Katten hun eenvoudige behoeften weten: regelmatig een maaltijd, een speelkwartiertje met een speelgoedmuis of veertjes en dit in combinatie met veel liefde zijn deze katten in hun nopjes.

Op jonge leeftijd kunnen Perzische kittens erg lui zijn. Ze houden er niet van om langdurig buiten te spellen. Deze katten zijn meer waarnemers van alles wat er in de huiskamer gebeurt. Het dier kan enkele uren liggen en kijken hoe je het huis schoonmaakt, tv kijkt of eten klaar maakt. Ondanks de inactiviteit kunnen kittens wel eens uitbundig achter een bal of pluche muis rennen. Wanneer je bezig bent aan je dagelijkse taken, is de Perzische Kat tevreden met een rustplaats op een stoel, bank of bed tot je vrij bent om haar te bewonderen en haar de aandacht te geven die ze graag krijgt maar nooit eist.

Perzische kat

Algemene verzorging Perzische Kat

De Perzische Kat heeft een intensieve en dagelijkse verzorging nodig, omdat hun vacht te lang en dicht is om zichzelf te kunnen onderhouden. Om de vacht vrij van klitten en vervilting te vrijwaren zijn dagelijkse borstelbeurten nodig. Ook moeten de ogen regelmatig gecontroleerd worden, omdat de traankanaaltjes verstopt kunnen raken of onvoldoende open zijn vanwege de korte snuit. Poets de tanden om tandsteen te voorkomen. Omdat Perzische kittens langharig zijn, is het noodzakelijk om ze te laten controleren door een dierenarts op haarballen.

Zwerfvuil kan vast komen te zitten in de vacht van de Perzische Kat. De vacht van de Perzische Kat is ook niet gemaakt voor het afstoten van vuil, bladeren en droge takjes. Een Perzische Kat buiten laten, betekent ook dat er veel meer tijd moet worden besteed aan het verzorgen van de kat.

Een andere probleem is de kattenbak, Perzische katten zijn zeer netjes op zichzelf en willen het ook zo houden. Indien de kattenbak niet schoon is, zal de Perzische Kat waarschijnlijk andere plaatsen zoeken om hun behoefte te doen.

Perzische Kat Vachtverzorging

Dit is een van de moeilijkste rassen om voor te zorgen. Elke dag moet je zorgvuldig voor het haar van de Perzische kat zorgen, anders krijg je klitten en valt de ondervacht eraf. De vacht kan dagelijks worden behandeld worden met talkpoeder of speciaal poeder op een krijtbasis en vervolgens grondig worden gekamd met een kam of borstel. Bovendien is regelmatig wassen vereist.

Om ervoor te zorgen dat de kat altijd goed verzorgd is, hebt u een kam nodig met grote pinnen, een borstel met metalen pinnen en een borstel met natuurlijke haren. Verder een stompe schaar en een rubberen borstel. Om de vacht in optimale conditie te houden is het noodzakelijk de Perzische kat regelmatig te wassen met speciale shampoo en te beschermen met conditioner. Let wel op dat de kat volledig vrij is van klitten voordat ze in bad gaat. Begin op zeer jonge leeftijd aan watergewenning.

krabpaal britse korthaarHuisvesting

Dit ras is erg gevoelig voor gezelligheid en comfort in huis. Neem daarom de moeite om het huisdier zijn eigen plekje te geven. Het kan een slaapmat zijn of een kattenhuisje waar het kitten zich veilig kan voelen. Het is raadzaam om met deze katten niet de straat op te gaan. Perzen zijn erg verlegen en veranderen niet graag de situatie.

Een krabpaal voor Perzische katten moet niet heel hoog zijn. Deze katten zijn geen jagers en ook geen grote klimmers. Wel houden ze van een stevige krabpaal met een huisje en directiezetel. Een krabpaal van om en bij de 1.5 meter hoog voldoet ruimschoots aan hun behoeften.

