...

De aanschaf van je eerste kat

De aanschaf van je eerste kat

De aanschaf van je eerste kat of kitten !

Op een dag besluit je dat het tijd is voor een kat in huis. De aanschaf van je eerste kat is heel bijzonder en mag zeker niet verkeerd lopen. Er zijn heel wat zaken waarbij je best even stil bij staat. Een nieuwe kat in huis is geen speelgoed en sommige kattenrassen hebben soms andere behoeften dan wat jij echt in gedachte had. Maak de juiste keuze en kies het kattenras dat bij jou past.

Ga je voor een mannelijke of vrouwelijke kat. Deze tweede vraag is eveneens van groot belang, want koop je een raskat of ga je voor een niet-raskat? Wanneer je voor een raskat kiest, heb je misschien al een bepaald ras in gedachten dat je erg mooi vindt of waarvan je weet dat ze een karakter hebben dat goed bij jou past.

Als je nog niet weet welk kattenras je het graag zou willen aanschaffen is het raadzaam om eens een kattententoonstelling te bezoeken. Hier kun je zoveel mogelijk kattenrassen tezelfdertijd vergelijken en bekijken. Ondertussen kan je informatie inwinnen bij de aanwezige exposanten en diverse fokkers.

Kies een goede fokker

Voor een fokker is het erg belangrijk dat de kittens in een goed en warm thuis terecht komen, kort gezegd “een gouden mandje”. Raskatten zijn over het algemeen vrij duur in aanschaf. Dit komt doordat een raskat niet zomaar een nestje kittens krijgt, er komt erg veel bij kijken voordat er eindelijk een nestje is. Het kan zijn dat je bij een goede fokker wel eens een tijdje zal moeten wachten op een raskat. Broodfokkers daarentegen kunnen je steeds verschillende kattenrassen aanbieden, maar best laat je deze groep van kattenhandelaars links liggen.

Een goede fokker zal minstens het kitten 13 weken bij de moeder laten. Dit is heel belangrijk voor de socialisatie van het kitten. Een kitten dat niet goed gesocialiseerd is, kan later vervelende gedragsstoornissen ontwikkelen die er moeilijk opnieuw uit te krijgen zijn. Wanneer de kittens klaar zijn om te vertrekken, zijn ze altijd vrij van vlooien, vrij van wormen en 2x gevaccineerd. De kittens zijn zindelijk en kunnen goed zelfstandig eten.

Je keuze is gemaakt en je weet wat je wil

Wanneer je een kattenras hebt gekozen ga je op zoek naar een cattery. Bij voorkeur bezoek je verschillende catteries om een goed beeld te krijgen van hoe de fokkers voor hun katten zorgen en onder welke omstandigheden de katten daar leven. Vaak is het zo dat je nog een tijd moet wachten voordat er een nestje is, omdat een poes maar 1x per jaar een nestje mag krijgen. Wel kun je alvast een reservering neerleggen bij de fokker van je keuze en eventueel de voorkeur voor kleur (indien van toepassing) en het geslacht kiezen.

Een volwassen raskat kopen

Soms kun je ook een raskat kopen die reeds volwassen is. Hier gaat het meestal om een herplaatsing. Dit zijn vaak katten die bij een cattery vandaan komen en ze zijn altijd gecastreerd dan wel gesteriliseerd. Wanneer je een volwassen raskat zoekt die goed is opgevoed, dan kan ze nog heel wat jaartjes genieten van jouw gouden mandje, is dit misschien een goed oplossing voor jou?

Als je ervoor kies een niet raskat te nemen, kun je gewoon zoeken op internet of de advertenties bij de dierenartsen nagaan voor nestjes dicht bij jou in de buurt. Vaak kom je op deze manier wel wat sneller aan een kitten. Let wel op dat je natuurlijk op deze manier niet terecht komt bij een broodfokker.

Let op bij de aanschaf van een niet ras

Wanneer je kiest voor een volwassen kat kom je al snel uit bij een dierenasiel. Er zijn een aantal zaken waar je dan op kunt letten.
• waarom zit de kat in het asiel
• wat is er bekend over zijn of haar karakter
• is de kat ziek geweest of heeft hij lichamelijke problemen gehad
• kan de kat omgaan met andere dieren en kinderen

Een asielkat is in het algemeen volledig gezond verklaard door een dierenarts en gecastreerd of gesteriliseerd. Pas wanneer de kat helemaal gezond is mag hij verkocht worden. De prijs van aanschaf verschilt per asiel. Raadpleeg een asiel bij jou in de buurt voor verdere informatie.

Checklist voor aanschaf kat of kitten

Waar let je op als je een kat of kitten aanschaft, zijn er een aantal zaken die je even na kunt lopen om ervan verzekerd te zijn dat je kat gezond is.

De ogen moeten schoon zijn en helder staan, derde ooglid mag niet zichtbaar zijn
De oren moeten schoon zijn en vrij van parasieten
De mond en tandvlees moeten een gezonde roze kleur hebben
De vacht moet schoon zijn en vrij van vlooien, neten en andere parasieten.
De anaalstreek moet schoon zijn, zonder sporen van uitwerpselen
De buik moet vol en zacht aanvoelen, zonder harde plekken aangezien deze kunnen wijzen op een worminfectie
Kittens moeten goed gesocialiseerd zijn, dit betekent dat ze vanaf de geboorte gewend zijn om opgepakt te worden en geen angst hebben ontwikkeld voor mensen
Een kitten moet nieuwsgierig en speels zijn, de snorharen en oren naar voren gericht
Als een kitten angstig is, gromt of blaast, is het waarschijnlijk niet goed gesocialiseerd en kan het later gedragsproblemen gaan vertonen
Een raskat koop je natuurlijk alleen bij een cattery