...

Welk kattenras past bij mij

Welk kattenras past bij mij, doe de test

Welk kattenras past bij mij, doe de test.

Een kattenras kiezen dat bij jou past is niet eenvoudig. Er zijn verschillende soorten kattenrassen met elke hun eigen kenmerken, hun eigen willetje en verzorging. Katten passen zich makkelijk aan in elk huishouden. Het is wel belangrijk om een ​​goede keuze te maken voordat je besluit om een kat te nemen en om te kijken of je de kat een goed leven kunt bieden. Ze staan ​​bekend als onafhankelijk te zijn, maar ook zijn het sociale dieren die graag aandacht krijgen, net als mensen. Dit geldt helemaal voor katjes die altijd binnen zijn. Het gaat niet alleen om het knuffelen van je kat. Katten hebben ook geschikt materiaal nodig, het is belangrijk dat hun instinctieve gedrag kunnen tonen en goede zorg krijgen wanneer ze dit nodig hebben.

Een gezonde kat kan over het algemeen ouder worden dan veertien jaar. Je moet dus bekijken of je hier klaar voor bent en in staat bent om zo’n lange relatie met je kat aan te gaan. Ga je vervolgens voor een kat zonder rasstandaard, of een voor een echte raskat? Er zijn meerdere soorten katten waarvan de verschillen enorm zijn op gebieden zoals temperament, interesses en behoeften. Dus kijk goed naar je levensstijl en omgeving voordat je een kat besluit te kopen.

Wat is de juiste kat / kattenras?

Vaak valt de keuze voor een kat samen met iemand zijn voorkeur. Er bestaan katten met zowel lang als kort haar met verschillende soorten vachten. Het aankoopbedrag van de kat speelt ook vaak een factor. Tegenwoordig kun je een kat uit het dierenasiel halen, zelfs vaak zonder hiervoor te hoeven betalen, maar er zijn ook katten die een bijzondere geschiedenis hebben met een stamboom. Natuurlijk zijn er verschillende mogelijkheden tussen deze twee (huishoudelijke) uitersten. Overweeg kruisingen tussen rasechte en niet-rasechte katten en kruisingen tussen verscheidene rasechte katten. De omvang van een leefomgeving speelt over het algemeen een relatief kleine rol. Een kat kan ook gedijen in een kleinere omgeving, maar het is wel belangrijk dat hij het gedrag kan vertonen zoals hij dat ook in het wild zou doen.

Een kat met een lange of korte vacht?

Er zijn katten die lang haar hebben met vachtlengte van 10 cm, katten met halflang haar met een vachtlengte van 5 tot 10 cm en katten met kort haar met een vachtlengte tot 5 cm. Er zijn ook katten die geen haar hebben, katten met krullende vachten en katten met bossige vachten. Sommige langharige katten hebben elke dag verzorging nodig om de vacht vrij te houden van klitten. Ook
voor het huishouden is wat meer tijd en energie nodig in verband met het rondvliegende kattenhaar. Zo heeft de Sphynx extra zorg en aandacht nodig omdat ze slecht tegen verschillen in temperatuur kunnen en hierdoor problemen met de huid kunnen ervaren. Het maakt meestal niet uit of de kat lang of kort haar heeft wanneer je allergisch bent, omdat de allergische reacties worden veroorzaakt door de eiwitten die door de huid van de kat worden afgescheiden en weinig of niets te maken hebben met de lengte van de vacht.

Wel of geen kat?

Het leven met een kat is vrij makkelijk doordat ze erg zelfredzaam zijn. In tegenstelling tot een hond hoeft een kat niet uitgelaten te worden door de mens. Een kat maakt zichzelf dagelijks schoon en doet daarbij de nodige dagelijkse oefening. Sommige katten kunnen goed binnenshuis leven, zelfs in een flatgebouw. Bovendien kunnen de meeste katten, als ze in contact komen met andere huisdieren tijdens hun socialisatiefase, goed leven met andere dieren. De meeste katteneigenaren vallen echter voor de schoonheid van de kat.

