...

Gezondheid van de kat

Gezondheid van de kat - Gezondheid van de kat e1582986320856

Gezondheid van de kat

De gezondheid van een kat hangt af van veel factoren. Een kat gaat niet zoals een mens naar bed als hij niet fit, ziek of gewond is. Dit maakt het moeilijk om te bepalen of je kat problemen heeft met zijn gezondheid. Het is essentieel om het karakter van een kat te kennen, zijn gezondheid regelmatig te controleren en zijn sterke en zwakke punten van het lichaam te herkennen. Op deze manier heb je een grotere kans om de eerste tekenen van eventuele ziekte of aandoeningen op te merken. Dit is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de kat, het betekent ook minder bezoekjes aan een dierenarts gedurende het leven van de kat. Het is ook erg verstandig om te weten wat je moet doen wanneer je kat iets mankeert, je kunt de kat zijn leven redden als je goed bent voorbereid op meerdere scenario’s.

Ziekte herkennen

Pas als je je kat goed kent merk je vaak op wanneer er iets verkeerd loopt. Bijvoorbeeld als je wat vreemds ervaart, vooral als het gaat om eten of drinken. Een belangrijke indicator is de vacht van een kat, hieraan kun je vaak zien of de kat gezond is. Je kunt de algemene fysieke toestand van de kat beoordelen, maar de vacht zegt ook veel over de kwaliteit van het voer dat je aan je kat geeft.

Een gezonde vacht van een kat is glanzend en roosvrij. Controleer ook regelmatig de ontlasting van de kat, gezond uitziende poep is vaak hard en ruikt niet vreemd. Diarree die na een paar dagen niet weggaat of bloed in de ontlasting zijn redenen om een dierenarts te bezoeken. De ogen van een gezonde kat zijn over het algemeen helder. Wanneer het derde ooglid erg opvalt, bestaat de kans dat een kat een ontsteking heeft opgelopen.

Het weefsel rond de ogen moet mooi roze zijn en niet rood of zelfs ontstoken. De neus van de kat moet koel aanvoelen en moet een beetje vochtig zijn. Oorwas moet in de oren van de kat zitten, maar geen donkerbruine afscheiding. De lichaamstemperatuur van een kat kan het best rectaal worden gemeten met een thermometer. Katten hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen, namelijk tussen de 38 en 38,5 graden Celsius. De hartslag van de kat moet tussen 120 en 170 slagen per minuut liggen. Ga in geval van twijfel altijd naar de dierenarts.

Gezondheid van de kat - een dierenarts uitkiezen

De gezondheid van een kat – De ziekte herkennen

Een dierenarts uitkiezen

Zoek wanneer je een kat hebt altijd een dierenarts en wacht niet tot de kat iets mankeert. Zo kun je zelf rondvraag doen bij andere eigenaren welke dierenarts geschikt is. Een nadeel van een dierenarts kan zijn dat ze meestal niet gespecialiseerd zijn in de diagnose en behandeling van alle soorten dieren, dus het kan voorkomen dat een dierenarts niet altijd weet welke soorten aandoeningen bij katten kunnen voorkomen. Dit gebeurt vaak in omgevingen waar dierenartsen het werk van een andere arts overnemen. In steden richten dierenartsen zich vaak specifiek op honden en katten.

Ook is het belangrijk dat je bepaalt wat je verlangt van een dierenarts. Een kat hoeft vaak maar één keer per jaar naar de dierenarts voor inentingen en vaccinacties, terwijl een fokker veel vaker bij de dierenarts zal zijn. Let hierbij op de prijzen en openingstijden van de verschillende praktijken bij jou in de de buurt. Dierenartskosten kunnen soms aanzienlijk oplopen. Als je als katteneigenaar geen financiële verrassingen wilt ervaren, kun je een kattenverzekering afsluiten.

Inentingen en het Europees dierenpaspoort

Om de gezondheid van de kat te garanderen kan je een kat tegen bepaalde ziekten laten inenten. Een kat kan het risico lopen om te sterven aan een dodelijke ziekte wanneer er niet op tijd de juiste (herhaal) vaccinaties worden toegediend. Het belang van deze vaccinaties moet niet worden onderschat, omdat sommige ziekten heel moeilijk kunnen worden genezen. Het enige dat een dierenarts kan doen als er een dergelijke ziekte is, is het bestrijden van de symptomen en proberen het lijden van de kat te minimaliseren.