Gezondheid Perzische Kat

Het Perzische kattenras staat bekend om zijn goede gezondheid, maar zowel raskatten als gewone katten hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Hoewel ze mooi en lief zijn, hebben Perzische Katten ook een aantal potentiële gezondheidsproblemen, meestal gerelateerd aan hun gezichtsstructuur:

  • Ademhalingsmoeilijkheden of luidruchtige ademhaling veroorzaakt door vernauwde neusgaten
  • Tanden die niet goed in elkaar passen
  • Oogaandoeningen zoals kersenoog en entropion
  • Hittegevoeligheid
  • Polycysteuze nierziekte, waarvoor wel een genetische test beschikbaar is
  • Aanleg voor ringworm, een schimmelinfectie
  • Seborrhea oleosa, een huidaandoening die jeuk, roodheid en haarverlies veroorzaakt

Witte Perzische katten met blauwe ogen kunnen vanaf hun geboorte doof zijn. Dit nadeel geeft de eigenaar veel problemen. Het bezitten van een dove kat betekent bescherming tegen verkeersongevallen en andere onvoorziene situaties, daarom is het beter om zo’n kat thuis te houden. Dove katten hebben soms conflicten met andere katten omdat ze geen waarschuwende of dreigende geluiden horen. Ze zijn verplicht zich te oriënteren op gezichtsuitdrukkingen en gebaren van andere katten en hun eigenaar.

Perzische Kat kitten

Uiterlijk

Nu zijn er ongeveer 100 soorten van deze katten in kleur. Zo bestaan er zwarte, witte, grijze, blauwe, rode, crème en rode katten. De oogkleuren kunnen donker oranje, blauw, koper en groen zijn. Katten van een bepaalde kleur hebben hun eigen oogkleur. Katten van dezelfde kleur mogen geen vlekken of tinten hebben. Markeringen op het hoofd, de benen en de staart wordt kleurpunt genoemd .

Een onderscheidend kenmerk van het ras is een kleine, brede en stompe neus. Het type katten met een zeer kleine, omgekeerde neus wordt “extreem” genoemd, en de relatief lange en enigszins omgekeerde neus wordt “klassiek” genoemd. Korte en gespierde poten vallen ook op. Het extreme type wordt voornamelijk gefokt in de Verenigde Staten en de klassieker in Europa .

Een te platte of te hoge schedel, waterige ogen, kortademigheid, te licht of uitgerekt lichaam zijn ernstige gebreken, net als een plakkerige of een ongelijkmatige vacht. De meest voorkomende nadelen van de aandoening zijn kale plekken na het kammen.

De raskenmerken

Lichaam : groot en middelgroot, gedrongen, op lage en stabiele benen. Tussen de klauwen is een bundel wol wenselijk. Borst en schouders zijn breed, gespierd en massief.
De vacht is lang, tot 12 cm, dik, dun en zijdeachtig van structuur, met een lange kraag op de nek, schouders en borst.
De staart is donzig, kort en heeft een licht afgeronde punt.
De kop is rond en massief, evenredig, een zeer brede schedel.
De wangen zijn vol.
De neus is kort, breed, licht stompneus. De achterkant van de neus is breed. De neusgaten zijn goed open, wat een ongehinderde luchtstroom biedt.
De kin is sterk.
De kaken zijn breed en sterk.
De oren zijn klein, zeer breed geplaatst en bevinden zich vrij laag op de schedel. De uiteinden zijn licht afgerond, met mooie plukjes wol.
De ogen zijn groot, rond en open, glanzend en expressief, ver uit elkaar. Kan blauw, oranje of veelkleurig zijn.

Kittens Perzische kat

Er zijn echter enkele ziekten waarvoor deze Perzische katten het meest vatbaar zijn. Daarom is het belangrijk alle gezondheidsproblemen te kennen voordat u een kitten neemt. Vraag aan de fokker meer informatie over bepaalde testen en vraag raad aan een dierenarts. Zo kom je later voor geen verassingen te staan. Denk goed na over de ademhalingsproblemen die deze katten eventueel kunnen hebben voordat je besluit er een te kopen.

Wil je een nieuwe kat , dan is het de moeite waard enkele katten-tentoonstellingen te bezoeken. Daar zal je ook mensen vinden die showen en heel goed weten waar je moet op letten bij de aanschaf van een Perzische kat. Waarschijnlijk kunnen ze ook enkele betrouwbare fokkers aanwijzen die op dat ogenblik een nestje hebben.