...

Een nieuwe kat in huis introduceren

een nieuwe kat in huis

Een nieuwe kat in huis

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een van de meest gedenkwaardige en emotioneel dankbare momenten in je leven te beleven. Je wordt katteneigenaar. Gemiddeld kan een kat wel 15 tot 20 jaar worden, dus als alles goed gaat, wordt hij je liefste vriend en deel van je gezin voor lange tijd. Maar, hoe heerlijk het ook is om een kat in huis te hebben, het kan uitdraaien op een nachtmerrie als jullie op de verkeerde manier van start gaan.

Hieronder een paar tips om de eerste tijd met je nieuwe kat goed door te komen.

Wanneer je het dier voor de allereerste keer thuisbrengt, laat de kat wennen aan zijn leefomgeving. Probeer om iedereen in huis zo rustig mogelijk te houden. Hoewel dit niet makkelijk is met kleine kinderen om je heen, probeer ze toch rustig te houden. Vervolgens is het handig om de kat eerst aan een niet te grote, besloten ruimte te laten wennen. De keuken bijvoorbeeld. Bedenk dat wanneer de kat voor het eerst bij jou thuis komt, dat hij de buitenstaander is en zo zal hij dat ook ervaren. Hij zal verward en angstig zijn. Geef hem langzaam de tijd om aan zijn nieuwe gezinsleden te wennen. Als je ziet dat hij wat meer op zijn gemak is, meestal is dat wanneer hij gaat eten en drinken en gebruik gaat maken van de kattenbak, geef je hem wat meer vrijheid in huis.

Blijf rustig en laat de kat alles zelf ontdekken

Laat hem bijvoorbeeld de woonkamer ontdekken terwijl het gezin rustig op de bank tv zit te kijken. Zelfs de best gemanierde kat heeft grenzen nodig. Als je de grenzen duidelijk en kalm aangeeft in het allereerste begin, zal hij zich er altijd aan houden. Katten willen hun eigenaren altijd plezieren, dat vinden ze prettig. Wanneer je een kat teveel vrijheid geeft kan het zijn dat hij het behang van de muren gaat krabben. Dan moet je hem dus direct terechtwijzen.

Terecht wijzen

Je doet dit door korte krachtige commando’s te geven, een duidelijk en streng “NEE!!” bijvoorbeeld is voldoende. Sla een kat nooit!!! Je hand moet voor hem alleen geassocieerd worden met aaien en kriebelen. Niets anders.

Een andere methode die eigenaars soms toepassen is de plantenspuit. Als je kleine tijger iets doet wat niet mag, spuit je een straaltje water zijn kant uit en je zegt vervolgens met een lage strenge stem “NEE!!”. Wij raden dit niet aan, maar in geval je deze methode toch zou toepassen raden we aan om alleen op het achterste van de kat te spuiten. Nooit naar de ogen richten. Doe dit niet dagelijks. Bedenk hierbij hoe jij als mens zou reageren indien iemand anders het waterkanon op jou richt telkens je een kleine overtreding maakt.

Als dit niet helpt, kun je proberen een glazen pot gevuld met knikkers te schudden. Van het harde geluid schrikken katten snel en dan weten ze ook waar de grens ligt.

Wanneer je ontdekt dat je kleine duivel een verkeerde gewoonte ontwikkelt, bijvoorbeeld krabben aan je lederen bankstel, moet je gelijk actie ondernemen. Zorg ervoor dat je een goede krabpaal of plank in huis hebt die goed stevig staat en niet gaat wiebelen van zodra de kat zijn nagels gaat scherpen.

Zodra je ziet dat je kat de meubels wil gebruiken als krabpaal, pak je de kat op en zet hem bij de krabpaal. Pak zijn pootjes en doe voor hoe hij zijn nagels kan scherpen aan de krabpaal. Nu weet hij hoe het moet en zal hij je meubels met rust laten. Bij de dierenwinkel zijn speciale nagelschaartjes voor katten te koop, waarmee je de nageltjes iets kunt knippen.

Onthoud dat tijdens de kennismakings periode tussen jou en de nieuwe kat, je kat zal leren om jou te waarderen en respecteren als zijn eigenaar.