Het gedrag en intelligentie van de kat

gedrag van de kat

Gedrag van een kat

Van katten wordt gezegd dat ze bijzonder intelligent zijn, maar kwade tongen beweren dat katten (in vergelijking met honden) een stuk minder intelligenter. Honden kunnen veel commando’s opvolgen, vooral wanneer ze worden beloond door hun baasje. De kat daarentegen heeft geen echte leider en is daarom een zelfstandiger dier, vooral tijdens het jagen. Een kat begrijpt vaak een commando, maar kiest er net zo gemakkelijk voor om deze niet op te volgen. Een kat kan alleen overleven, maar vormt indien mogelijk een “kolonie” met andere katten. Het gedrag van katten is daarom een interessant onderwerp, dat hieronder wordt besproken.

Communiceren met de kat

De kat communiceert met zowel geluiden als lichaamshoudingen, bijvoorbeeld door geuren te verspreiden of bepaalde bewegingen hun lichaam te maken. Wanneer je ze goed in de gaten houdt, zie je snel verschillen in nuances tussen geluiden en lichaamstaal. Een kat dat gaat miauwen bij een plek waar eten wordt bewaard, heeft interesse in eten, een kat die bij de achterdeur miauwt zal waarschijnlijk de buitenlucht in willen. Het geluid wat de kat maakt komt vaak overeen, maar waar de kat zich bevindt zegt vaak wat over de betekenis. De daadwerkelijke kattenmiauw kan per kattenras sterk verschillen.

Als een kat begint te spinnen laat hij zien dat hij tevreden is. Jonge katten beginnen te spinnen als ze ongeveer zeven dagen oud zijn. Katten klapperen soms met hun gebit, helemaal wanneer ze iets zien waar ze achterna willen gaan jagen. De kat houdt meestal zijn oren opgeheven met de uiteinden naar voren.

Wanneer een kat comfortabel is en op zijn schoot ligt, begint hij soms met zijn poten de schoppen. Terwijl de snorharen van de kat naar voren bewegen, zullen de de oren van de kat juist naar achter gaan. De pupillen worden smaller, het haar staat op de rug staat rechtop en de kat puilt zijn rug uit, dit is een startsein dat de kat in staat is om aan te vallen. Wanneer hij angstig is kun je dit zien aan expressieve ogen waarbij de oren plat op de kop liggen.

 

gedrag en de intelligentie van de kat

Basisinstincten van de kat

Katten zijn traditioneel nachtdieren en rusten tot wel 16 uur per dag, waarvan ze een aanzienlijk deel slapen. Katten sparen hun energie op voor kracht die ze nodig hebben om op jacht te gaan. Haar instinct richt zich sterk op het jagen op kleine prooien. Je kunt dit zien aan heel jonge kittens die spelenderwijs jagen door speelgoed en bladeren te jagen. Het horen, zien en ruiken van de kat is perfect afgestemd op de jacht. De snorharen spelen ook een belangrijke rol. Ze zijn inderdaad erg gevoelig voor aanraking.

Katten begroeten elkaar door hun snorharen aan te raken. Het zijn zeer sociale dieren en hebben relaties met anderen (huisdieren). Zowel katers als poezen markeren instinctief hun territorium door hun hoofd op mensen en meubels te wrijven. Ze laten bijvoorbeeld geursporen achter uit de klieren rond hun hoofd. De kat verspreidt zijn geur ook met zijn poten, bijvoorbeeld wanneer hij een boom, krabpaal of andere zaken krabt.

Stress

Soms is het moeilijk om symptomen van stress bij katten te identificeren. Sommige kattenrassen zijn nu eenmaal gevoeliger voor stress dan andere kattenrassen. Goed gesocialiseerde katten zijn minder gespannen dan katten die te vroeg bij hun moeder werden weggehaald. Wanneer een kat zich kwetsbaar voelt, trekt deze zich vaak wat terug. Wanneer een kat begint te vechten, maakt hij zichzelf zo breed en groot mogelijk, maar een bange kat doet precies het tegenovergestelde, de kat maakt zich dan zo klein mogelijk.