Een kat spendeert uren om naar buiten te kijken vanaf de vensterbank, slaapt comfortabel of speelt in de tuin. Er is echter ook een waarschuwing, er is tenslotte een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het nemen van een of meer katten. Een kitten is schattig, maar kan je huis op zijn kop zetten. Een kat in huis nemen kost ook meer geld dan veel mensen denken. En de samenstelling van het gezin kan veranderen, er wordt bijvoorbeeld een baby geboren, waardoor de kat ongewenst wordt en in het asiel terechtkomt.

Een gezonde kat vinden

Het kiezen van een gezonde kitten is erg belangrijk voor zowel jou als de kat. Hoe de houding van een fokker of verkoper is kan hierbij zeer bepalend zijn. Als iemand een nest heeft dat kittens gratis aanbiedt en daarbij oprecht geïnteresseerd is waar de kat terecht zal gaan komen, heb je een grote kans dat de fokker het beste voor heeft met zijn kittens. Als de kittens echter afkomstig zijn van een broodfokker, waar het fokken van katten lopende bandwerk is, moet je oplettend zijn. Een onderzoek door de dierenarts is dan geen overbodige luxe.

Het is belangrijk om de katten de benodigde vaccinaties te geven. Ook kun je een bloedtest doen op ziekten zoals katten-AIDS en leukemie. Een kitten mag alleen aan de nieuwe eigenaar worden gegeven nadat het socialisatieproces is voltooid. Het is wettelijk bepaald dat dit minimaal zeven weken moet zijn. In de praktijk worden katten die een kruising zijn na 9 weken naar hun nieuwe thuis overgebracht, terwijl rasechte katten hun thuis na dertien weken mogen inruilen voor hun nieuwe thuis.

Geslacht en leeftijd

Wanneer katten worden gesteriliseerd of gecastreerd, is er amper verschil te merken tussen katers en poezen. Wanneer de seksuele drift medisch wordt geëlimineerd, zijn katten vaak meer aanhankelijk. Katers zijn vaak iets groter dan poezen, gemiddeld weegt een kater 5 tot 7,5 kg. Het gezondste gewicht hangt natuurlijk ook af van andere factoren, zoals het specifieke kattenras. Het grootste kattenras ter wereld is de Maine Coon, afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten. Maine Coon katers kunnen tot wel 12,5 kg wegen. Het is meestal verstandiger om een volwassen kat mee naar huis te nemen dan een kitten. Een volwassen kater of poes heeft immers meestal een evenwichtiger temperament en voorkomen, dus je kunt van tevoren relatief goed bepalen hoe sociaal, actief en gevoelig voor stress de kat is.

Het aanschaffen van een raskat

Als je een rasechte kat wilt kopen, is het erg belangrijk dat je de kat koopt bij een cattery met een goede reputatie. Broodfokkers kan je beter vermijden. Ook kun je de plaatselijke dierenarts raadplegen welke catteries in de omgeving een goede reputatie hebben. Je kunt ook contact opnemen met stamboekverenigingen en mogelijk kattenshows bezoeken om een ​​groot aantal fokkers te ontmoeten. De betere fokkers zorgen ervoor dat hun katten een eigen plek hebben in de achtertuin, bijvoorbeeld een zelfgebouwde ren.

Meestal maak je een afspraak om de kittens te bezoeken en de eigenaar van de kat te ontmoeten. Het is ook altijd goed om vragen te stellen, hier kun je voorafgaand aan de afspraak over na gaan denken zodat je niks vergeet. Zo kun je bijvoorbeeld vragen welke leeftijd andere broertjes of zusjes hebben van de kittens. En vergeet niet om te vragen of de kittens zijn gevaccineerd. Als je door wilt gaan met de aankoop van een kitten wordt een overeenkomst getekend, waarin enkele garanties staan m.b.t. de gezondheid van de kitten. Meestal wordt een eerste aanbetaling gedaan en het openstaande bedrag wordt kort voor of wanneer het kitten wordt opgehaald voldaan.