Tijdens de eerste periode van het leven van een kitten wordt de weerstand verhoogd door antilichamen dat in de melk van de moeder zit. Wanneer de zoogfase voorbij is, worden er geen antilichamen meer overgedragen van de moederkat en moet het kitten zijn eigen weerstand gaan opbouwen. In de natuur zou dit door ziekte gebeuren, maar de noodzakelijke vaccinaties bieden meer veiligheid. Dode of verzwakte ziekteverwekkers worden geïnjecteerd, waardoor het immuunsysteem van de kat later bekend raakt met de ziekteverwekkers en daardoor effectief zijn werk kan doen. Een kitten krijgt zijn eerste vaccinaties tussen de negende en dertiende week van zijn leven. Het is verstandig om de katten binnen deze periode niet naar buiten te laten om blootstelling aan ziekteverwekkers te voorkomen totdat de vaccinaties hun werk doen.

Herhaalde vaccinaties moeten elk jaar plaatsvinden. Kattenziekten waartegen de vaccinaties zijn gericht, zijn over het algemeen kattenziekten en in het geval van een reis naar het buitenland met de kat, hondsdolheid (rabiës). Een kat krijgt vaak een Europees dierenpaspoort. Dit paspoort bevat de gegevens van de eigenaar en de kat, ook vind je het chipnummer, de vaccinaties, de ontworming en de resultaten van het klinische onderzoek en wat is verricht door een dierenarts.

Steriliseren/castreren

Het steriliseren of castreren van katten maakt niet alleen voortplanting onmogelijk, maar elimineert ook het ongemak dat poezen regelmatig krols worden. Bij katers neemt het gedrag af door castratie en wordt de geur van urine minder doordringend. Katten kunnen zich anders gaan gedragen na deze behandeling. Het hormonale gedrag neemt af, evenals het territoriale gedrag. Een gesteriliseerde of gecastreerde kat is daarom in veel gevallen rustiger qua karakter.

Vaak wordt deze ingreep na 4 of 5 maanden uitgevoerd, hoewel studies suggereren dat de operatie op eerdere leeftijd kan worden gedaan. Katten mogen enkele uren voor de ingreep niks meer eten of drinken omdat ze een algehele narcose krijgen. Chirurgische sterilisatie is in tegenstelling tot chemische sterilisatie niet meer te herstellen. Wanneer een kat wordt gecastreerd, worden de testikels na een kleine incisie verwijderd. De kater is meestal binnen een dag weer helemaal de oude. Het steriliseren van een poes is wat complexer dan het castreren van een kater.

De eierstokken en baarmoeder worden verwijderd nadat er een incisie is gemaakt in de buik. De kat herstelt vaak snel van deze ingreep, vaak duren de klachten maximaal zeven dagen. In de cattery-wereld wordt een niet-ongesteriliseerde of niet-gecastreerde kat vaak een open kat genoemd, en een gesteriliseerde / gecastreerde kat is een gesloten kat.

Hoe oud kan een kat gemiddeld worden?

Een kat vertoont vaak tekenen van ouderdom vanaf zijn achtste levensjaar. Vanaf deze leeftijd is het daarom verstandig om ongeveer twee keer per jaar naar de dierenarts te gaan voor een algehele check. Het ouderdom proces verloopt vaak geleidelijk, de organen zullen langzaam minder zijn werk gaan doen waardoor de kat wat vermoeider kan raken en minder flexibel oogt. Diabetes, artrose en artritis worden ook vaak gesignaleerd. De oudste katten worden soms wel ouder dan dertig, maar de meeste katten zijn veertien tot zestien jaar oud worden. Gesteriliseerde katten bereiken vaak een hogere leeftijd dan niet-gesteriliseerde katten. Gezond kattenvoer kan ook een positief effect hebben op de kwaliteit van leven en leeftijd van de kat.

Afscheid nemen van een kat

Soms zie je de dood van je kat van tevoren aankomen, zodat je de kans krijgt om aan het idee te wennen dat je afscheid moet nemen. Toch is over het algemeen het leven van een kat plotseling voorbij. In tegenstelling tot andere dieren, wordt een kat vaak oud en sterft hij een waardige dood. Een kat is een belangrijke aanwezigheid en onderdeel van het gezin voor de meeste katteneigenaren. Wanneer je kat sterft, kun je ervoor kiezen om de kat in je eigen tuin te begraven.

Een andere optie is om de overblijfselen van de kat begraven of te laten cremeren in een speciaal begrafeniscentrum voor katten. Het is niet raar dat je een ​​tijdje van streek bent als je kat komt te overlijden. Andere huisdieren merken vaak ook dat er iets aan de hand is en kunnen hierdoor droevig zijn. Daarom is het vaak een troost om een plukje haar van de overleden kat op één specifieke plaats te leggen, zodat andere dieren in huis rustig afscheid kunnen nemen. Het verdriet kan lang duren en gedragsveranderingen treden vaak op tijdens deze periode. Op deze manier kunnen katten liefdevoller worden.