...

Zorgen voor een kat

zorgen voor een kat - gevaar in huis en tuin

Zorgen voor een kat

Zorgen voor een kat is niet zo moeilijk, toch zijn er hier en daar wel een paar situaties waar katteneigenaars aandacht kunnen aan besteden. Een nieuwe kat in huis vraagt zeker enkele voorbereidingen zodat er nadien geen domme dingen gebeuren die makkelijk waren voorkomen.

Een kat weet van nature waar zijn natuurlijke lichamelijke grenzen liggen en kan leren en kan potentieel gevaarlijke situaties vermijden door aangeleerd gedrag en de nodige training. Een verstandige katteneigenaar probeert ook een evenwicht te vinden tussen de vrijheid van zijn kat en het beschermen van zijn kat tegen mogelijke gevaren.

Het territorium van je kat

Als je een kat voldoende eten geeft hoeven ze niet naar buiten te gaan om te jagen om aan haar voedingsbehoeften te voldoen. Als een kat voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgt binnenshuis hoeft hij niet elke dag naar buiten, dit in tegenstelling tot de hond. Katten zijn van nature dieren zijn die ’s nachts jagen, daarom is het verstandig om hem op die tijden binnen te houden om te voorkomen dat hij op jacht gaat.

Je kunt oefenen met de kat om op een bepaald tijdstip thuis te komen waarna je vervolgens de deur of kattenluik sluit. Zorg er wel voor dat de kat aan zijn behoeften kan voldoen door een goede kattenbak in huis te plaatsen. Als je besluit om je kat buiten te laten is het raadzaam om de kat te laten steriliseren of castreren. Dit verkleint de kans op gevechten met andere katten en zorgt ervoor dat hij/zij zich niet voort kan planten. Een niet gecastreerde kat kan een gebied tot tien kilometer van het huis hebben, terwijl een gecastreerde kat gemiddeld een gebied met een straal van 200 meter als gebied moet beschouwen.

Risico’s binnenshuis

Zelf een kat die altijd binnen is loopt risico op bepaalde gevaren. Als je in een flat woont, is het zeer raadzaam om netten op het balkon te plaatsen en indien mogelijk ramen dicht te houden waar hij naar buiten kan. Wasmachines en drogers trekken vaak de aandacht van katjes, kijk daarom altijd even in deze huishoudelijke apparaten voor je ze aanzet, de kans bestaat dat de kat erin zit.

Pas goed op met elektra omdat katten dit zien als speelgoed, probeer deze dus zo veel mogelijk weg te stoppen, bijvoorbeeld onder de vloer. Ook vinden katten vinden dozen erg interessant, dit kan ook gevaarlijk zijn door nietjes of plakband wat ze kunnen inslikken. Dit zijn natuurlijk potentiële gevaren, maar wel iets om in
de gaten te houden. Gebruik dus altijd je gezonde verstand wanneer je besluit om een kat te nemen.

Het kattenluik

De meeste katten zijn overdag lekker buiten, maar de meeste katten zien alleen hun tuin als hun gebied dat hun toebehoort. Andere katten gaan verder van huis en komen in aanraking met het verkeer. Deze katten zijn vaak zelfstandiger en kennen over het algemeen de verschillende risico’s van het buitenleven.

Veel mensen hebben een kattenluik zodat de kat zelf kan bepalen wanneer hij naar buiten wil. Het zal aan het begin even wennen zijn, maar de kat zal al snel leren hoe het luikje werkt. Het luik sluit normaal automatisch nadat de kat erdoorheen is gegaan. Sommige luikjes zijn transparant waardoor de kat naar buiten kan kijken voordat hij besluit de wijde wereld in te gaan. Een nadeel kan zijn dat ook andere katten uit de buurt gebruik kunnen maken van het luik.

Er zijn vandaag de dag steeds meer kattenluikjes met een identificatiesystemen op de markt, zo kan alleen je eigen kat gebruik maken van het kattenluikje. Sommige luikjes kunnen ook worden vergrendeld, zodat je zelf kunt beslissen wanneer het luikje gebruikt mag worden. Aan het begin zal het de nodige oefening kosten om de kat te laten wennen aan het kattenluikje, er zijn namelijk katten die het angstig vinden.

Je kat in de tuin

Zorgen voor een kat is ook je tuin katvriendelijk maken. Een kat vermaakt zich vaak prima in een tuin speelt, maar er zijn ook gevaren die hij misschien niet kent. Een voorbeeld hiervan is de vijver. De aandacht van een kat kan worden aangetrokken door water en vissen die in de vijver rondzwemmen. Hoewel katten kunnen zwemmen kunnen ze wel degelijk verdrinken. Bedek daarom de ​​vijver met een net zodat dat de kat uit de buurt blijft.

Wanneer een kat op jacht is kan hij hoge hoogtes bereiken, bijvoorbeeld in een boom. Vaak is hij zo in trance dat de kat gewond kan raken als hij plotseling naar beneden valt. Ook nemen katten vaak een hap van een plant, welke soms giftig kan zijn. Probeer dit in ieder geval in je eigen tuin te voorkomen. Naast het risico op vergiftiging, is er ook het risico op indirecte vergiftiging als de kat een diertje heeft genuttigd die al eerder van een giftige plant heeft gegeten. Kijk ook altijd onder je eigen auto voordat je besluit weg te rijden, katten vinden het vaak fijn om onder of op een geparkeerde auto te dutten.

Hoge bomen en takken

Katten landen altijd op hun poten, zeggen ze. Dit is echter niet helemaal waar. Wanneer een kat in een boom is geklommen, is hij vaak zo verdiept in het jagen dat hij lelijk gewond kan raken als hij plotseling uit de boom valt.

Een ander bekend gevaar is dat de kat op een tak klimt waar hij zich niet meer kan draaien. Het is niet ongewoon dat de brandweer betrokken is bij het verwijderen van de kat uit de boom. Het is ook gevaarlijk voor een kat om zichzelf op te sluiten, bijvoorbeeld in de schuur.

Opslag chemische stoffen

In een schuur zijn dikwijls chemische stoffen te vinden voor het onderhoud van de tuin. Een kat kan zichzelf vergiftigen. Zorg dus voor veilige schoonmaakmiddelen en andere chemische middelen in kasten.

De vuistregel is als volgt: als je op de verpakking van het het product leest dat het buiten bereik van kinderen moet worden gehouden, laat het dan niet in de buurt van de kat komen. Gebruik geen chemische middelen om onkruid te verwijderen. Wees ook voorzichtig met ongedierte verdelgingsmiddelen, niet alleen voor directe maar ook voor indirecte vergiftigingsrisico’s. Onthou hierbij dat katten gras eten om haarballen te braken.