...

Beweging voor oudere katten

beweging voor oudere katten

Beweging voor oudere katten

Beweging is noodzakelijk voor katten. Rust roest zeggen ze in de volksmond en dat is ook zo met alle katten en zeker juist voor oudere katten is het belangrijk dat ze in beweging blijven. Niet alleen voor het bewegingsapparaat, maar ook voor de hersenen. Een gezonde kat die naar buiten kan, beweegt gemiddeld 3 tot 4 uur per dag. Laat je kat bewegen. Maak gebruik van aangepast kattenspeelgoed waar katten gek op zijn. Zorg voor wat afwisseling in speeltjes zodat de kat nieuwsgierig blijft. Voldoende beweging zorgt er ook voor dat de kans op overgewicht afneemt. Overgewicht bij uw kat kan zorgen voor ernstige lichamelijke problemen. Onderzoek heeft aangetoond dat 25% tot 50% van de huisdieren te zwaar is.

Hij jaagt en speelt tot op hoge leeftijd.

Een binnenkat heeft minder uitdaging en minder mogelijkheden om te bewegen. Je zult dus zo’n anderhalf tot twee uur actief met je binnenkat bezig moeten zijn om hem voldoende beweging te gunnen. Heb je meerdere katten, dan volstaat een half uur per dag, de katten houden elkaar wel bezig met spelen en stoeien. Ook een oudere kat heeft nog zeker een uur beweging per dag nodig. Spelen met hem doe je verdeeld over de dag, je wilt hem niet teveel uitputten. Gun je kat zijn rust en maak hem zeker niet wakker als hij ligt te slapen. Dwing hem niet tot spelen maar bedenk genoeg afwisseling om het uitdagend te houden. Zo komt hij vanzelf tot actie.

Rennen

Geef je kat genoeg beweging. Ook de oudere kat rent nog graag. Zorg er wel voor dat hij steeds tijd krijgt om op adem te komen. Het zal niet meer zo snel gaan als voorheen, maar rennen is een belangrijk onderdeel van zijn dagelijkse training. Je kunt hem stimuleren door een rollende bal of een stuiterballetje door de kamer te rollen of een speeltje aan een touwtje te binden en dit voort te bewegen. Bedenk wel dat spelen pas echt leuk is voor je kat wanneer je het samen doet.

Vangen

Een oudere kat mist een stukje conditie, maar hij compenseert dit met veel geduld en goed te kijken. Juist dan kan hij snel toeslaan en zijn “prooi” vangen. Een hengel met een speeltje eraan dat je door de lucht zwaait, zal je oudere kat enthousiast maken en ernaar doen grijpen. Natuurlijk geef je hem de kans om minstens elke derde keer de “prooi” te vangen. Neem een kartonnen doos en snijd aan twee kanten een gat erin. Steek een hengel met een speeltje, of iets anders wat hij interessant zal vinden door het gat en laat het snel weer verdwijnen. Je kat zal dit een heerlijk spelletje vinden.

Balspelletjes

Een kattenballetje is voor een kat onweerstaanbaar. Gebruik hiervoor echter rubberballetjes en geen stuiterballetjes, want die kunnen hard terugkaatsen en je kat bezeren. Gooi bijvoorbeeld een balletje langs je kat en hij zeker proberen om hem te vangen. Stuiter een balletje tegen de muur en je kat zal proberen het te vangen wanneer het terug stuitert.

Laat je kat zoeken

Om de hersenen actief te houden kun je zoekspelletjes voor je kat bedenken. Neem een klein doosje of een schoenendoos en snijd er een paar gaten in. Verstop een paar interessante dingen voor je kat in het doosje. Een speeltje of een lekker hapje. Hij zal met zijn poten proberen om de speeltjes of hapjes uit de doos te vissen.

Wandelen is ook een gezonde beweging voor oudere katten

Sommige katten vinden het heel fijn om eens te gaan wandelen met hun eigenaar. Oudere binnenkatten kunnen ook genieten van de vrije natuur. Maak je kat van jongs af aan gewoon om te wandelen met een kattentuigje. Op die manier heb je alles onder controle en heeft je kat ook meer beweging. Een korte wandeling voor je kat doet wonderen indien ze gewoon is om te wandelen met een tuigje. Geef je kat genoeg vrijheid.

Veel beweging maakt dat je kat gezond en in conditie blijft !