...

Voeden van een kat

voeden van kat

Voeden van een kat

Bij het voeden van een kat het het noodzakelijk de juiste en aangepaste voeding te serveren. Dit is van groot belang voor een goede gezondheid en een langer leven van de kat. Een kat is een carnivoor, wat betekent dat ze enkel vlees eten. Zijn voeding bestaat uit het vlees van de prooi waarop hij jaagt. Dit zijn over het algemeen knaagdieren, vogels, amfibieën, insecten en vissen. Dit is de reden waarom katten zulke scherpe tanden en klauwen hebben. Vlees bevat veel verschillende voedingsstoffen die katten nodig hebben, daarom is het essentieel dat deze stoffen ook terugkomen in de voeding dat je je kat geeft. Vraag indien nodig de dierenarts om advies want niet alle kattenrassen eten dezelfde hoeveelheid voeding. Ook de samenstelling kan variëren.

Voedingsroutine bij een kat

Het is raadzaam om ​​volwassen katten een aantal keer per dag op hetzelfde tijdstip eten te geven. Steeds meer deskundigen vermelden dat de kat vaker gevoerd moet worden of dat het kattenvoer zelfs te allen tijde beschikbaar moet zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat de kat voldoende vers water tot zijn beschikking heeft. Qua voer is het goed om de kat zowel droog- als natvoer te geven waardoor hij zijn tanden goed kan gebruiken.

Volg altijd de aanbevolen hoeveelheid voer dat op de verpakking beschreven staat. De reële behoeften hangen af van meerdere factoren, zoals de levensstijl, het gewicht en hou oud de kat is. Bovendien hebben kittens, volwassen katten en oudere katten andere behoeften omdat kittens nog steeds groeien en oudere katten minder bewegen. Katten die overmatig worden gevoed en daardoor overgewicht krijgen komen steeds vaker voor.

Een gebalanceerd dieet voor je kat

Voor de gezondheid van de kat is het essentieel dat de voeding een juiste balans heeft tussen eiwitten, vitamines , koolhydraten, vetten, mineralen en vocht. Omdat de kat een vleeseter is heeft hij eiwitrijk en relatief vet voedsel nodig. Eiwitten zijn belangrijk voor de groei en het herstel van het lichaam. Ook zijn de verantwoordelijk voor de energie van een kat. Hoeveel eiwitten een kat binnen moet krijgen hangt af van de leeftijd. Hoe ouder en minder flexibel een kat wordt, hoe minder eiwitten het kattenvoer hoeft te bevatten. Zo heeft een kitten wel veel eitwitten nodig om goed te kunnen groeien. Producten die veel eiwitten bevatten zijn vlees, eieren en vis.

Droog kattenvoer moet minimaal 9% procent vet bevatten. Deze vetten worden omgezet in vetzuren, die op zijn beurt weer belangrijk zijn voor de vorming en het onderhoud van celmembranen. Vetten geven ook de vitamines A, D, E en K. Omdat de kat een vleeseter is zijn koolhydraten niet essentieel voor zijn gezondheid. In veel kattenvoeding zitten ook granen, deze worden echter niet volledig verteerd door katten. Wilde katten krijgen enkel granen binnen als ze de maag en darmen van hun prooi nuttigen.

Buiten eiwitten, koolhydraten en vetten zijn ook micronutriënten belangrijk, dit omvat de vitamines en mineralen. Normaal gesproken produceert het lichaam van een kat voldoende vitamine C en is extra inname niet nodig. Echter zijn de vitamines A, D, E en K samen met verschillende B-vitamines wel degelijk van groot belang voor een kat. Vitamine A bevordert het zicht van de kat, voornamelijk in het donker.

Alternatieve voeding voor je kat

Het is vrij tijdrovend om de maaltijd van een kat klaar te maken, maar hiermee bevorder je wel het welzijn van de kat. Let er wel op hoe je de voeding klaarmaakt en dat je een strikt dieet blijft volgen. Wanneer je teveel vitamine A toedient kan dit bijvoorbeeld slecht zijn voor de kat. Katten krijgen vraag vers of rauw vlees als maaltijd. Dit vlees is goed om spieren op te bouwen. Wilde katten eten tenslotte ook het spierweefsel, de botten en de darmen van hun prooi op.

Exclusief kattenvoer geven is vaak te eenvoudig, hier zitten namelijk niet alle stoffen in die een kat nodig heeft. Rauw vlees moet daarom vaak worden aangevuld met andere voedselbronnen waarin mineralen, vezels en vitamines zitten. Wanneer je vlees gaat koken blijven de meeste bronnen in stand en zal dit ten goede komen van het welzijn van de kat. Eiwitrijk vlees is altijd een goede keuze, maar pas wel op met bijvoorbeeld ham, spek en worst.

Voeding voor poezen en hun kittens

Sommige poezen beginnen uit het niets steeds meer om eten te vragen. De kans is dan groot dat de poes drachtig is. Mocht dit het geval zijn, zorg er dan voor dat er altijd voldoende voer voor haar klaarstaat. De voeding is immers niet alleen maar voor haar eigen gebruik, maar ook voor de kittens in haar buik die mee willen eten. Wanneer de poes haar kittens heeft geworpen, zal ze starten met het zogen. De moederpoes zal over het algemeen twee keer zoveel gaan eten als normaal. Kijk in deze periode naar kattenvoer voor katten die borstvoeding geven en die extra energie levert.

Als alternatief kun je je poes ook tijdelijk kittenvoer geven. Het kolven eindigt vaak na een aantal maanden, soms komt het ook voor dat kittens al willen overgaan tot droogvoer na een aantal weken. Er is in dit geval speciaal eiwitrijk kittenvoer op de markt voor de kittens, dit hebben ze nodig om zich goed te ontwikkelen. Een poes kan dit voer tevens ook nuttigen. Het is belangrijk om de kittens niet te overvoeden, maar laat ze rustig wennen aan het voer. Zo kun je een meerdere keren per dag kleine hoeveelheden klaarzetten, deze maaltijden kun je dan geleidelijk aan verminderen totdat ze overgaan tot volwassen voedsel.

Droog of nat kattenvoer voeden aan een kat

Er zijn een heleboel verschillende soorten kattenvoeding op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld talloze soorten brokken met elk een andere samenstelling van voedingstoffen, verschillende merken en natuurlijk met een andere prijs. Daarnaast heb je ook nog natvoer voor je kat. Het kan lastig zijn om in dit grote aanbod het beste voer voor jouw kat te vinden. Echter zijn de voedingsbehoeften van je kat ook zeer persoonlijk en daarom afhankelijk van zijn levensstijl en leeftijd.

Het grote verschil tussen het droog- en natvoer is het waterpercentage. In natvoer zit veel meer water dan in droogvoer. Het grote voordeel van droogvoer is dat het langer houdbaar blijft en het voordeel van natvoer is dat de kat dit meestal een stukje lekkerder vindt. Echter is het wel belangrijk om de kat brokken te geven. Dit is vooral van belang voor het onderhouden van het gebit. Natvoer kan de vorming van tandsteen namelijk bevorderen, dus geef hier niet teveel van. Af en toe wat natvoer is helemaal niet slecht en kan zelfs goed voor de kat zijn.

Iedere kat heeft andere wensen en daarom bestaat er niet één soort voer dat ideaal is voor elke kat.