De vacht ligt vervolgens plat op zijn lichaam, de staart is gekruld en de kat sluipt en probeert zich te verbergen. Zijn oren liggen vaak plat op de kop en hij kan beginnen te trillen. De kat kan gaan kwijlen en spugen of spontaan zijn ontlasting laten lopen. In sommige situaties kan een kat agressief zijn wanneer hij angstig is. Milde vormen van angst kunnen vrij gemakkelijk worden verholpen, het is belangrijk om de kat dan eerst wat rust te geven. Spreek met een rustige stem met de kat en probeer de kat te kalmeren. De angst kan komen door bijvoorbeeld ene kind in huis of andere harde of vreemde geluiden.

Als de kat angstig is voor harde geluiden, kun je proberen de kat hieraan te laten wennen. Ook hierbij is het belangrijk om dit voorzichtig op te bouwen, anders kan deze methode het tegenovergestelde effect hebben. Het is belangrijk om kittens te leren dat agressief gedrag niet wordt toegestaan, zelfs niet als een uitbreiding van een spelletje. Tegenwoordig zijn er meerdere producten op de markt die je kunt inzetten om feromonen van katten te luchten die gespannen katten kalmeren.

Territoriumgedrag en sterilisatie

Territoriaal gedrag komt vaak voor bij katers die niet gecastreerde katers zijn. Een territorium van een kat is soms wel groter dan tien kilometer. De kater zal zijn gebied verdedigen tegen indringers en een gevecht met andere katers niet uit de weg gaan. Het gebied strekt zich normaal niet uit voorbij het huis en de tuin. Dit betekent niet dat de kat de kat van de buurman niet zal uitdagen. Maar meestal zal er echter geen serieus gevecht ontstaan.

Bij katten zonder geslachtsdelen is een confrontatie bijna altijd een combinatie van heen en weer geschreeuw en een dominante lichaamstaal. In veel gevallen markeren katten de grenzen van hun territorium met een spray van geconcentreerde, zeer sterk ruikende urine.. Dit gedrag is vaak vergelijkbaar bij katten die zich niet veilig voelen in hun leefomgeving, bijvoorbeeld wanneer buitenlandse huisdieren op bezoek komen. Ze doen dit soms zelfs als ze zijn gesteriliseerd / gecastreerd, maar dan is de geur minder intens. In uitzonderlijke situaties markeert een kat zijn gebiedsgrenzen ook met een grote boodschap.

De castratie of sterilisatie van katten vermindert het territoriale gedrag van katten enorm. Een kat wordt gecastreerd door de testikels onder algemene verdoving van de kater te verwijderen. Dit is mogelijk vanaf de leeftijd van vier maanden. Na een dag is de kater over het algemeen volledig hersteld van de ingreep. Een poes kan worden gesteriliseerd op de leeftijd van vier tot vijf maanden, zodat ze niet meer krols zal worden. De eierstokken en baarmoeder worden verwijderd onder algemene anesthesie.

Training en aangeleerd gedrag

Katten kunnen worden aangeleerd om bepaald ongewenst verdrag te voorkomen. Hoe goed een kat kan worden afgericht hangt af van de energie en tijdsduur dat de eigenaar bereid is te investeren. De moederkat brengt haar aangeleerde gedrag vaak ook over op haar kittens. Elk kitten ontwikkelt een karakter en specifieke eigenschappen dat kan verschillen van de broers of zusjes. Als je met een jonge kitten gaat spelen kun je op ontdekken wat de sterke en zwakke punten zijn.

Toch is de ene kat meer ontwikkelt dan de andere kat. Een ​​kat kan aangeleerd worden hoe hij speelgoed aan zijn baasje moet teruggeven. Ook kun je een ​​kat leren om commando’s aan te leren, hoewel dit niet direct in het algemene kattenkarakter zit. Je kunt de naam die je je kat hebt gegeven ook gebruiken als commando, zo kun je leren dat de kat op zijn eigen naam zal reageren. Ze staan er ook om bekend de andere woorden met een specifieke betekenis op te volgen, al helemaal wanneer ze duidelijk worden uitgesproken. Ga in ieder geval nooit schreeuwen, dit kan namelijk leiden tot trauma’s bij katten.

Als een kat zijn nagels in de meubels begint te zetten kun je hem rustig oppakken op en naar een krabpaal in huis brengen zodat hij hierop de nagels scherp kan maken. Wanneer je je kat rustig aait of een beloning geeft zal hij dit opvatten als een positieve terugkoppeling. Veel blijven oefenen en volhouden zijn erg belangrijk wanneer je de kat aanleert hoe hij een kattenbak moet gebruiken. In deze oefening kun je ook een beloning gebruiken om hem te motiveren zich correct te gedragen.