...

27 Bijzondere eigenschappen van katten

27 Bijzondere eigenschappen van katten

27 Bijzondere en lichamelijke eigenschappen van onze kat voor jou op een rijtje

Een kat bezitten en niet van deze schattige dieren houden, is gewoon onmogelijk. Iemand houdt van haar kat voor haar spinnen nadat ze thuiskomt van haar werk, iemand voor hoe ze slaapt als een balletje op schoot, toch zijn katten unieke dieren. Om dit te benadrukken hoe speciaal een kat wel is hebben we 27 lichamelijke eigenschappen van onze kat voor jou op een rijtje gezet.

Lichamelijke eigenschappen van katten

De hersenen van een kat

De hersenen van een kat lijken biologisch meer op die van een mens dan op die van een hond. Zowel mensen als katten hebben identieke gebieden in hun hersenen die verantwoordelijk zijn voor emoties.

Geluiden die katten maken

Katten maken ongeveer 100 verschillende geluiden. Honden maken er maar ongeveer tien.

Miauwen

Katten miauwen niet echt naar elkaar, alleen naar mensen. Katten spugen, spinnen en sissen meestal naar andere katten.

Spinnen

Onderzoekers weten niet precies hoe een kat spint. De meeste dierenartsen zijn van mening dat een kat spint door diep in de keel te trillen. Om dit te doen, opent en sluit een spier in het strottenhoofd de luchtdoorgang ongeveer 25 keer per seconde.

Gehoor

Het gehoor van een kat is beter dan dat van een hond. En een kat kan hoogfrequente geluiden horen tot twee octaven hoger dan een mens.

Het Hart

Het hart van een kat klopt bijna twee keer zo snel als een menselijk hart , dit met 110 tot 140 slagen per minuut.

Tanden

Volwassen katten hebben 30 tanden. Kittens hebben ongeveer 26 tijdelijke tanden, die ze verliezen als ze ongeveer 6 maanden oud zijn.

Kaken

De kaak van een kat kan niet zijwaarts bewegen, dus een kat kan geen grote stukken voedsel kauwen.

Kattenpoten

De kattenpoten fungeren als temperatuurregelaars, schokdempers, jacht- en verzorgingshulpmiddelen, sensoren en meer.

Hard lopen

Een kat kan met een topsnelheid van ongeveer 49 km per uur over een korte afstand lopen.

Hoog springen

Een kat kan in één keer tot vijf keer zijn eigen hoogte springen.

klauwen

De klauwen op de achterpoten van de kat zijn niet zo scherp als de klauwen op de voorpoten omdat de achterste klauwen zich niet terugtrekken en daardoor meer afslijten.

Zweetklieren

Katten hebben geen zweetklieren over hun lichaam zoals bij mensen. In plaats daarvan zweten katten alleen via hun poten.

Kittens

De meeste katten baren een nest van tussen de één en negen kittens. Het grootste bekende nest ooit geproduceerd was 19 kittens, waarvan er 15 overleefden.

Kittens slapen veel

Een reden waarom kittens zo veel slapen , is omdat een groeihormoon alleen tijdens de slaap vrijkomt.

Katten slapen veel

Gemiddeld brengen katten 2/3 van de dag door met slapen. Dat betekent dat een negenjarige kat pas drie jaar van zijn leven wakker is geweest.

Wervels

De rug van een kat is extreem flexibel omdat hij tot 53 los zittende wervels heeft. Mensen hebben er maar 34.

Botten

Een kat heeft 230 botten in zijn lijf. Een mens heeft 206. Een kat heeft geen sleutelbeen, dus hij past door elke opening dat zo groot als zijn kop is.

De oren van een kat

Katten controleren het buitenoor met 32 ​​spieren, mensen gebruiken er maar zes. Een kat kan zelfstandig zijn oren 180 graden draaien.

Evenwichtsorganen

Sommige katten hebben een val van meer dan 20 meter overleefd, grotendeels als gevolg van hun ‘oprichtreflex’. De ogen en evenwichtsorganen in het binnenoor vertellen waar het zich in de ruimte bevindt, zodat de kat op zijn poten kan landen. Zelfs katten zonder staart hebben dit vermogen.

De snorharen bij katten

Een kat heeft meestal ongeveer 12 snorharen aan elke kant van zijn gezicht.

Korte vacht

De meeste katten hadden tot ongeveer 100 jaar geleden kort haar. Dit veranderende toen het modieus werd om katten te bezitten en te experimenteren met fokken.

Haar

Katten hebben ongeveer 130.000 haren per vierkante inch (20.155 haren per vierkante centimeter).

Het gezichtsvermogen

Het gezichtsvermogen van een kat is zowel beter als slechter dan mensen. Het is beter omdat katten bij veel minder licht kunnen zien en ze een breder perifeer zicht hebben. Het is erger omdat ze kleur niet zo goed zien als mensen. Wetenschappers geloven dat gras rood lijkt voor katten.

Scheel kijken

Sommige Siamese katten lijken scheel omdat de zenuwen van de linkerkant van de hersenen voornamelijk naar het rechteroog gaan en de zenuwen van de rechterkant van de hersenen meestal naar het linkeroog. Dit veroorzaakt dubbel zicht, dat de kat probeert te corrigeren door zijn ogen te ‘kruisen’.

Katten en water

Katten haten het water omdat hun vacht niet goed isoleert als het nat is. De Turkse Van is echter een kat die van zwemmen houdt. De kat met deze vacht is gefokt in Centraal-Azië en heeft een unieke textuur die hem waterafstotend maakt.

Oriëntatie eigenschappen van katten

Het vermogen van een kat om zijn weg naar huis te vinden, wordt ‘psi-reizen’ genoemd. Experts denken dat katten ofwel de hoek van het zonlicht gebruiken om hun weg te vinden, ofwel dat katten gemagnetiseerde cellen in hun hersenen hebben die als kompas fungeren.

27 Bijzondere eigenschappen van katten

Katten hebben heel veel bijzondere eigenschappen, ontdek ze allemaal op deze site onder het kopje kattenrassen
Vind jij ook onze FB-Pagina leuk ? – Klik hier