...

Hoe verzorg je de vacht van jouw kat ?

hoe de vacht van een kat verzorgen

Hoe verzorg je de vacht van jouw kat optimaal?

Vachtvriendelijk trimmen is een opmars bezig in het kattenlandschap. In dit artikel leggen we haarfijn uit wat dit precies inhoudt en hoe je zelf de vacht van jouw kat verzorgt.

Functies van een kattenvacht en het wassen

Een kattenvacht heeft een aantal belangrijke functies. Het reguleert de temperatuur en zorg voor bescherming van de huid. De kat gebruikt zijn vacht ook om te communiceren met andere katten. Er zitten eveneens tastharen in de vacht. Hiermee kan de kat zijn omgeving beter inschatten. Een gezonde pels is voor onze viervoeter dus belangrijk.

Een kat kan wel tot 3 uur per dag besteden aan wassen. Deze dagelijkse “kattenwas” is nodig om de vacht vrij te houden van vuil en parasieten. Het verwijdert de dode haren. De tong verspreidt talg die de huid produceert. Dit zorgt voor een waterdicht laagje op de haren. Talg houdt de haren ook soepel en glanzend.

Wassen heeft naast het onderhouden van de vacht een communicatiefunctie. Katten wassen elkaar om te tonen dat ze tot dezelfde groep behoren en dus een vriendschappelijke band hebben. Het wassen op zich vermindert het stressniveau van jouw kat.  Wanneer het buiten warm is, verdampt het speeksel tijdens het wassen. Dit zorgt voor een verkoelend effect.

Vachtvriendelijk trimmen is de vacht verzorgen met respect voor deze bovenstaande functies. We proberen zoveel mogelijk de kattenvacht zijn natuurlijke gang te laten gaan. Zo blijft de huid beschermt, kan de kat communiceren, zich oriënteren in zijn omgeving en zijn temperatuur regelen.

De vacht van een kat onderhouden

Hoe verzorg je de vacht van jouw kat optimaal - Farah VanheldenHou onderhoud je als eigenaar de vacht van jouw kat? De vraag die je je moet stellen is: “Kan mijn kat voor zijn eigen vacht zorgen?”. Een gemiddelde Europese korthaar trekt meestal zijn eigen plan en heeft geen hulp van buitenaf nodig. Ook tijdens de rui, wanneer bij jouw thuis alles vol kattenhaar hangt, heeft een gewone Europese korthaar geen nood aan een extra kambeurt. Veel eigenaren doen dit wel met de gedachte dat de haren in huis dan sneller gaan verdwijnen maar dit klopt jammer genoeg niet.

Bij een kattenvacht zitten nooit alle haren in dezelfde groeifase. Dit betekent dat ze niet allemaal tegelijk uitvallen. Door het kammen haal je niet enkel de dode haren er uit maar ook de haren die eigenlijk niet klaar zijn om uit te vallen. Wanneer de borstel deze haren uitrekt, zorgt het haarzakje dat er zo snel mogelijk nieuwe haren aangemaakt worden. Met ander woorden, stel dat je een periode jouw kat heel erg veel kamt, dan haal je veel gezond haar weg. Al dat haar wordt vervangen door nieuw haar. Deze haren zitten dan allemaal in dezelfde groeifase, met als gevolg dat tijdens de volgende rui jouw kat nog meer haren verliest.

Haren in huis zijn vervelend maar helaas hoort dit bij een kat. Tijdens de rui kan het weinig kwaad om de vacht van jouw kat te “aaien” met een vochtig microvezeldoekje. Je neemt best een doekje met structuur. Dit doekje bootst de kattentong na en verwijdert zacht de dode haren.

Katten met vachtproblemen

Naast de doorsnee kat, heb je een hele groep katten die minder goed voor hun eigen vacht kunnen zorgen. Voorbeelden hier van zijn bepaalde raskatten met lang haar of veel ondervacht zoals de Pers, de Britse kort- en langhaar of de Maine Coon.

Naast raskatten hebben oudere katten regelmatig hulp nodig met hun vachtverzorging. Door hun leeftijd krijgen ze last van ouderdomskwaaltjes zoals artrose. Is jouw kat boven de 7 jaar en wast hij zich niet meer goed? Dat is zeker een reden om naar de dierenarts te gaan. Vaak is er sprake van artrose of tandproblemen.

Wanneer jouw kat een handicap heeft, lukt wassen niet altijd even goed. Dit is ook het geval bij katten die teveel wegen. Ze kunnen niet overal goed aan. Hierdoor krijgen ze een vettige vacht, schilfertjes of klitten.

Hoe verzorg je de vacht van een kat optimaal

Eerste hulp bij klitten bij een kat

Wanneer je ziet dat er klitten ontstaan in de vacht van jouw kat, is het belangrijk om bij een trimmer voor katten advies in te winnen over hoe je de kat het beste kan kammen. Het is erg afhankelijk per situatie wat je het best doet. Dit hangt af van de hoeveelheid haar, de hoeveelheid ondervacht, de structuur van het haar, de aanwezige talg en hoeveel de kat zelf nog kan wassen.

Bij het zien van een klit, moet je alvast niet te lang wachten. Dit kan vrij snel escaleren naar grote klitten en uiteindelijk naar vilt. Kam een klit enkel uit als hij klein genoeg is en je jouw kat er geen pijn mee doet. Je kan het best proberen de klit te ontwarren met de puntjes van een kam of met je vingers. Trek alleszins niet aan de vacht. Katten hebben een gevoelige huid en trekken doet pijn voor hun. Katten gaan deze pijn niet altijd tonen maar gaan wel het kammen proberen te vermijden.

De klit er uit knippen met een schaar houdt een groot risico in. Als jouw kat beweegt of de klit zit dicht tegen de huid, is er een grote kans dat je in de huid van jouw kat knipt. Dit is niet enkel pijn maar ook traumatisch voor jouw kat. Als de wonde groter is dan 1 cm moet je hier ook mee naar de dierenarts om dit te laten hechten.

Kammen en borstels van je kat

In de dierenwinkel zijn veel verschillende modellen kammen en borstels te krijgen. Keep it simple. Voor een vachtvriendelijke verzorging heb je maximaal 3 dingen nodig: een grove kam, een slickerborsteltje en een microvezel doek. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de vacht van jouw kat.

Vacht verzorgen kat - Kattentrimmer Femke maisonduchatDe volgende materialen vermijdt je best: borstels en handschoenen met rubber (Rubber trekt de gezonde vacht uit en maakt statisch), borstels met scherpe mesjes zoals een klittenhark en materiaal dat gemaakt is voor hondenvacht. Er zijn speciale sprays tegen klitten, gebruik dit enkel wanneer een trimmer je dit aanraadt. Een klittenspray kan de rest van de vacht onnodig vet maken. Het heeft vaak een geurtje. Katten houden er absoluut niet van om naar iets anders dan zichzelf te ruiken.

Lukt het je niet om de vacht van jouw kat op orde te krijgen? Maak dan een afspraak met een vachtvriendelijke kattentrimmer. Zij helpen je graag verder met al jouw vragen. Kattentrimmer Femke verzorgt met plezier jouw kat. Meer info op www.maisonduchat.be