...

De paring bij katten

De paring bij katten

De paring bij katten, wat moet je weten.

Je bent van plan om je kat te laten paren met een kater. Hoe begin je hieraan en wat zijn de stappen die je kan ondernemen. Let wel op, er zijn heel wat te treffen voorbereidingen om de juiste combinatie te maken tussen de poes en de kater. Sommige poezen zijn niet geschikt om te koppelen met een bepaalde kater vanwege gezondheidsredenen of afkomst. Het fokken met katten is een kunst op zich. Goede kwekers zullen twee ouderdieren samenbrengen die echt met elkaar passen volgens karakter, lichaamsbouw en gezondheid. De poes moet in prima conditie zijn tijdens de paring om de dracht nadien te vervolledigen.

Krolsheid

Zodra je merkt dat je kat krols wordt, neem je contact op met de eigenaar van de kater. Meestal wordt afgesproken om de volgende dag naar de kater te gaan. Dit is omdat wanneer de krolsheid nog niet goed is doorgezet, deze kan stoppen door de (soms lange) reis en de stress rondom het reizen. Een vreemde omgeving kan ook de krolsheid afbreken.

Het beste breng je een onervaren poes bij een ervaren dekkater. Wanneer ze beiden een rustig karakter hebben en de dekkater ervaren is, mag de poes gelijk los. Maar meestal blijft ze eerst nog even in haar mandje in het verblijf.

Gedrag van de kat tijdens de krolsheid

Alle katten vertonen niet allemaal hetzelfde gedrag tijdens hun vruchtbare periode. Dit is raar genoeg afhankelijk van het kattenras. sommige kattenrassen zoals bij de Pers zie je nagenoeg geen typerend krols gedrag, andere katten zoals de Oosterse korthaarrassen zetten tijdens hun vruchtbare  periode de boel op stelten.

En kat die krols is zal uitzonderlijk ongemerkt naar buiten glippen en zich aanbieden bij katers. Ze zullen overal tegenaan schuren en soms sproeien. Een rusteloos gedrag vertonen en indringend veel miauwen. Ook de eetlust kan sterk verminderen.

Meestal merk je een lichte zwelling van de vulva.

Als je niet wilt fokken met je kat en krolsheid voorkomen is het mogelijk om je poes te laten steriliseren voor de paring.

Het verloop van de paring

Als de mogelijkheid er is, wordt de poes in een aangrenzend verblijf gezet waar ze de kater wel kan zien maar niet bij hem kan komen. Zo kan ze rustig aan hem wennen. Niet alle poezen zijn namelijk even vriendelijk tegen de kater in het begin. Ze zijn wat angstig en terughoudend en moeten eerst even wennen aan de nieuwe situatie.

De dekkater is dan allang bezig om de dame in kwestie het hof te maken en gooit al zijn charmes in de strijd. Als de poes er klaar voor is, zal ze dat laten merken door met haar voorlijf op de grond te hangen en haar achterlijf iets omhoog te houden. Hierbij trappelt ze met de achterpoten en houdt ze haar staart opzij. De kater bestijgt haar dan, terwijl hij haar vastbijt in de nek om ervoor te zorgen dat ze op dezelfde plek blijft en zal proberen haar te dekken. Het kan bij onervaren poezen soms zo zijn dat ze de staart tussen de achterpoten houden, de kater zal dan voorzichtig de staart opzij duwen.

Wanneer de paring een feit is, merk je dat zonder meer. De kater heeft namelijk weerhaakjes aan de penis die de vaginawand prikkelen wanneer hij terugtrekt. Door deze prikkeling komt de eisprong op gang. De poes zal waarschijnlijk even schreeuwen en wanneer ze een beetje temperamentvol is zelfs een haal aan de kater verkopen. Na een succesvolle dekking zal de poes gaan liggen rollen en zich gaan wassen onder de staart. Daarna zullen zowel de poes als de kater gaan rusten tot de krolsheid weer opkomt en er weer een paring zal plaatsvinden.

Dit kan wel een paar dagen zo doorgaan, tot de kater niet meer zoveel interesse toont in de poes. Soms gaat het niet zoals gedacht. Er zijn hele stille poezen waarbij je niet merkt dat ze gedekt worden. Er zijn ook poezen die absoluut niet gedekt willen worden als er mensen bij staan te kijken. Hier zal de paring dus meestal ’s nachts gebeuren.

Een enkel keertje gebeurt het dat een poes zich dus echt niet wil laten dekken. Dan zul je dus bij de volgende krolsheid weer terug moeten met je poes. Voordeel is dan dat je kat al wat gewend is aan de omgeving en minder gestrest zal zijn.

Wanneer het dan nog niet lukt, kun je misschien beter op zoek gaan naar een ervaren dekkater die zich niet meer zo snel van de wijs zal laten brengen door een moeilijke poes. Een enkele keer zijn er poezen die zich slechts door één en dezelfde kater willen laten dekken. Die hebben dus gewoon een uitgesproken voorkeur voor één en dezelfde partner.